Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgi Ve İletişim Teknolojisi"— Sunum transkripti:

1 Bilgi Ve İletişim Teknolojisi
Adı Soyadı : Doğukan Taşdemir Sınıfı No : 10-B Ders : Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Konu : Bilgisayar Virüsleri ve Virüslerden Korunma Yolları.

2 VİRÜS NEDİR? VİRÜS ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Bilgisayar virüsleri ,bir bilgisayardan diğerine bulaşabilirler. Nasıl ki insan vücuduna giren virüs çoğalmaya başlayıp tüm vücudu sarıyor ve vücuda zarar veriyor ise bilgisayar virüsleri de aynı şekilde girdikleri bilgisayarda çoğalmaya başlayan ve sistemde bazı hatalara sebep olan zararlı yazılımlardır.

3 Genel olarak bu şekilde tanımlansa bile aslında virüsler de çeşitlere ayrılır
1. DOSYA VİRÜSLERİ ; Bu virüsler aslında programların kendisine denilmektedir. Bunlar silinebilir dosyaları (genelde .COM ve .EXE uzantılı dosyaları ) etkilemekte ve o dosya silindiği anda virüs de harekete geçmektedir. Bu virüsler, virüsten etkilenmiş dosyaların disket veya flash disk alışverişi sonucu yayılmaktadır.

4 2. BOOT VİRÜSLERİ ; Bu virüsler çok yaygındır; ancak engellenmesi de bir o kadar kolaydır. Bilgisayar açılırken disketten boot etmeye çalışır ve virüs disketten sisteme girer. Bu tip virüsleri önlemek için; bilgisayarı açarken sürücüde bir disket olmadığından emin olmak gerekir. Bir boot sektörü virüsü, içinde virüs olan bir disketin sürücüde bırakılması ve bilgisayarın tekrar açılmasıyla bilgisayara sızmaktadır

5 3. TROJAN (TRUVA ATI) ; Mitolojideki Truva atı hikayesini bilirsiniz. Yunanlılar Troya kentini alamayınca akıllarına bir fikir gelir. Tahtadan bir at yapar ve askerler atın içine saklanır. Truvalılar atın hediye olduğunu düşünüp şehre geçirirler ve savaşı kaybederler.

6 Trojan da yararlı yazılım gibi görünen zararlı yazılımlardır. 
Truva Atları genellikle, e-postaların içine yerleştirilerek yollanır. İçine saklandığı program çalıştırılıncaya kadar aktif hale geçmezler. Truva Atı aktif hale geçince, bulunduğu sistemdeki korunmasız host ve serverlar hakkındaki bilgilerin tamamını ya kendi içinde kaydetmeye başlar.   

7 4.WORMS (SOLUCAN) ; Solucan da, virüs gibi, kendisini bir bilgisayardan diğerine kopyalamak için tasarlanmıştır ancak bunu otomatik olarak yapar.  İlk olarak, bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirir. Solucan bir kez sisteminize girdikten sonra kendi başına ilerleyebilir. 

8 ADWARE ; Kendi yazdığı programı satmak yerine, belirli firmalar tarafından sağlanan reklamları programın içine gömerek kullanıcıya sunan programların genel adı “adware” dır. Bu programların en belirgin özelliği ücretsiz olarak dağıtılması ve programı yazanın kazancını sizin bilgisayarınızda bu reklamları göstermesi ve sizin de gördüğünüz reklamları tıklamanızdan sağlamasıdır

9 SPYWARE (CASUS YAZILIM) ;
Casus yazılım, kullanıcının bilgisi ya da izni olmadan kişisel bilgileri izleyen, toplayan ve üçüncü kişilere gönderen her türlü yazılım için kullanılıyor. Kişisel Web veya e-posta istemcisi ayarlarının beklenmedik bir şekilde değişmesi, kendiliğinden çıkan ve istenmeyen uygulamalar veya araç çubukları rasgele çıkan istem dışı reklâmlar gibi sorunlara sebep olur.

10 BİR BİLGİSAYARDA VİRÜS OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
Program yüklemeleri normalden daha fazla zaman alır. Disk alanları hızla azalır. Programların normal çalışmaları bozulur. Sistem dosyaları kaybolur. Dosyalara ait bilgiler değişir. (ad,uzantı,tarih gibi).

11 VİRÜSLERDEN KORUNMA YOLLARI;
1. - Yazma korumalı disketleri paylaşmayın. - Başkalarının flash diskini kullanırken çok dikkatli olun. - Çünkü bu tarz veri depolama birimleri virüs bulaştırmanın en basit yoludur. 2. -Antivirüs programı kullanın. - Anti virüs programını güncel tutun, sürekli güncelleyin.

12 4. -Internet'ten download edeceğiniz (indireceğiniz) her dosyaya virüs testi uygulayın.
5. -İşletim sisteminizi (windows) güncel tutun. Zira Linux işletim sistemi kullanıyorsanız, içiniz rahattır. Çünkü Linux'e virüs bulaşmaz.

13 Slaytımı İzlediğiniz İçin Teşekür Ederim :D
Hocam Sizi Allah Başımızdan Eksik Etmesin (Amin) :D


"Bilgi Ve İletişim Teknolojisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları