Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
SAKARYA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 13 EYLÜL 2013

2 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Hayvan dostları ilk kez İngiltere'de 1822 yılında bir araya geldiler. Hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği'ni kurdular.

3 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Yurdumuzda Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçlı dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim'i «HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ» ilan etti.

4 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
"Hayvanları Koruma Günü" gelince okullarda, radyo ve televizyonlarda hayvanların faydaları üzerinde konuşmalar yapılır. Hayvanlara karşı nasıl davranılması gerektiği anlatılır. Bize pek çok faydaları olan hayvanları biz de sevelim ve koruyalım. Onları rahatsız etmeyelim. Yaralı ve hasta olanları hemen veterinere götürelim. Hayvanlara iyi bakıp besleyelim.

5 HAYVANLARINDA HAKLARI VAR
Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi metni, Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı ulusal birlikler tarafından Eylül 1977 tarihinde Londra'da hayvan hakları konusunda yapılan üçüncü uluslararası toplantıda kabul edildi. Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi ise, Paris'te UNESCO Sarayında 15 Ekim 1978 tarihinde törenle ilan edildi. Bildirgeye göre;

6 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. İnsan hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.

7 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.

8 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.

9 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.

10 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

11 HAYVANLARIN KORUNMASIYLA İLGİLİ ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI’NCA YAPILAN ÇALIŞMALARI
Ülkemizde Hayvanları Koruma Kanunu ile hayvan hakları konusundaki ilk kanuni düzenleme Bakanlığımızca hayata geçirilmiştir Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu nun amacı, hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

12 HAYVANLARIN KORUNMASIYLA İLGİLİ ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI’NCA YAPILAN ÇALIŞMALARI
"Söz konusu Kanun kapsamında; Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği, Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik, Hayvanat Bahçelerinin Kuruluşu İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çıkarılarak uygulamaya konulmuştur. Hedefimiz; bütün illerimizde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar için mahalli idarelerce hayvan bakımevleri oluşturulması ve kısırlaştırmanın sağlanmasıdır. Bakanlık olarak uygun görülen miktarlarda mali destek sağlamaktayız.

13 HAYVANLARIN KORUNMASIYLA İLGİLİ ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI’NCA YAPILAN ÇALIŞMALARI
Bu çerçevede, Bakanlığımızca 2009 yılında 27 ilimize 2010 yılında 50 ilimize toplam 2 milyon 300 bin TL ödenek aktarılarak 33 bin sokak hayvanı rehabilite edilmiştir yılında ise 70 ilimize toplam 2 milyon TL ödenek aktarılmış olup, 30 bin sokak hayvanının rehabilitasyon çalışmaları devam etmektedir. 5 ilimize de bakımevi yapımı için mali destek sağlanmıştır. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için 81 ilimizde diğer kurumların da yer aldığı İl Hayvan Koruma Kurulları oluşturulmuştur. İlimiz de bu kapsamda 2009 yılında Tl ve 2010 yılında TL olmak üzere toplam TL belediyelere kısırlaştırma ödeneği aktarılmıştır.

14 HAYVANLARIN KORUNMASIYLA İLGİLİ ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI’NCA YAPILAN ÇALIŞMALARI
Bakanlığımızın da içinde bulunduğu Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda Bakanlıklar arası Kurban Hizmetleri Kurulu tarafından, Kurban Bayramı süresince kurban kesim işlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesi için çalışmalar yapılmaktadır. İlimizde üç noktaya besleme ve bir noktada sulama odağı oluşturulmuştur. En son olarak Kocaali ilçemizin Sevil Kent Sitesine 1 adet «Kedi Evi» yerleştirilmiştir. Örnek olması amacıyla yapılan bu uygulamanın yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

15

16


"ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları