Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Bilgi Teknolojileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Bilgi Teknolojileri"— Sunum transkripti:

1 Temel Bilgi Teknolojileri
Bölüm – 4: Bilgisayarlar ve Tarihsel Gelişimi

2 Bilgisayarlar ve Tarihsel Gelişimi
İnsanlar, her an gelişme ve kendini yenileme eğilimindedirler. Bu gelişme ve kendini yenileme süreci içerisinde, zamanlarının çoğunu düşünmeye, araştırmaya ve uygulamaya ayırmak zorundadırlar. Sıkıcı ve uzun hesaplamalar, araştırmacının verimini düşürmekte, gelişmeleri geciktirmektedir. Her araştırmacı bu engelden kurtulmak, sıkıcılığı ve zaman kaybını önlemek için çabalar harcamıştır. Harcanan bu çabalar BİLGİSAYAR teknolojisini doğurmuştur.

3 Abaküs İlk bilgisayarın; Bundan yaklaşık olarak 5000 yıl önce Asya’da ortaya çıkan bugün de hala ilkokul sıralarında da olsa kullanılan abaküs olduğu düşünülebilir. Fakat daha sonra kağıt ve kalemin yaygınlaşması ile abaküs önemini kaybetmeye başladı. 

4 Pascalline 1642 yıllarında, Fransız bir vergi tahsildarının oğlu olan 18 yaşındaki Blaise Pascal ( ), babasına işine yarayacak Pascalline adında bir tip hesap makinası geliştirdi. Bu araç 10 tabanına göre işlemlerde başarı ile kullanıldı. Dezavantajı toplama işlemi ile sınırlı olmasıydı.

5 Leibniz Çarkı Alman matematikçisi olan Gottfried Wilhelm Leibniz, Pascal‘ın yılında hazırladığı hesaplayıcının fonksiyonlarını daha da arttırarak 1671 yılında Leibniz Çarkı adlı aygıtı icat etti. Bu aygıt; toplama ve çıkarma işlemlerinin yanı sıra bölme, çarpma ve karekök alma işlemlerini de yapabiliyordu.

6 Fark Makinesi 1822 'de İngiliz matematikçi Charles Babbage (1791 – 1871), oldukça gelişmiş bir makinenin tasarımına başladığını duyurmuştur. Fark makinesi, bir değerler serisini otomatik olarak hesaplayabilmeyi öngörüyordu. Sonlu farklar yönteminden yararlanarak, çarpma ve bölme işlemlerinden yararlanmaksızın hesaplama yapmak mümkündü. Fark makinesi, projenin ilk haliyle, 2,5 mt yüksekliğinde, 15 ton ağırlığında olacak ve parçadan oluşacaktı. Babbage, projesine mali kaynak bulabilmesine rağmen onu tamamlayamamıştır. Daha sonra Fark makinesinin geliştirilmiş bir modelini tasarlamasına rağmen bunun yapımına hiç başlayamamıştır yılları arasında tamamlanan bu makine, Londra Bilim Müzesi'nde çalıştırıldığı zaman ortalama bir elektronik hesap makinesinden çok daha öteye giderek 31 basamağa kadar doğru hesap yapabildiği görülmüştür

7 Fark Makinesi Babbage geliştirdiği ikinci Fark makinesi ile birlikte çalışabilecek, değişken sütun ve satır özelliklerine sahip, çıktı formatı programlanabilmesi gibi şaşırtıcı özelliklere sahip bir yazıcı tasarlamıştır. Fark makinesinin tamamlanmasından dokuz yıl sonra, Bilim Müzesi, 19. yüzyıl cihazları için oldukça karmaşık sayılabilecek bu yazıcıyı da tamamlamıştır.

8 Mark-I Amerikalı istatistikçi Herman Hollerith 1890 yılı nüfus sayımında delikli kart kullanarak geliştirdiği makineyi kullandı. Hollerith‘in geliştirdiği bu makine J.M.Jaquard’in 1806 yılında kullandığı kart sistemini kullanıyordu. Mark-i, kartları verilen kodlara göre delerek bilgiyi kaydediyor, delikli karttaki bilgiyi tekrar okuyabiliyor ve bu bilgiyi kullanabiliyordu. Geliştirilen makinenin daha öncekilere göre üstünlükleri vardı. Fakat arzu edilen hız ve doğru sonuca ulaşılamamıştı. Mark-I insan müdahalesi ile işlem gördüğü için yarı otomatik çalışıyordu. 

9 Eniac Mark–I den kısa bir süre sonra Pensilvanya Üniversite'sinde John Mauchly ile Presper Eckert ENIAC ( Elektronik sayısal Hesaplayıcı ve Dogrulayıcı ) isimli sayısal elektronik bilgisayarı 4 yıl süren bir çalışma sonrasında yılında tamamladılar. Amerika’nın II. Dünya Savaşı’na katılmasıyla birlikte ordu tarafında gizlice ürettirilen Eniac 1945 yılında ilk denemeleri yapılarak 1946’da tamamlandıktan sonra tam anlamıyla 1947 yılında kullanılabilir hale geldi. Yapımında 18,000 adet elektronik tüp kullanılan ENIAC; 150 kwatt gücünde idi ve 50 ton ağırlığıyla 167 m2 yer kaplıyordu. Saniyede 5000 toplama işlemi yapabiliyordu. Mark-I ‘den 1000 kat daha hızlıydı. Eniac askeri amaçla üretildi ve top mermilerinin menzillerini hesaplamak için kullanıldı. 

10 Eniac Savaş için üretilmişti, ancak Japonya’nın 1945’te teslim olmasından sonra savaş sürecinde kullanılmasına gerek kalmayan Eniac, savaş sonrası ağırlıklı olarak hava tahminlerinde, atom enerjisi hesaplamalarında, kozmik ışın çalışmalarında, termal tetikleme, rastgele sayı bulunmasında, rüzgar tüneli dizaynında ve diğer bilimsel araştırmalarda kullanıldı yılına gelindiğinde ise, endüstriyel amaçlı olarak kullanılmaya başlandı. ENIAC’ın parçaları şu anda Washington’da ki Amerikan Ulusal Müzesinde sergilenmektedir...

11 Edvac EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer) ilk elektronik bilgisayarlardan biridir. EDVAC’ı ENIAC’tan ayıran özellik, ondalık taban değil ikilik taban kullanmasıdır. EDVAC için tasarımı neredeyse ENIAC’ın işletime hazır hale gelmesinden önce geliştirilmiştir. EDVAC’ın tasarımı, ENIAC’ın tasarımı sırasında ortaya çıkan problemlerin çoğunu çözmeye yöneliktir. ENIAC gibi EDVAC da Pennsylvania Üniversitesi tarafından, Amerikan Askeri Balistik Araştırma Laboratuvarı için yapılmıştır. ENIAC’ın tasarımcıları Presper Eckert, John Mauchly, John von Neumann ve diğer birkaç kişi tarafından bir araya getirilmiş ve yeni tasarım, von Neumann tarafından 1945’te EDVAC’ın üzerine yazılmış bir raporun ilk taslağı esas alınarak yapılmıştır.

12 Edvac EDVAC’ın toplama süresi 864 mikrosaniye ve çarpma süresi mikrosaniyeydi. Bilgisayar yaklaşık 6000 vakum tüpü, diyota sahipti ve 56kW’lık güç tüketimine sahipti. Cihaz, 45.5m²’lik taban alanına ve 7850kg ağırlığa sahipti. İşletme personelinin tam kadrosu her 8 saatlik vardiya için 30 kişiydi.

13 İkinci Nesil Bilgisayarlar
1948’de transistörlerin keşfi ile birlikte bilgisayarların gelişimindeki artış iyice arttı. Transistörler televizyonlardaki, radyolardaki ve bilgisayarlardaki büyük ve hantal vakum tüplerinin yerlerini aldılar. Transistörlerin bilgisayarlarda kullanılmaya başlaması ile ikinci nesil bilgisayarlar daha küçük, daha hızlı daha güvenilir ve önceki modellere göre daha az enerji tüketen modeller olarak ortaya çıkmasına neden oldular. İkinci nesil bilgisayarlarda makine dili ile assembly dili yer değiştirdi ve böylece uzun ve zor ikili kodların yerini kısa programlama kodları aldı.

14 IBM 360 IBM 360 Sistemi (S/360), IBM tarafından ilk kez 7 Nisan 1964 yılında tanıtılan bir tür ana çerçeve bilgisayar sistemidir. Bilgisayarın yapısı ve uygulamaları arasında belirli bir fark yaratan ilk bilgisayar türüdür.

15 İkinci Nesil Bilgisayarlar
1960 ların başlarında işyerleride, üniversitelerde, ikinci nesil bilgisayarlar kullanılmaya başlandı. İkinci nesil bilgisayarlara yazıcılar, tape birimleri, disk birimleri, hafıza, işletim sistemi ve programlar ilave edildi. IBM 1401 ikinci nesil bilgisayarlar için önemli bir örnektir. Daha gelişmiş COBOL (Common Business-Oriented Language) ve FORTRAN (Formula Translator) gibi yüksek seviye diller kullanılmaya başlanmıştır. Bu tip dillerde; kriptik ikili makina kodları yerlerini kelimelere, cümlelere ve matematksel formüllere bırakarak bir bilgisayarın programlanmasının daha basit hale gelmesine neden olmuştur. İkinci nesil bilgisayarların ortaya çıkışı ile birlikte yeni meslek tipleri (programcı, analizleyiciler, bilgisayar sistem uzmanları) ve software endüstrisi doğmuştur.

16 IBM 1401

17 Üçüncü Nesil Bilgisayarlar
Transistörler vakum tüplerine göre avantajlı olsalar da büyük miktarda ısı yayarlar ve bilgisayarın duyarlı iç parçalarının bozulmasına neden olabilirler. Kuarz bu problemi çözdü yılında Texas Instruments deki mühendislerden Jack Kilby Tümleşik devreyi (Integrated Circuit (IC)) geliştirdi. Tümleşik devre (IC), kuartzdan yapılmış küçük bir silikon disk üzerinde 3 elektronik bileşenden meydana gelir. Bilim adamları daha sonra yarıiletken olarak adlandırılan küçük bir yonga (chip) üzerine pek çok parçayı yerleştirerek yönetmeyi balardılar. Sonuçta bilgisayarlar küçük bir yonga üzerine daha fazla bileşenin katılmasıyla küçülmüş oldular. Üçüncü nesil bilgisayarlarda işletim sistemi etrafında pek çok programın çalışması mümkün oldu ve bilgisayar hafızası bu programlar tarafından ortak olark kullanılmaya başlandı.

18 Dördüncü Nesil Bilgisayarlar
Tümleşik devrelerden sonra, boyutlar azalmaya devam etti. Bir yonga üzerine yüzlerce bileşen monte edildi de bir yonga üzerine binlerce bileşenin yüzlercesi sıkıştırıldı. Bilgisayarların boyut ve fiyatları azaldı ve azalmaya devam ediyor. Bunun yanında güçleri verimlilikleri güvenilirlikleri artmaya devam ediyor. 1971 yılında Intel 4004 yongasını ürettiğinde çok küçük bir yonga üzerinde bilgisayarın tüm bileşenleri toplanmıştı. 1981 de evde, işyerinde ve okullarda kullanım için kişisel bilgisayarı (Personal Computer (PC)) ortaya çıkarttı. 1981 de 2 milyon olan PC sayısı 1982 de 5.5 milyona ulaştı. On yıl sonra 65 milyon PC kullanılmaya başlandı.

19 Dördüncü Nesil Bilgisayarlar
Giderek bilgisayarların boyutları küçülmeye devam ederek laptop bilgisayarlar, palmtop bilgisayarlar dizayn edildiler. 1984 yılına gelindiğinde ilk kez IBM PC ve Apple Machintosh yarışı başladı. Machintoshlar user-friendly (Kullanıcı Dostu) dizayn ile ortaya çıktı. Machintosh’un sunduğu işletim sistemi; kullanıcılara, yazılı komutlar yerine bilgisayar ekranında simüle edilen bir simge ile diğer simgeleri (icon) taşıma kolaylığı sağladı. Yakın bilgisayarların daha etkili kullanılabilmesi için birbirlerine bağlanmaya başladılar ve bilgisayar ağları kurulmaya başlandı. Ağ üzerindeki herbir bilgisayar diğer bilgisayarların hafızalarını, programlarını bilgilerini paylaşmaya başladı. Bu tür birbilerine bağlı bilgisayarların oluşturduğu ağlar (Local Area Network (LAN)) diğer bilgisayar ağlarına bağlandılar. Böylece tüm dünyadaki bilgisayarlar birbirlerine bağlanarak ağların ağı olan İnterneti oluşturdular.

20 Beşinci Nesil Bilgisayarlar
Beşinci nesil bilgisayarların günümüze damgasını vuran gelişmeleri, paralel işleme (parallel-processing) ve büyük ölçekli bütünleşmiş devrelerin bulunmasıdır. Bu gelişme ile milyonlarca transistör tek bir yongada toplanıp, milyarlarca işlemi salise ile ifade edilebilecek zaman dilimlerinde gerçekleştirebilmektedir. İnsanoğlunun hayal gücüne paralel buluşlar gerçekleştirmesinin sonu olmadığından, budönemin sonu belirtilememektedir.

21 KRONOLOJİ

22 1940'lar: ilk jenerasyon Hewlett Packard Kaliforniya'da kuruldu: HP200A Audio Oscilattor adındaki ilk popüler cihazı, Walt Disney Pictures filmi olan 'Fantasia' için ses efektleri üretmekte kullanılmıştı Karmaşık Sayı Hesaplayıcı (CNC): Araştırmacı George Stibtz tarafından tasarlanmış, Bell Telefon Laboratuvarı tarafından tamamlanmıştı. Z3 Bilgisayarı / Bombe: Z3, Alman mühendis Konrad Zuse tarafından, diğer geliştirmelerden izole olarak meydana getirilmişti. Bombe, Nazi Askeri iletişiminin şifresini çözmekte kullanılıyordu. Atanasoff - Berry Computer (ABC): ABC, Profesör John Vincent Atanasoff ve öğrenci Cliff Berry tarafından tasarlanmış ve meydana getirilmişti. Kasırga Projesi / Relay Interpolator: Kasırga Proejesi, tren bombalayıcı ekiplerini simüle etmek için çalışıyordu. Relay Interceptor, M-9 silah yönlendiricisini test etmekte kullanılıyordu.

23 1940'lar: ilk jenerasyon Harvard Mark - 1 / Colossus: Harvard Mark - 1, oda boyutunda bir hesap makinesiydi. Colossus, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından kullanılan Lorenz şifrelerini kırmak için tasarlanmıştı. "EDVAC'da ilk rapor taslağı": Program yönergelerini saklayan bilgisayarın taslağını çizen rapor, bugünkü bilgisayarların ortaya çıkmasına neden olacaktı. ENIAC / AVIDAC: ENIAC, benzerlerinden kat daha hızlı hale getirildi. IBM SSEC: Seçici dizi elektronik hesap makinesi, aya 1969'da yapılan Apollo uçuşunun konum tablolarını çizmekte kullanmıştı. EDSAC / Manchester Mark I: Yönergeleri saklayan ilk pratik bilgisayardı. Manchester Mark I, bellek olarak Williams tüpünü kullanan tam teşekküllü bir sistemdi.

24 1950'ler - 2. Jenerasyon: Transistörler
ERA 1101 / SEAC / Pilot ACE: ERA 1101, ticari olarak üretilen ilk bilgisayardı. SEAC ise tüm-diyot mantığını kullanan ilk bilgisayardı. Alan Turing'in felsefesi, Pilot ACE'in tasarımını yönlendirmişti. MITWhirlwind: Güvenilir bir işletim sistemine sahip ilk bilgisayardı. Haftada 35 saat yüzde 90 performans ile çalışıyordu. Bellek olarak ise elektrostatik tüp belleğine sahipti. LEO / UNIVAC I: İngiltere'nin ilk ticari bilgisayarı Leo, büro işleriyle ilgili sorunları çözmüştü. ABD Nüfus İdaresi tarafından kullanılan UNIVAC I ise geniş kesimlerin ilgisini çeken ilk ticari bilgisayardı. MANIAC: John von Neumann'ın IAS bilgisayarını baz alıyordu.

25 1950'ler - 2. Jenerasyon: Transistörler
IBM 701: IBM, ilk elektronik bilgisayarı 701'in dağıtımına başladı. IBM 650: Dünyanın toplu olarak üretime geçen ilk bilgisayarıydı. Bir yıl içerisinde 450 adet satış yaptı. MID TX0: MIT'te transistörlerle meydana getirilen genel amaçlara yönelik ilk programlanabilir bilgisayar. NEAC 1101: Japon firma NEC, ülkenin ilk elektronik bilgisayarını üretti. IBM STRETCH: IBM'in 7000 serisi ana bilgisayarları, şirketin ilk transistörlü bilgisayarlarıydı.

26 1960'lar - 3. Jenerasyon: Mikro İşlemciler
DEC PDP-1: Mini bilgisayarların müjdecisiydi IBM 1401: 1401, vakum tüpünü daha küçük ve güvenilir transistörlerle değiştirmişti ve manyetik çekirdek belleği kullanıyordu. LINC (Laboratory Instrumentation Compter / Laboratuvar aletlendirme bilgisayarı): İlk gerçek zamanlı laboratuvar verisi işleme makinesi. IBM System 360: 6 uyumlu bilgisayar ve 40 çevre birim beraber çalışabiliyordu. CDC 6600: Zamanının en iyi bilgisayarı olan CDC 6600, saniyede 3 milyon talimatı yerine getirebiliyordu. Bu ise IBM Strecth'ten 3 kat hızlı olduğu anlamına geliyordu.

27 1960'lar - 3. Jenerasyon: Mikro İşlemciler
DEC PDP-8: Ticari başarı kazanan ilk mini bilgisayar. ILLIAC IV: İlk büyük ölçekli sıralı bilgisayar. HP-2115: Hewlett-Packard, HP-2115 ile genel amaçlara yönelik bilgisayar sektörüne giriş yaptı. Nova: 32 kilobayt belleğe sahip Nova, 8000 dolar fiyatla tanıtıldı. Apollo Guidance Computer: 'Apollo Rehber Bilgisayarı', Apollo 7'nin dünyanın yörüngesiyle ilgili hesaplarında kullanılmıştı.

28 1970'ler - 4. Jenerasyon: Mikrobilgisayar
Kenback 1: İlk kişisel bilgisayar, 750 dolar fiyatla ortaya çıktı. HP-35: HP-35, hızlı ve doğruluk oranı yüksek elektronik bir hesap makinesiydi. TVTypewriter / Micral: Alfanümerik metinleri ilk kez sıradan TV ekranına yansıtmıştı. Micral ise mikro işlemci tabanlı bir kişisel bilgisayardı. Xerox Alto /Scelbi 8H: Entegre fareye sahip ilk bilgisayar iş istasyonuydu. MITS Altair / Tandem-16: Altair, Intel'in 8080 mikroişlemcisini baz alıyordu ve BASIC üzerinde çalışıyordu. Tandem, ilk hata toleranslı bilgisayardı ve çevrimiçi alışverişleri işlemede kullanılıyordu. Apple I / Cray I: Apple I Steve Wozniak tarafından tasarlanmıştı. Cray I ise ticari olarak başarı kazanan ilk vektör işleyicisiydi.

29 1970'ler - 4. Jenerasyon: Mikrobilgisayar
Commodore PET: Commodore PET, 1977'de piyasaya sürülen birkaç kişisel bilgisayarın ilkiydi. Apple II / TRS-80: Apple II 1977'de yayınlandığı zaman aniden ün kazandı. TRS-80, Tandy Radio Shack'ın ilk masaüstü bilgisayarıydı. VAX 11 / 780: VAX 11 / 780, 4.3GB sanal belleği adresleyebiliyordu. Bu rakam ise birçok mini bilgisayarın 100 katı fazla kapasiteye denk geliyordu. Atari 400 ve 800: Atari, oyun özelliklerine sahip 400 ve 800 modellerini tanıttı.

30 1980'ler - Mikrobilgisayarların Yükselişi
IBM PC / Osborne I: IBM'in PC'si, bilgisayar piyasasında hızlı bir büyümenin ateşini yakacaktı. Adam Osborne ise ilk taşınabilir bilgisayar olan Osborne I'i yayınladı. Osborne I'in fiyatı dolar, ağırlığı ise yaklaşık 10 kg'dı. Cray XMP / Commodore 64: Cray XMP, rakip makinelerin işletim sistemlerini neredeyse ikiye katlamıştı. Commodore 64 ise 595 dolar fiyatla satışa çıkmıştı. Cihaz 64KB RAM ve etkileyici grafiklere sahipti. Satışları 1993'e kadar 22 milyona ulaştı. Apple Lisa: Grafik kullanıcı ara yüzüne sahip ilk kişisel bilgisayar. Compaq PC: Compaq, IBM PC ile aynı yazılımı kullanan ilk kişisel bilgisayarını tanıttı. Apple Macintosh: Apple, fareye ve grafiksel ara yüze sahip ilk başarılı bilgisayarı tanıttı.

31 1980'ler - Mikrobilgisayarların yükselişi
IBM PC Jr.: PC Jr. başarısız olsa da, PC-AT orijinal PC'den birkaç kat daha hızlı idi. Amiga 1000: Commodore'un Amiga 1000'i monitörü hariç dolar fiyatla satılıyor, diğer PC'lerin ses ve grafik kapasitelerini geride bırakıyordu. Connection Machine: Thinking Machines'den Daniel Hills, çok sayıda makinelerin paralel işleme konseptini meydana getirmişti. IBM PS/2: IBM, ilk PS/2 makinelerini tanıttı. Bu bilgisayarlar 3,5 inç disket sürücüsüne ve video grafik dizi standardına sahipti. NeXT: Optik depolama alanına sahip ilk kişisel bilgisayar NeXT, nesne yönlü dilleri destekliyor ve programlamayı kolaylaştırıyordu.

32 1990'lar - Kişisel Bilgisayarlar
Macintosh IIfx / Amiga 3000: 68030'un 40MHz sürümünü temel alan IIfx, 10 MIPS'e ulaşabiliyordu. Commodore ise ilk 32 bit Amiga olan Amiga 3000'ini piyasaya sürdü. CDTV: Commodore, disket sürücüsüne sahip olmayan ancak bir CD- ROM barındıran çokluortam cihazını piyasaya sürdü. PowerPC 601: PowerPC 601, PowerPC işlemcilerinin ilk jenerasyonuydu. P5 Pentium: Intel, P5 tabanlı Pentium sürücüsünü 60 ve 66MHzlik sürümler olarak piyasaya sürdü. MHz Pentium işlemci: Intel, Pentium işlemcisinin 100MHz'lik sürümünü ortaya çıkardı

33 1990'lar - Kişisel Bilgisayarlar
Sony Playstation: Sony, ilk PlayStation'ını yayınladı. Cihaz bugüne dek 100 milyon satış yaptı. Toshiba Libretto: PC uyumlu en küçük bilgisayardı. Pentium 2 / Deep Blue: Pentium I, daha büyük ön belleğe ve genişletilmiş komut setine sahipti. IBM'in Deep Blue PC'si ise, Garry Kasparov'u satrançta yenen ilk bilgisayardı. iMac: Apple iMac'i duyurdu. PowerMac G4 / AMD Athlon 750MHz: Apple tarafından üretilen PowerMac G4, Motorola'nın G4 çipine sahipti. AMD ise 750MHz hızındaki Athlon işlemcisini piyasaya sürdü.

34 2000'ler - Mobil Bilişim GHz Pentium ve Athlon / Playstation 2: AMD ve Intel, 1GHz'lik işlemcilerini yayınladı. Sony ise PlayStation 2'yi piyasaya sürdü. Mac OS X / Windows XP / Linux 2.4.0: Önde gelen üç işletim sisteminin yeni sürümleri yayınlandı. Blackberry: RIM, ilk BlackBerry akıllı telefonunu piyasaya sürdü. PowerPC G5, Athlon 64: Apple PowerPC G5'i piyasaya sürdü. AMD ise Athlon 64 işlemcisini yayınladı. NVIDIA GeForce 6800: GeForce 6800, piyasadaki diğer kartlarla karşılaştırıldığında üretkenlikte yüzde 100 artış sağlıyordu. Pentium D / Athlon 64 X2 / Microsoft XBOX 360: Intel ve AMD ilk çift çekirdekli 64 bit masaüstü işlemcilerini piyasaya sürdüler. Microsoft ise oyun konsolunu Xbox 360'ı piyasaya sürdü.

35 2000'ler - Mobil Bilişim MacBook Pro / Intel Core 2 / Playstation 3 / Wii: MacBook Pro, Apple'ın Intel tabanlı çift çekirdekli ilk bilgisayarıydı. Sony PS3'ü, Nintendo ise Wii'yi piyasaya sürdü. iPhone / ASUS Eee PC: İlk iPhone, Apple tarafından tanıtıldı. Netbook kategorisindeki İlk ASUS Eee PC tanıtıldı. HTC Dream / Google Android: Google'ın Android işletim sistemi ile çalışan ilk ticari telefon HTC Dream yayınlandı. iPad: Apple, akıllı cepler ve Laptop'lar arasındaki boşluk üzerinde bir köprü vazifesi gören tablet bilgisayarını yayınladı.


"Temel Bilgi Teknolojileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları