Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
HAZIRLAYAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN HAKAN İNAN

2 ÖĞRENME

3 ÇALIŞMANIN TEMEL AMACI ÖĞRENMEDİR
ÇALIŞMANIN TEMEL AMACI ÖĞRENMEDİR. ÖĞRENME GERÇEKLEŞTİĞİNDE, BAŞARI KENDİLİĞİNDEN GELİR.

4 ÖĞRENME BİR DAVRANIŞTIR VE HER DAVRANIŞTA OLDUĞU GİBİ BİREY BİR GEREKSİNMESİNİN GİDERİLMESİNİ BEKLER.

5 ÖĞRENME SABIR, DİKKAT İSTEYEN YORUCU VE ZAHMETLİ BİR UĞRAŞTIR.

6 ÖĞRENME, UZUN ALIŞTIRMA, İNCELEME VE ARAŞTIRMAYI GEREKTİREN BİR İRADE SORUNUDUR. Kişi kendisi için uzun vadede bir hedef saptayıp, ona erişmek için günlük zevklerini erteleyebildiği ölçüde başarılı olabilir.

7 YAPILMASI GEREKEN GERÇEK BİR ÖĞRENME GERÇEKLEŞTİREBİLMEKTİR
YAPILMASI GEREKEN GERÇEK BİR ÖĞRENME GERÇEKLEŞTİREBİLMEKTİR. ETKİLİ BİR ÖĞRENME 4 AŞAMADA OLUŞUR.

8 İLK AŞAMADA; Yeni karşılaşılan konu tanınarak, onun hakkında bilgi edinilir.

9 İKİNCİ AŞAMADA; Öğrenilecek konunun veya kavramın özellikleri, sınırlılıkları, etki alanları gibi nitelikler kavranır. Böylece bilgi genişler.

10 ÜÇÜNCÜ AŞAMADA; Öğrenilenler kavramlaştırılmaya çalışılır
ÜÇÜNCÜ AŞAMADA; Öğrenilenler kavramlaştırılmaya çalışılır. Ancak bu güç bir iştir. Bu nedenle insan bir şey öğrenmediği hissine kapılabilir. Oysa kavramsal düzeyde yavaş da olsa bir öğrenme gerçekleşir.

11 DÖRDÜNCÜ AŞAMADA; Öğrenilenler kavramlaştırılarak, neden-sonuç ilişkileri kurulur. Kişiye göre yeniden düzenlenir ve bunlar yaşantıya aktarılır.

12 ÖĞRENMEDE ANIMSAMA ÖNEMLİDİR
ÖĞRENMEDE ANIMSAMA ÖNEMLİDİR. ÖĞRENMENİN KALICILIĞINI SAĞLAMAK İÇİN ÖĞRENMEYE YÖNELİK YAPILMASI GEREKENLER ŞÖYLEDİR:

13 ÖĞRENMENİN AMAÇLI OLMASI. YALNIZ GEREKLİ OLANLAR ÖĞRENİLMELİ
*ÖĞRENMENİN AMAÇLI OLMASI *YALNIZ GEREKLİ OLANLAR ÖĞRENİLMELİ *ÖĞRENMEYE KARŞI İSTEK DUYULMALI *SOMUT OLANLAR DAHA KALICIDIR.

14 ARALIKLI TEKRAR YAPILMALI. KAYGI VE STRESTEN UZAK DURULMALI
*ARALIKLI TEKRAR YAPILMALI *KAYGI VE STRESTEN UZAK DURULMALI *KİŞİ KENDİNE GÖRE YÖNTEMLER GELİŞTİREBİLİR

15 TEKRAR

16 Unutma başladıktan sonra, unutma hızı artarak devam eder
Unutma başladıktan sonra, unutma hızı artarak devam eder. Öğrenilen bilgilerin bir torbada biriktiğini düşünelim. Torbada açılan ilk delik fark edilmezse hızla büyür. Bilgiler bu delikten geçerek kaybolur. Deliğin yamanması ve bilgi kaybının önlenmesi TEKRAR ile mümkündür.

17 HER EYLEM TEKRARLA KOLAYLAŞIR
HER EYLEM TEKRARLA KOLAYLAŞIR. Bu şekilde yeni ve iyi bir alışkanlık doğar. Eğer bir davranış tekrar ile kolaylaşırsa bir zevk haline gelir. Artık onu sık sık tekrarlamak insanın doğasındadır.

18 Öğrenilen bilginin %70’i 24 saatte unutulur
Öğrenilen bilginin %70’i 24 saatte unutulur. Bu nedenle günlük tekrar çok önemlidir. Tekrar yapılmadan biriktirilen bilgi, altından kalkılması çok güç bir yığın gibidir.

19 TEKRARLARINIZI GÜNLÜK, HAFTALIK VE AYLIK OLARAK GURUPLAYABİLİRSİNİZ
TEKRARLARINIZI GÜNLÜK, HAFTALIK VE AYLIK OLARAK GURUPLAYABİLİRSİNİZ. UYUMADAN ÖNCEKİ VE SONRAKİ TEKRARLAR DAHA KALICIDIR.

20 VERİLEN BİR DERSİN ÖĞRENİLMESİ

21 Bir öğrencinin bir konuyu gerek ders sırasında, gerekse ondan sonraki çalışmalarında öğrenebilmesi için daha önceki konuları iyice öğrenmiş olması gerekir.

22 Örneğin; Coğrafya dersinde iklim kuşaklarını iyice öğrenen bir öğrenci, yeryüzündeki bitki örtüsünü öğrenmekte güçlük çekmeyecektir.

23 Bu öğrencinin biyoloji dersinde bitkilerin özelliklerini öğrenmiş olması, onun coğrafya dersindeki bitki örtüleri konusunu daha iyi bir şekilde kavramasına yardım edecektir.

24 Ders konuları aşamalı bir düzen içinde ve birbirleri ile ilişkili olduğundan, bir konu iyice öğrenilmeden bir sonraki konun kavranması çok güç olacaktır.

25 Bu nedenle bir öğrencinin, verilecek bir dersi sınıfta öğrenebilmesi için daha önceki konuları gözden geçirmesi, verilecek konuyu da hiç olmazsa bir kez okuması yararlı olur.

26 Bunu yapmakla, öğrenci sınıfta öğretmen tarafından anlatılan konuya yabancı kalmamış olur. Konuya olan yakınlık, öğrenciye açıklanmayan kısımlar üzerinde durabilme, yerinde ve bilinçli sorular sorabilme ve tartışmaya katılma gücü verir.

27 DİNLEDİĞİNİ VE OKUDUĞUNU ANLAMA YETENEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ

28 Sözel yeteneğinin geliştirilebilmesi için, kişinin önce her konuda geçen yeni sözcüklerin anlamını iyice öğrenmesi gerekir. Bunun için de karşılaştığı yeni sözcüklerin karşılıklarına bakmalı, bu sözcüklerin eş ve zıt anlamlı sözcüklerini bulmalı, bunlarla yeni cümleler kurarak sözcüğün ifade ettiği kavramı zihinde somutlaştırmalıdır.

29 Başarı için hızlı okuma becerisi kazanılması gerekir
Başarı için hızlı okuma becerisi kazanılması gerekir. Yüksek sesle, ağız kıpırdatarak, her sözcük üzerinde ayrı ayrı, hatta bazen geri dönerek durmak, okuma geriliğinin yada yetersizliğinin belirtisidir.

30 Böyle durarak okumak anlamayı da geciktirir
Böyle durarak okumak anlamayı da geciktirir. Bu da okuyanda can sıkıntısı ve bıkkınlık belirtileri göstermeye başlar. Böyle tutuk okuma, parçadaki sözcüklerin anlamının iyi bilinmemesindendir.

31 Okuma yetersizliği ayrıca, başlangıçtaki okuma alıştırmalarında hecelerin yada sözcüklerin birim olarak alınmasından ve bir bütün olarak algılama alışkanlığının gelişmemiş olmasından ileri gelebilir.

32 ANLAYARAK OKUMA İLE İLGİLİ KURALLAR 1-Sözcüklerin anlamlarını öğrenmek için çaba gösterin 2-Okuma hızını, okunacak aracın özelliğine göre ayarlayın. 3-Yazarın görüşlerini anlamaya çalışın.

33 ANLAYARAK OKUMA İLE İLGİLİ KURALLAR 4-İncelenen konu ile ilgili kendinize sorular sorun. 5-kendi kendinize soru-cevap yöntemini kullanın. 6-Okunan parçaya karşı “onay” yada “eleştiri” gibi belirli bir tepkide bulunun.

34 DİNLEME

35 Öğrenme etkinliğinin bir başka yolu da DİNLEMEKTİR
Öğrenme etkinliğinin bir başka yolu da DİNLEMEKTİR. Dersi dinleme sırasında hangi bilginin ÖNEMLİ BİLGİ hangi bilginin EK BİLGİ niteliğinde olduğunu ayırmayı sağlayacak ETKİN DİNLEME TEKNİĞİ’Nİ bilmeniz kalıcı bilgi edinmenizde size fayda sağlayacaktır.

36 İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMANIN ANAHTARI, 6 BASAMAKTAN OLUŞUR: 1-İLERİYE BAK 2-FİKİRLER 3-İŞARETLER 4-KATIL 5-ARAŞTIR 6-NOT TUT

37 BİRİNCİ BASAMAK “İLERİYE BAK” Dersi dinlerken öğretmenin anlattığı konudan hareketle ne söyleyeceğini önceden tahmin etmeye çalışmaktır.

38 “İLERİYİ BAK” basamağının yararı ;. Uyanık kalmanızı sağlar
“İLERİYİ BAK” basamağının yararı ; *Uyanık kalmanızı sağlar. *Dikkat dağınıklığına engel olur. *Dersi aktif katılım sağlar. *Motivasyonun artmasını sağlar.

39 İLERİYE BAK BASAMAĞI ÜÇ AŞAMADA GERÇEKLEŞİR

40 BİRİNCİ AŞAMA Bir gün sonra derste göreceğiniz konulara hazırlıklı gidin. Dersle ilgili kavram, terim ve semboller hakkında fikir sahibi olmanız dersteki katılımınızı ve anlama düzeyinizi arttıracaktır. Dersi dersten sonra hatırlama düzeyiniz ise hazırlıksız öğrenciye göre daha yüksek olacaktır.

41 İKİNCİ AŞAMA Derse hazırlanırken sormak istediğiniz soruları not alın
İKİNCİ AŞAMA Derse hazırlanırken sormak istediğiniz soruları not alın. Bu sorular öğretmen tarafından yeterince açıklandığında o sorunun üzerini çizin. Açıklığa kavuşmamış soruların yanıtını öğretmenden isteyin.

42 ÜÇÜNCÜ AŞAMA Derse hazırlıksız gitmişseniz, öğretmeni dikkatle dinleyin ve sonraki aşamada neleri söyleyebileceğini tahmin etmeye çalışın. Gereksiz ve zaman kaybına neden olabilecek sorular sormayın.

43 İKİNCİ BASAMAK “FİKİRLER” Ders konusu, size bir alanla ilgili fikirlerin neler olduğu hakkında bilgileri içerir. Ana fikri mutlaka saptayın. Ana fikirler genellikle örneklerle, açıklamalarla desteklenir ve öğretmen tarafından sık sık tekrarlanır.

44 Bir konu hakkında sorularla fikirleri yakalamaya ve sistemleştirmeye çalışın. Konu hakkında sorular şu şekilde olabilir; -Burada temel fikir ne? -Yeni bir fikir mi? -Öğretmen bu örneği neden verdi? -Öğretmen bu anlattığı ile neyi ortaya koymaya çalışıyor?

45 ÜÇÜNCÜ BASAMAK “İŞARETLER” Öğretmen ders anlatımı sırasında kullandığı sözcükler ve ses tonuyla önemli noktalar hakkında size ipucu verir.(Önemli, başlıca, can alıcı, sakın unutmayın, burada esas fikir gibi)

46 Öğretmeniniz ana fikri destekleyici kanıtlar veriyorsa, örneğin, bunun tersine, aynı zamanda, benzer şekilde, buna ek olarak gibi kelimeleri İŞARET olarak kullanacaktır.

47 Eğer dersin sonu gelmiş ve toparlanıyorsa, kullanılan işaretler; sonuç olarak, çoğunlukla, bu sebeple, böylece görüyorsunuz ki, özetle gibi karşınıza çıkabilir.bu işaretlere dikkat etmeniz sınav soruları hakkında size büyük yarar sağlayacaktır.

48 DÖRDÜNCÜ BASAMAK “KATIL” AKTİF BİR DİNLEYİCİ OLABİLMENİZ ELİNİZDEKİ OLANAKLARI İYİ DEĞERLENDİRMENİZE BAĞLIDIR.

49 İYİ BİR DİNLECİ OLMAK İÇİN. Derse zamanında gelin
İYİ BİR DİNLECİ OLMAK İÇİN *Derse zamanında gelin. *Görebileceğiniz ve duyabileceğiniz, görülüp duyulabileceğiniz bir yere oturun. *Öğretmenden aldığınız mesajları sadece yazarak değil, mimik ve jestlerle ifade edin. Bu öğretmenin dersi daha aktif anlatmasına yardımcı olur.

50 BEŞİNCİ BASAMAK “ARAŞTIR”

51 Bunun için;. Öğretmene sorular sorun
Bunun için; *Öğretmene sorular sorun *Görüşlerinizi öğretmenle ve arkadaşlarınızla tartışın. *Açıklamalar yetmezse yan sorularla daha fazla açıklama istediğinizi belirtin. *Sınıf dışında da sorular sorup, konuyu arkadaşlarınızla tartışabilirsiniz.

52 ALTINCI BASAMAK “NOT TUT” Not tutmak, duyduklarınıza mantıklı bir çerçeve hazırlar. Öğrenme olayının ön şartlarını yerine getirmenize olanak sağlar. Not tutmadan dinlenilmiş dersten yeterince yararlanmamışsınız demektir.

53 NOT TUTARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖZELLİKLER
NOT TUTARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖZELLİKLER *Yazılarınız küçük olmasın. *Sayfanın altında ve üstünde boşluklar olsun. *Her yeni bir fikir için yeni bir satıra geçin. *Kendinize özgü kısaltmalar kullanın.

54 NOT TUTARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖZELLİKLER
NOT TUTARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖZELLİKLER *Notlarınızı temize çekin. Bunu mümkünse aynı gün içinde yapın. Böylece konuyu tekrar hatırlayacak, çözümlenmemiş soruları araştıracaksınız; bu da size mükemmel bir tekrar olacaktır.

55 UNUTMAYIN! NOTLAR SİZİN HAZİNENİZDİR. ONLARI İYİ KORUYUN

56 ALIŞTIRMA TEKNİĞİ

57 ALIŞTIRMA TEKNİĞİ Alıştırma, becerilerin kazanılmasında ve ilkelerin uygulanmasında günlük yaşama (pratiğe) yönelik çalışmalardır.

58 ALIŞTIRMA TEKNİĞİ Alıştırma, özellikle beceri konularının öğrenilmesinde etkilidir. İyi okumak, güzel yazmak, bir matematik işlemini sonuçlandırmak, yabancı dildeki bir deyimi söylemek gibi.

59 ALIŞTIRMA TEKNİĞİ Öğretimde, bir konunun öğrenilmesinden sonra verilen ödevin, yapılan alıştırmaların amacı Alıştırma Tekniği ile gerçekleşmektedir.

60 ALIŞTIRMA TEKNİĞİ ALIŞTIRMANIN 2 KURALI VARDIR: 1-PEKİŞTİRİLMİŞ OLAN BİR HAREKETİNYENİDEN YAPILMASINA İMKAN SAĞLAMAK 2-SEÇİLEN DOĞRU TEPKİYİ KUVVETLENDİRMEK

61 ALIŞTIRMA TEKNİĞİ ALIŞTIRMALAR GELİŞİ GÜZEL YAPILMAMALIDIR
ALIŞTIRMA TEKNİĞİ ALIŞTIRMALAR GELİŞİ GÜZEL YAPILMAMALIDIR. BUNUN İÇİN BAZI İLKELER GELİŞTİRİLMİŞTİR.

62 ALIŞTIRMA TEKNİĞİNİN İLKELERİ 1-Kendiliğinden yapılması gereken bir tepki için alıştırma gereklidir. 2-Öğrenci için bir amaç taşımalıdır. Amaçsız yapılan alıştırmanın eğitsel değeri olmaz. 3-Duygusal bir uyarının (sevilen, hoşlanılan) etkisi altında yapılmalıdır. Sevilen bir müzik eşliğinde yapılması gibi.

63 ALIŞTIRMA TEKNİĞİNİN İLKELERİ 4-İstek ve canlılıkla yapılmalıdır
ALIŞTIRMA TEKNİĞİNİN İLKELERİ 4-İstek ve canlılıkla yapılmalıdır. 5-Alıştırmaya ayrılan zaman kısa ve aralıklı olmalıdır. 6-Beceriler öğrenildikten sonra, hemen kullanılacaksa, uzun süre içinde kısa süreli alıştırmalar yapılmalıdır.

64 DERS NASIL ÇALIŞILIR?

65 DERS NASIL ÇALIŞILIR. Çalışmalar önceden planlanmalı
DERS NASIL ÇALIŞILIR? *Çalışmalar önceden planlanmalı. *Çalışmaya hemen başlanmalı. *Çalışma tekniği amaca ve konuya uygun olmalı. *Çalışırken ezberleme yoluna gidilmemeli.

66 DERS NASIL ÇALIŞILIR? *Çalışmalar ve çalışma alışkanlıkları ara sıra gözden geçirilmeli *Yapılan ödevler, son bir kez daha dikkatlice gözden geçirilmeli.

67 DERS NASIL ÇALIŞILIR. Beden dik, tetikte ve aktif olmalıdır
DERS NASIL ÇALIŞILIR? *Beden dik, tetikte ve aktif olmalıdır. Önemsiz şeyler bir kenara bırakılarak düşünceler konu üzerinde yoğunlaşmalıdır. *Öğrenciler ders ayırımı yapmamalıdır.

68 DERS NASIL ÇALIŞILIR? *Çalışmalar, öğrenilenleri sindirmek için aralıklı olarak sürdürülmelidir. *Düşünceleri, sadece çalışılan ders ve konu üzerinde yoğunlaştırmaya gayret edilmelidir.

69 DERS NASIL ÇALIŞILIR? *Konuyu daha iyi kavramak amacıyla yardımcı unsurlardan faydalanılmalıdır (şekil, resim vb.) *Konu bir bütünlük içinde kavranmalıdır. *Zaman zaman çalışılan dönüp pekiştirme yapılmalıdır.

70 Verimle Ders Çalışma ve Etkin Öğrenmenin temel koşulu BU KONUDA İSTEKLİ VE KARARLI OLMAKTIR. İsteklilik ve kakarlılık çalışma davranışınızı olumlu olarak etkileyerek verimli ders çalışma ve etkin öğrenmenizi sağlayacaktır.

71 İkinci olarak yapmanız gereken, kendi koşullarınıza göre bir çalışma sistemi geliştirmek ve bu sistem içinde OLUMLU DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI kazanmaktır. Her birey kişilik yapısı ve algılama özellikleri farklı olduğundan geliştireceğiniz bu sistemin kendinize uygun olmasına özen göstermelisiniz.

72 Geliştirdiğiniz bu sistemde; çalışma davranışlarınızı, alışkanlıklarınızı, boş zamanlarınızı nasıl değerlendirdiğinizi ve sonuçlarının neler olduklarını gözlemleyerek genel bir ÇALIŞMA PLANI hazırlamalısınız.

73 Bu planda, ders dışı uğraşlara da yer verilmeli, gerektiği kadar ve ölçülü bir biçimde dinlenebilmeli ve eğlenebilmelisiniz.ders çalışma sürelerini kişilik yapınıza göre ayarlamalısınız. Çalışma sürenizi ve çalışma kapasitenizi aşama aşama arttırmalısınız.


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları