Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİZİN İŞİNİZ BİZİM İŞİMİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİZİN İŞİNİZ BİZİM İŞİMİZ"— Sunum transkripti:

1 SİZİN İŞİNİZ BİZİM İŞİMİZ

2 T.C. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
ISPARTA ÇALIŞMA ve İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

3 2013 YILI PLANLANAN ÇALIŞMALAR
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ GİRİŞİMCİLİK KURS VE STAJ PROGRAMLARI İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI FAALİYETLERİ ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ SERVİSİ KARİYER GÜNLERİ

4 İSTİHDAM TEŞVİĞİNDEN NASIL YARARLANABİLİRİM?
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ İŞVERENLERİ BEKLİYOR İŞGÜCÜNÜ İŞKURDAN TEMİN EDELİM İSTİHDAM TEŞVİĞİNDEN NASIL YARARLANABİLİRİM? TEŞVİK SÜRESİ NE KADARDIR? TEŞVİĞİN MİKTARI NE KADAR?

5 6111 Sayılı Yasanın 74. Maddesinde Tanımlanan İstihdam Teşvik Açıklamaları
tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için uygulanır sayılı kanunun 81. maddesinde sayılan ve 82. maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutar işe alındıkları tarihten itibaren işsizlik sigortası fonundan karşılanır.

6 İşverenin teşvik den yararlanması için işe aldığı işgücünün işe alındığı tarihten geriye 6 ay içerisinde sigortalı kaydının olmaması gerekir. İşverenin teşviklerden yararlanabilmesi için işyerinde ki son 6 aylık sigortalı çalışan ortalaması dikkate alınır. İşe alınacak kişinin ortalamaya ilave olması gerekmektedir. İşverenin teşviklerden faydalanma süresi 6 ila 54 ay arasında değişmektedir. Bu süreler için işgücünün yaşı, cinsiyeti ve yeterlilikleri göz önünde bulundurulur. İşgücünün İŞKUR’A kayıtlı işsizler arasından işe alınması halinde teşvik süresi 6 ay uzar.

7 GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI
Girişimcilik kursları İl Müdürlüğümüzce her sene hizmet satın alınarak işsizlere yönelik düzenlenmektedir. Kurslara katılan kişilere günlük 20 TL cep harçlığı verilmektedir. Ancak herhangi bir işi olan veya işverenlerimiz kurumumuzun düzenlemiş olduğu bu kurslara katılamamaktadır.

8 İşverenlere yönelik girişimcilik kursları STK’lar (Ticaret Ve Sanayi Odası ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı vb.) tarafından verilmekte olup, 18 yaşından büyük ve Girişimcilik Eğitimine daha önce katılmamış olan işverenler bu kurslara başvurabilir. Kurs sonunda eğitimleri başarıyla tamamlayanlara katılım belgesi verilmektedir. Bu belge aynı zamanda, KOSGEB’İN Yeni Girişimci Desteğine başvuruda bulunma yolunu açmaktadır.

9 Bu Destek KOSGEB tarafından verilmektedir.
Toplamda hibe miktarı TL olup; 3000,-TL İşletme kuruluş giderleri 15000,-TL makine teçhizat giderleri 12000,TL işletme giderlerinden oluşmaktadır.

10 KURS FAALİYETLERİ İşkur bünyesinde İşverenlerimizin talep etmesi halinde istihdam garantili meslek edindirme kursları açılmaktadır. Kurslarda ki istihdam garantisi %50 den az olmamakla birlikte, bu kurslarda kursiyerlere iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılmakla birlikte, Günlük 20 TL harçlık İşkur tarafından kursiyerlere ödenmektedir.

11 Kursiyerler meslek edindirme kurslarının tamamını işyerlerinde alabilmektedir. Bunun için kurslarda eğiticiye ihtiyaç duyulmakla birlikte Eğitici, işyerinde çalışan en az önlisans mezunu(bölümü ile alakalı)ve ya usta öğretici belgesine sahip herhangi bir kişi olabilir.

12 Kurs sonunda kursiyerlere Milli Eğitimden onaylı sertifika verilir.
Ayrıca İŞKUR’un da ortağı olduğu;

13 UMEM(uzmanlaştırılmış meslek edindirme merkezleri)de istihdam garantili kurslar düzenlemektedir. Bu merkezlerin kursları sektörlere göre farklı istihdam oranları ile karşımıza çıkmaktadır. Hizmet sektöründe bulunan bir meslek için açılan kursun istihdam garantisi % 50 iken, Sanayi sektöründe bulunan bir meslek için bu oran % 90 dır.

14 İŞSİZLİK MESLEKSİZLİK İŞKUR STAJ PROGRAMI
KİMLER STAJYER OLABİLİR? ŞARTLARI NELERDİR? HANGİ İŞYERLERİNE UYGULANIR?

15 STAJYER (AŞÇI, MUHASEBECİ, KAYNAKÇI vb.)
Stajyerlerin en az 16 yaşında ve ilköğretim mezunu olması gerekir. Kendisi dışında en az 2 sigortalı işçi çalıştıran işverenler stajyer talebinde bulunabilir. Stajyerlerin son 3 aylık dönemde aynı işyerinde çalışmamış olması ve işverenin 1. dereceden kan hısmı olmaması şartları aranır. İşletmede çalışacak Stajyer sayısı belirlenirken; işletmenin son 3 aylık sigortalı çalışan ortalaması bulunur. Ortalamanın %10 u staj görecek kişi sayısıdır. Staj programı en fazla 6 ay olabilir. Ayrıca stajyerlere günlük 25 TL harçlık İşkur tarafından verilmektedir. Program sonunda % 20 istihdam zorunluluğu vardır.

16 Herhangi bir mesleki eğitim ve vasıf içermeyen konularda katılımcı çalıştırılamaz (beden işçisi, temizlik görevlisi, taşıma işçisi, çaycı, vb.) İşverenlerin 1 yıl içerisinde yeni katılımcı talebinde bulunabilmesi için son 1 yılda işbaşı eğitimine katılanların %20’sinin aynı işyerinde istihdam edilmiş olması gerekmektedir. Programın devamı sırasında işyerindeki sigortalı sayısının azalması durumunda, aynı oranda stajyer azalmasına gidilmektedir.

17 ÖRNEK A İŞLETMESİ KASIM 2012 çalışan kişi sayısı 16 EKİM çalışan kişi sayısı /3= 15 ortalama EYLÜL 2012 çalışan kişi sayısı çalışan sayısı 05/12/2012 çalışan kişi sayısı 16 Şuan ki çalışan kişi sayısı(16) son 3 ayın ortalamasının(15) üzerinde olduğu için staj programı uygulanabilir. Oran 15’in %10 =1,5 yani 2 stajyer.

18 İşverenler olarak tek yapmanız gereken;
Çalıştıracağınız kişiyi belirleyerek, İşyerinizin Tüzel Kişiliğini gösteren belge ve Son 3 aylık SGK Hizmet Döküm Listeleri ile birlikte Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüze gelmek.

19 İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI FAALİYETLERİ İŞ YERİ ZİYARETLERİ İŞVEREN – İŞ ARAYAN DANIŞMANLIĞI

20 İŞ YERİ ZİYARETLERİ İşkur personeli olan İş ve Meslek Danışmanları işverenleri iş yerlerinde ziyaretlerde bulunurlar. Bu ziyaretlerdeki amaç işvereni tanımak, işyerini, işgücünün çalışabileceği ortamı(makine, donanım vb.) gözlemlemek ve ihtiyaç duyulan işgücü taleplerini almaktır.

21 Sayın Bakanımız Faruk Çelik’in söylediği gibi işverenlere danışmanlık, iş arayanlara koçluk yapmak, işyeri yetkilileri ile işgücü talepleri ve işgücü piyasası için sürekli irtibat halinde olmak İş Ve Meslek Danışmanları olarak öncelikli görevlerimizdendir.

22 ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ SERVİSİ
tarihli 665 sayılı KHK ya göre Türkiye İş Kurumu ile Çalışma Genel Müdürlüğü birleştirilerek Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdürlüğü olarak yeniden ihdas edildi. Bundan sonra Çalışma hayatı ile alakalı işveren ve işçi problemleri İl Müdürlüğümüzdeki ilgili servislerde çözümlenmeye çalışılmaktadır.

23 KARİYER GÜNLERİ

24

25

26

27

28 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…


"SİZİN İŞİNİZ BİZİM İŞİMİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları