Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ

2 ADAY HAVUZU OLUŞTURMA A. ADAY KAYNAKLARI İŞLETME İÇİ KAYNAKLAR
İŞLETME DIŞI KAYNAKLAR

3 İŞLETME İÇİ KAYNAKLAR TERFİ, TRANSFER İŞ ZENGİNLEŞTİRME İŞ GENİŞLETMESİ

4 RESMİ ÖZEL ELEMAN TEMİN ETME KURULUŞLARI MESLEK KURULUŞLARI
DIŞ KAYNAKLAR RESMİ ÖZEL ELEMAN TEMİN ETME KURULUŞLARI MESLEK KURULUŞLARI EĞİTİM KURUMLARI VE TAVSİYELER, İNTERNET, İLAN

5 İLAN YOLUYLA ADAY TOPLAMA
İşletmenin Ünvanı ve Çalışma Alanı Görev Ünvanı Adayda Bulunması Gereken Özellikler Başvuru Biçimi ve Başvuru Şartları Son Başvuru Tarihi Çalışma Yeri Gizlilik Güvencesi Başvuru Adresi

6 II. BAŞVURUNUN KABULÜ VE ÖN ELEME
Gerçekçi bir seçim havuzunun oluşması, personel seçim çalışmasının adayları değerleme safhasının işlemeye başlaması için başvuruların elenmesi ve uygun olanların seçim havuzuna dahil edilmesi gerekir.

7 Yazılı Başvurularda Kabul Kişisel Başvuru ve Kabul
A. Başvuruların Kabulü Yazılı Başvurularda Kabul Kişisel Başvuru ve Kabul B. İş İstek Formu Yetkinliğe Dayalı İş İstek Formu

8

9 III. Ön Eleme ve Kesin Aday Havuzunu Oluşturma
Ön eleme çalışması, yazılı başvurularda, adayın göstermiş olduğu özgeçmişinde bulunan iş tecrübesi, aldığı eğitim ve kişisel bilgilerin eleman aranan pozisyonun gerekleriyle karşılaştırılması ile yapılır. Adayın özellikleri uygun görülürse, aday kesin seçim havuzuna dahil edilir.

10 PERSONEL SEÇME VE YERLEŞTİRME

11 I. BAŞVURULARIN KABUL EDİLMESİ
Başvuru formu dolduran adayların özgeçmişleri üzerinden ön eleme yapılır.

12 II. TEST ÇEŞİTLERİ Zeka Testleri Yetenek Testleri Kişilik Testleri
İlgi Testleri Başarı Testleri

13 III. MÜLAKAT(GÖRÜŞME) Belirli bir pozisyon için başvuruda bulunan kişinin, o iş için başarılı olabileceğini gösteren bilgi, beceri ve deneyime sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla, sınırlı bir zaman diliminde gerçekleştirilen kişilerarası etkileşim sürecidir. Görüşme Teknikleri Yapılandırılmamış Görüşmeler Yapılandırılmış Görüşmeler Toplu (Grup) Görüşmeler Baskılı (Stres) Görüşmeler

14

15 IV. DEĞERLENDİRME Görüşme sona erip adaylar çıktıktan sonra, ayrıntılar görüşmecinin belleğinde canlılığını sürdürürken görüşmeci, hemen adayı değerlendirme görevini yerine getirmelidir. Görüşmenin bu evresi, görüşmeyi yapan kimsenin görüştüğü kişiler hakkında edindiği izlenimleri ve aldığı notları karşılaştırma ve görüşmenin amacına uygun olan adaylar hakkında olumlu kanaatleri saptamaya ilişkindir.

16

17 V. REFERANS ARAŞTIRMASI
Belirli bir aşamaya gelinceye kadar aday hakkında edinilen izlenimler olumlu ise, adayın başvuru formunda ve görüşme sırasında önceki iş yaşamı ve öğrenimi konusunda yaptığı açıklamaların doğru olup olmadığı incelenebilir.

18 VI. ADAYIN SAĞLIK KONTROLÜ
Gelecekte oluşabilecek meslek hastalıklarının adayda ne derece var olduğunun saptanmasını sağlar. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler, bazı meslek grupları için sağlık kontrolü yapılmasını zorunlu tutmuştur.

19 VII. SEÇİM KARARININ VERİLMESİ
Basit Yöntem: Görüşmede adaylardan elde edilen bilgi ve izlenim değerlendirilir, puanlara dönüştürülür ve sıralaması yapılır. Karşılaştırmalı Yöntem: Adayın iş başvuru formundaki özellikleri, aynı işi başarılı biçimde yapan personelin özellikleriyle karşılaştırılır.

20 VII. İŞE YERLEŞTİRME İşe yerleştirmenin amacı; yeni işe alınan personelin iş yerine alışmasını hızlandırmaktır. Yeni işe başlayacak bir kişinin çalışma ortamı ve durumuyla ilgili karmaşık beklentileri olacak, iş arkadaşlarıyla uyumsuzluk sonucu geri çekilme, iş öğrenmede cesaretsizlik, işin fiziksel koşullarına uyumsuzluk gibi çeşitli sorunlarla karşılaşabilecektir.

21 Teşekkür Ederiz :)


"PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları