Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Support.ebsco.com CINAHLTemel ve Gelişmiş Arama Kullanıcı Kılavuzu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Support.ebsco.com CINAHLTemel ve Gelişmiş Arama Kullanıcı Kılavuzu."— Sunum transkripti:

1 support.ebsco.com CINAHLTemel ve Gelişmiş Arama Kullanıcı Kılavuzu

2 CINAHL nedir ? • The Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature veritabanıdır • 1940 yılında, Ella Crandall, Mildred Sitner ve Mollie Sitner tarafından, 13 hemşirelik dergisinin 3X5 kartlara indekslenmeye başlaması ile oluşturulmuştur • 1984 yılında ilk defa Dialog’dan elektronik olarak kullanıma sunulmuştur • 1995 yılında ilk defa “CINAHLdirect” adıyla internet üzerinden bir veri tabanı olarak kullanıma açılmıştır

3 Günümüzde CINAHL • Üretildiği 1940’dan beri “hemşirelik ve hasta bakımı” konularındaki temel danışma kaynağıdır • Hemşirelik ve hasta bakım alanlarındaki ATIF veri tabanıdır • Hemşirelik ve ilişkili eğitim kurumlarının ilk başvuru kaynağıdır • 3.270’in üzerindeki hemşirelik literatürünü 1937’den günümüze içerir • Sağlık bakım kitapları • Hemşirelik tezleri • Bildiriler • Standartlar • Eğitsel yazılımlar • Görsel materyaller • Kanıta dayalı sağlık dokümanları ayrıca indekslenmektedir

4 CINAHL’e Erişim • İnternet tarayıcınızın adres satırına ; “search.ebscohost.com” yazınız. • Eğer gelen ekranda Kullanıcı Adı ve Parola soruyorsa lütfen kütüphanecinize danışın.

5 Veri Tabanı Seçme Veri Tabanı seçme ekranından “CINAHL with Full Text” sekmesini seçiniz

6 EBSCO’nun CINAHL Temel ve Gelişmiş Arama kılavuzuna hoşgeldiniz. Bu kılavuzda temel ve gelişmiş arama ekranlarında aramalarınızı nasıl geliştirebileceğinizi göreceksiniz. Ayrıca CINAHL Headings ile arama yapmaya da değineceğiz.

7 Search Options- Arama Modları ile anahtar kelime araması yapalım.Temel arama ekranında “migraine” terimini Find-Bul kutusuna yazalım. Peer Reviewed- Hakemli Dergiler ve References Available- Referanslarına Ulaşılabilir Dergiler gibi ek sınırlayıcıları kullanarak armanızı zenginleştirebilirsiniz.

8 Anahtar kelimelerinizin arasına otomatik olarak OR- YA DA bağlacı koymak için Find any of my search terms – Aradığım terimlerden herhangi birisini bul sekmesini işaretleyebilirsiniz. Aynı şekilde anahtar kelimelerinizin arasına AND- VE bağlacı koymak için Find all my search terms- Aradığım terimlerin hepsini bul sekmesini işaretleyebilirsiniz. Eğer aramalarınızdaki sonuçları genişletmek istiyorsanız Apply related words – Alakalı terimleri uygula seçeneğini işaretleyiniz

9 SONUÇ LİSTESİ : Unutmayınız ki Sonuç Listesi, kaynak tipine göre linkler ile çeşitlendirilebilir ve daraltılabilir durumdadır. Örnek olarak sadece süreli yayınları veya tutanakları görmek için sonuçlarınızı daraltabilirsiniz.

10 KLASÖRLER: Add to folder- Klasöre Ekle linkine tıklayarak sonuçlarınızı (sabit) oturum klasöründe biriktirebilirsiniz. Mevcut oturumunuz dışındaki sonuçlarınızı sürekli olarak muhafaza etmek istiyorsanız My EBSCOhost bölümüne girebilir ve ücretsiz hesabı açabilirsiniz veya eğer varsa mevcut hesabınızı kullanarak bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

11 Şimdi Gelişmiş Arama ekranında arama yapacağız.

12 Gelişmiş Arama uygulamasına anahtar kelime araması yaparak başlayacağız. “diabetic foot” kelimesini arama kutusuna yazıyoruz. Nursing- Hemşirelik, dergi alt başlığı sınırlayıcısını ve Research Article – Araştırma Makalesi kutusunu işaretleyerek aramamızı daraltıyoruz. Search- Ara sekmesini tıklayarak sonuç listesinde istediğimiz ölçütlerdeki dokümanlara erişiyoruz.

13 KONU BAŞLIKLARI: Konu başlıkları ile arama yapmak da tavsiye edilmektedir. CINAHL Editoryal Takımı, Bul- Find sekmesi üzerinde yer alan “Suggest Subject Terms” – “Konu Başlığı Tavsiye Et” kutusu sayesinde - aramalarınızı zenginleştirebilmek için- makalenin içeriğine göre her makele ile ilgili konu başlıklarını indekslemiştir. CINAHL Headings sekmesi altındaki menüyü kullanarak size uygun olan konu başlığını seçebilirsiniz.

14 ÖRNEK: Suggest Subject terms – Konu Başlığı Tavsiye Et kutusunu işaretleyerek, “diabetic foot” terimini Find- Bul sekmesine yazarak Search- Ara düğmesine basınız. İlişkili CINAHL başlıkları listesi Relevancy Ranking – İlişki Sıralaması sekmesini kullanarak yaptığınız aramaya göre şekillenir. Unutmayınız ki, aradığınız terimleri, listenin en altında opsiyon olarak kullanabilirsiniz.

15 MAJOR CONCEPT- ANA BAŞLIK: Konu başlıkları listesinin sağ tarafındaki Major Concept sütunu vardır. İlgili konu başlığını odak noktası kabul ederek sonuçlarınızı ana başlık altında sınırlandırmanıza yarayan bir opsiyondur. Bu seçenek ile ilgili detayları almak için yanında yer alan işaretine tıklayınız

16 EXPLODING TERMS- KONU BAŞLIKLARINI GENİŞLETME: Konu başlıkları hiyerarşik bir yapıda, değişken seviyelerde arama yaparak istenilen sonuca erişmenizi sağlamak için tasarlanmıştır. Konu başlığının yanındaki Explode sütunundaki kutuyu işaretleyerek, hem soldaki terimle ilgili olan referanslara ulaşabilir hem de daha ayrıntılı olarak indekslenmiş diğer terimlerin sonuçlarına gidebilirsiniz. Bu seçenek hakkında detaylı bilgi almak için yanında yer alan ikonuna tıklayınız

17 SUBHEADINGS- ALT BAŞLIKLAR: Bir aramanın doğruluğunu ve kesinliğini arttırabileceğiniz olan bu alt menü herhangi bir konu başlığına tıkladığınız zaman sağda belirir. Alt başlıkların yanındaki kutucuğu işaretleyerek aramanıza bu alt opsiyonu ekleyebilirsiniz. Boolean operatörlerden birini seçerek ekleyin ve Search Database – Veri Tabanında Ara düğmesine tıklayınız

18 SUBHEADING – ALT BAŞLIKLAR hakkında ek bilgi almak için yanında yer alan Scope bağlantısına tıklayınız.

19 SONUÇ LİSTESİ : Eğer isterseniz arama sonuçlarınızı, sonuç ekranında yer alan Subject: Major Heading kategorisini kullanarak da daraltabilirsiniz.

20 YARDIM- HELP: Oturumu açtığınız süre zarfında Help linkine tıklayarak bütünleşik online yardım sisteminden faydalanabilirsiniz. Ayrıca internet tarayıcınızın adres kutucuğuna http://support.ebsco.com yazarak da EBSCOhost Destek Sayfamıza ulaşabilirsiniz. Burada en sık sorulan sorulara yanıtlar, indirilebilir yardım sayfaları, Türkçe yardım dosyaları, kullanım kılavuzları ve EBSCOhost ile ilgili en yeni özellikleri takip edebilir ve kullanabilirsinizhttp://support.ebsco.com.


"Support.ebsco.com CINAHLTemel ve Gelişmiş Arama Kullanıcı Kılavuzu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları