Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜVENLİK, TELİF HAKLARI VE HUKUK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜVENLİK, TELİF HAKLARI VE HUKUK"— Sunum transkripti:

1 GÜVENLİK, TELİF HAKLARI VE HUKUK

2 1. Güvenlik a. Dosyaların Taşınabilir Kayıt Ortamlarına Yedeklenmesi: Güvenlik sorunundan dolayı bilgilerimizin kaybolmasını istemiyorsak yedekleme yaparak bilgilerimizin güvenliğini sağlamalıyız. Yedekleme işlemi için CD veya DVD’ler kullanılabileceği gibi diğer taşınabilir kayıt ortamlarından da faydalanılabilir.

3 1. Güvenlik b. Elektrik Kesintisinde Veri Kaybı: Herhangi bir güç kesintisi sonucunda yapmış olduğumuz bütün çalışmalar boşa gidebilir. Bunu önlemek için bir kesintisiz güç kaynağı kullanabileceğimiz gibi belli zamanlarda sabit diske de bilgilerimizi kaydedebiliriz. Kesintisiz güç kaynakları sınırlı bir zaman süresince güç beslemesi yapar.

4 Windows Güvenlik Duvarı
c. Dosyalara Dışarıdan Erişilmesinin Engellenmesi: Dışarıdan gelebilecek saldırıları önlemenin en temel yolu güvenlik duvarımızı aktif hâle getirmektir. Güvenlik duvarını aktif hâle getirmek için: Başlat menüsü Denetim Masası Sistem ve Güvenlik Windows Güvenlik Duvarı

5

6 1. Güvenlik ç. Gizlilik Hakkı:Başkasına ait bilgilerin ele geçirilmesi, farklı alanlarda kullanılması veya üçüncü şahıslara verilmesi cezai yaptırımları içermektedir. Son zamanlarda bilgi hırsızlığı en çok kullanıcıların İnternet bankacılığı işleminde ve kredi kartı hesaplarında olmaktadır. Önlemek için: Kişisel bilgilerinizi internet ortamında paylaşmayın. Banka ve kredi kartı bilgilerinizi her sitede kullanmamaya özen gösterin.

7 1. Güvenlik d. Bilgisayarın Korunması ve Şifrelenmesi:
Bilgilerimizi korumanın diğer bir yolu da dosya ve klasörlerin şifrelenmesidir. Özel güvenlik programları Windows oturum şifreleme Bios şifresi kullanılarak bilgilerinizi koruyabilirsiniz.

8

9 2. Bilgisayar Virüsleri Bilgisayar virüsü;
Bilgisayarın çalışmasını engelleyen, Verileri kaybeden, bozan veya silen, Kendilerini internet üzerinden diğer bilgisayarlara yayarak yavaşlamalara neden olan yazılım programlarıdır.

10 2. Bilgisayar Virüsleri Dosyalara bulaşan virüsler: Genellikle COM, EXE uzantılı dosyaların kaynak koduna kendilerinin bir kopyasını eklerler.

11 2. Bilgisayar Virüsleri Multi-partite virüsler: Boot sektörü virüsleri ile master boot record virüslerinin bileşimidir. Macro virüsleri: Microsoft Word ve Microsoft Excel gibi popüler uygulama programlarının macro dilleri kullanılarak yazılır. Macrolar veri dosyalarında kaydedildiği için virüslü belge açıldığında virüsün makro kodu çalışmaya başlar.

12 2. Bilgisayar Virüsleri Trojan horse (truva atı): Bilgisayarınızda arka planda çalışan ve zamanı geldiğinde aktif hâle gelerek sisteminize zarar veren yazılımlardır. Sabit diski formatlamak, Dosyaları silmek ,çökertmek gibi çok zararlı işler yaparlar.

13 Virüslerden farkı; Truva atlarının zararsız bir programmış gibi gözle görülür olmaları, Kendi kendilerini çoğaltarak başka bilgisayarlara yayılmamalarıdır.

14 2.Bilgisayar Virüsleri Bilgisayar Sistemlerine Bulaşması: Virüsler genellikle İnternet üzerinden e-posta yoluyla veya taşınabilir bellekler vasıtasıyla bir ortamdan diğer ortama bulaşırlar. Virüsler bulaştıkları ortamda otomatik olarak çalışabilecekleri gibi bulaştıkları dosyanın çalıştırılması sonucu da aktif hâle gelebilirler.

15 2.Bilgisayar Virüsleri Dosya İndirmedeki Tehlikeler: Virüslerin en belirgin özellikleri gizlenebilmeleri ve kendilerini başka dosyaların arkasına atarak görünmez hâle gelmeleridir. Bu sayede İnternet üzerinden indirmiş olduğumuz çok masum gibi görünen bir dosyanın aslında virüs taşıma ihtimali her zaman vardır.

16 2.Bilgisayar Virüsleri Korunma: Virüslerden korunmak için öncelikle yapmamız gereken bilgisayarımızın güvenlik duvarını daima aktif hâle getirmektir. Güvenlik duvarını aktif hâle getirdikten sonra bir antivirüs programı kurarak İnternet üzerinden güncelleştirmesini yapmalıyız.

17

18 3.Telif Hakkı Buluş sahibinin buluş konusu ürününü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkıdır. Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir.

19 3.Telif Hakkı Yazılım, Telif Hakkı ve Kopyalama 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK), Türk Ceza Kanunu (TCK), Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname hükümleri gereğince “Korsan yazılım kullanılması, kopyalanması veya satışa sunulması” suçtur. Kamuya Açık Yazılım: Kullanımında belli bir sınır olmayan, kamuya açık olan ve parayla satılması yasak olan yazılım türüdür.

20 3.Telif Hakkı Paylaşma ve Ödünç Verme: Bazı yazılımlar, yazılımı yapan kişi veya kurumlar tarafından belli sayıdaki bilgisayarlara kurulmak şartıyla dağıtılabilir. Bu dağıtımın yapılması, yazılımı yapan kurum veya kişi tarafından bilinir ve kanunen bir sakıncası yoktur. Dosyaların Ağ Kanalıyla Transfer Edilmesinin Sonuç ve Yaptırımları: Dosyaların fiziksel olarak dağıtımı suç oluşturduğu gibi ağ kanalları kullanılarak da dağıtımının yapılması yine kanunlara göre suçtur.

21 3.Telif Hakkı Paylaşım Yazılımı: Bu tür yazılımlar belirli bir süre (genelde 30 gün) kullanılmak üzere ayarlanmış, bu sürenin bitimi sonrasında ise programı kullanmak için lisans anahtarı alınması gereken yazılımlardır.Zaman sınırlı yazılımlar da denir. Kullanıcı Lisansları: Yazılım şirketi ile yazılımı satın alan kullanıcı arasında yapılan sözleşmedir. Bu sözleşme içerisinde yazılımın nasıl kullanılacağı, kaç bilgisayara bu yazılımın kurulabileceği ve varsa diğer kısıtlamalar belirtilir.

22

23 4.Verilerin Kanunla Korunması
Türk Ceza Kanunu’nun 525. maddesinin (d) bendinde kişisel bilgilerin korunması hakkında gerekli bilgiler verilmiş olup bilgisayarımızda bulunan özel bilgilerimizin başkaları tarafından kopyalanması, silinmesi veya bozulması durumunda bu işlemi yapan kişi veya kişilere cezai işlemlerin uygulanacağı belirtilmiştir.


"GÜVENLİK, TELİF HAKLARI VE HUKUK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları