Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ SUNUMU
DOÇ.DR. SEFER GÜMÜŞ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROJE KOORDİNATÖRÜ

2 DEĞERLİ KONUKLARIMIZ Tarımsal Sanayi Geliştirme Projesi bundan 3 yıl önce yazıldı.Bir yıl incelenmesi sürdü. 22.Nisan 2011 tarihinde Başbakanlıkta sözleşmesi imzalandı. 23 Nisan 2011 tarihinde uygulanmaya başlandı. Böylelikle 23 Ekim tarihinde 18 Aylık sürecini tamamlamış olacaktır.

3 Proje müddetince iki ülkenin iki yakası arasında Haskova ve Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odalarının yönetim kurulu ile kayıtlı üyeleri, esnaf, tüccar ve sanayiciler ile iş adamlarımız çok değerli ve anlamlı katkılar,destekler ve yardımlar sağlamışlardır.

4 Projemizin faaliyet ve etkinliklerinin yürütülmesi, çalışmalarımızın kamuoyu ve hedef kitleler ile ortaklar ve iştirakçilere ulaştırılmasında Uzunköprü ve Haskova medyasının katkıları iki ülke için çok önemlidir.

5 Bundan böyle Haskova ile Uzunköprü arasında çalışmalar projeler düzeyinde uzmanlık sınırlarını aşmıştır. Ekonomik, sosyal, kültürel düzeydeki çalışmalar da yoğunluk kazanmıştır.

6 Projemiz kapsamında çok çeşitli faaliyet ve etkinliklerde unutulmayan anılar, izlenimler, iyi uygulamalar WEB sayfalarında, internet sayfalarında, kitaplarda, akıl defterlerinde ve belleklerde kalacaktır.

7 Hatta AB nin WEB sayfalarında bile yer alacaktır
Hatta AB nin WEB sayfalarında bile yer alacaktır.Bu anlamda yazılacak,anlatılacak,söylenecek ve yeni projelere örnek olacak çok şey vardır. Şimdi izin verirseniz Türk Bulgar ekonomik ilişkilerine kısaca ve ana hatlarıyla değinmek istiyorum.

8 Tarih boyunca sorunlu bir siyasi ilişkiye sahip iki komşu ülke olan Türkiye ve Bulgaristan, iki ülke hükümetleri boru hattı ve diğer projeler, yeni yatırımlar ve geleceğe yönelik hedefleri ile ticaret alanında işbirliği yapmanın yollarını aramışlardır.

9 Avro Bölgesi'ndeki ekonomik güçlüklere rağmen ikili ticaretin sürekli yükselişte olmuştur. Türkiye'nin Bulgaristan'a ihracatı 2001 yılı ve 2012 nin 3. cü 3 aylık dönemde beş kat artarak 1,23 milyar avroya (1,62 milyar dolar) ulaşmıştır.

10 Benzer şekilde, Bulgaristan'dan Türkiye'ye yapılan ithalat da aynı dönemde 6,3 kat artarak 2011 yılında 1,89 milyar avroya (2,48 milyar dolar) ulaşmıştır.

11 Sadece 2010 ve 2011 yılları arasında, Bulgaristan'ın Türkiye'ye olan ihracatı %45 oranında arttı. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki yaklaşık 3 milyar dolarlık dış ticaret hacminin orta vadede 10 milyar dolara çıkması beklenmektedir.

12 Meşhur Bulgar atasözü: ‘TORBADA NE VARSA ÇORBADA O VARDIR
Meşhur Bulgar atasözü: ‘TORBADA NE VARSA ÇORBADA O VARDIR.’ Yani ticareti artırmak ve kolaylaştırmak için çaba göstermekte yarar vardır. Bu hızlı büyüme, iş insanlarına ufukta görünen yeni ticaret ve yatırım olanaklarıyla gelecekteki ekonomik ilişkiler hakkında olumlu düşünceler getirmiştir.

13 Türkiye'nin iş başkenti İstanbul'un coğrafi yakınlığına rağmen, Bulgar ürünleri bugüne kadar 18 milyonluk bu dev kentin pazarına ulaşabilmiş değil. Çok az sayıda Bulgar firması oraya sağlam şekilde adım atmayı başarmıştır.

14 Avro Bölgesi'ndeki ekonomik güçlükler ve Türkiye'nin hızlı ekonomik büyümesi nedeniyle, Bulgaristan son birkaç yıl içinde Türkiye'ye kıyasla avantajlı bir ticaret konumu kazanmış ve Bulgaristan'ın Türkiye'ye ihracatı, Türkiye'nin Bulgaristan'a olan ihracatından daha hızlı bir artış kaydetmiştir.

15 İKİ ÜLKE TİCARETİNDE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ   Türkiye’nin Bulgaristan’a sattığı ürünler daha çok son kullanıcıya yönelik ürünlerden oluşurken, Bulgaristan’dan Türkiye’ye satılan ürünler ise son kullanıcıya yönelik değil, daha çok sanayiye girdi olacak hammadde ürünlerden oluşuyor. Bu nedenle iki ülke ekonomileri rekabetçi değil, birbirini tamamlayan ekonomilerdir

16 Bulgaristan’ın Türkiye’ye ihraç ettiği ürünler sıralamasında bakır, bakır ürünleri, işlenmemiş çinko ve işlenmemiş kurşun ilk sıralarda yer alıyor. Bulgaristan, bakır ihracatının yüzde 27’sini, işlenmemiş çinko ihracatının yüzde 37’sini ve işlenmemiş kurşun ihracatının yüzde 50’sini Türkiye’ye gerçekleştiriyor.

17 Bu hammaddelerin ihracatının artması nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret hacmi Bulgaristan lehine artış göstermiştir. Verilere göre, Bulgaristan’ın sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya yaptığı ihracatta artış gözlenmiştir.. Bulgaristan’ın 2011 yılında AB’ye gerçekleştirdiği ihracat yüzde 26 artarken, diğer ülkelere yaptığı ihracat ise yüzde 35 artış göstermiştir.

18 İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Türk yatırımcıları için Bulgaristan ciddi öneme sahip bir ülke konumundadır . Bulgaristan, Türkiye’nin AB’ye açılan kapısı konumunda olması, Türkiye’nin AB’ye sattığı ürünlerin büyük bir kısmının Bulgaristan üzerinden geçmesi önemli özelliklerden bazıları.

19 Yılda yaklaşık 400 bin Türk TIR’ı AB’ye ürün taşırken Bulgaristan üzerinden geçiyor. Bulgaristan’ın transit ülke olması açısından bakıldığında iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

20 VİZE ENGELİNİN AŞILMASI BULGARİSTAN TURİZMİNİ DAHA DA GELİŞTİRECEK
İkili ilişkilerin gelişmesinin en kolay ve en ucuz yolu turizm. Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre, 2011’da Bulgaristan’ı 4,7 milyon turist ziyaret etti. 7,5 milyon nüfusa sahip Bulgaristan’dan 816 bin kişi Türkiye’ye giderken 74 milyon nüfusa sahip Türkiye’den sadece 26 bin kişi Bulgaristan’a geldi.

21 Sürekli gelişme gösteren Türkiye’den yurt dışına açılanlar bakımından Bulgaristan büyük potansiyele sahip. Türkiye’den Bulgaristan’a az sayıda turist gelmesinin Bulgaristan’ın iyi tanınmamasından değil vize sorunundan kaynaklandığını, vize sorunu çözüldüğünde iki ülke arasında en çok gelişecek alanın turizm sektörü olacaktır

22 TÜRK YATIRIMCILAR TARIMA DA AĞIRLIK VERDİ
Bulgaristan’daki Türk yatırımları çok farklılık arz ediyor. İki ülke ticaretinin önemli bir kısmını tarım ürünleri oluşturuyor. Tarım ürünleri konusunda Türk üreticilerin Bulgaristan’a ciddi eğilimi var. Bulgaristan’dan Türkiye’ye çeltik ve yemeklik sıvı yağ gibi tarım ürünleri gidiyor.

23 Türkiye’den AB’ye gıda ürünü ihracatında sıkıntılar yaşandığı için Türk üreticiler Bulgaristan’da tarım üretimine başladı. Plovdiv bölgesinde ciddi çeltik üretimi yapılıyor. Burada üretim yapıp Türkiye’ye gönderiliyor. Yemeklik yağ konusunda da sorun yaşayan Türkiye sıvı yağın büyük bir kısmını Bulgaristan’dan ithal ediyor. Türkiye’den Bulgaristan’a ise özellikle yaş meyve ve sebze getiriliyor.

24 İLGİLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...


"TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları