Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI"— Sunum transkripti:

1 ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI
Bu açıklamalarda kullanılan fotoğraflar bilgi vermek için kullanılmıştır. Fotoğraflar Firmamızca yapılan çeşitli asansörlere aittir. Kalite Sorumluluk ve Süreklilik İster.

2 Asansör Standartları Asansör Yönetmeliği 95/16/AT, sabit bir mesafe boyunca belirli seviyelerde raylarda hizmet veren kabine sahip asansörleri kapsar. Asansör Yönetmeliği 95/16/AT’ye göre tesis edilecek asansörler uyumlaştırılmış ulusal standartlara uyumlu olmalıdır. Bu standartlar şu şekildedir; * TS EN 81-1 (Elektrikli Asansörler) * TS EN 81-2 (Hidrolik Asansörler) Bu standartlara uygunluğun sağlanabilmesi için; kuyu, kuyu alt boşluğu, kuyu üst boşluğu ve makina dairesi ölçülerinin yapıda standartlara uygun inşa edilmesi gerekmektedir.

3 Elektrikli Asansörler İçin Şematik Gösterim
Asansör İçin Ölçüler Mimari projelerde dikkat edilmesi gereken hususlar; 1) Asansör beyan yükünün belirlenmesinde, yapının bulunduğu bölgenin İmar Yönetmeliği, 2) Asansör için çizilecek avan proje ve trafik hesapları, 3) Asansör standartları gereği bırakılması gereken mimari ölçüler. Bu ölçüler; * Kuyu Genişliği * Kuyu Derinliği * Kuyu Alt Boşluğu * Kuyu Üst Boşluğu * Makina Dairesi Erişim Yolu Ölçüleri * Makina Dairesi Ölçüleri Elektrikli Asansörler İçin Şematik Gösterim

4 Asansörler İçin Ölçüler
Yapının bulunduğu bölgenin İmar Yönetmeliği ve trafik hesabına göre belirlenen, asansör beyan yükü için gereken ölçüler; firmamızdan alınabileceği gibi TS 8237 ISO ve TS 8237 ISO standartlarından da alınabilir. Tanımlar: Asansör kuyusu: Kabinin, karşı ağırlıkların ve/veya hidrolik kaldırıcıların hareket ettiği boşluk. Makina dairesi: Makina veya makinaların ve/veya ilgili cihazların yerleştirildiği oda. Kuyu genişliği: Kabin genişliğine paralel olarak ölçülen, kuyu duvarları iç yüzeylerinin arasındaki yatay mesafe. Kuyu derinliği: Kuyunun genişliğine dik olarak ölçülen yatay mesafe. Kuyu üst boşluğu: Kabinin gittiği en üst durak seviyesinin üstündeki asansör kuyusu kısmı. Kuyu alt boşluğu: Kabinin gittiği en alt durak seviyesinin altındaki asansör kuyusu kısmı.

5 Asansör İçin Ölçüler

6 Asansör İçin Ölçüler Maksimum 1000 kg 13 kişi beyan yüklü, 1,00 m/s beyan hızlı asansör için gereken, minimum kuyu alt boşluğu ölçüsü 1500 mm’dir. Farklı yük ve hızlar için bilgi alınız.

7 Asansör İçin Ölçüler Maksimum 1000 kg 13 kişi beyan yüklü, 1,00 m/s beyan hızlı asansör için gereken, minimum kuyu üst boşluğu ölçüsü 3800 mm’dir. Farklı yük ve hızlar için bilgi alınız.

8 Makina Dairesine Erişim Yolu
Makina dairelerinin içine kadar olan geçiş yolları şu şekilde olmalıdır: a) Bir veya daha fazla, sabit olarak tesis edilmiş aydınlatma armatürleriyle yeterli şekilde aydınlatılmalıdır; b) Özel hacimlerden geçmeye gerek kalmadan, her zaman rahat ve güvenilir bir şekilde kullanılabilmelidir. Makina dairelerine erişim şahıslar için güvenli olmalıdır. Bu erişim tercihen normal basamakları olan sabit merdivenlerle sağlanmalıdır. Normal basamakları olan sabit merdiven konulmasının mümkün olmadığı durumlarda, standarda uygun portatif dayama merdiven sağlanmalıdır.

9 Makina Dairesi Yapısı Makina daireleri maruz kalacakları yük ve kuvvetlere dayanıklı, toz oluşturmayan malzemeden yapılmalıdır. Makina dairesinde çalışma alanları üzerinde en az 2 m serbest yükseklik bulunmalıdır. Makine dairesinde ki geçiş yolları üzerindeki serbest yükseklik en az 1,8 m olmalıdır.

10 Makina Dairesi Yapısı Makine dairesi kapıları; yanmaz malzemeden imal edilmiş, dışa doğru ve içeriden kilitsiz açılabilir şekilde olmalıdır.

11 Makina Dairesi Yapısı Makina dairesinde, farklı seviyedeki döşemeler arasında; 0,5 m’den fazla bir yükseklik farkı varsa, korkulukları olan merdiven ve korkuluklar yapılmalıdır.

12 Makina Dairesi Yapısı İhtiyaca göre ağır asansör parçalarını kaldırmak için, makina dairesi tavanına veya taşıyıcı putrellere, bir veya birden fazla, uygun şekilde yerleştirilmiş, üzerlerine taşıma kapasiteleri yazılmış taşıyıcı veya kanca monte edilmelidir.

13 Makina Dairesi Yapısı Havalandırma panjurları; motorlar, kumanda cihazları ve elektrik kablolarını yeterince iyi biçimde toz, zararlı duman ve nemden koruyacak şekilde yapılmalıdır. Yoğun trafiğe sahip yapılarda, sıcak ortamlarda makina dairesi havalandırması için klima da tercih edilebilir.

14 Kat Kapıları Etrafı Kat kapı montajlarının yapılabilmesi için, asansör kuyusunda kapı bölgeleri boş bırakılmalıdır. Kat kapılarının montajı sonrasında; kapı boşluklarının etrafı duvar, sıva ve son kaplama işlemleri yapılmalıdır.

15 Elektrik Panosu Asansör kolon hattı kesitleri, motor akımına göre belirlendiğinden, elektrik besleme hattı ve elektrik panosu detayları için bilgi alınız. Kısa Bilgilerle; Elektrik panosunda yer alan 3 faz pako şalter “0” konumunda kilitlenebilir olmalıdır. Nötr kablo rengi açık mavi, topraklama çok telli sarı yeşil izoleli olmalıdır.

16 Aydınlatma Makine dairesi aydınlatması; zeminde minimum 200 lüks aydınlatma sağlanmalıdır. Makine dairesi aydınlatma anahtarı makina dairesi kapısına yakın ve uygun yükseklikte olmalıdır. Asansör kuyu aydınlatması; Kuyu alt boşluğu ve kuyu üst boşluğundan maksimum 50 cm uzaklığa, ayrıca her kata yerleştirilecek olan aydınlatma armatürleri, kattan ulaşılabilecek şekilde anahtarla yakılıp söndürülebilmelidir. Kuyu içeri-sinde minimum 50 lüks aydınlatma sağlanmalıdır.

17 Ayırıcı Bölme Asansör kabin tavanı kenarının, bitişik asansörün hareketli kısmına (kabin, karşı ağırlık) olan yatay uzaklığı 0,5 m’den az ise, ayırıcı bölme, tüm kuyu yüksekliğinde ve TS EN 294 standardına uygun olarak yapılmalıdır.

18 24 Saat Çift Yönlü Haberleşme
24 Saat çift yönlü haberleşme yapının durumuna göre dahili veya harici hat ile sağlanmalıdır. Asansör sahibi, çift yönlü iletişim araçlarının etkin olması ve tesis kullanılabilir olduğu sürece, kurtarma servisiyle 24 saat bağlantı kurulabilirliği sağlaması gerekmektedir. Asansör sahibi, çift yönlü iletişim araçları kullanım dışı kaldığında, asansörü servise kapatmalıdır.

19 İlginize teşekkür ederiz.
Güvenlik Bu sunumda belirtilen tüm hususlar; asansörlerinizin güvenliği içindir. İlginize teşekkür ederiz.

20 İletişim Bilgilerimiz
Merkez: İller Sokak No: 12 / Mebusevleri / ANKARA Tel: – (PBX) Faks: – Fabrika: İvedik Organize Sanayi Bölgesi 24. Cadde 729. Sokak No: 23 – Ostim / ANKARA Tel: – (PBX) Faks: – İstanbul Bölge Müdürlüğü: İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Saraçlar Sanayi Sitesi 3. Blok No: 179 Küçükçekmece / İSTANBUL Tel: – (PBX) Faks: – Web: Sunumu bitirmek için herhangi bir tuşa basınız.


"ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları