Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İlk Hesaplayıcılar Abaküs Logaritma Kayan Cetvel.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İlk Hesaplayıcılar Abaküs Logaritma Kayan Cetvel."— Sunum transkripti:

1 İlk Hesaplayıcılar Abaküs Logaritma Kayan Cetvel

2 Abaküs Abaküs, sayı boncuğu veya çörkü, basit toplama ve çarpma işlemleri için kullanılan bir alettir.M.Ö yıllarında Çin’de geliştirilen abaküs, denizaşırı ticaret yapan tüccarlar sayesinde Girit ve Miken bölgelerinden Avrupa ve Amerika'ya yayılmıştır.Çağdaş hesap makinelerinin ve bilgisayarların atası sayılan hesap aygıtı olan Abaküs'te amaç 4 ana matematiksel işlem olan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapmaktır.

3 Logaritma Logaritma 17. yüzyılın başında hesapları hızlandırmak için yapılan bir buluştur. 300 yıldan daha uzun bir zaman, temel bir hesap metodu olmuştur. Logaritma, birbirinden habersiz çalışan iki kişi tarafından keşfedilmiştir. Bunlar; 1614'te İskoçyalı John Napier ve 1620'de İsviçreli Joost Bürgi 'dir.

4 Kayan Cetvel 1620'de İngiliz Edmund Guenter elektrikli hesap makinelerini öncüsü olacak kaydırma kuralını buluyor ve logaritma bilgilerine değerler veren kayan cetvel yapıldı.

5 Mekanik Hesaplayıcılar
Pascal Hesaplayıcı Difference Engine Analytical Engine Hollerith Tabulator Differential Analyzer

6 Pascal Hesaplayıcı 1642’de Pascal, PASCALINE adı verilen bir mekanik hesaplayıcı dizayn eder. On bölümden oluşan bir çok dişli çarktan oluşuyordu. Her bir çark 10 dönüş yaptığında hemen solundaki çark dönmeye başlar. Bu mantık hala kullanılmaktadır ve tüm mekanik hesaplayıcıların temeli olmaktadır. Bu çalışmalarının anısına yazılan bir programlama dilinin adına PASCAL denmiştir.

7 Difference Engine 1822’de Babbage adlı matematikçi, fark alma yöntemini kullanan Difference Engine denilen hesaplayıcıyı yaptı.

8 Analytical Engine 1835'de Babbage Analitik Motor adı verilen bir mekanik hesaplayıcı yaptı. 1ila 20 haneye kadar ondalık sayılarla işlem yapabilen ve aritmetik işlemleri peş peşe yapabilme ve karar verebilme kabiliyeti olan bir makinedir.

9 Hollerith Tabulator 1890'da Herman Hollerith delikli kartların kullanılarak verilerin işlendiği Hollerith Tabulatör (Listeleyici) tasarladı.

10 Differential Analyzer
Manyetik Drum Dijital Diferansiyel Analizörü 1950 yılında Northrop Aircraft Corporation tarafından geliştirildi.

11 Bilgisayar Sistemlerinin Gelişimi
Z1 COLOSSUS ASCC EİNAC VON NEUMAN MARK 1 EDSAC UNIVAC

12 Z1 1941’de Konrad Zuze Z3 isimli elektrik motorları ile çalıştırılan mekanik bir bilgisayar yaptı. Bu (Z1, Z2, Z3 ve Z4 serisi) program kontrollü ilk bilgisayardır.

13 COLOSSUS 1943'de alan Turing tarafından COLOSSUS denilen özel amaçlı bir elektronik vakum tüpleri kullanan bir bilgisayar geliştirdi.

14 ASCC 1944’de Harvard Üniversitesinde ASCC MARK I (Automatic Sequence Controlled Calculator) denilen bir bilgisayar geliştirildi. MARK 1, tamamı elektronik olmayan genel amaçlı bir bilgisayardı. Bu makine 23 haneli iki sayıyı 4.5 saniyede çarpabiliyordu ve 14m uzunluğunda 2.4m yüksekliğinde olup üzerinde 800km uzunluğunda kablo kullanılmıştı.

15 EİNAC 1946’da Pensilvanya Üniversitesinde  ENIAC (Elektronics Numerical Integrator and Calculator) geliştirildi. Anahtar setlerinin, fişlerin ve soketlerin değiştirilmesi esasına göre çalıştığından ilk genel amaçlı bilgisayardır. 70 bin direnç, 10 bin kondansatör, lamba ve bu elemanların harcadığı kilowatt enerji ve sadece 20 sayıyı depolama özelliğine sahipti ve 30 tondu!

16 VON NEUMAN 1946’de Dr. Von Neumann ve arkadaşları programı bellekte saklayabilen ilk bilgisayar olan EDVAC (Elektronic Discrete Variable Automatic Computer) geliştirdi bellek gözü bulunmaktaydı ve veriler ile programlar aynı bellekte saklanmaktaydı.

17 MARK 1 MARK 1, tamamı elektronik olmayan genel amaçlı bir bilgisayardır. Bu makine 23 haneli iki sayıyı 4.5 saniyede çarpabiliyordu ve 14m uzunluğunda 2.4m yüksekliğinde olup üzerinde 800km uzunluğunda kablo kullanılmıştır.

18 EDVAC 1946’de Dr. Von Neumann ve arkadaşları programı bellekte saklayabilen ilk bilgisayar olan EDVAC (Elektronic Discrete Variable Automatic Computer) geliştirdi bellek gözü bulunmaktaydı ve veriler ile programlar aynı bellekte saklanmaktaydı.

19 UNIVAC 1951’de UNIVAC adlı ilk ticari amaçlı olan bilgisayar geliştirildi. Bütün komutlar ve veriler 0 ve 1 şeklinde depolandı.

20 MİKROELEKTRONİĞİN GELİŞİMİ
Germanyum Transistör Silisyum Transistör Entegre Devre Mosfet

21 GERMANYUM TRANSİSTÖR 1948’de ilk transistor Bell lâboratuarlarında geliştirildi. A ile başlayan transistörler germanyum transistörlerdir.

22 SİLİSYUM TRANSİSTÖR Silisyum, yeryüzünde en çok bulunan elementlerden bir tanesidir. Yarıiletken özelliğe sahip oluşu ve doğada çok bulunması, transistör, diyot ve hafızalarda kullanılabilmesinin pratik oluşu, entegre devrelerin ve bilgisayarların silisyum teknolojisi üzerine inşa edilmesini sağlamıştır.

23 ENTEGRE 1958’de Entegre devreler geliştirildi.

24 MOSFET MOSFET, Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor söz dizisinin baş harflerinden meydana gelir. MOSFET, sayısal ve analog devrelerde en sık rastlanan alan etkili transistör türüdür.


"İlk Hesaplayıcılar Abaküs Logaritma Kayan Cetvel." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları