Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPMASI GEREKEN ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPMASI GEREKEN ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI"— Sunum transkripti:

1 YAPMASI GEREKEN ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI
MÜŞTERİNİN YAPMASI GEREKEN ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI

2 Asansör Kuyu Alt Boşluğu-İnşaat İşleri-1
Kuyu alt boşluk yüksekliği minimum 1500MM olmalıdır. Kuyu dibinde su ,hafriyat vb malzeme varsa temizlenmesi,su çıkması durumunda izolasyonun yapılmış olması gerekmektedir. Kuyu alt boşluk tabanı düzgün bir şekilde betonlanmış olmalıdır

3 Asansör Kuyu Üst Boşluğu-İnşaat İşleri-2
Minimum kuyu üst boşluğu ölçüsü 3800 mm olmalıdır.(Makine Tabliye betonunun altı ile, en üst alttaki asansör durak kapısının sahanlık mesafesi) Asansör kuyu boşluğunda asansöre ait olmayan cihazlar, telefon ,TV anten kablosu,temiz ve pis su borusu , v.b. bulunmamalıdır.

4 Makina Dairesi / Erişim Yolu-İnşaat İşleri-3
Makina dairelerinin içine kadar olan geçiş yolları şu şekilde olmalıdır: Bir veya daha fazla,sabit olarak tesis edilmiş aydınlatma armatürleriyle yeterli şekilde aydınlatılmalıdır; Özel hacimlerden geçmeye gerek kalmadan, her zaman rahat ve güvenilir bir şekilde kullanılabilmelidir. Makina dairelerine erişim şahıslar için güvenli olmalıdır. Bu erişim tercihen normal basamakları olan sabit merdivenlerle (doğal merdiven) sağlanmalıdır. Normal basamakları olan sabit merdiven konulmasının mümkün olmadığı durumlarda, standarda uygun portatif dayama merdivenle sağlanmalıdır.

5 Makina Dairesi/ Giriş Kapısı-Demir İşleri-1
Makine Dairesi Kapıları; Yanmaz malzemeden imal edilmiş, makine odasının dışına doğru açılabilir olmalıdır. Anahtarlı kilitlerle donatılmalı ve bu kilit makine dairesi içinden anahtarsız açılabilir şekilde olmalıdır. Makina Dairesi giriş kapısı ebatları en az 80cm*200cm olmalıdır.

6 Makina Dairesi/ Giriş Kapağı-Demir İşleri-2
Makine Dairesi Giriş Kapağı; (Makine dairesine girmek için normal basamakları olan sabit merdiven konulmasının mümkün olmadığı ve giriş kapısının bulunmadığı durumlarda ); Makine dairesine giriş amacıyla döşemede yapılan kapaklar, en az 90cm*90cm‘lik bir serbest geçiş alanı sağlamalı ve kapak ağırlığını dengeleyen bir tertibata (amortisör vb) sahip olmalıdır. Döşeme kapakları ,geri çekilebilir bir merdiven tertibatı ile bağlantılı olmadıkları sürece, aşağıya doğru açılmamalıdır. Makina odasının içine doğru açılmalıdır. Menteşeler kullanıldığı takdirde bunlar ,kolayca yuvalarından çıkarılamayacak cinsten olmalıdır. Döşeme kapakları anahtarlı kilitlerle donatılmalı ve bu kilitler Makina Dairesi içinden anahtarsız açılabilmelidir. Kapak Kiliti

7 Makina Dairesi/Yapısı-İnşaat İşleri-4
Makine Dairesi asansör dışında bir amaç için kullanılmamalıdır. Buralarda asansöre ait olmayan kanallar,kablolar ve diğer cihazlar bulunmamalıdır. (TV Anten ,Kazan, İmbisat Deposu vb. ) Makina daireleri maruz kalacakları yük ve kuvvetlere dayanıklı, toz oluşturmayan malzemeden yapılmalıdır. Tuğla olan duvarlar sıvanmalıdır. Makine Dairesi döşemesi,şap atılmış beton,baklavalı sac gibi kaymayan bir yüzeye sahip olmalıdır. Makina dairesinde çalışma alanları üzerinde en az 2 m serbest yükseklik bulunmalıdır. Makine dairesindeki geçiş yolları üzerindeki serbest yükseklik en az 1,8 m olmalıdır.

8 Makina Dairesi/Merdiven/Korkuluk-Demir İşleri-3
Makina dairesinde, farklı seviyedeki döşemeler arasında; 0,5 m’den fazla bir yükseklik farkı varsa, korkulukları olan merdiven ve düşme tehlikesine karşı korkuluklar yapılmalıdır.

9 Makina Dairesi /Taşıyıcı Kanca-Demir İşleri-4
İhtiyaca göre ağır asansör parçalarını kaldırmak için, makina dairesi tavanına veya taşıyıcı putrellere, bir veya birden fazla, uygun şekilde yerleştirilmiş, üzerlerine taşıma kapasiteleri yazılmış taşıyıcı veya kanca monte edilmelidir.

10 Makina Dairesi /Havalandırma-Demir İşleri-5
Havalandırma panjurları; motorlar, kumanda cihazları ve elektrik kablolarını yeterince iyi biçimde toz, zararlı duman ve nemden koruyacak şekilde yapılmalıdır. Binanın diğer bölümlerinden gelen pis havanın ,makine dairesine doğrudan girmesi önlenmelidir. Yoğun trafiğe sahip yapılarda, sıcak ortamlarda makina dairesi havalandırması için klima da tercih edilebilir.

11 Kat Kapıları Etrafı-İnşaat İşleri-5
Kat kapı veya körkasalarının montajlarının yapılabilmesi için, asansör kuyusunda kapı bölgeleri boş bırakılmalı,kat kapıları veya kör kasaları koyulmadan tuğla vb örülmemelidir. Kat kapıları veya kör kasaları montaj edildikten sonra ,etrafları tuğla vb. ile örülmeli, kuyu içine bakan yüzeylerinin ve sahanlık tarafına bakan yüzeylerinin sıvanması ,dış taraftaki duvarların boyanması veya kaplamalarının yapılması. Asansör kat kapılarının veya kör kasalarının kuyu içine bakan yüzeylerinin merkezi sıva yapılması. Kat kapılarının önündeki sahanlıkların kaplamalarının (kalebodur,mermer vb.) yapılması. NOT:Asansörün kat kapıları manuel ise kapı körkasalarını ,otomatik ise kapı kasalarını koymadan önce mutlaka kat kotunun verilmesi ve bu kota göre körkasaların veya otomatik kapı kasalarının koyulması gerekir.

12 Elektrik Panosu-Elektrik İşleri-1
Elektrik Panosu mutlaka Makine Odasının girişine yakın yere monte edilmelidir. Elektrik Panosunun üst kısmının yerden yüksekliği en fazla 180cm olmalıdır. Elektrik Panosunda gösterge lambaları olmalıdır. Elektrik Panosunda, makine dairesi girişinden kolay ulaşılabilir, sıfır konumunda kilitlenebilir üç faz bir Pako Şalter Kabin aydınlatmasını ve kabin prizinin beslemesini devre dışı bırakmak için bir anahtar (10A Monofaze şalter), kilitlenebilir pako şalterin yanına koyulmalıdır. Makine Dairesine ve Kuyu dibine topraklı tip Priz takılmalı ve bu prizler için 16A tekli sigorta takılmalıdır. Makine Dairesi aydınlatma için 10A tekli sigorta takılmalıdır. Kuyu aydınlatma için 10A tekli sigorta takılmalıdır. Kabin Aydınlatma ve Kabin Priz beslemesi için 6A tekli sigorta takılmalıdır. Motor gücüne uygun 4’lü grup W Otomat takılmalıdır.(Nötrü kesecek) Nötr kablo rengi mavi, Topraklama rengi sarı yeşil izoleli olmalıdır. NOT:Makine dairesi aydınlatma,kuyu aydınlatma ,makine dairesi ve kuyu dibindeki priz,kabin aydınlatma ve kabin üstü priz, mutlaka pako şalterin girişinden alınmalıdır.Yani Pako Şalterden enerji kesilince sadece Motora ve Kumanda panosuna giden enerji kesilmelidir.

13 Aydınlatma-Elektrik İşleri-2
Makine dairesi aydınlatması; zeminde minimum 200 lüks aydınlatma sağlayacak şekilde etanj tip floresandan yapılacaktır. Makine dairesi aydınlatma anahtarı mutlaka makina dairesi giriş kapısına yakın ve uygun yükseklikte olmalıdır. Asansör kuyu aydınlatması; Kuyunun tavanı ve tabanından mutlaka en çok 50cm mesafede konulan birer adet etanj tip aydınlatma armatürü, ayrıca her kata yerleştirilecek olan etanj tip aydınlatma armatürleri ve kuyunun her noktasında 50lüks aydınlatma sağlanacak şekilde yapılmalıdır. Kuyu aydınlatma lambalarını açıp kapamaya yarayan ve kuyu dibine giriş kapısı açılınca kolaylıkla erişilebilen bir anahtar kuyu alt boşluğuna takılacaktır.Aynı anahtardan diğeri de makina dairesine takılacaktır. 30mA .……A Gecikmeli Tip Kaçak Akım Rolesi Asansör besleme hattına takılmalıdır. Binanın girişindeki ana panoya 4’lü Grup W Otomat Sigorta takılmalı (3 Faz 1 Nötr) , bu sigorta makine dairesine takılan 4’lü Grup W Otomat sigortanın ( 3 Faz,1 Nötr) amperinden yüksek olmalıdır.

14 Ayırıcı Bölme-Demir İşleri-6
Aynı kuyuya birden fazla asansör monte edilecek ise ve asansör kabin tavanı kenarının, bitişik asansörün hareketli kısmına (kabin, karşı ağırlık) olan yatay mesafe 0,5 m’den az ise, ayırıcı bölme, tüm kuyu yüksekliğinde ve TS EN 294 standardına uygun olarak yapılmalıdır. Tel kafes yapılacak ise göz aralıkları 30mm*30mm ebatlarından büyük olmamalıdır.

15 İletişim Bilgilerimiz
ADRES:YEŞİLTEPE MAH. YEŞİL CAD.BALÇIK APT. C BLOK NO:3/TRABZON Tel: Faks: Web: Cep Tel:Sezgin ÇAKIN


"YAPMASI GEREKEN ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları