Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYARIN ÖRGÜTLENMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYARIN ÖRGÜTLENMESİ"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYARIN ÖRGÜTLENMESİ
& BİLGİSAYAR DONANIMI

2 BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Bilgisayar endüstrisi özellikle son 20 yılda baş döndürücü bir hızla gelişmiş ve bugünkü halini almıştır. İnsanlık tarihi boyunca hiçbir endüstri dalı bilgisayar kadar hızlı ilerlememiştir. Bilgisayarın girmediği alan kalmamıştır. Evlerin ve iş yerlerinin vazgeçilmez cihazı olmuştur.

3 BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
İlk bilgisayar, 1946 yılında Pensilvanya Üniversitesinde geliştirildi. Geliştirilen bu bilgisayara ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Calculator) adı verildi. ENIAC, ordunun bazı işlem ve hesaplamalarını yapıyordu. Bu makine 30 ton ağırlığındaydı ve geniş bir salonu kaplıyordu.

4 BİLGİSAYARIN GELİŞİMİNDE DEVRELER
Elektronik bilgisayarların gelişimi 4 devreye ayrılır: Birinci devre elektronik bilgisayarlarda vakum tüp kullanılıyordu. İkinci devre elektronik bilgisayarlar ağırlıklı olarak transistör kullanıyordu. Üçüncü devre elektronik bilgisayarlar, tümleşik devreler kullanıyordu. Dördüncü devre elektronik bilgisayarlarda ise kullanılan tümleşik devreler oldukça gelişmişti.

5 BİLGİSAYARIN GELİŞİMİNDE DEVRELER

6 KİLOMETRE TAŞLARI M.Ö. 2000: Hesaplamalar için ilk kez abaküs kullanılmaya başlandı. M.S. 1642: Pascal vergi hesaplamaları için bir mekanik alet geliştirdi. Her zaman doğru sonuçlar vermiyordu. 1890: Hermann Hollerith delikli kartla çalışan bilgisayarı tasarladı. 1939: Atanasof ilk elektronik dijital bilgisayarı geliştirdi. 1958: İlk transistörlü bilgisayarlar IBM tarafından piyasaya sürüldü.

7 KİLOMETRE TAŞLARI 1965: Zaman paylaşımı uyumlu ilk işletim sistemi olan CTSS yazıldı. 1975: İlk mikro bilgisayar Altair piyasaya sürüldü. 1981: İlk kişisel bilgisayarlar (PC-Personal Computer) olan IBM PC piyasaya çıktı. 1984: Apple, ilk Macintosh’u piyasaya sürdü.

8 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Pek çok buluşta olduğu gibi bilgisayarın icat edilmesinde de ihtiyaç önemli rol oynamıştır. Bu ihtiyaçlar; Matematiksel hesaplamaların artması ve bunların çok uzun sürede yapılabilmesi. Ham bilgilerin artışı ve bunların kısa sürede işlenmesi.

9 BİLGİSAYARIN KULLANIM ALANLARI
Bilgisayarlar pek çok alanda kullanılmaktadır: Astronomi ve Uzay Bilimleri Basın Yayın Mühendislik , Mimari ve Tasarım Maliye Biyoloji ve Tıp Bankacılık Eğitim Ordu

10 BİLGİSAYARIN TANIMI Bilgisayar, aritmetik işlemleri ve mantıksal karşılaştırmaları önceden yüklenmiş program doğrultusunda son derece hızlı yaparak sonuçlar çıkarabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar; Aritmetiksel ve mantıksal işlemleri çok hızlı yapar, Çok miktarda bilgiyi unutmadan saklayabilir, Pek çok işi kolaylaştırır; bu işleri hızlı, güvenli ve hatasız yapar.

11 BİLGİSAYARIN TANIMI Bilgisayar, yazılım ve donanım olmak üzere iki bölümden oluşur. Donanım(Hardware): Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan elektronik ve elektromekanik tüm birimlerdir. Yazılım(Software): Bilgisayarlarda kullanılan programların genel adıdır. Program, bir bilgisayarın işlem yapabilmesi için gereken komutlar dizisidir.

12 BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ Kişisel Bilgisayar ( Personal Computer-PC ):
Dizüstü Bilgisayar : Ana Bilgisayar : Cep Bilgisayarı (PDA) :

13 BİLGİSAYARIN DONANIMI
Donanım bilgisayarın fiziksel parçalarıdır. Bilgisayar donanımı ana donanım birimleri ve yardımcı donanım birimleri (Çevre Birimleri) olmak üzere ikiye ayrılır. GİRDİ BİRİMİ MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ ÇIKTI BİRİMİ BELLEK BİRİMİ

14 ANA DONANIM BİRİMLERİ ANAKART :
Üzerindeki veri yolları sayesinde bilgisayar kasası içerisinde bulunan tüm donanım aygıtların haberleşmesini sağlayan karttır.

15 ANA DONANIM BİRİMLERİ MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ (CPU) :
Bilgisayarda yapılan işlemler (CPU) tarafından yönetilir ve veriler bu birimde işlenir. Bilgisayarın tanımında belirtilen aritmetik ve mantık işlemleri bu birimde yapılır. Bilgisayarın işlem hızını belirleyen en önemli birimdir.

16 ANA DONANIM BİRİMLERİ (ROM) BELLEK :
Bilgisayar ilk açıldığında ekrana gönderilen bilgileri ve işletim sistemi yapılarını saklar. İçeriği değiştirilemez sadece okunabilir bellektir. (RAM) BELLEK : Merkezi İşlem Birimi verileri belleğe alır. Bellekte veriler geçici olarak tutulur. Bilgisayar kapatıldığında buradaki veriler kaybolur.

17 ANA DONANIM BİRİMLERİ EKRAN KARTI :
Monitöre görüntü gitmesini sağlayan karttır. SES KARTI : Hoparlörden ses çıkmasını sağlayan karttır.

18 ANA DONANIM BİRİMLERİ SABİT DİSK (Harddisk) :
Sabit diskler verileri kalıcı olarak saklamak için kullanılır. Sabit disk denmesinin nedeni bilgisayar içine sabitlenmiş olmasıdır. Verileri okuma ve yazma işlemi diğer saklama birimlerine oranla oldukça hızlıdır.

19 ANA DONANIM BİRİMLERİ GÜÇ KAYNAĞI :
Güç kaynağının görevi, alternatif akımı düşük gerilimde doğru akıma çevirerek bilgisayar sisteminin çalışması için gerekli gücü üretmektir.

20 ÇEVRE BİRİMLERİ MONİTÖR :
Ekran bir çıkış birimidir. Bilgilerin görülmesini sağlar. İşleyiş ve yapı bakımından iki tür monitör bulunmaktadır. İlki CRT monitörler, ikincisi ise sıvı kristalin ışığı yansıtması yöntemi ile çalışan LCD monitörlerdir. CRT Monitör

21 ÇEVRE BİRİMLERİ KLAVYE :
Klavye bir giriş birimidir. Bilgisayara veri ve komut girişi klavye ile yapılır. Tuşlar ve Görevleri: Enter: Backspace: Harf ve Rakam Tuşları: ESC: Boşluk Çubuğu (Space): Delete: Sayısal tuş grubu: Insert: İşlev Tuşları (F1,F2,….): Pause: Caps Lock: Print Screen: Shift Tuşları:

22 ÇEVRE BİRİMLERİ Fare (Mouse) :
Fare bir giriş birimidir. Grafik tabanlı işletim sistemleri ve programlarda komut vermek için kullanılır.

23 ÇEVRE BİRİMLERİ CD-ROM VE DVD ROM SÜRÜCÜ :
CD optik bir veri saklama birimidir MB veri kaydedilebilir. CD-ROM ise bu veri aygıtında işlem yapabilen bir donanımdır. Günümüzde DVD’ler CD’lerin yerini almaya başlamıştır ve en az 4.7 GB veri kapasitesi ile piyasaya sunulmuştur.

24 ÇEVRE BİRİMLERİ DİKET SÜRÜCÜLER :
Disketler üzerine veri yazabilen, bunlardan veriyi okuyabilen ve silebilen birimlerdir. Veri taşımada ve yedeklemede kullanılırlar. Günümüzde yaygın olarak kullanılan 3.5 inçlik disketler 1.44 MB veri saklayabilirler. Disketler manyetik ortamlardır ve tahrip olmaları kolaydır.

25 ÇEVRE BİRİMLERİ YAZICI :
Bilgisayardaki bilgilerin kağıda aktarılmasını sağlayan birimdir. Üç temel yazıcı türü bulunmaktadır: Nokta Vuruşlu Yazıcılar Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Lazer Yazıcılar

26 ÇEVRE BİRİMLERİ TARAYICI :
Kağıt üzerinde bulunan resimleri, fotoğrafları, yazıları bilgisayarın belleğine aktarır. Böylece kağıt üzerinde bulunan şekiller sayısallaştırılır ve bilgisayarda kullanılabilir hale getirilir.

27 ÇEVRE BİRİMLERİ MODEM :
Bir bilgisayarın telefon hattını kullanarak başka bir bilgisayarla iletişim kurulmasını sağlar. Elektrik sinyallerini bilgisayarın anlayacağı sayısal verilere dönüştürür. HOPARLÖR ve KULAKLIK: Bilgisayar tarafından üretilen veya kaydedilmiş sesleri, müzikleri duymak için kullanılır.

28 VERİ SAKLAMA BİRİMLERİ
DİSKETLER CD’ LER DVD’ LER TAŞINABİLİR BELLEKLER HAFIZA KARTLARI TAŞINABİLİR HARDDİSKLER

29 VERİ BİRİMLERİ BİT 8 BİT = 1 BYTE

30 VERİ BİRİMLERİ 1 Byte = 8 bit 1 KB(Kilo Byte) = 1024 Byte
1 MB(Mega Byte = 1024 KB 1 GB(Giga Byte = 1024 MB 1 TB(Tera Byte) = 1024 GB


"BİLGİSAYARIN ÖRGÜTLENMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları