Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PATOLOJİ VE DEĞERLİ ÖRNEK ALMA, HAZIRLAMA TESLİM ETME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PATOLOJİ VE DEĞERLİ ÖRNEK ALMA, HAZIRLAMA TESLİM ETME"— Sunum transkripti:

1 PATOLOJİ VE DEĞERLİ ÖRNEK ALMA, HAZIRLAMA TESLİM ETME

2 Patoloji ve Değerli Örnekler
Frozen Sitoloji Testis biopsisi Lenf bezi

3 Patoloji ve Değerli Örnekler
Pathos = Hastalık Logos = Bilim Patoloji; Canlı varlıklarda hastalık halinde meydana gelen mikroskopla görebildiğimiz değişiklikler ve fonksiyon bozukluklarını inceler.

4 Patoloji ve Değerli Örnekler
Frozen; Frozen işlemi taze dokuya uygulanır. Doku kesinlikle hiçbir Fiksatife konmaz. Eğer frozen materyali yarım saat ve üzeri bekletilecek ise ıslak kompres içinde saklanır.

5 Patoloji ve Değerli Örnekler
Sitoloji; Patolojinin alt bölümüdür. Sitopatoloji sitolojik sonuçların veya yaymaların hücre ve bakterilerin ışık mikroskobuyla incelenmesidir.Sitolojiye gönderilen materyal enjektör içinde ve herhangi bir fixatöre konmadan patoloji labaratuvarına götürülür.

6 Patoloji ve Değerli Örnekler
Testis biopsisi; Testis biopsisinde nucleer detay (permatosların nucleusları) önemli olduğu için BOVİN solüsyonuna konur. BOVİN solüsyonu nucleer detayın görülmesi için uygun olan solüsyondur.

7 Patoloji ve Değerli Örnekler
Lenf Bezi Biopsisi; Lenf bezi biopsisi sitogenetik ve flowsitometri çalışması uygun görülebileceğinden fixatife değil serum fizyolojik içerisinde patoloji labaratuvarına teslim edilir.

8 Patoloji ve Değerli Örnek Teslim Etme
Frozen, patoloji ve tüm biopsiler; Patoloji formu cerrah tarafından yazılır ve imzalanır. Parçanın konulduğu kaba hasta etiketi yapıştırılır. Parçanın ne olduğu ve cerrahın adı yazılır.

9 Patoloji ve Değerli Örnek Teslim Etme
Patoloji labaratuvarında değerli örnek defterine kayıt edilir. Birden fazla materyal var ise parçalar numaralandırılır ve form numara ve parça adı ile yazılır. Patoloji formu üç nüshadan oluşur. Bir tanesi patoloji labaratuvarına teslim edilir, bir tanesi hasta danışmanına teslim edilir, bir nüshası ameliyathanede kalır.

10 Patoloji ve Değerli Örnek Teslim Etme

11 Patoloji ve Değerli Örnek Teslim Etme
Değerli örnek defterine Ameliyatın adı, doktorun adı, parçanın ne olduğu kayıt edilir ve paraf atılarak patoloji labaratuvarına teslim edilir. Patoloji istemi olmayan materyallerin hiç biri çöpe atılmaz. Çalışılmayacak örnek olarak patoloji labaratuvarına aynı şekilde teslim edilir.

12 Patoloji ve Değerli Örnek Teslim Etme

13 FİXATÖR ‘ÜN ÖNEMİ Fixatör; Sabitleyici
Patoloji örneklerinin tümü uygun solüsyon içerisine konması fixatörün hücreleri canlı tutması, tespiti ve parçanın çürümemesi için önemlidir.


"PATOLOJİ VE DEĞERLİ ÖRNEK ALMA, HAZIRLAMA TESLİM ETME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları