Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd.Doç.Dr. Pınar Seden Meral

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd.Doç.Dr. Pınar Seden Meral"— Sunum transkripti:

1 Yrd.Doç.Dr. Pınar Seden Meral
Beden Dili Yönetimi Yrd.Doç.Dr. Pınar Seden Meral

2 İnsanların Ne Düşündüğünü Görebilir Miyiz?

3 Beden Dili Nedir? İletişim, sözlü ve sözsüz işaretlerden oluşan bir bütündür. Beden dili insanlı tarihi açısından en eski iletişim aracıdır. Beden dili duygu ve düşüncelerimizin yansımasıdır. İnsanlar konuşarak anlaşmayı geliştirmeden önce, beden dilleriyle anlaşırlardı. Beden dili insanların ilk anlaşma aracı ve ilk dili olmuştur. Bedenlerinin dili aracılığıyla insanlar duygularını, düşüncelerini, isteklerini, ihtiyaçlarını ve ruhsal zenginliklerini başka insanlarla paylaşmışlardır. Bugün artık geçmişte olduğu gibi beden ve ruh birbirinden ayrı olarak düşünülmemektedir. Ruh ve beden birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Ancak kendimize sormamız gereken soru şudur: "Bedenim benim sahip olduğum şeylerden sadece biri mi, yoksa ben bedenimden mi ibaretim." Bugün birçoklarına göre bu sorunun cevabı çok açıktır: Yaşadıkça ve başka insanlarla iletişim içinde bulundukça, ben bedenimden ibaretim. Beden dilimizin bir bölümü mağarada yaşamış atalarımızdan miras kaldığı için, insanın doğa ile etkileşiminden kaynaklanır. Buna canlılığın temel bilgilerini oluşturan insanlığın ortak sessiz dili de denebilir. Bu dilin içinde dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan insan topluluklarındaki benzerlikler ve ortaklıklar vardır.

4 Beden dilini gizlemek, mümkün değildir. Bu nedenle, beden esastır.
Beden Dili Önemlidir. Çünkü, insanların yüz yüze kurdukları ilişkilerde, Kelimeler %10, Ses tonu %30, Beden dili %60 önem taşır. Beden dilini gizlemek, mümkün değildir. Bu nedenle, beden esastır.

5 Beden Dilinin Öğeleri Beden Duruşu Jestler ve Mimikler
Baş ve Vücut hareketleri Tokalaşma Giyim kuşam kodları Göz Teması Kişilerarası Mesafe kullanımı Sözel olmayan iletişim yani beden dili aynen konuşma gibi bilgi iletmenin bir yoludur. Bu iletim beden dilinin öğeleri ile gerçekleşir. Beden dili kişinin gerçek düşüncelerini hislerini ve niyetlerini açığa çıkarır. İnsan her zaman sözel olmayan iletişimde olduğunu fark edemeyebilir. Bu yüzden tam anlamıyla gerçek düşünceleri içerir.

6 Duruşumuz Nasıl Olmalı?
Ayaktaysanız dik durun. Oturuyorsanız sandalye ve koltuğunuzu tam olarak doldurun ve arkanıza yaslanın. Birisiyle konuşurken ve birisi doğrudan sizinle konuşurken öne eğilin ve ilginizi gösterin. Göz teması sağlayın. .

7 Yönelişimiz Nasıl Olmalı?
Daima konuştuğunuz veya sizinle konuşan insana dönük durun. İkiden fazla insanla bir grup oluşturuyorsanız, sizin için önemli olanların dışındakilere merkezi kapatmayın. .

8 Peki Ya Göz Teması? Direkt göz teması samimiyet ve dürüstlük ifadesidir. Göz teması karşılıklı ilişkinin niteliği hakkında bilgi verir. İnsanlarla, onları rahatsız etmeyecek ölçüde, ancak mümkün olduğu kadar çok göz ilişkisi kurun.

9 Jestler: Yüz İfademiz ve Baş Hareketlerimiz Nasıl Olmalı?
Canlı olunmalı. Mümkün olduğu kadar sıcak ve dostça tebessüm edin ve gülün. Yüzünüz, çevrenize olan ilginizi yansıtsın. Donuk ve ifadesiz görünmekten kaçının. Karşınızdaki konuşurken sık sık başınızı hafifçe aşağı, yukarı hareket ettirerek onu dinlediğinizi ve anladığınızı hissettirin. Gülümsemeyi Unutmayalım.

10 Jestler: Ellerimizi ve Kollarımızı Nasıl Kullanalım?
Konuşurken ayakta isek, ellerimizi cebimizde tutmaktan kaçınalım. Kollarımızı önümüzde kavuşturmayalım. Bu iletişime kapalı ve gergin olduğumuz mesajını verir. Konuşurken, ellerinizle ağzınızı örtmekten kaçının.

11 Nasıl Tokalaşmalıyız? Tokalaşmada el uzatma işlemi, ev sahibinden misafire doğru olmalıdır. Tokalaşırken mutlaka göz teması kurulmalıdır. Karşı tarafın eli dengeli biçimde kavranmalı ve 1-2 saniye sıkılmalıdır. Tokalaşırken “hoş geldiniz” denmeli ve oturacak yer gösterilmelidir.

12 Yanlış Tokalaşma Biçimleri
Eldiven Parmak ezici Ölü balık

13 Yanlış Tokalaşma Biçimleri
Kontrolü ele alma Kontrolü bırakma

14 Ne söylediğimizden çok nasıl göründüğümüz bizi anlatır.
Giyim Kuşam Kodları Kişi giyim biçimiyle etrafa mesaj verir. Mesleğe uygun giyinmek önemlidir. İnsan zihninde mesleklere uygun giyinme kalıpları mevcuttur. Kişi eğer bu kalıplara uymuyorsa mesleki yetkinliğinden kuşku duyulur. Ne söylediğimizden çok nasıl göründüğümüz bizi anlatır.

15 Şunları Asla Giymeyelim
Parmak arası terlik Açık ayakkabı/Sandalet Beyaz çorap Şort Boyasız ayakkabı Ayaklarınız pedikürlü değilse açık ayakkabı Aşırı dekolte Giyim Kişiye Yönelen Bakışı Belirler.

16 Kişilerarası Mesafe İnsanlar kendi çevrelerinde oluşturdukları boş mekanlar yoluyla da iletişimde bulunurlar. Başka insanlara olan uzaklığımızı ayarlayarak, onlara uzak ya da yakın durarak birtakım mesajlar iletiriz. Diğer insanlarla aramıza koyduğumuz uzaklık, onlara karşı olan duygularımızla ilgilidir. İnsanlara daima, onları rahatsız etmeyecek, mümkün olan en yakın mesafede durmaya gayret etmeliyiz. Özel alan: 45 cm Kişisel alan:45cm.-1,2 m Sosyal alan: 1,2-3,5 Genel alan: 3,5 m. üzeri

17 Sözel Olmayan İletişimde Ustalaşmak İçin
İpuçları Çevrenizi iyice gözlemleyin. İnsanların hangi durumda nasıl bir özel sözsüz dil geliştirdiklerini tanımlayın. Evrensel beden dili kodlarını tanıyın. İnsanların Temel Davranışlarını Gözlemleyin. İnsanların küme halindeki bir çok ifadesini yakalamaya çalışın. İnsanları başarılı biçimde okumak sürekli çalışma ve doğru eğitim gerektiren bir beceridir. Sık sık tekrarlandıklarında doğal bir beceri haline gelirler. Çevrenizi iyice gözlemleyin: insanların çoğu etraflarını gözlemlemezler. Kendi dünyalarını da gözlemlemekten yoksun insanlar vardır. Örneğin: karım bana boşanma davası açtı. Ama evliliğimiz boyunca mutsuz olduğuna dair tek bir işaret bile almadım.” İnsanların hangi durumda nasıl bir özel sözsüz dil geliştirdiklerini tanımlayın: Örneğin karşınızdaki kişi endişelendiğinde kafasını kaşıyor olabilir. Evrensel beden dili kodlarını tanıyın: Örneğin kolları kavuşturmak kendini kapatmanın ifadesidir. Ya da örneğin karşınızdaki kişi endişelendiğinde dudaklarını büzüyor olabilir. İnsanların Temel Davranışlarını Gözlemleyin: Nasıl görünüyor, ellerini kollarını nasıl kullanıyor? Eşyalarını nasıl yerleştiriyor masasına ya da çalışma ortamına. Normalini bilmezseniz kıyas yapamazsınız. İnsanların küme halindeki bir çok ifadesini yakalamaya çalışın: Bu işaretler bir yapbozun parçaları gibidir. Yani bir davranış sonrasında empati kurarak zihninden geçenleri anlamaya çalışmak ve davranışlarını takip etmek. Örneğin, rakibinizin stresli bir davranıştan sonra ortamı yatıştırmaya çalışması zayıf olduğu noktadan girerek ya da o zayıf noktayı örterek pazarlık etmek istemesi olabilir. Davranışlardaki ani değişiklikleri saptayın: Davranışlardaki ani değişiklikler kişinin duygusal olaylara nasıl uyum sağladığını gösterir. Örneğin lunaparka gitmek için heyacanlanan bir çocuğun lunaparkı kapalı gördüğündeki değişimi gibi. Bu sizin olayları tahmin edebilmenize yardımcı olur. Yanıltıcı Beden Diline Karşı Dikkatli Olun: Örneğin hava soğuk olduğu için kişi kollanırını kavuşturmuş olabilir. Davranışlardaki ani değişiklikleri saptayın. Yanıltıcı Beden Diline Karşı Dikkatli Olun. İnsanları Gözlemlerken Bunu Belli Etmeyin.

18 Çeşitli Beden Dili Örnekleri
Bedeni Okumak İçin Küçük Bir Kılavuz

19 Donma Tepkisi Herhangi tehlikeli bir durumda hareketlerimiz kısıtlanır. Hareketlerin dondurulması bizi görünmez kılar. Amaç dikkat çekmemektir. Buradaki tehlike mutlaka ölüm tehlikesi değildir. Evde ocağı açık unutarak koşmak da aynı donma tepkisiyle birlikte gelişir. Sadece görsel uyaranlar değil işitsel uyaranlar da bu tepkiyi yaratır. Örneğin azarlanan öğrencinin bir süre sessiz kalması gibi. Örneğin hırsızlarda hareketlerini kısıtlayarak, kamburlarını çıkararak varlıklarını gizlemeye çalışırlar. Bu açık alanda gizlenmenin amacı çevreye hakim olmaktır. Kafanın omuzlara doğru inmesi görünürlüğü azaltır.

20 Kaçma Tepkisi Kaçma tepkisi de tehlikeli görülen durumda yakalanmamaktır. Amaç tehlike kaynağından kaçmak en azından mesafeyi açmaktır. Kişi temasa geçmek istemediği insanla arasına mesafe koymak ister. Örneğin kucağına çanta almak, ayaklarını en yakın çıkışa döndürmek, masada arkaya doğru yaslanmak, gözlerini yummak, ovalamak gibi. Örneğin hırsızlarda hareketlerini kısıtlayarak, kamburlarını çıkararak varlıklarını gizlemeye çalışırlar. Bu açık alanda gizlenmenin amacı çevreye hakim olmaktır. Kafanın omuzlara doğru inmesi görünürlüğü azaltır.

21 Yatıştırıcı Davranışlar

22 Bedenimizin En Dürüst Parçası Hangisidir?

23 Hoşlandığımız şeylere, kişilere doğru gitme eğilimiz vardır
Hoşlandığımız şeylere, kişilere doğru gitme eğilimiz vardır. Ayaklarımızın yönü ne yapmak istediğimize işaret eder. Eğer bir ortamdan uzaklaşmak istiyorsak ayaklarımız kapı yönünü gösterir. Ayaklarımızın biri bile diğer yöne dönerse o gitmek istediğimizin işaretidir.

24 Kendimizi rahat hissettiğimizde bacaklarımı çapraz yaparız.
Çapraz olma durumunda kaçma imkanımız yoktur.

25 Gövde İşaretleri

26 Gövde Kalkanı Nedir?

27 Gövde İşaretleri Gövde Kalkanı
Sevmediğimiz bir şeyden ya da kimseden uzak durmaya çalıştığımızda kollarımızı bariyer olarak kullanırız. Kıyafetlerimiz ya da erişim alanımızdaki nesnelerde aynı biçimde kullanılabilir.

28 Zayıflık Göstergesi Omuz Hareketleri

29 Karşılıklı Görüşmede Bedenimizi Kontrol Edelim.

30 Peki Parmaklarımız Neyi, Nasıl Söyler?

31 Parmakların Duruşu

32 Gözler Kalbin Aynasıdır…

33 Dudaklar da…


"Yrd.Doç.Dr. Pınar Seden Meral" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları