Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİNİR SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİNİR SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 SİNİR SİSTEMİ

2

3

4 Sinir Sisteminin İleti Fonksiyonu
Sinir impulsu Dinlenmede membran potansiyeli Sinir hücresi membranı Nöronal eksitasyon Sinapslar Depolarizasyon dalgalarının aksonal hareketi

5 Sinir impulsu Sinir sisteminde bilginin iletimi, elektriksel ileti→kimyasal ileti→ şeklinde tekrarlanarak sürmektedir.

6 Dinlenmede membran potasiyeli

7

8 Sinir hücresi membranı
Sinir hücrelerinde K+ kanallarının yanı sıra Na+ kanallarıda bulunmaktadır. Na+ iyonları hücre içine girebildiği için nöron membran potansiyeli daha az negatif (-60mV) olabilmektedir. Na+, K+ giriş- çıkışının düzenlenmesinde görevli membrandaki Na+-K+ ATPaz sistemi, hücre dışına Na+, çıkışını, hücre içine ise K+ girişini sağlamaktadır. (Na+/K+= 3/2). Bu değişimde ATP hidrolizi ile sağlanan enerji, beyinde toplam enerji tüketiminin %50 kadarını oluşturmaktadır.

9 Nöronal eksitasyon

10 Sinapslar

11 Depolarizasyon dalgalarının aksonal hareketi
Sinir demetleri arasında elektriksel iletinin birbirine karışmadan yayılması, miyelin kılıf sayesinde sağlanmaktadır. %70 kadarı lipit (kolesterol, galaktolipit, fosfolipit) olan miyelin glial hücreler tarafından sentezlenmektedir.

12 Lifleri çevreleyen lipoprotein lipoprotein tabakası olan miyelin yapısı nedeni ile iyonları geçirmemektedir. İzolatör görevi bulunan miyelin tabakası, uyarı iletiminde aktif rol oynamamaktadır. Çok iyi izolatör olan miyelin kılıf, akson boyunca 1,5 mm aralıklarla yerleşen Ranvier boğumlarında kesintiye uğramaktadır.

13 . Aksiyon potansiyeli atlayarak ilerlediği bu boğumlarda voltaja duyarlı Na+ kanalları yerleşmiştir. Bu şekilde uyarı miyelinsiz sinirlere göre daha hızlı iletilmekte ve ATP tüketiminde tasarruf sağlamaktadır.

14 Kimyasal iletim ve nörotransmiter sistemleri

15 Norepinefrin

16 Sinir hücresi bileşenleri
Miyelin *Miyelin lipitleri * Miyelin proteinleri Sinir büyüme faktörü (NGF) Glia ve nöronlara özgün proteinler

17 BEYİN Serebrospinal sıvı [beyin omurilik sıvısı (BOS)]
Beyin metabolizması *Beyinde enerji metabolizması *Karbonhidrat metabolizması * Amino asit ve protein metabolizması *Nükleik asit metabolizması * Lipid metabolizması

18 BOS özellikleri

19

20

21

22

23

24 BOS görünümü

25 BOS proteinleri


"SİNİR SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları