Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÜRELİ METİN OKUMA İbrahim KURT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÜRELİ METİN OKUMA İbrahim KURT"— Sunum transkripti:

1 SÜRELİ METİN OKUMA İbrahim KURT
Metin tam ve doğru okunup, sorular cevaplandırılıncaya kadar çalışmayı tekrarlayınız.

2 YARALI KUŞ Cemile ile Cem bahçede oynuyorlardı. ‘’Cik cik cik!’’ diye bir ses duydular. Ses çatıdan geliyordu. Cem hemen çatıya çıktı. Yaralı bir kuş buldu. Kuşu eline aldı. Cemile’ nin yanına geldi. Cemile ile Cem kuşun yarasını sardılar. Su içirdiler. Yem verdiler. Kuşa birkaç gün baktılar. Böylece kuş iyileşti. İyileşen kuş ‘’ Cik cik cik! ‘’ diye öterek yeniden uçmaya başladı. Cem ile Cemile bundan çok mutlu oldular.

3 Söyleyiniz 1- Cem, çatıya neden çıktı? 2- Kuşun neyi vardı?
3- Cem ile Cemile yaralı kuşa ne yaptılar?

4 KİBRİT Öğretmen sınıfa bir ödev vermişti. Herkes gazetelerden ders alacağı bir haber bulup sınıfta okuyacaktı. Osman birkaç gazeteyi inceledi. Birinde şöyle bir haber vardı: İki kardeş evde yalnızken kibritle oynamıştı. Evlerinde yangın çıkmasına sebep olmuştu. Ertesi gün Osman sınıfta bu haberi okudu. Öğretmen: ‘’Yalnızca kibrit değil çocuklar.’’ dedi. ‘’Pek çok şeyle kendimize ve çevremize zarar verebiliriz. Bıçak, makas, iğne gibi kesici ve delici aletlerle de oynamamalıyız.’’ dedi.

5 Söyleyiniz 1- Öğretmenin verdiği ödev neydi?
2- Osman’ ın bulduğu haber neydi? 3- Kendimize ve çevremize kibritten başka nelerle zarar verebiliriz?

6 KAZA Pınar ile Polat cadde kenarında top oynuyordu. Top caddeye kaçtı. Pınar topun arkasından koştu. O sırada caddeden geçen minibüs Pınar’ a çarptı. Pınar yere düştü. Polat koşarak geldi. Pınar’ a yardım etti. Pınar’ ın kollarında ve bacaklarında sıyrıklar vardı. Canı çok yanıyordu. Çok korkmuştu. Polat’ ın yardımıyla eve gittiler. Bu olay onlara ders oldu. Bir daha cadde kenarında oynamadılar.

7 1- Pınar caddeye neden koştu?
2- Kazadan sonra Pınar’ a kim yardım etti?

8 YAŞLI KADIN Arkadaşım Şeyda ile yolda yürüyorduk. Yaşlı bir kadın trafik ışıklarında durmuş bekliyordu. Ona yardım etmek istedik. Yaşlı kadın aldırış etmedi. Şeyda, yaşlı kadının boynunda asılı olan kartı okudu. Yaşlı kadının kulakları işitmiyormuş. Bu duruma çok üzüldük. Bir süre sonra uzun boylu bir bey yaşlı kadının yanına geldi. Elini tuttu. Bu bey yaşlı kadının torunuymuş. Torunu yaşlı kadını aldı. Yanımızdan uzaklaştılar.

9 1- Şeyda ve arkadaşı ışıklarda kimi gördü?
2- Yaşlı kadının boynundaki kartta ne yazıyordu? 3- Yaşlı kadına kim yardım etti? 4- Yaşlı ve sakatlara neden yardım etmeliyiz?

10 UNUTTUK Ergün ile Derya bahçede oynuyordu. Anneleri balkondan seslendi. Yemeğin hazır olduğunu söyledi. İki kardeş eve girdiler.Babaları daha önceden masaya oturmuştu. Çocuklar da masadaki yerlerine oturdular. Babaları: ‘’Çocuklar bir şey unutmadınız mı? ‘’ diye sordu. Ergün hemen masadan kalktı. ‘’Evet babacığım, ellerimizi yıkamayı unuttuk, özür dileriz.’’ Dedi. İki kardeş lavaboya gitti. Ellerini güzelce sabunlayarak yıkadı. Sonra afiyetle, annelerinin pişirdiği güzel yemekleri yediler.

11 1- Anneleri çocuklara niçin seslendi?
2- Ergün ile Derya ne yapmayı unuttular? 3- Ergün ile Derya ellerini yıkadıktan sonra ne yaptılar?

12 GURUR Aslı ile annesi alışverişe giderken otobüse bindiler. Başlangıçta otobüste az yolcu vardı. Anne-kız yan yana oturmuştu. Neler alacaklarını konuşuyorlardı. Otobüs her durakta durdu. Birçok yolcu aldı. Kalabalıklaştı. Bir süre sonra oturacak boş koltuk kalmadı. Durağın birinde yaşlı bir adam otobüse bindi. Aslı hemen kalkıp yaşlı adama yer verdi. Yaşlı adam Aslı’ ya teşekkür etti. Annesi Aslı’ ya: ‘’Seninle gurur duyuyorum kızım, bu yaptığın çok güzel bir davranış.’’ dedi.

13 1- Aslı ile annesi nereye gidiyordu. 2- Otobüs neden kalabalıklaştı
1- Aslı ile annesi nereye gidiyordu? 2- Otobüs neden kalabalıklaştı? 3- Yaşlı adamı gören Aslı ne yaptı? 4- Annesi Aslı’ ya ne söyledi?

14 YANLIŞ DAVRANIŞ Doğuş ile Ulaş aynı okula gidiyorlardı. Ulaş yaramaz bir çocuktu. Bir gün okulda Doğuş’ u merdivenlerden itti. Doğuş aşağıya yuvarlandı. Olayı gören öğrenciler yardımına koştular. Doğuş ağlıyordu. Bunu gören Çiğdem, öğretmene haber verdi. Öğretmen Doğuş’ un yaralı olup olmadığına baktı. Doğuş’ un ciddi bir yarası yoktu. Öğretmen Ulaş’a yaptığının yanlış olduğunu anlattı. Ulaş yaptığından çok utandı. Doğuş’ tan özür diledi. ‘’Bir daha asla böyle şeyler yapmayacağım.’’ Diyerek öğretmenine söz verdi.

15 1- Ulaş Doğuş’ a ne yaptı. 2- Olayı gören Çiğdem ne yaptı
1- Ulaş Doğuş’ a ne yaptı? 2- Olayı gören Çiğdem ne yaptı? 3- Ulaş öğretmeni-ne niçin söz verdi?

16 ZİYARET Öğretmen yoklama yaptı. Sevgi sınıfta yoktu. ‘’Çocuklar, Sevgi neden gelmedi bilen var mı?’’ diye sordu. Aytaç: ‘’Ben biliyorum öğretmenim, Sevgi dün sokakta oynadı. Terledi. Terli terli su içti. Akşam ateşlenmiş. Babası doktor getirmiş. Evde yatıyor.’’ dedi. Son derste Aytaç: ‘’Öğretmenim, arkadaşlarla bugün Sevgi’yi ziyarete gitmek istiyoruz.’’ dedi. Öğretmenleri bunun çok güzel bir davranış olacağını söyledi. O gün okuldan sonra tüm sınıf Sevgi’ yi ziyarete gitti. Arkadaşlarını gören Sevgi, çok sevindi.

17 1- Sevgi’nin okula neden gelmediğini kim biliyordu?
2- Sevgi okula neden gelmemişti? 3- Sevgi’nin arkadaşları ne yapmak istediler?

18 CENGİZ’ İN AKVARYUMU Cengiz babasından akvaryum almasını istedi. Babası güzel bir akvaryum ve birkaç balık aldı. Akvaryumu eve götürdüler. Çeşme suyuyla doldurdular. İçine balıkları koydular. Birkaç dakika sonra balıklar yan yan yüzmeye başladı. Cengiz ağladı. Hemen akvaryumcuya koşup, durumu anlattılar. Akvaryumcu: ‘’Akvaryumda saf su veya kaynatılmış su kullanacaksınız.’’ dedi. Dönüşte saf su aldılar. Akvaryuma koydular. Balıklar iyileşti. Cengiz çok sevindi. Babası Cengiz’ e: ‘’Oğlum, az daha balıklarımızı öldürecektik. Hayvan beslemek istiyorsak, nasıl bakacağımızı öğrenmeliyiz.’’ dedi.

19 1- Babası Cengiz’ e ne aldı. 2- Cengiz neden ağladı
1- Babası Cengiz’ e ne aldı? 2- Cengiz neden ağladı? 3- Akvaryuma saf su koyunca ne oldu? 4- Babası Cengiz’ e nasıl bir öğüt verdi?

20 SİNAN İLE METECAN TİYATRODA
Sinan ile Metecan’ ın anneleri iyi arkadaştı. İyi anlaşırlardı. Sinan ile Metecan da iyi arkadaştılar ve iyi anlaşırlardı. Sık sık görüşürlerdi. Birlikte eğlenirler, gezilere, sinemaya ve tiyatroya giderlerdi. Anneleri, Sinan ile Metecan’ ı Nasreddin Hoca oyununa götürdü. Sinan ile Metecan, tiyatroda bazı arkadaşlarını gördüler. Hep birlikte oyunu izlediler. Tiyatroda çok güldüler. Oyun bitince, anneleriyle buluştular. Sinanlar, Metecan’ ı ve annesini çaya davet etti. Annelerini, taklit yaparak güldürdüler. Hep birlikte çok güzel bir gün geçirdiler.

21 1- Sinan ve Metecan, anneleriyle nereye gittiler
1- Sinan ve Metecan, anneleriyle nereye gittiler? 2- Sinan ve Metecan, tiyatroda kimleri gördüler? 3- Oyun bitince ne yaptılar? 4- Sinan ve Metecan nasıl bir gün geçirdiler?


"SÜRELİ METİN OKUMA İbrahim KURT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları