Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayarın Temel Kavramları ve Temel Donanım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayarın Temel Kavramları ve Temel Donanım"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayarın Temel Kavramları ve Temel Donanım

2 Konu : Bilgisayarın Tarihçesi

3 İnsanoğlu, M.Ö. 3 bin yıllarında paralı alışverişin başlaması ile sayma işlemine ihtiyaç duydu. İlk zamanlarda 10 sayısına kadar saymak için parmaklarını kullandı. Bu yöntem yetmeyince de, M.Ö yıllarında bu işlemlerde kullanmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde abaküs adı verilen hesaplayıcılar bulundu. Heidelberg Üniversitesinde Wilhem Schickard, 4 fonksiyonlu hesap makinesini yaptı (1624). Pariste Blaise Pascal ilk nümerik hesaplama makinesini yaptı (1642). Benjamin Franklin elektriği icat etti (1780).

4 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1830 Charles Babbage fark makinesini ve analitik makinesi Ada King, ilk programcı

5 İngiliz Matematikçisi Charles Babbage, 1812 yıllarında fark makinesi üzerinde çalışmaya başladı yılında öldüğünde oluşturduğu bu analitik makine istenilen seviyeye gelememişti ve bu makinede çalışır duruma getirilemedi. Babbage’in yaptığı hesaplar ve çizimleri hesap makinelerinin ve bilgisayarların temelini oluşturduğundan ona Bilgisayarın babası denmiştir.

6 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1890 Herman Hollerith, delikli kartlarla bilgilerin yüklenebildiği bir elektro mekanik araç

7 IBM şirketi adında çalışma yapan Harward Üniversitesi hocalarından Haward Aitken ve Browne’un geliştirdiği Mark1, ilk defa olarak insan müdahalesi olmaksızın çalışan sayısal otomatik bilgisayar ünvanını elde etti (1937). Mark1 adlı bu makine, delikli kağıt şeritle çalışan, dört işlemi yapabilen, verilen değerleri karşılaştırabilen, depolandığı bilgileri kullanabilen bir makineydi. John Atanasoff ve Clifford Berry ilk elektronik bilgisayarı icat etti (1939).

8 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
Haward Aitken ve Grace Hopper MARK I

9 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
Haward Aitken ve Grace Hopper MARK I

10 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1931 Vannevar Bush ilk analog bilgisayar

11 1940 yılından itibaren bilgisayar ve teknoloji alanındaki yenilikler ve gelişmeler çok daha hızlı olarak ortaya çıkmaya başladı. yılları arasında geliştirilen bilgisayarlar, transistörlü, elektronik lambalı bilgisayarlardır (1.kuşak).

12 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1936 Konrad Zuse Z1 Computer serbestçe programlanabilen ilk bilgisayar Almanya’da Konrad Zuse, ikili sayı sistemi ve Boolean mantığı kullanan ilk programlanabilir hesap makinesi geliştirdi,

13 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1946 John Presper Eckert & John W. Mauchly ENIAC isimli bilgisayar

14 Tamamen elektron lambalarından oluşan ENIAC adlı bilgisayara Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları yaptılar (1945) ENIAC=Electonic Numerical Integrator And Calculator=(Elektronik Sayısal Doğrulayıcı ve Hesap Makinesi). Bu makine saniyede 5000 işlem yapmaktaydı. ENIAC, ilk elektronik sayısal bilgisayar olarak kullanılmaya başlandı. yılları arasında geliştirilen bilgisayarlar, transistörlü bilgisayarlardır (2.kuşak) arasındaki üretilen ilk sayısal bilgisayarlarda kullanılan vakum tüpleri ampul büyüklüğünde idiler. Bu tüpler çok fazla enerji harcıyor ve çok fazla ısı yayıyordu. Veriler ve programlar magnetik teyp ve tambur bilgi saklama araçları ile saklanmakta, bilgisayara yüklenen veri programlar delgi kartları ile bilgisayara yüklenmekteydi. ENIAC bu sistemle çalışan bilgisayardı.

15 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1960 Spacewar, ilk oyun

16 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1968 İlk mouse + bilgisayar

17 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1973 Xero Alto Computer

18 Xerox, ilk LAN (Local Area Network-Yerel Bilgisayar Ağı) teknolojisini geliştirdi (1973). Bill Gates ve Paul Allen Microsoft firmasını kurdu (1975). Steve Jobs ve Steve Wozniak Apple bilgisayar firmasını kurdu (1976). Alan Shugart, 25 inç disketi icat etti. Philip Estridge, PC’ler için 10 Megabyte kapasitesindeki ilk sabit belleği geliştirdi (1980).

19 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1982 Compaq

20 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1983 IBM PC jr bilgisayar tanıtımı

21 IBM tüketici bilgisayar endüstrisinin gelişmesi için anahtar olan PC’yi tanıttı (1981). IBM firmasının tanıttığı bu bilgisayar, Intel mikro işlemciye sahipti. İşletim sistemi olarak da Microsoft’un lisansına sahip olduğu DOS işletim sistemini kullanıyordu. Apple Bilgisayar 1983 yıllında Macintosh’u tanıttı ve bilgisayarın kolay kullanımında bir devrim yarattı. Microsoft firması, işletim sistemi olarak Windows’un ilk sürümü olan 1.0 sürümünü piyasanın kullanımına sundu. IBM, PC AT adlı yüksek performanslı, Intel’in mikro işlemcisini kullanan ikinci kuşak bilgisayarını satışa çıkardı (1984).

22 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1985 Commodore Amiga

23 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
1987 IBM PC

24 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
Günümüzde masaüstü bilgisayarlar

25 Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi
Günümüzde dizüstü bilgisayarlar

26 Microsoft firması, Windows 3.0 piyasaya çıkardı (1990 Mayıs).
Notebook PC’ler piyasaya çıktı (1991). Intel 486DX4 işlemcisini çıkardı (1994). 2000’li yıllarda ise bilgisayarlar hacim olarak küçülmüş, hız, bellek ve teknik özellikleri bakımından oldukça yüksek kapasitelere ulaşmıştır. 2000’den 2009’a kadar gelişim çok ileri seviyelere ulaşmıştır. Örneğin, Intel Core2 Duo işlemcisi olan bilgisayarlar üretilmektedir.


"Bilgisayarın Temel Kavramları ve Temel Donanım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları