Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MASANOBU FUKUOKA ve DOGAL TARIM melda keskin ismek bahçıvanlık kursu bahçeköy - 14 şubat 2009.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MASANOBU FUKUOKA ve DOGAL TARIM melda keskin ismek bahçıvanlık kursu bahçeköy - 14 şubat 2009."— Sunum transkripti:

1 MASANOBU FUKUOKA ve DOGAL TARIM melda keskin ismek bahçıvanlık kursu bahçeköy - 14 şubat 2009

2 KİMDİR BU FUKUOKA? “Rahat bırakılan doğa, mükemmel bir dengededir.” KİMDİR BU FUKUOKA? “Rahat bırakılan doğa, mükemmel bir dengededir.” Masanobu Fukuoka, 1913 yılında Güney Japonya’daki Shikoku adasının küçük bir köyünde doğdu. Mikrobiyoloji okudu ve bitki patolojisi dalında uzmanlaşarak, toprak bilimcisi olarak resmi görevine başladı. Fakat 25 yaşına gelmeden “modern tarım biliminin harikaları” konusunda kuşkuları ortaya çıktı. Geçirdiği zatürrenin ardından bir “aydınlanma” deneyimi yaşadı. İnsanların kurdukları uygarlıklarla karşılaştırıldığında Doğa’nın mükemmelliğini, insandaki yıkıcı kontrol saplantısıyla gerçekleşen doğadan kopuşu ve elde edilen “başarı”ların boşunalığını kavradı. Yaşamını doğa ile bir olmaya adadı. İşinden ayrılarak babasının çiftliğinde teorilerini hayata geçirmeye gitti. Bir çok sorunun ardından geliştirdiği, “hiçbir şey yapma” tarımı sayesinde beşte bir emekle en az modern tarım ölçülerinde ürün almayı başardı.

3 “Bilimsel bilgiyle kavrandığı haliyle doğa, yıkıma uğratılmış bir doğadır; o, iskeleti olup ruhu olmayan bir hayalettir.” 60 yaşlarında gördüklerini ve yaptıklarını belgelemeye başladı. 1975’te yayımladığı ilk kitabı olan “Ekin Sapı Devrimi” tüm dünyada, tarımı ve insan bilincini derinden etkiledi. Ardından halen türkçeye çevrilmemiş olan "The Natural Way of Farming" ve "The Road Back To Nature“ geldi. 1979’den itibaren, dünyanın her yanındaki konuşmalarıyla doğal tarımın tohumlarını attı. Deshikottan ve Ramon Magsaysay ödüllerini 1988’de, EarthCouncil Ödülü’nü ise 1997’de aldı yılının Ağustos ayında 95 yaşında öldü...

4 “YEŞİL DEVRİM”DEN “SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM”A...  Organik Tarım (Lord Northbourne 1940, J.I. Rodale )  Biyodinamik Tarım (Rudolf Steiner ( )-1924 Avrupa) [farklı organik terkipler, gökcisimlerinin ritmleri, kozmik güçler,...]  Doğa Tarımı [Mokichi Okada ( ), 1935 Japonya] [Japonya’da önde gelen sertifikalı organik tarım yöntemi) EM-etkin mikroorganizmalar, vb.]  Biointensive Tarım (Alan Chadwick ( )-ABD) [BT+1900’lerin Fransız sistemi), Biointensive Mini Farms-BIMF)  Permakültür (Bill Mollison-ABD) [Enerji-verimli yapılar, atıksu arıtma, geridönüşüm, toprak koruma...]  Sinerjik Tarım [Emilia Hazelip - şifalı ot ve sebze bahçeciliği]  Orman Tarımı [Robert Hart, 1960 İngiltere]  Fukuoka Tarımı-Doğal Tarım [1975 Japonya]

5 “FUKUOKA’NIN İLKELERİ ALTINDAKİ TEMEL GERÇEK” Toprak, mikroorganizmalar ve onlarla birlikte çalışan bitkiler; onlar ölünce de kalıntıları tarafından oluşturulur. Toprağı besinlerinden yoksun bırakan, bitkiler DEĞİL, toprağı işlemektir. Her tür sürme ve işleme işi toprağın doğal bereketini 3 şekilde yok eder: · Toprak parçacıklarının mekanik öğütülmesi onların boyutunu küçültür ve biçimlerini düzeltir. Bu da bitki sağlığı ve mineral emilimi için gerekli gazları biçimlerini düzeltir. Bu da bitki sağlığı ve mineral emilimi için gerekli gazları üreten dengeli bakterilerin yaşam alanı olan, parçacıklar arasındaki mikro- üreten dengeli bakterilerin yaşam alanı olan, parçacıklar arasındaki mikro- boşlukların boyutlarını ve sayılarını büyük ölçüde azaltır. boşlukların boyutlarını ve sayılarını büyük ölçüde azaltır. · Topraktaki yaşamsal mikroorganizmaları havadaki fazla oksijene maruz bırakarak öldürür. bırakarak öldürür. · Ayrıca rizoferdeki (kökler etrafındaki toprak) organik maddeyi atmosferdeki gazlara maruz bırakır. Bu süreç, bitkilere hızla gübre sağlar, ama bedeli, gazlara maruz bırakır. Bu süreç, bitkilere hızla gübre sağlar, ama bedeli, zengin organik toprağın niteliğinin kalıcı olarak tahribi olup, bu da erozyonu zengin organik toprağın niteliğinin kalıcı olarak tahribi olup, bu da erozyonu hızlandırır; tabansuyunu nitratlarla kirletir. hızlandırır; tabansuyunu nitratlarla kirletir.

6 Bitkinin toplam besinin YALNIZCA yüzde ikibuçuğu (çözünebilir mineraller ve iz elementler biçiminde) ÖZELLİKLE TOPRAKTAN GELİR! Toprakta mevcut olmakla beraber, mineraller ve iz elementler, bitkinin minerallerle beslenmesi işlemine katılan mikroorganizmaların (toprağın sürülmesi, çevre kirliliği ya da herbisit veya pestisit kullanımı nedeniyle) yokluğu nedeniyle, bitki tarafından alınamayabilir. Sindirim sistemimizdeki mikroflora, bedenimiz sindirilen besinlerin içindeki maddeleri emebilsin ve kullanabilsin diye nasıl gerekliyse, topraktaki mikroorganizmalar da bitkiler için aynı işlevi görmektedir. Tahıllarda, bitkinin yenilebilir kısımlarının hasadı yapılıp, gerisi toprağa geri verilirse, çürüyen bitkilerin bıraktığı organik kütle, topraktan alınan besinlerden daha üstün nitelikte olacaktır. Bir bitki, ihtiyaç duyduğu besinlerin %95’e kadar olan bölümünü, topraktan DEĞİL, havadan (gazlar ve günışığı) alır. Topraktan alınan %5’in yarısı ise (bitkinin bir sebze ile birlikte yetiştirilmesi halinde yine havadan gelebilecek) gerekli besin azottur. (Emilia Hazelip-The Fukuoka Farming Website)

7 KİLTOPLARI Kiltopları (seedballs); kırmızı kil - ince kompost karışımına bulanıp, 1 – 1,5 cm çapına kadar toplar haline getirilmiş tohumlardır. Karışım hacim olarak, 1 (tohum) – 3 (kuru, elenmiş kompost) - 5 (kuru toz halinde kil) oranında hazırlanır. Toprağa serpilerek ekilen tohumların kuşlar, böcekler ve başka canlılardan korunmasının etkin bir yolu olabilir. İstenirse acı kırmızı biber de katılabilir. Besin yetiştirmekte, aynı zamanda da yerli bitkilerin restore edilmesi ya da tahrip olmuş veya bitkisizleşmiş alanlarda yeniden bitki yetiştirilmesi gibi ekosistem değişikliklerinde yararlı olabilirler.

8 FUKUOKA ÇİFTLİĞİ (1) Bu sadeliğe ulaşması 30 yılını alsa da Fukuoka sonunda: • toprağı sürmeden, yabani otları öldürmeden, böcek ilaçlarıyla yaşamı kurutup dünyayı zehirlemeden, yapay gübre ve diğer katkıları kullanmadan, • bitkileri, ekin saplarını, evcil ve vahşi havyanları, böcekleri, doğanın güçlerini yanına alarak, en az endüstriyel tarım uygulayan Japon çiftçileri kadar (590 kg/dönüm) ürün almayı başardı. 55 dönümlük çiftliğinde 1950’den itibaren “hiçbir şey yapma” tarımıyla pirinç, kış tahılları, sebze ve meyvalar yetiştirdi.

9 FUKUOKA ÇİFTLİĞİ (2)

10 FUKUOKA ÇİFTLİĞİ (3)

11 FUKUOKA’DAN MODERN TARIM ÜZERİNE... “...modern tarım bugün gittiği yolda devam ederse, işi bitmiştir. Besin üretiminin durumu şimdi iyi gibi görünebilir, fakat bu yalnızca petrol ürünlerinin güncel erişilebilirliğine dayalı bir yanılsamadır. Büyük Amerikan çiftliklerinde yetiştirilen tüm buğday, mısır ve diğer ürünler canlı olabilir, büyüyor olabilir, ama gerçek doğa ürünleri ya da gerçek tarım ürünleri değildir. Onlar yetiştirilmekten ziyade imal ediliyor. Onları toprak değil... petrol üretiyor!” “Mother Earth News” (Toprak Ana Haberleri), 1982

12 Gezegeni korumak için çalışan zeki, enerjik insanlardan oluşan bu ağı oluşturduğu için, Permakültür’ün babası Bill Mollison’a teşekkür etti ve hayatında ilk kez o anda gelecek için umut taşıdığını, söyledi. Permakültür de eksikliği hissedilen gerçek ruhsal temel başta olmak üzere, ondan çok şey öğrendi. Fukuoka, 1986’da 73 yaşındayken davet edildiği ABD’deki “PERMAKÜLTÜR BULUŞMASI”na katılan ~1000 kişinin varlığından büyük sevinç duydu...

13 “DOĞAL TARIM”IN 4 İLKESİ “İtiraf edeyim bu konuyla uğraştığım 40 yılda ben de payıma düşen başarısızlıklardan nasibimi aldım. Fakat temel olarak doğru yönde ilerlediğim için, şu anda bilimsel yöntemle yetiştirilen ürünlerle eşit ya da daha fazla ürün alıyorum. En önemlisi de: 1) Benim yöntemim, bilimsel tarımda harcanan emek ve maliyetin çok azıyla başarıya ulaşıyor; hedefim bunu bile sıfıra indirmek. 2) Üretim işlemlerinin hiçbir aşaması veya elde ettiğim hiçbir ürün, kirlilik yaratan hiçbir öge içermiyor; toprağım ise sonsuza dek verimli kalıyor. ürün, kirlilik yaratan hiçbir öge içermiyor; toprağım ise sonsuza dek verimli kalıyor. “Herkesin bu yolla tarım yapabileceğini de garanti ediyorum. Bu ‘hiçbir şey yapma’ tarım yöntemi 4 ana ilkeye dayanır: *Toprağı işlemek yok *Gübrelemek yok *Yabani ot mücadelesi yok *Pestisitler yok”

14 “DOĞAL TARIM” ve İNSAN "Doğal tarım - insanlara derin bir doğa anlayışı geliştirmeyi öğretebileceği için - ruhsal bir içgörüye yol açabilir. Doğal tarım yalnızca tarımdır, başka birşey değil. Benim yöntemlerimi uygulamanız için ruhsallığa yönelmiş bir insan olmanız gerekmez. Bu kavramlara, berrak, açık bir zihinle yaklaşabilen herhangi biri başarılı olacaktır. (...) İnsanın doğayı bilmesi yeter...bildiğimizi zannettiğimiz doğayı değil, gerçek doğayı!"

15 Tanıklıklar (1) “İsmim Nicholas Pierotti, 1978’de bir üniversite öğrencisi olarak “Ekin Sapı Devrimi”ni okuduğumdan beri, Fukuoka’nın felsefesinin takipçisiyim. Kaliforniya’da Santa Cruz kentinin Batı Yakası’ndaki arka bahçemde tümüyle Fukuoka’nın ilkeleri doğrultusunda çiftçilik yaptım; ailemi doyurdum ve o güne dek görülmüş en güzel antik güllerden yüzlerce yetiştirdim. Aşırı kalabalıklaşan Santa Cruz’dan taşınmak için 2003 yılında satıncaya dek, bahçem 25 yıl yaşadı.” Nicholas Pierotti com com

16 Tanıklıklar (2) Shashi Kumar’ın çiftliği (Hindistan) toprak üzerine pirinç saplarının serilmesi “malç” altında büyümeye başlayan bir tür fasülye Ekin sapları sayesinde toprağın nemi korunuyor, yabani otlar kontrol ediliyor, yıllarca topraktan alınan toprağa geri veriliyor

17 Tanıklıklar (3) “Bunu çocuklar bile yapabilir!” Raju Titus’un çiftliği (Hindistan) buğday, kolza, sebzeler ve meyva ağaçları içiçe… Rhamesh Bhai’nin çiftliği malç altında yetişen bir salata

18 Tanıklıklar (4) Bangladeş’te 2000’den beri üretim yapan Teatulia Tea firmasının sloganı “ORGANİKTEN DE ORGANİK”; misyonu yüksek nitelikte çay üretirken, toprak ve insanlar açısından sürdürülebilirliği sağlamak. Bakir topraklarda, Fukuoka usulü “doğal tarım” yapan Teatulia’da: • toprak sürülmüyor, yabani otlardan kurtulma çabası, vb. yok • toprak yer örtücü bitkiler ve malçla geliştiriliyor • bölgenin ekolojik dengesinin yeniden kurulması amacıyla gölge veren şifalı ağaçlar ve su (göller, dereler, vb.) kullanılıyor veren şifalı ağaçlar ve su (göller, dereler, vb.) kullanılıyor • yalnızca doğal haşere ve yabani ot kontrol yöntemleri uygulanıyor • toprak biyo-gübrelerle ve biyogaz tesisleriyle besleniyor • yaban hayatı korunuyor.

19 Toprağın şifa bulması ile insan ruhunun arınması “bir” olduğundan, “Egonuzdan vazgeçmeniz, doğa ile bütünleşmeye giden en kısa yoldur”. Doğal Tarım’ın babası Fukuoka-San 2008 yılında 95 yaşında

20 Masanobu Fukuoka 1913 – 2008 "Çiftçiliğin nihai hedefi ürün yetiştirmek değil, insanın yetişmesi ve mükemmelleşmesidir."

21 Yararlanılan kaynaklar: • • (4 yıl aradan sonra 2009‘da yenileniyor) • Fukuoka, Masanobu; Ekin Sapı Devrimi - Doğal Tarıma ve Doğal Hayata Giriş, Kaos Yayınları, 2006 (1975). • Korn, Larry; The Plowboy söyleşisi: Masanobu Fukuoka, Mother Earth News, sayı: 76, Temmuz/Ağustos • • • • (doğal tarımla ilgili fotoğraflar) • (“kiltopları” ile ilgili bilgi) • (Teatulia çay firması web sitesi) •


"MASANOBU FUKUOKA ve DOGAL TARIM melda keskin ismek bahçıvanlık kursu bahçeköy - 14 şubat 2009." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları