Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Taşıtlar Taşıtlar, tekerleğin gelişimi ile doğru orantılı olarak gelişmektedir.İlk insanlar eşyaları taşımak için ağaç gövdelerini kullanmışlar, daha sonraları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Taşıtlar Taşıtlar, tekerleğin gelişimi ile doğru orantılı olarak gelişmektedir.İlk insanlar eşyaları taşımak için ağaç gövdelerini kullanmışlar, daha sonraları."— Sunum transkripti:

1 Taşıtlar Taşıtlar, tekerleğin gelişimi ile doğru orantılı olarak gelişmektedir.İlk insanlar eşyaları taşımak için ağaç gövdelerini kullanmışlar, daha sonraları ağaç gövdelerini kısa,ince hale getirmişlerdir.Bkz.

2 Tekerleğin Tarihçesi Tekerlegin bulunuşu, arkeolog Speiser, Gawra’da, M.Ö –2.500 yıllarına ait tekerlek kalıntılarına rastlamış; Woolley ise Ur’da, M.Ö yıllarından kalma bir mezardan tekerlek çıkarmıştır. Ne gibi bir ihtiyacın bu icada yol açtığı kesinlikle bilinmemektedir. General Frugier’nin ilginç bir varsayımına göre, Yontma Taş Çağı’ndan başlayarak insan, avladığı hayvanı, kaya parçaları gibi bazı şeyleri taşıma ihtiyacını duymuştur. Bu soruna çare ararken, kesilmiş bir ağacın yuvarlandığını, böylece taşımayı kolaylaştırdığını fark eden insanlar yüklerini iki ağaç kütüğünün üzerine koymayı akıl etmişleridir.

3 Daha sonraları iki tekerleği dingille birleştirip at ve eşeğe koşup savaş aracı olarak kullanılmıştır. Bunu dört tekerlek üzeride kullanılmış at arabası olarak izlemiştir.yük ve posta taşımada kullanılmıştır.

4 Tekerleğin Kullanım Alanları
Tekerleğin bir makinaya ilk uygulaması değirmen taşı akan bir suya karşı konulmuş su dolabıyla döndürülmesidir. Bu düzen M.Ö. 1. yüzyılda yayılmış çok geçmeden basit dişliler ilave edilerek ilk un değirmenleri yapılmıştır. Bundan sonra tekerleğin kullanıldığı yerler gittikçe genişlemiş, su dolabıyla işleyen mekanik çekiçler, maden öğütme değirmenleri ve dirsekli millerle körükler ve yel değirmenleri geliştirilmiştir. Dişli çarkların bulunmasından sonra saat mekanizması gibi daha karmaşık sistemler yapıldı. Zamanla bu hususta büyük gelişmeler oldu.

5 Tekerlek Tekerlek zamanla bisiklet el arabası,motor bisiklet,motorsiklet, otomobil traktör,kamyon, kamyonet,tren,uçak vb. araçlarda kullanılmaya başlandı.Taşıtlar insanların hayatında önemli bir yer almaya başlayınca taşıtlar çeşitlendi, gelişti,hızlandı. Tekerlek de taşıtlarla beraber zamanla gelişmeye devam etti.(Ağaç,demir,lastik vb. malzemelerden yapılmıştır.)

6 Taşıtlar Kullanıldığı yerlere göre sınıflandırılmışlardır.
Kara Taşıtları Kara taşıtları belli bir yol üzerinde ilerlemektedirler.Karayolu ve demiryolunu kullanmaktadırlar.Taşıtlarla beraber zamanla yollarında kalitesi artmış, genişlemiştir.Kara taşıtları at arabası,fayton, otomobil,traktör, minibüs, otobüs,tren, metrodur.

7 Not: Toplu taşıma araçlarını kullanmamız gerekmektedir.Toplu taşıma araçlarını kullandığımızda çevreyi ekzos gazından korumuş oluruz. Çevreyi gürültüden korumuş oluruz. Trafik kazalarından korunmuş oluruz.Böylece ekonomiye, çevreye zarar vermemiş oluruz. Daha ucuza seyahat ederiz. Ülkemizde kaç araç vardır? Günde Kaç litre yakıt kullanılmaktadır?Günde kaç lira harcanmaktadır? Araştırınız.

8 Hava Taşıtları İnsanların çok uzaklara kısa zamanda ve zahmetsiz ulaşmak istemeleri hava taşıtlarının gelişmesine, hızının artmasına yol açmıştır. Kullandıkları yola Hava Yolu denir. Uçak, helikopter,balon ve zeplin hava taşıtlarıdır. Uçak modeli tasarlayıp ağaçtan oyarak yapınız.

9 Deniz Taşıtları Su üzerinde hareket etmelerinden dolayı deniz taşıtları denilmektedir.Göl, akarsu, ve denizlerde kullanılmaktadır. Bunlar Sal, kayık yat, gemi vb.’leridir. İnsan ve yük taşımacılığında kullanılmaktadır.

10 Not: Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir.
----Deniz taşımacılığı hakkında araştırma yapınız. ----Deniz taşımacılığı ile ilgili kullanılan kelimeleri araştırınız. ---Gemi tasarımları yapınız(resim ya da oyma)

11 Uzay araçlarının sistemleri nasıl çalışır?
Araçlardaki sistemlerin çoğu elektrik enerjisiyle çalışır. Bu enerji, ilk uzay araçlarında kısa ömürlü pillerle sağlanırdı. Daha sonra NASA, Apollo ve Gemini uzay araçlarında, oksijen ile hidrojeni, içi-lebilen suya dönüştürerek, güç üreten YAKITLI PİL kullandı. S.S.C.B"nin Soyuz'uysa eski teknolojik uygulamalardan olan güneş pilleriyle çalışıyordu. Günümüzdeyse, bazı uzay yolculuklarında denenen minyatür nükleer üreteçler, uzun süreli uzay yolculuklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

12 Uzay Araçları Bilgi:Dünya’nın atmosferinden çıktıktan sonra yakıt kullanmaz.

13 Taşıtlardaki Görgü Kuralları
Söyleyiniz. 1- 2- 3- 4- 5- 6- 7-

14 Taşıtlarla İlgili Meslekler
1-Şöför, makinist, kaptan, host,hostes, Astronot(uzayman), otoelektrikçi,oto döşemeci, lastikçi, faytoncu

15 Uzay Taşıtı Ülkemizde uzay aile ilgili araştırmalar bazı üniversitelerimizde yapılmaktadır.Ama yetersizdir. Hala kendi uzay aracımızı yapmış değiliz.Hala uzaya Türk vatandaşını gönderemedik.Uzaya gidecek kişiye hangi isimleri vereceğimizi düşünüyoruz.Türkçe olmasına dikkat edeceğiz. Ne Olabilir, söyleyiniz. Uzayman, gökmen, göğtürk…


"Taşıtlar Taşıtlar, tekerleğin gelişimi ile doğru orantılı olarak gelişmektedir.İlk insanlar eşyaları taşımak için ağaç gövdelerini kullanmışlar, daha sonraları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları