Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar’da Virüsler, Zararlı Yazılımlar ve Alınacak Önlemler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar’da Virüsler, Zararlı Yazılımlar ve Alınacak Önlemler"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar’da Virüsler, Zararlı Yazılımlar ve Alınacak Önlemler

2 1.Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
* Teknolojinin sürekli gelişmesi teknolojik aletlerin hızla çoğalması çağımızda bilgiye ulaşmayı oldukça kolaylaştırmıştır. Evimizde otururken, okuldayken, seyahatteyken bilgiye o kadar çabuk ulaşıyoruz ki bu geçtiğimiz yıllarda imkansız olarak görülüyordu.

3 Bilgiye ulaşmak.. Bilgiye ulaşmak kolay ancak kişilerin, şirketlerin ve kuruluşların ulaşılmasını istemediği bilgileri vardır. İşte bu nokta da bilginin gizliliği ve güvenliği konusu karşımıza çıkıyor.

4 2.Kişisel Bilgisayar Güvenliği
Günlüklerimizde olduğu gibi bilgisayarımızda da başkalarının görmesini istemediğimiz bilgilerimiz olabilir. Örneğin; resimlerimiz, videolarımız... * En basit yoldan kişisel bilgisayarımızda gizliliği şifre koyarak sağlayabiliriz. Fakat bilgisayarımıza koyduğumuz şifre bizi internet üzerindeki milyonlarca kişiden koruyamaz.

5 İlk olarak bilgisayarımızı nasıl koruyacağımızdan önce bizi bekleyen tehlike türlerini bilmemiz gerekir. İşte bilgisayarımızı bekleyen tehditler.

6 3.Zararlı Yazılımlar Kötü niyetli bilgisayar kullanıcıları tarafından bilgisayarımıza, sistemimize ve bilgilerimize zarar vermek için veya o bilgileri ele geçirmek için hazırlanmış yazılımlardır. * Virüsler * Casus Yazılımlar * Solucanlar * Reklam Yazılımları * Truva Atları

7 Virüsler Virüslerin genel özellikleri; *Çalıştırılabilir
*Kendini kopyalayabilir. *Kendini gizleyebilir. *Bilgisayarda çalışan bir programın çalışma şeklini değiştirebilir veya bozabilir. *Kendini değiştirebilir.

8 Casus Yazılımlar Donanım ve yazılıma zarar vermez.
Özel bilgileri paylaşır.

9 Solucanlar Başlı başına bir program. Kendi kendini kopyalama.
Ağ üzerinde çoğalma

10 Reklam Yazılımları Herhangi bir program çalışırken reklam açan yazılımlardır.

11 Truva Atları Şifreler Kredi kartı bilgileri
Erişimi kolaylaştıran arka kapılar

12  Olta Saldırıları Taklit Özel bilgilere erişim

13 Güvenlik Önlemleri Tehditlerden korunabilmek için; * Kişisel bilgisayar güvenliği * Şifreleme * Lisanslı yazılım kullanma * Yazılımı güncelleme * Güvenlik ayarlarını gözden geçirme * Güvenlik yazılımlarını kullanma gibi işlemleri yapmak gerekir.

14 Kişisel Bilgisayar Güvenliği
Fiziksel güvenlik Sabit diskten açılış Disk yapılandırma Güncelleme Paylaşımı kapatma Parola kullanımı Konuk hesabını kapatma Antivirüs

15 Güvenlik Yazılımları Kullanma
Bilgisayarımıza yönelik saldırıları önlemek için çeşitli yazılımları kullanmamızda yarar vardır. Bunların en önemlileri şunlardır: Antivirüs yazılımları Güvenlik duvarı yazılımları Casus yazılım temizleme araçları Ekran ve klavye izleme yazılımlarıdır.

16 Antivirüs Yazılımları
Antivirüs yazılımları virüs, Truva atı, solucan gibi casus yazılımların bilgisayarlara bulaşmasını engelleyerek bulaşmış olan kötü niyetli yazılımları silmek için yazılmış programlardır.

17 Güvenlik Duvarı Yazılımları
İnternete bağlı bir bilgisayara gelen ve giden verilerin tümünü kontrol eden, zararlı yazılımların ve bilgisayar korsanlarının bilgisayara sızmasına izin vermeyen yazılımlardır.

18 Casus Yazılım Temizleme Araçları
Bilinen casus yazılım programlarını algılayıp kaldırarak bilgisayarınızın casus yazılımlardan ve diğer olası istenmeyen yazılımlardan korunmasına yardımcı olur.

19 Ekran ve Klavye İzleme Yazılımları
Ekran ve klavye hareketlerinin dosyalara kayıt edilmesine yarayan programdır Bu yazılımlar, çocuğunuzun bilgisayar ve internet ortamında yaptıklarını gözlemek için kullanılacağı gibi bilgisayar korsanlarının art niyetli olarak kullanabileceği yazılımlardır. Bu programlar sayesinde sizin şifrelerinize, kart numaralarınıza kolaylıkla ulaşabilirler.

20 BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ
HAZIRLAYAN YAŞAR KARAPEHLİVAN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ


"Bilgisayar’da Virüsler, Zararlı Yazılımlar ve Alınacak Önlemler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları