Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HUB En basit network cihazıdır.Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. Hub‘a bağlı tüm cihazlar aynı yolu kullanırlar. Hub kendisine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HUB En basit network cihazıdır.Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. Hub‘a bağlı tüm cihazlar aynı yolu kullanırlar. Hub kendisine."— Sunum transkripti:

1 HUB En basit network cihazıdır.Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. Hub‘a bağlı tüm cihazlar aynı yolu kullanırlar. Hub kendisine gelen bilgiyi gitmesi gerektiği yere değil, portlarına bağlı bütün bilgisayarlara yollar. Bilgisayar gelen bilgiyi analiz ederek kendisine gelmişse kabul eder.  porttlu olarak üretilirler.

2 Hub’a UTP kablo ile bağlanılır ve her bir bağlantı 100 metreden daha uzun olamaz. Hub çalışırken herhangi bir portundan kablo çıkartmanız veya takmanız herhangi bir sorun çıkarmaz. Ağ kurulduktan sonra ortaya çıkan problemlerden biri ağın genişlemesidir. Ağ genişledikçe mevcut hubın port sayısı yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda ya daha çok porta sahip bir hub alınır ya da başka bir hub ile mevcut hub birbirine bağlanır. Hublar birbirine bağlanarak ağın daha da genişlemesi sağlanabilir. Hubların birbirine bağlanması için hubların çoğunluğunda bulunan uplink portu kullanılır .

3 Eskiden hublar çapraz kablo ile bağlanırlardı, Şu anda ise hublarda normal portların yanında, üzerinde crossover, uplink, out, MDI/X gibi ibarelerin yazılı olduğu ibareler görebilirsiniz. Bu ibarelerin bulunduğu hublar birbirleri ile düz kablo ile bağlanabilir. Bu port piyasada uplink portu olarak bilinir. Bazı hublarda bu düğme yoktur. Birbirine bağlanacak iki hub’dan birinin uplink portuna düz kablonun bir ucunu, diğer hub’ın ise normal bir portuna kablonun diğer ucunu takın. Ayrıca uplink portunun yanında bir düğmebulunuyorsa bu düğmeye basılmalıdır.

4 SWITCH Network istemlerinde, LAN içerisindeki aygıtların ortak kullanım veya paylaşım için birbirine bağlanmasını sağlayan ve diğer PC lerden gelen verileri filtreleyerek sadece ilgili PC’ye gönderen cihazdır. Klasik Hub‘ lardan farkı;gelen veriyi sadece istenilen aygıta gönderir, Hub ise gelen veriyi tüm aygıtlara gönderir ve sadece ilgili aygıt veriyi alır. Switchlere, Swıtching Hub veya Akıllı Hub da denilmektedir.

5 HUB ve Switch

6 HUB ve Switch

7 ROUTER Router bir yönlendirme cihazıdır.LAN-LAN yada LAN-WAN gibi bağlantılarda kullanılır.Router’ları basit bir yönlendirici olarak tanımlamak yetersizdir.Çünkü Router’lar bir işletim sistemine sahiptirler.(IOS-Internetworking Operating System).Dolayısıyla progranabilirler ve gerekli konfigürasyonlar yapıldığında bir uzak networke erişmek için mevcut birden fazla yol arasında kullanabilecekleri en iyi yolun seçimini yapabilirler(Best Path determination).

8 Router şekilde de görüldüğü gibi bir ağ ortamındaki donanımların yönlendirilmesini sağlar. Konuyu şekildeki örneğe göre anlatmak gerekirse subnet1  ile arasında IP numaraları olan bilgisayarlar topluluğu ile subnet2 deki ile arasındaki IP numaralarına sahip bilgisayarlar olsun. Eğer ağınızda ayarlanmış bir yönlendiriciniz yoksa swich yada hub gibi bir ağ ekipmanına sahip olsanız bile Subnet 1'deki bir ağdan Sunet 2'deki bir ağa erişmeniz mümkün değildir. Yönlendiricilik burada devreye giriyor. 

9 FIREWALL(Ateş Duvarı)
Ateş duvarları ağın içinden veya dışından gelen yetkisiz erişimleri engelleyen, süzen ve izin denetimi sağlayan yazılımlar veya donanımlardır. Ateş duvarlarını yazılımsal, donanımsal veya her ikisinin de bir arada oldugu gruplara ayırabiliriz. Aslına bakarsanız donanımsal olanların üstünde de bir çeşit gömülü yazılım (firmware), BIOS vs ismi altında yazılımlar çalışmaktadır.Ateş duvarı deyince sadece bizi dışarıdan gelen saldırılara karşı koruyan birşey düşünmemek gerekir. Gelişmiş ateş duvarları bunların dışında NAT (Ağ Adres Çevrimi), VPN (Virtual Private Networking – Sanal Özel Ağ) gibi teknolojileri de bize sunarlar.

10 FİREWALL


"HUB En basit network cihazıdır.Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. Hub‘a bağlı tüm cihazlar aynı yolu kullanırlar. Hub kendisine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları