Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Op.Dr.Kenan Ertopçu. Rahim ağzını ve dış genital organları dürbüne benzeyen kolposkop adı verilen bir aygıtla 10-40 kez büyüterek incelenmesi işlemidir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Op.Dr.Kenan Ertopçu. Rahim ağzını ve dış genital organları dürbüne benzeyen kolposkop adı verilen bir aygıtla 10-40 kez büyüterek incelenmesi işlemidir."— Sunum transkripti:

1 Op.Dr.Kenan Ertopçu

2 Rahim ağzını ve dış genital organları dürbüne benzeyen kolposkop adı verilen bir aygıtla 10-40 kez büyüterek incelenmesi işlemidir. İncelemede çıplak gözle net olarak gözlenemeyen küçük patolojiler veya kanser öncüsü hastalıklar rahatlıkla ağrısız bir şekilde saptanabilmektedir. Özellikle Pap-smear testinde kuşkulu hücreler saptanması durumunda kolposkopi yardımı ile gerekli görülen alanlardan biyopsi alınarak kesin tanı konulabilir. Kolposkopide ve biyopsi alımı sırasında genellikle lokal anestezi ile bile uyuşturmaya gerek yoktur.

3

4 KOLPOSKOPİ KİMLERE UYGULANIR Pap-smear sonucu kuşkulu hücre saptanan ve kansere dönüşme potansiyeli taşıyan değişim saptanan kadınlar (smear sonucu CIN-1, 2, 3), HPV kuşkulu hücresel değişim saptananlar, Tekrarlayan smearlerde nedeni açıklanamayan iltihap saptananlar, Muayenede rahim ağzının anormal görünüşlü olması, Dış genital organlarda kuşkulu görüntüler.

5

6 KOLPOSKOPİ NASIL UYGULANIR? İşlem esnasında kolposkop vajina içine girmez. Hasta jinekolojik muayene masasına yattıktan sonra vajina ve rahmin ağzını incelemeye yarayan spekulum yerleştirilir, daha sonra kolposkop 25-30 cm yaklaştırılarak vizöründen dokular büyütülerek incelenir.

7 KOLPOSKOPİDE İNCELENEN BÖLGELER Bu incelemede değerlendirilen asıl alan rahim ağzının dış kısmını oluşturan hücre katmanıyla, rahim içine doğru uzanan kanalı oluşturan hücre katmanının birleştiği alandır. Bu alan squamolar bileşke ya da transformasyon bölgesi denir. Rahim ağzı (serviks) kanserleri bu bölgeden başlar. Transformasyon alanı tam anlamıyla değerlendirilemezse kolposkopi başarısız kabul edilir.

8 TRANSFORMASYON BÖLGESİ

9 RAHİM AĞZINDA DAMARLANMA Rahim ağzındaki yüzeyel damarlanmaların özellikleri serviks kanseri konusunda önemli ip uçları verdiğinden deneyimli bir kolposkopist tarafından değerlendirilmesi gerekir. Kolposkopinin yeşil filtresi bu konuda yardımcı olacaktır.

10 CIN I CIN III Serviks Kanseri

11 ASETİK ASİT UYGULAMASI Daha sonra rahmin ağzına küçük pamuklu bir çubukla %5 asetik asit sürülür. Bazı hastalar hafif bir yanma hissedebilir ama şiddetli ağrı olmaz. Asetik asit uygulanmasından sonra anormal hücre içeren alanların rengi beyazlaşır. Bu alanlara aseto-white alanlar denir. Aseto-white alanların sınırları keskin ve belirgin ise, daha yoğun ve beyaz görünüyorsa patoloji görme olasılığı fazladır ve bu alanlardan biyopsi alınması gerekmektedir. Asetik asit 20-30 saniyede alanları beyazlatacak, 5 dakika sonra etkisi kaybolacaktır. Kolposkopi uzun sürecekse tekrar uygulama gerekli olabilir.

12 SCHİLLER TESTİ Bazı durumlarda lugol solüsyonu adı verilen bir iyot solüsyonu ile de inceleme yapılabilir. Buna Schiller testi adı verilir ve kahverengiye boyanmayan alanlar biyopsi alınması gereken kuşkulu bölgelerdir.

13 4 kadran biopsi –kolposkopi yönlendirilmiş biopsi

14 GEBELİKTE Gebelikte de kolposkopi ve direkt biyopsi yapılabilir.


"Op.Dr.Kenan Ertopçu. Rahim ağzını ve dış genital organları dürbüne benzeyen kolposkop adı verilen bir aygıtla 10-40 kez büyüterek incelenmesi işlemidir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları