Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İlköğretim Kurumları Standartları’nın İçeriği “ÇOCUKLARLA ÇOCUKLAR İÇİN”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İlköğretim Kurumları Standartları’nın İçeriği “ÇOCUKLARLA ÇOCUKLAR İÇİN”"— Sunum transkripti:

1 İlköğretim Kurumları Standartları’nın İçeriği “ÇOCUKLARLA ÇOCUKLAR İÇİN”

2 İKS’nin Temel Unsurları Standart Alanı Standart Alt Standart Örtük Standart

3 Mevcut Durum Göstergeleri Performans Göstergeleri Algılanan Yarar Düzeyi Okul Aktörleri İKS’nin Unsurları

4 4 İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLARI AÇIKLAMA TABLOSU İlköğretim okullarındaki hizmet ve uygulamaların birbirleriyle ilişkili olanlarının bir arada olduğu standart gruplarıdır. Ölçümünün alt standartlar aracılığıyla yapıldığı, İlköğretim okullarındaki hizmet ve uygulamalarını geliştirmeye yönelik beklenen hedefler, durumlar veya temel ölçütlerdir. Standarda ulaşılma düzeyinin göstergesi olan; okullardaki gözlenebilen, doğrulanabilen ve ölçülebilir öğelerdir. Bu bölüm ilköğretim okullarındaki somut yani belge niteliğindeki verilere işaret eder. Okul yöneticileri tarafından doldurulması beklenmektedir. Performans göstergelerinin yer aldığı bu bölümde okullarımızın belirlenen ölçütün neresinde olduğu yazılım aracılığı ile hesaplanacaktır. Algısal Alan olarak ifade edilen bu bölümde Yönetici, Öğretmen, Öğrenci ve Velilerin alt standarda ilişkin görüşleri alınacaktır.

5 I. STANDART ALANI Standart alanları, ilköğretim kurumlarındaki temel hizmet süreçlerine göre, ilişkili ve kategorik standart gruplarını ifade eder.

6 II. STANDART İlköğretim kurumları hizmet ve uygulamalarının, alanları, süreçleri ve sonuçları itibariyle MEB politikalarına, çocuk haklarına ve çocuğun yüksek yararına uygunluğunu, minimum düzeyde değerlendirmeye, sağlamaya, ve geliştirmeye yönelik beklenen hedefler, durumlar veya temel ölçütlerdir.

7 III. ALT STANDART Alt standartların her biri, ilköğretim kurumunun özdeğerlendirme için standarda temel girdi sağlayacak kurumsal faaliyetlerin çıktılarını, standardın işlevselliğinin performansını, tematik olarak okul aktörleri (yönetici, öğretmen, çocuk, veli) açısından algılanması öngörülen durum ve etkilerini, tanımlayan, gözlenebilen ve doğrulanabilen, operasyonel öğelerdir.

8 ÖRTÜK STANDART İKS’de kategorik alanlar ve standartlar dışında, alt standartların belli bir temaya göre ilişkilendirilerek çaprazlama gruplandırılmasıyla elde edilen ve kategorik listede görünmeyen standartları ifade eder. İKS’ deki üç alandan bazı alt standartlar çaprazlama olarak gruplandığında; demokratik okul iklimi, okul rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, okulun toplumsal cinsiyete duyarlılığı ve okulda dezavantajlı çocukların eğitimi konularında, ayrı birer standart oluşturabilmektedir.

9 MEVCUT DURUM GÖSTERGELERİ Bunlardan mevcut durum göstergeleri; alt standartla ilgili okul uygulamalarının ve kurumsal faaliyetlerin belgelerini, kayıtlarını ya da sayılarını içeren çeşitli bilgilerdir. Bunlar ait veya ilgili olduğu alt standart açısından, okulun kendi öz değerlendirmesi için mevcut durumun kanıtlarıdır.

10 PERFORMANS GÖSTERGELERİ Performans Göstergeleri, alt standartla ilgili okul uygulamaları ve faaliyetlerin, mevcutta var olmasının yanı sıra, işlevsel olarak yürütüldüğünü ve çıktıları itibariyle belli bir performans ortaya konduğunu kanıtlayan, uygulama göstergeleridir. Bunlar, mevcut durum girdileri kapsamındaki niceliksel verilerden elde edilmektedir.

11 ALGILANAN YARAR DÜZEYİ İlköğretim okullarının sunduğu hizmetlerden ve bunların sonuçlarından yararlananlar ve çalışanların, belirlenmiş ölçütlere göre, alt standartlara ilişkin okul süreçleri ve ortamı hakkındaki algılarının düzeyini ifade eder.

12 OKUL AKTÖRLERİ İlköğretim okullarında hizmet sunan ve/veya bu hizmetlerin doğrudan yararlanıcısı olan; okul yöneticileri, öğretmenleri, çocuklar ile velilerdir.

13 ALANLAR, STANDARTLAR VE ALT STANDARTLARIN İÇERİĞİ STANDART ALANI 1: EĞİTİM YÖNETİMİ STANDART ALANI 2: ÖĞRENME-ÖĞRETİM SÜREÇLERİ STANDART ALANI 3: DESTEK HİZMETLER (GÜVENLİK, SAĞLIK, BESLENME VE TEMİZLİK) ÖRTÜK STANDARTLAR

14 STANDART ALANI 1: EĞİTİM YÖNETİMİ STANDART 1.1. STRATEJİK PLANLAMA VE OKUL GELİŞİMİ STANDART 1.2. OKULDA MESLEKİ GELİŞİM KATILIM, GİZLİLİK VE AKADEMİK BAŞARI YÖNETİMİ STANDART 1.3. YÖNETİMDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE SİSTEMLERİNİ KULLANMA STANDART 1.4. OKULA ERİŞİM SAĞLAMA STANDART 1.5. OKULA DEVAM SAĞLAMA

15 STANDART 1.1. STRATEJİK PLANLAMA VE OKUL GELİŞİMİ: Alt Standart 1.1.1. Okul Gelişimi: Okulda, etkili bir okul gelişim planlaması, yapılır, uygulanır ve sürekli geliştirilir.

16 STANDART 1.2. OKULDA MESLEKİ GELİŞİM, KATILIM, GİZLİLİK VE AKADEMİK BAŞARI YÖNETİMİ-1 Alt Standart 1.2.1. Personelin Mesleki Gelişimini Değerlendirme: Personel mesleki yeterliklerini belirlemeye ilişkin öz-değerlendirmelerine ek olarak meslektaş, yönetici, çocuk ve veli görüşlerinden yararlanır. Alt Standart 1.2.2. Mesleki gelişim Etkinlikleri: Okul personeli, mesleki gelişim etkinliklerini çağdaş yaklaşımlar ve çocukların ihtiyaçları doğrultusunda sürdürür. Alt Standart 1.2.3. Öğretmenlerin Okul Yönetimine Katılımı: Öğretmenlerin okul yönetim sürecine etkin katılımı sağlanır. Alt Standart 1.2.4. Çocukların Okul Yönetimine Katılımı: Çocukların okul yönetim sürecine etkin katılımı ile görüş ve eleştirilerini açıklamaları için uygun mekanizmalar vardır ve bunlar çocuklar tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

17 STANDART 1.2. OKULDA MESLEKİ GELİŞİM, KATILIM, GİZLİLİK VE AKADEMİK BAŞARI YÖNETİMİ-2 Alt Standart 1.2.5. Velilerin Okul Yönetimine Katılımı: Velilerin okul yönetim sürecine etkin katılımı sağlanır. Alt Standart 1.2.6. Oryantasyon Etkinlikleri: Okula yeni gelen çocuklar, veliler ve okul çalışanları için oryantasyon (tanıtım ve bilgilendirme) faaliyetleri yapılır. Alt Standart 1.2.7. Çocuklara ve Okul Personeline Yönelik Motivasyon Artırıcı çalışmalar: Okul yönetimi çocukları ve okul personelini motive edici çalışmalar yapar. Alt Standart 1.2.8. Özel Bilgilerin Gizliliği: Okulda çocukların, velilerin ve personelin özel bilgilerinin hizmete ve kişiye özel gizliliği korunur. Alt Standart 1.2.9. Çocuğun Akademik Başarısı: Okul, çocuğun hedefleri doğrultusunda akademik başarısının geliştirilmesi sürecini planlar, uygular ve değerlendirir.

18 STANDART 1.3. YÖNETİMDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE SİSTEMLERİNİ KULLANMA Alt Standart 1.3.1. E-Okul Kullanımı: Okul eğitim-öğretim ve yönetim süreçlerinde e- okul sistemini etkili kullanır.

19 STANDART 1.4. OKULA ERİŞİM SAĞLAMA  Alt Standart 1.4.1. Nüfusa Kayıtlı Olan ve Okulun Kayıt Kabul Alanındaki 6-14 Yaş Grubu Tüm Çocukların Tespiti ve Kayıt Edilmesi: Okul kayıt kabul alanındaki nüfusa kayıtlı 6-14 yaş arası tüm çocukları kaydeder.  Alt Standart 1.4.2. Nüfusa Kayıtlı Olmayan ve Okulun Kayıt Kabul Alanındaki 6-14 Yaş Grubu Tüm Çocukların Tespiti ve Kayıt Edilmesi: Okul kayıt kabul alanındaki nüfusa kayıtlı olmayan 6- 14 yaş arası kız ve erkek tüm çocukları kaydeder.

20 STANDART 1.5. OKULA DEVAM SAĞLAMA Alt Standart 1.5.1. Okula Kayıtlı Tüm Çocukların Devam Durumlarının İzlenmesi: Okul, kayıtlı kız, erkek tüm çocukların eğitime devamlarını sağlar.

21 STANDART ALANI 2: ÖĞRENME VE ÖĞRETİM STANDART 2.1. SINIF İÇİ ÖĞRENME ve ÖĞRETİM UYGULAMALARI STANDART 2.2. DERS DIŞI EĞİTSEL ETKİNLİKLER VE MESLEKİ REHBERLİK STANDART 2.3. ÖĞRENME ve ÖĞRETİM SÜREÇLERİNDE OKUL TOPLUM İLİŞKİLERİ

22 STANDART 2.1. SINIF İÇİ ÖĞRENME VE ÖĞRETİM UYGULAMALARI-1 Alt Standart 2.1.1. Çocukların Gelişim ve Öğrenme İhtiyaçlarını Belirleme: Öğrenme süreci planlanmadan önce, çocukların gelişim ve öğrenme ihtiyaçları ile bireysel özelliklerini tanımaya yönelik değerlendirme çalışmaları yapılır. Alt Standart 2.1.2. Sınıfta Öğrenme Etkinlikleri: Sınıf içi öğrenme etkinlikleri çocukların özelliklerine göre ve öğrenme ihtiyaçlarına göre planlanır ve bu etkinlikler program kazanımlarını destekler.

23 STANDART 2.1. SINIF İÇİ ÖĞRENME VE ÖĞRETİM UYGULAMALARI-2 Alt Standart 2.1.3. Çocukta Çevre Bilincinin Geliştirilmesi: Okul, çocuklarda çevre bilincinin gelişimini destekler. Alt Standart 2.1.4. Öğrenme Materyalleri: Öğrenme materyalleri (BİT materyalleri dışında) çocuğun sürece katılımını ve öğrenme becerilerini destekleyecek şekilde kullanılır. Alt Standart 2.1.5. Bilgi, İletişim ve Eğitim Teknolojileri: Eğitim teknolojileri çocuğun sürece katılımını ve öğrenme becerilerini destekleyecek şekilde kullanılır.

24 STANDART 2.1. SINIF İÇİ ÖĞRENME VE ÖĞRETİM UYGULAMALARI-3  Alt Standart 2.1.6. Ölçme ve Değerlendirme: Ölçme değerlendirme uygulamaları, program amaç ve kazanımları ile çocukların bireysel özellikleri dikkate alınarak planlanır ve sonuçları çocukların gelişimlerini destekleyecek şekilde kullanılır.  Alt Standart 2.1.7. Eğitsel Rehberlik Faaliyetleri: Okul çocuklara, eğitsel rehberlik hizmetleri sunar.  Alt Standart 2.1.8. kaynaştırma Eğitimi Uygulamaları: Özel eğitime gereksinimi olan çocukların eğitim-öğretim süreçlerine uyum ve katılımları okuldaki kaynaştırma eğitim uygulamaları ile desteklenir.

25 STANDART 2.2. DERS DIŞI EĞİTSEL ETKİNLİKLER VE MESLEKİ REHBERLİK Alt Standart 2.2.1. Sosyal, sanatsal, Kültürel, Sportif Etkinlikler: Okul; sosyal sanatsal, kültürel, sportif etkinlik olanaklarını artırır ve çocukların bu etkinliklere katılımını destekler. Alt Standart 2.2.2. Mesleki Rehberlik ve Yönlendirme: Okul, üst öğrenime ve mesleki gelişim süreçlerinde çocuklara danışmanlık eder ve kariyer bilinçlerinin gelişmesine katkıda bulunur. Alt Standart 2.2.3. Eğitim-Öğretim Mekânları ve Olanakları: Okuldaki eğitim-öğretim mekânlarının çeşitliliği ve olanakları, Okuldaki çocukların öğrenme ve gelişim ihtiyaçlarını karşılamaya uygundur.

26 STANDART 2.3. ÖĞRENME VE ÖĞRETİM SÜREÇLERİNDE OKUL TOPLUM İLİŞKİLERİ Alt Standart 2.3.1. Okulun Eğitim-Öğretim İçin Çevredeki Olanaklardan Yararlanması: Okul, çevre olanaklarından yararlanarak kurduğu işbirlikleri ile eğitim-öğretimi geliştirir. Alt Standart 2.3.2. Okulun Olanaklarının Çevre Tarafından Kullanılması: Okul, olanaklarını çevrenin kullanımına sunarak okul ve çevre bütünleşmesini sağlayıp, çocuğun çevresinin eğitimini destekler.

27 STANDART ALANI 3: DESTEK HİZMETLER (GÜVENLİK, SAĞLIK, BESLENME VE TEMİZLİK) STANDART 3.1. OKUL FİZİKİ GÜVENLİĞİ ve YİBO PANSİYONLARININ FİZİKİ UYGUNLUĞU STANDART 3.2. OKULUN PSİKOSOSYAL ORTAMI STANDART 3.3. OKUL SAĞLIK VE BESLENME HİZMETLERİ STANDART 3.4. OKUL TEMİZLİK HİZMETLERİ

28 STANDART 3.1. OKUL FİZİKİ GÜVENLİĞİ VE YİBO PANSİYONLARININ FİZİKİ UYGUNLUĞU Alt Standart 3.1.1. Okulda Fiziki Güvenlik: Okul mekânları güvenlidir. Alt Standart 3.1.2. Okul Yakın Çevresinin Güvenliği: Okulun yakın çevresi güvenlidir. Alt Standart 3.1.3. Acil ve Riskli Durumlarda Güvenlik: Okulun acil ve riskli durumlar için planlama ve düzenlemeleri vardır. Alt Standart 3.1.4. Okul Öğrenci Servis Araçları Hizmetleri: Okul servis araçlarında güvenlik önlemleri alınır. Alt Standart 3.1.5. YİBO Pansiyon Mekânlarının Güvenliği: YİBO’nun pansiyon mekânları güvenlidir. Alt Standart 3.1.6. YİBO’da Pansiyon Mekânlarının Fiziksel Uygunluğu: YİBO’daki barınma mekânları ve donanım, çocukların sayısına, gelişimsel özelliklerine ve psikososyal ihtiyaçlarına uygundur.

29 STANDART 3.2. OKULUN PSİKOSOSYAL ORTAMI Alt Standart 3.2.1. Kişisel Rehberlik ve Psikososyal Destek Hizmetleri: Çocukların sağlıklı gelişimleri için, psikolojik ve sosyal destek uygulamaları yürütülür. Alt Standart 3.2.2. Okul ve Yakın Çevresinde Şiddet ve İstismarı Önlemeye Yönelik Uygulamalar: Okul ve yakın çevresinde şiddet ve istismarı önlemeye yönelik tedbirler alınır.

30 STANDART 3.3. OKUL SAĞLIK VE BESLENME HİZMETLERİ Alt Standart 3.3.1. Okulda Sağlık Hizmetleri: Çocukların sağlıklı gelişimlerini takip etme, destekleme ve geliştirmeye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri yürütülür. Alt Standart 3.3.2. Okul Beslenme Hizmetleri: Okulda sunulan yiyecekler ve içme suyu, çocuklar için sağlıklı ve yeterlidir. Alt Standart 3.3.3. YİBO’da Ara Öğün Beslenme Uygulaması: YİBO’da çocuklara, öğün aralarında ve akşam yemeği sonrasında uygun gıdalar sağlanır.

31 STANDART 3.4. OKUL TEMİZLİK HİZMETLERİ Alt Standart 3.4.1. Okul Temizlik Hizmetleri: Okuldaki temizlik hizmetleri, sağlık kurallarına uygun şekilde yürütülür. Alt Standart 3.4.2. Okul Tuvaletlerinin Sağlığa Uygunluğu: Okul tuvaletleri temiz ve sağlığa uygundur. Alt Standart 3.4.3. YİBO’da Yatakhanelerin Sağlığa Uygunluğu ve Temizliği: Çocukların yatakhaneleri temizdir, sağlıklı uyumalarını sağlayacak şekilde düzenlenir. Alt Standart 3.4.4. YİBO’da Banyoların Sağlığa Uygunluğu ve Temizliği: YİBO’nun banyoları temizdir, çocukların sağlıklı yıkanma ihtiyaçlarını karşılar. Alt Standart 3.4.5. YİBO’da Kişisel Temizlik ve Bakım Uygulamaları: YİBO’da çocukların kişisel temizlik ve bakımları sağlanır.

32 ÖRTÜK STANDARTLAR İKS’de kategorik alanlar ve standartlar dışında, alt standartların belli bir temaya göre ilişkilendirilerek çaprazlama gruplandırılmasıyla elde edilen, kategorik listede görünmeyen standartlar  ÖRTÜK STANDART 1. DEMOKRATİK OKUL İKLİMİ: Okul iklimi demokratiktir.  ÖRTÜK STANDART 2. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ: Okuldaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri çocukların eğitsel ve psikososyal gelişim ihtiyaçlarına uygundur.  ÖRTÜK STANDART 3. TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLIK: Okul toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlıdır.  ÖRTÜK STANDART 4. DEZAVANTAJLI ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ: Okul dezavantajlı çocukların eğitimi için özel önlemler alır.

33 ÖRTÜK STANDART 1. DEMOKRATİK OKUL İKLİMİ  Alt Standart 1.2.1. Personelin Mesleki Gelişimini Değerlendirme  Alt Standart 1.2.3. Öğretmenlerin Okul Yönetimine Katılımı  Alt Standart 1.2.4. Çocukların Okul Yönetimine Katılımı  Alt Standart 1.2.5. Velilerin Okul Yönetimine Katılımı  Alt Standart 1.2.8. Özel Bilgilerin Gizliliği  Alt Standart 2.3.1. Okulun Eğitim-Öğretim İçin Çevredeki Olanaklardan Yararlanması  Alt Standart 2.3.2. Okulun Olanaklarının Çevre Tarafından Kullanılması  Alt Standart 3.2.1. Kişisel Rehberlik ve Psikososyal Destek Hizmetleri  Alt Standart 3.2.2. Okul ve Yakın Çevresinde Şiddet ve İstismarı Önlemeye Yönelik Uygulamalar

34 ÖRTÜK STANDART 2. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ Alt Standart 1.2.6. Oryantasyon Etkinlikleri Alt Standart 1.2.8. Özel Bilgilerin Gizliliği Alt Standart 2.1.1. Çocukların Gelişim ve Öğrenme İhtiyaçlarını Belirleme Alt Standart 2.1.7. Eğitsel Rehberlik Faaliyetleri Alt Standart 2.2.2. Mesleki Rehberlik ve Yönlendirme Alt Standart 3.2.1. Kişisel Rehberlik ve Psikososyal Destek Hizmetleri Alt Standart 3.2.2. Okul ve Yakın Çevresinde Şiddet ve İstismarı Önlemeye Yönelik Uygulamalar

35 ÖRTÜK STANDART 3. TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLIK  Alt Standart 1.2.4. Çocukların Okul Yönetimine Katılımı  Alt Standart 1.4.1. Nüfusa Kayıtlı Olan ve Okulun Kayıt Kabul Alanındaki 6-14 Yaş Grubu Tüm Çocukların Tespiti ve Kayıt Edilmesi  Alt Standart 1.4.2. Nüfusa Kayıtlı Olmayan ve Okulun Kayıt Kabul Alanındaki 6-14 Yaş Grubu Tüm Çocukların Tespiti ve Kayıt Edilmesi  Alt Standart 1.5.1. Okula Kayıtlı Tüm Çocukların Devam Durumlarının İzlenmesi  Alt Standart 2.1.2. Sınıfta Öğrenme Etkinlikleri  Alt Standart 2.2.1. Sosyal, sanatsal, Kültürel, Sportif Etkinlikler  Alt Standart 3.2.1. Kişisel Rehberlik ve Psikososyal Destek Hizmetleri  Alt Standart 3.2.2. Okul ve Yakın Çevresinde Şiddet ve İstismarı Önlemeye Yönelik Uygulamalar

36 ÖRTÜK STANDART 4. DEZAVANTAJLI ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ  Alt Standart 1.4.1. Nüfusa Kayıtlı Olan ve Okulun Kayıt Kabul Alanındaki 6-14 Yaş Grubu Tüm Çocukların Tespiti ve Kayıt Edilmesi  Alt Standart 1.4.2. Nüfusa Kayıtlı Olmayan ve Okulun Kayıt Kabul Alanındaki 6-14 Yaş Grubu Tüm Çocukların Tespiti ve Kayıt Edilmesi  Alt Standart 1.5.1. Okula Kayıtlı Tüm Çocukların Devam Durumlarının İzlenmesi  Alt Standart 2.1.1. Çocukların Gelişim ve Öğrenme İhtiyaçlarını Belirleme  Alt Standart 2.1.8. Kaynaştırma Eğitimi Uygulamaları  Alt Standart 3.2.1. Kişisel Rehberlik ve Psikososyal Destek Hizmetleri  Alt Standart 3.2.2. Okul ve Yakın Çevresinde Şiddet ve İstismarı Önlemeye Yönelik Uygulamalar

37 TEŞEKKÜRLER… “ÇOCUKLARLA ÇOCUKLAR İÇİN”


"İlköğretim Kurumları Standartları’nın İçeriği “ÇOCUKLARLA ÇOCUKLAR İÇİN”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları