Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ

2 1-TEMEL ÖĞELER 2-YARDIMCI ÖĞELER
-YÜKLEM BELİRTİLİ NESNE -ÖZNE BELİRTİSİZ NESNE 1-Temel öğeler: *Yüklem:İş oluş hareket yargı bildiren kelimeler yüklemdir. Örnek:Akşama kadar uyudu. -Ayşe çalışkandır. *Özne:Özneyi bulabilmek için yükleme”o ne, o kim/olan ne,olan kim”sorularını sorarız. Örnek:Meçhula giden bir gemi kalkar bu limandan.

3 1-Gerçek özne:Cümlde öğe olarak bulunan özneye denir.
Örnek:Öğretmen dilayın kalbini kırdı. Öz. 2-Gizli özne:Öznenin varlığı yüklemde bulunan öznelere denir. Örnek: Geldim. Y.

4 3-Sözde özne:Edilgen çatılı eylemlerde nesne görevini üstlenen öğeye sözde özne denir.
Örnek:Ağaçlar kesildi, yollar kapatıldı.

5 4-Ortak özne:Birden fazla iş,oluş,hareket yada yargıyı aynı öznenin bildirmesine denir.
Örnek:Ali kalktı,elini yüzünü yıkadı,giyindi,okula gitti. *-Yürüyordu sokaklarda ve bakıyordu insanlara Y Y. şaşkın şaşkın.

6 5-Açıklamalı özne:Özneden önce yada sonra gelerek özneyi dahada belirgenliştiren kelime grubuna denir. Örnek:Sporun çilekeş insanları hakemler küfüler- den bıktı. Y.

7 6-Dolaylı özne:”Tarafından,dalayısıyla,nedeniyle” gibi Kelimelerle tamamlanan öznelerdir.Genelde edilgen çatılı eylemlerde görülür. Örnek:Fırtına nedeniyle kayıklar kıyıya çekildi. dolaylı Ö. Sözde Ö Y.

8 2-Cümlenin yardımcı öğeleri:
*Nesne:Öznenin yaptığı işten etkilenen varlığa denir. 1-Belirtili nesne:Bu öğeyi bulabilmek için”neyi,kimi, neler,kimler”soruları sorulur. Örnek:Sırtındaki çuvalı yerden yere vurdu. *-Geç anladım taşın sert olduğunu. .

9 2-Belirtisiz nesne:Yükleme sorulan”ne,kim,neler,
Kimler”soruları bize bu öğeyi verir. Örnek:Gelirken mert,e bir kilo pasta aldı. B.siz N Y. *-Uçurtmalar ,gökyüzü,açık hava,rüzgar ister. Öz B.siz N Y.

10 TÜMLEC ÇEŞİTLERİ -Dolaylı tümleç Zarf tümleci -Edat tümleci 1-Dolaylı tümlec:Cümlede bu öğeyi bulabilmek için yükleme”neye,nereye,kime,nerede,kimde,nere-den,kimden”soruları sorulur. Örnek:Kitaplıkları kitaplık sınıfına kucağında taşıyor B.li N Dolaylı Tümleç Y. Du eğitici kulüp öğrencileri. Özne

11 2-Zarf tümleci:Cümlede bu öğeyi bulabilmek için yükleme
”nasıl,ne zaman,ne kadar”sorularını sorarız. Örnek:Durmaksızın arkadaşına kaş göz işareti yapı- Z.T D.T B.siz N Y. yordu. *-Bu şiiri evimizin balkonunda yağmur yağarken B.li N D.T Z.T. yazdım. Y.

12 3-Edat tümleci:Cümlede bu öğeyi bulabilmek için
Yükleme”ne için,ne ile,ne gibi,ne kadar(edat olma- Ları şartıyla)”soruları sorulur. Örnek:Kağıtları makas ile bıkmadan sürekli kesi- B.li.N E.T Z.T Y. Yor. *-İlk baharın tatlı rüzgarıyla sarhoş olan martılar ÖZNE Çılgın naralarla havayı çınlatıyordu. E.T B.li N Y.

13 HAZIRLAYAN: Adı:İsmail Soyadı:Yeşilpınar Sınıf:8/A No:386


"TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları