Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TABANCANIN SÖKÜLMESİ. SİLAHIN TANIMI SİLAH:Saldırı veya savunma amacı ile kullanılan düzenek, aygıt ve araçların genel adıdır. SİLAH:Uzaktan veya yakından.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TABANCANIN SÖKÜLMESİ. SİLAHIN TANIMI SİLAH:Saldırı veya savunma amacı ile kullanılan düzenek, aygıt ve araçların genel adıdır. SİLAH:Uzaktan veya yakından."— Sunum transkripti:

1 TABANCANIN SÖKÜLMESİ

2 SİLAHIN TANIMI SİLAH:Saldırı veya savunma amacı ile kullanılan düzenek, aygıt ve araçların genel adıdır. SİLAH:Uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden cansızları parçalayan, yok eden araç ve aletlerin tümüdür.

3 Genel Emniyet Kuralları: 1.Silah boş olsa bile daima ölü noktaya doğru tutun. 2.Elinize aldığınız her silahı önce şarjörü çıkartıp sürgüyü çekip ve fişek yatağını gözle kontrol edip boş olduğundan emin olunuz. 3.Elinizde tabanca varken birileri ile asla konuşmaya dalmayınız 4.Silahı emniyetli kullanmayı öğrenin 5.Tabancaya her zaman doluymuş ve tetik çekildiğinde ateş etmeye hazırmış gibi davranın 6.Ateş etmeye hazır olana kadar tetik parmağı tetikten uzak tutulmalıdır. 7.Namlu ağzı her zaman ölü noktaya doğru tutulmalıdır. 8.Silahın bir konuşma esnasında konuşmanın odağı haline gelmesinden sakının

4 •Silah elinize iken her türlü şakadan kaçının •Ateş etmeye karar vermedikçe, silahı asla hiçbir şeye yöneltmeyin. •Hedefinizin ne veya kim olduğunu tespit veya teşhis etmeden kesinlikle ateş etmeyiniz. •Silahı asla dolu durumda saklamayın •Silahınızı her zaman çocuklardan ve yetkili olmayan kişilerden uzak tutunuz •Ateş etmeden önce veya atış sırasında asla ilaç ve alkol kullanmayınız. •Silahınızı daima boş taşıyınız. Operasyon vb durumlar istisnadır. •Silahı başkalarının ulaşabileceği yerlere bırakmayınız.

5 SİLAHLA İLGİLİ HUKUKİ DAYANAKLAR sayısı Emniyet teşkilatı kanunu ile belirtilen kanunun 4.maddesi polis silahlı icra ve inzibat kuvveti olup üniforma ile ve sivil olarak görev yapar ibaresinden dolayı polise silah taşıma yetkisi vermiştir sayılı polis ve selayet kanunu 16.maddesi (nefs-i müdafaa, başkalarının ırz ve canına vukuu bulacak haller vazife sırasında polise tecavüz vs. gibi hallerde polise silah kullanma yetkisi verilmiştir sayılı kaçakçılığın ve takibine dair kanun sayılı sıkı yönetim kanununla polise silah kullanma yetkisi verilmiştir.

6 •Sivil şahısların tabanca bulundurması için emniyetten taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz •Silah ruhsatı olsa bile bazı yerlere silahlı olarak girilmez. (akıl hastanelerine, mahkeme salonlarına, ceza ve tutuk evlerine, T.B.M.M binasına vs.) •Polis dahi olsa aşağıda belirtilen yerlere silahlı olarak giremez •Polis, tutukevleri ve cezaevlerine, nezarethaneye ve akıl hastanelerine silah ile giremez •Akıl hastanesi dışındaki diğer hastane ve tedavi evlerine hastalarla ilgilenilen bölümlerine şarjörü çıkartıp yanına alarak tabancasız girebilir. •Barut, dinamit, gaz ve benzin gibi benzeri yanıcı ve patlayıcı maddelerin üretildiği ve depolandığı yerlere tabancası üzerinde ancak şarjörü yetkililere teslim ederek girebilir. •Uçaklara üzerindeki silahı teslim ederek binilebilir.

7 SILAHLARIN SINIFLANDIRILMASI 1.Ateşli silahlar Ateşli silah :Mermi adı verilen özel şekilde ve nitelikteki maddeleri barut gazının basıncı ile uzak mesafelere atabilen silahlara Ateşli Silahlar denir. 1.Ağır ateşli silahlar 2.Hafif ateşli silahlar 2.Ateşsiz silahlar 6136 sayılı kanunun 4.maddesinde ateşsiz silahlar kama, hançer, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçak, boğma teli ve mutsa olarak sıralanmıştır. 3.Biyolojik silahlar Genel olarak askeri amaçlı kullanılan mikrop ve virüslerin yayılmasıyla, kullanıldığı bölgede hastalıkların bulaşmasına yol açan kalıcı arızalara, toplu ölümlere sebep olabilen silahlara biyolojik silahlar denir. 4.Kimyasal silah Kimyasal özelliği nedeni ile öldürücü, yaralayıcı ve tahrip edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, insan, hayvan, bitkiler ve metaller üzerinde etkili olan katı, sıvı, gaz ve gerasol haldeki maddelere Kimyasal Silah denir. 5.Nükleer silahlar

8 KISA NAMLULU SİLAHIN PARÇALARI 1.Sürgü Takımı Ateşleme esnasında silahın hareketli parçasıdır. Sürgü takımı içerisinde gez, arpacık, kovan atma boşluğu, tırnak, emniyet mandalı, iğne ve yayı bulunmaktadır. A.Gez – Arpacık sürgünün üzerinde yer alan gez ve arpacık ateşleme esnasında atıcının daha rahat nişan almasını sağlar. B.Kovan atma boşluğu boş kovanın atıldığı yerdir. Genellikle silahların sağ taraflarında bulunmalarına karşılık bazı silahlarda, Ruger marka silahlarda olduğu gibi, sağa yakın üst kısımda bulunur. C.Tırnak Silahın sağ tarafında bulunur. Kovan dip tablasına takılarak atıştan sonra kovanın sürgü ile beraber geriye gelmesini sağlar

9

10 D.Emniyet mandalı Silahın ana emniyetlerinden en güvenilir olanıdır. Sürgü üzerinde çift taraflı ve tek taraflı olabileceği gibi çerçeve üzerinde de bulunan silahlar vardır. E.İğne ve yayı Sürgünün gerisinde ve iç tarafında bulunur. Horozun değmesiyle kovan dip tablasına çarparak fişeğin ateşlemesini gerçekleştirir. İğne yayı ise horozun çarpması ile ileriye doğru giden iğnenin geri gelmesini sağlar. F.İcra yayı ve mili Barut gazının basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar yerine gelmesini sağlar. İcra yayının içerisinde bulunan pim ise sürgünün geri gelmesi esnasında sıkışan yayın sağa ve sola esneme yapmadan aynı hat üzerinde sıkışmasını sağlar.

11 2.Namlu Namlu Ateşleme esnasında çekirdeğe yön ve istikamet vermeye yarayan metal boruya Namlu denir. A. Fişek yatağıD. Kilitleme dişlileriG. Namlu ağzı B. DestekE. SetlerH. Rampa C. Çekirdek yatağıF. YivlerI. Dirsekli Kurs veya çene Rampa Fişeğin şarjörden fişek yatağına geçerken tırmandığı yerdir. Çap Karşılıklı iki set arasındaki mesafeye Çap denir.

12

13  Yiv; “namlunun iç kısmında mm ile 0.01 mm derinlikte helezon şeklinde açılan girintilere” denir.  Set; “yivlere karşı namlunun iç kısmında bulunan çıkıntılara” denir. •Yiv ve setler, •fişek çekirdeğinin havada takla atmadan kendi ekseni etrafında burgu gibi dönerek gitmesini, •atış menzilinin uzamasını, •deliş gücünün artarak, hedefe çekirdeğin uç kısmının vurmasını sağlar.

14 a)Yiv ve setler Yiv ve setler namlu içerisinde en geriden en uca doğru dönerek ilerleyen girinti ve çıkıntılardır. Yivler girinti ve setler çıkıntı şeklindedir. Yiv ve setlerin belli başlı faydaları Fişeğin; •Dönerek ilerlemesini sağlar •Takla atmadan gitmesini sağlar •Tahrip ve delme gücünü arttırır. •Gidiş mesafesini arttırır b) İlk hız Fişek çekirdeğinin namluyu terke ettiği andaki hızdır. Bu m/sn. olarak belirtilir.

15  Rayyür; “namlu içinde helezon şeklinde birbirine paralel olarak uzanan setlerin, fişek çekirdeği (mermi) üzerindeki silaha  özgü izlerine” denir. “Fişek çekirdeğine açılan iz”

16 c) Rayyür Setler helezon şeklinde oldukları için çekirdek namlu içinde; dönüş hareketi kazanarak hızla hedefe gider. Kurşun üzerinde veya mermi çekirdeği gömleği üzerinde setler silaha özgü izler bırakırlar. Bunlara Rayyür denir. d) Dirsekli kurs (çene, bilezik) Hareketli namlulu silahlarda bulunurlar. Silaha yüksek güç kazandırmak amacı ile konulmuştur e) Fişek yatağı Namlunun en gerisinde bulunan biraz daha geniş ve atışa hazır fişeğin işgal ettiği yerdir

17 3.Çerçeve Takımı Silahın söküldükten sonra en büyük parçasını oluşturan çerçeve takımı içerisinde tetik manivelası, tetik, tetik korkuluğu, horoz, horoz düşürme parçası, kabza, çıkarıcı ve şarjör mandalı bulunmaktadır. a) Tetik manivelası Tetik ile horozun arasındaki irtibatı sağlayan parçaya denir. b) Tetik Geriye doğru çekilmesiyle tetik manivelası sayesinde horozun kurulmasını ve düşmesini sağlayan parçaya denir. Tek hareketli silahlarda horozun sadece düşmesini sağlar c) Tetik korkuluğu Çerçeve üzerinde tetiği muhafaza altına alan metale denir.

18 d) Horoz Kurulu vaziyetten kurtulup iğneye veya direk kapsüle çarpmasıyla ateşlemeyi gerçekleştiren parçaya denir. e) Horoz düşürme parçası Tetik çekilmesi ve tetik manivelasının horoz düşürme parçasına baskı yapması sonucu horozun düşmesini sağlayan parçadır. f) Kabza Silahı düzgün olarak tutabilmek için elin yapısına uygun olarak üretilmiş çerçevenin aşağıya doğru uzanmış parçasıdır. g) Çıkarıcı Ateşlemeden sonra, sürgü, sürgü kovanı ile birlikte geriye doğru gelirken kovanın çarparak kovan atma boşluğundan dışarıya atılmasını sağlayan parçaya Çıkarıcı denir. h) Şarjör Mandalı Şarjörü silahta tutmaya yarayan mandala denir.

19 4.Hazne a) Hazne Atış sırası bekleyen fişeklerin işgal ettiği yere denir. b) Şarjör :Silaha fişek takviyesi yapan parçaya Şarjör denir. c) Şarjör türü (gövdesi) Fişeğin içine yerleştiği metal kısımdır. d) Gerdel yayı Gerdeli yukarı iterek her fişeğin fişek yatağına rahatça geçişini sağlar e) Gerdel Şarjör yayının üst kısmında bulunur ve fişekler üzerine yerleştirilir. f) Şarjör kapanı Şarjör tüpünün ve yayının alt tarafında bulunur. g) Şarjör kapak kilidi Şarjör tüpü, şarjör yayı ve şarjör kapağını bir arada tutan, şarjörün sökülmesini ve parçaların birbirine kilitlenmesini sağlayan en küçük parçadır. Kapağın kazaktan çıkmasını önler

20 1. Şarjör tüpü 2. Şarjör yayı 3. Gerdel, 4. Şarjör Kapağı, 5. Şarjör kapak kilidi kilidi Şarjörün kesiti

21 1.Kabza 2.Gövde 3.Dipçik 4.Mekanizma ve iğne grubu 5.El kundağı 6.Alev gizleyen 7.şarjör

22 UZUN NAMLULU SİLAHIN PARÇALARI 1.Alev Gizleyen Silahlara göre değişik şekil ve nitelikte imal edilmiş, namlunun uç kısmında buluna ve ateşleme esnasında meydana gelen alevi gizlemeye yarayan parçaya denir. 2.Dipçik Silahın arka kısmında omuza yaslanarak atıcının daha isabetli atış yapması için konulmuş uzantıya denir. 3.Gaz kanalları Fişek yatağının iç tarafında bulunur. 4.Gaz Pistonu Ateşleme esnasında meydana gelen gaz basıncının içerisinden geçerek mekanizmanın tekrar kurulmasını sağlayan parçaya denir. 5.Kilitleme Makaraları Gaz basıncından azami ölçüde istifade edebilmek için kovan atma boşluğunun, çekirdek namluyu terk edinceye kadar açılmamasını sağlayan paçaya denir. 6.El Kundağı İsabetli atış yapabilmek amacıyla elin destek sağlamasına ve rahat atış yapabilmek için silahın alt kısmına konulan parçaya denir. 7.Kurma Kolu Silahın atışa hazır hale gelebilmesi için geriye doğru çekilip bırakılarak haznedeki fişeğin, fişek yatağına yerleşmesini sağlayan parçaya denir.

23

24 NİŞAN TERTİBATI Silahla atış yaparken hedefi sağlıklı vurmaya yarayan tertibata Nişan Tertibatı denir. Silah üzerinde nişan tertibatını oluşturan elemanlar gez ve arpacık ile sınırlıdır. Nişan Hattı : Göz, gezin üst kenar orta noktasından, arpacığın silme üst tepesinden hedefte vurulmak istenen noktadan geçen hatta nişan hattı denir.

25 1.Yuvarlak Gez Yuvarlak Arpacık Bu tertibatta gez ve arpacık yuvarlaktır. Nişan alırken tam ortadaki halka hedefin, daha sonraki halka arpacığın ve en dıştaki halka ise gezin halkası olması gerekmektedir. 2.Yuvarlak Gez Çubuk Arpacık Gezi yuvarlak, arpacığı ise çubuk olan şeklindedir. Arpacık çubuğunun halkası bulunmaktadır bu yüzden yuvarlak gez yuvarlak arpacık ile karıştırılmaması gerekir. 3.Çatal Gez Çubuk Arpacık Gez kısmı çatal ve arpacığı çubuk şeklinde olan silahtır. Genel itibariyle kısa namlulu silahlarda görülen çatal gez çubuk arpacığa halka arasında U gez ve V gez denilmektedir.

26 ATEŞLEME TERTİBATI Silahta fişeğin ateşlemesini sağlayan tertibata Ateşleme Tertibatı denir. Silahlarda ateşleme tertibatının elemanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz. •Tetik •Tetik manivelası •Horoz •İğne ve yayı •Fişek 1.Horozlu sistem Bu özellikteki tabancalarda ateşleme iğnesi ve yayı bulunmamaktadır. Kapsüle horozun ucundaki pim ile baskı yapılarak ateşleme gerçekleşmektedir. 2.İğneli Sistem Bu silahlarda silahın ateşlemesi için horoz bulunmamaktadır. Bu özellikteki silahlarda iğne yayı daima sıkışmış ve iğne geride atışa hazır halde beklemektedir. 3.Horozlu İğneli Sistem Ateşlemeyi gerçekleştiren hem horoz hem de iğne vardır. Tetiğin çekilmesiyle, tetik manivelası sayesinde kurulu vaziyetten kurtulan horozun iğneye, iğnenin de kapsüle darbe yapması sonucu ateşleme gerçekleşmiş olur.

27

28 KOVAN ATMA TERTİBATI Ateşleme gerçekleştikten sonra kovanın dışarıya atılmasını sağlayan tertibata Kovan atma tertibatı denir. Kovan atma tertibatı toplu ve şarjörlü tabancalarda farklı şekillerde olmaktadır. 1.Tırnak 2.Boş kovan atacağı 3.Tırnak yayı 4.Kovan 5.Tırnak yayının itme yönü 6.Tırnağın devamlı etki altında kalan ve kovana doğru itilme yönü

29

30 EMNİYET TERTİBATLARI 1. Ana Emniyetler Ana emniyetler 3 grupta ele alınmaktadır. a) Mandal Emniyeti : Sürgünün üzerinde bulunan emniyet mandalları ve çerçevenin üzerinde bulunan emniyet mandallarıdır. b) Şarjör Emniyeti: Bu emniyet sisteminde temel amaç şarjör takılmadığı sürece ateşleme süresinin çalışmamasıdır. c) Kabza Emniyeti: Uzun namlulu silahlarda bulunmayan kabza emniyeti, bazı otomatik tabancalarda mandal emniyetine ilave olarak konulmuştur.

31 2.Yardımcı emniyetler a)Horoz Emniyeti: Horozun altında iki çentik bulunur. Horozu kurarken horozun takıldığı ilk çentik horoz emniyet çentiği ve ikinci çentik ise kurma çentiğidir. b)İğne Emniyeti: İğne emniyeti iki parçadan oluşmaktadır. Birincisi iğne emniyeti tulumbası, ikincisi ise iğne emniyet kanadıdır. İğne emniyet tulumbasının görevi iğneyi kilitleyerek iğne ucunun iğne yuvasından dışarı çıkmasını engellemektir. A- Kurma parçası mandalı B- Horoz C- Tetik D- İğne E- Fişek F- Kapsül G- boş kovan atacağı ve sürgü tutucusu c) Tetik Emniyeti: Tetik çekirdekli kurma parçası mandalı yukarıya doğru yükselir ve çıkıntısı, horozdaki girintinin tam olarak karşısına denk geldiğinden horoz ileriye doğru tam gider ve ateşleme gerçekleşir. d) İkaz Pim Emniyeti : Sürgünün hemen gerisinde bir işaret pimi bulunmaktadır. Tabanca boş iken bu pim kendi yayı vasıtasıyla içeriye doğru itildiğinden, dışarıdan bakıldığında küçük bir çıkıntısı görülür. Ancak fişek yatağında fişek varken, fişeğin dip tablasının ikaz pimini itmesi ile pim kolayca hissedilecek şekilde dışarıya doğru çıkar.

32 FİŞEKLER Fişeğin Tanımı Ateşli silahlarda canlı ve cansız hedefler üzerinde tahrip yapmak maksadıyla kullanılan çekirdek, barut, kapsül ve kovandan oluşan parçaların tümüne Fişek denir. Fişek Çeşitleri A) Çekirdekli Fişekler Fişeğin uç kısmında kurşundan yapılma oval parçaya çekirdek denir. Çekirdekleri kendi aralarında 3 ana başlıkta toplayabiliriz. 1.Çelik Uçlu Fişekler; Bu tip fişeklerin üzerinde metal gömlek bulunur 2.İzli Fişekler; Bu fişeklerin dış kısmında metal bir gömlek ve uç kısmında kurşun nüve vardır. 3.Normal Fişekler; Bu fişeklerin ekstra bir özelliği bulunmamakla birlikte sadece fişek ucunda normal bir çekirdek bulunmaktadır.

33 MERMİ FİŞEĞİN YAPISI KAPSÜL TIRNAK BARUT KOVAN FİŞEK Ateşli silahların kullandığı mühimmat FİŞEK olarak tanımlanır. Bazı kitaplarda ve yasalarda “Fişek” yerine “Mermi” kullanılmaktadır. Mermi, teknik deyim olarak hatalıdır. FİŞEĞİN KISIMLARI: 1.a)Mermi b)Saçma 2-BARUT 3-KAPSÜL 4-KOVAN – KARTUŞ

34 B) Çekirdeksiz Fişekler Bu tür fişekler kullanım amaçlarına göre 4 ana başlık altında toplanabilir. 1.Sevk Fişekleri; Tüfek bombalarının atımında kullanılan bu fişeklerde çekirdek bulunmamaktadır. 2.Manevra Fişekleri; Genellikle tatbikatlarda kullanılan fişeklerde çekirdek bulunmamaktadır 3.İşaret Fişekleri; Atıcının bulunduğu yeri belirlemek amacıyla kullanılan bu fişeklerde de çekirdek bulunmamaktadır. 4.Aydınlatma Fişekleri; Bu fişekler karanlıkta kalan bölgeleri aydınlatmak için kullanılır. C) Gaz Fişekleri D) Av Fişekleri Şavrotin Tek Kurşun

35 Fişeği Oluşturan Parçalar Fişeği oluşturan parçalar çekirdek, barut, kapsül ve kovandır olarak 4’ ayrılır. A) Çekirdek Çekirdekler çapı ne olursa olsun genellikle muayyen bir yapıya sahiptirler •Sert kurşun •Metal gömlekli •Yumuşak uçlu B) Barut Kapsülden gelen alevle yanarak meydana çıkan basınçla çekirdeğin uzak mesafelere atılmasını sağlar. Kara barut ve dumansız barut olarak ikiye ayrılır. C) Kapsül Genellikle ince tabaka halinde pirinç, bakır ve nikelden yapılmaktadır. Boxer tipi kapsül ; Bu kapsülü diğerlerinden ayıran özellik örs parçasının kapsüle bitişik olmasıdır. Berdan tipi kapsül; Bu kapsül standart ve merkezden kanallı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. D) Kovan Fişeğe ait barut, çekirdek ve kapsülü bir arada tutan ve ayrıca barutu ve kapsülü dış etkilerden koruyan parçadır.

36 NİŞAN ALMA TEKNİĞİ 1.Atış Gözünün Tayini Nişan alırken en önemli konularda birisi de doğru göz ile atış yapabilmektir. Profesyonel olmayan atıcılarda yanlış bir kanı olarak sağ elini kullanan atıcıların sağ gözü ile, sol elini kullanan atıcıların sol gözü ile atış yapmaları gerektiği söylenmektedir. Halbuki sağ elini kullanan atıcıların atış gözünün sol, sol elini kullanan atıcıların atış gözünün sağ olma ihtimali vardır. 2.Doğru Nişan Göz, gezin üst kenar noktasından, arpacığın silme üst tepesinden hedefte vurulmak istenen noktadan geçen hatta Nişan hattı denir. Nişan hattını belirlerken dikkat etmemiz gereken en önemli konu gez ve arpacık ayarını düzgün yapabilmektir. 3.Nişan Hataları Nişan hattını oluştururken yapılan belli başlı hataları iki ana başlıkta toplayabiliriz. a) Açısal hata ; Arpacığın gez içerisindeki durumunun sağa-sola, yukarı- aşağı doğru bozulması sonucu oluşan hataya açısal hata denilmektedir. b) Paralel Hata ; Nişan alırken gez ve arpacık ayarının tam yapılıp hedef noktasında gez ile arpacığın küçük dairevi hareketler çizmesine Paralel hata denir.

37 TETİK EZME Doğru Tetik Ezme; Silahı kavrayan elimizin işaret parmağının birinci boğumu ile ucu arasındaki etli kısmıyla tetiğin ezilmesi gerekir. Tetik Hataları; Ateş esnasında tetiğin hızlı çekilerek namlunun aşağıya kaymasına neden olan hataya Tetik hatası denir. Atışta en çok yapılan hatalardan biri olan tetik hatasının yapılmasının belli başlı sebepleri vardır. Tetik hatalarını şu şekilde sıralayabiliriz. a) Aniden tetik çekme b) Tetiği çok yavaş çekme c) Silahın patlama sesinden etkilenme d) Düzensiz tetik çekmek e) İstinat boşluğunu almayı unutmak

38 KABZA KAVRAMA Silahın kabzasını kavrayarak silaha hakim olduğunu hissetme atış esnasında önemlidir. •Baş parmak ve işaret parmağı V oluşturacak şekilde açılır ve silahın kabza kısmı bu V nin içine yerleştirilir. •Baş parmak baskı yapmayacak şekilde kabzaya yaslanır. •İşaret parmağının altındaki parmaklar ileriye doğru uzatılarak boşluk kalmayacak şekilde kabza kavranır. •Tabancanın namlu istikameti namlu, bilek ve kol aynı hat üzerinde olacak şekilde tutulmalıdır. •Tetiği çeken işaret parmağı ile kabza arasında küçük bir boşluk bulunmalıdır. •Kabza kavrandıktan sonra diğer el destek olacak şekilde başparmak kabzayı kavrayan elin başparmağının altında, diğer dört parmak kabzayı kavrayan üç parmağın üzerinde olmalıdır. •Kabza kavramada bir standart olmamakla beraber bu en iyi kabza kavrama yöntemidir.

39

40 •NEFES TEKNİĞİ Atış esnasında nefesin nasıl ayarlanması gerektiğinin şöyle açıklayabiliriz. İnsan günlük hayatında nefes alıp verirken hiçbir zaman bunun farkında bile olmaz. Oturur, kalkar, yürür, konuşur ve hata uyur ama verdiği nefesin farkında bile değildir. Atış esnasında da bunun böyle olması gerekmektedir. Atıştan önce atış heyecanını yenmek için bir iki defa derin nefes alınarak sakinleştikten sonra normal nefes alıp vermeye devam edilebilir. •Nefes almaya başlanır •Nefes alırken kol nişan hattına doğru kaldırılır •Nefes alma işlemi biter ve hedefin hafif üzerine nişan alınır •Ağızdan nefes verirken nişan hattı hedefe doğru indirilir •Nefes verme işlemi sona erer ve nefes tutarak nişan hattı oluşturulmuş olur •Vücuttaki salınımın durması için nefes almadan bir iki saniye beklenir •Daha sonra tetiğe artan oranda baskı yapılarak tetik düşürülür •Silah ateşlendikten sonra namlu hedefte bir iki saniye beklenir ve silah indirilerek normal nefes alıp vermeye devam edilir.

41 DURUŞ TEKNİĞİ Duruş tekniği atış şekline göre değişmektedir. Atış esnasında duruşumuz olabildiğince dengeli ve rahat olmalıdır. Ayaklarımızın bir omuz genişliğinde açılması vücut ağırlığını iki ayağa dağıtabilmek için önemlidir. Bacakları kırmadan dik bir şekilde atış yapmamız gerekmektedir. Silahı tutan kolumuzun kesinlikle kırılmaması ve diğer kolumuzun ise atış yapan kolumuzdaki eklem boşluklarını alırcasına önden arkaya doğru hafifçe çekmesi gerekmektedir. İki kolumuz vücudumuzun tam ortasında buluşmalı ve atış yapmak için göz hizasına kadar kaldırılmalıdır. Başımız dik ve hedefe bakar olmalıdır. Atış sırasında silahın gez ve arpacığını gözümüz hizasına getirmeliyiz. Yoksa kafamızı gez ve arpacığa göre ayarlarsak nişan hattını net olarak oluşturmamış oluruz ve böylelikle atışımız hedeften sapar.

42

43 SILAHLARIN SINIFLANDIRILMASI 1.Ateşli silahlar Ateşli silah :Mermi adı verilen özel şekilde ve nitelikteki maddeleri barut gazının basıncı ile uzak mesafelere atabilen silahlara Ateşli Silahlar denir. 1.Ağır ateşli silahlar 2.Hafif ateşli silahlar 2.Ateşsiz silahlar 6136 sayılı kanunun 4.maddesinde ateşsiz silahlar kama, hançer, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçak, boğma teli ve mutsa olarak sıralanmıştır. 3.Biyolojik silahlar Genel olarak askeri amaçlı kullanılan mikrop ve virüslerin yayılmasıyla, kullanıldığı bölgede hastalıkların bulaşmasına yol açan kalıcı arızalara, toplu ölümlere sebep olabilen silahlara biyolojik silahlar denir. 4.Kimyasal silah Kimyasal özelliği nedeni ile öldürücü, yaralayıcı ve tahrip edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, insan, hayvan, bitkiler ve metaller üzerinde etkili olan katı, sıvı, gaz ve gerasol haldeki maddelere Kimyasal Silah denir. 5.Nükleer silahlar

44 SILAHLARIN SINIFLANDIRILMASI 1.Ateşli silahlar Ateşli silah :Mermi adı verilen özel şekilde ve nitelikteki maddeleri barut gazının basıncı ile uzak mesafelere atabilen silahlara Ateşli Silahlar denir. 1.Ağır ateşli silahlar 2.Hafif ateşli silahlar 2.Ateşsiz silahlar 6136 sayılı kanunun 4.maddesinde ateşsiz silahlar kama, hançer, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçak, boğma teli ve mutsa olarak sıralanmıştır. 3.Biyolojik silahlar Genel olarak askeri amaçlı kullanılan mikrop ve virüslerin yayılmasıyla, kullanıldığı bölgede hastalıkların bulaşmasına yol açan kalıcı arızalara, toplu ölümlere sebep olabilen silahlara biyolojik silahlar denir. 4.Kimyasal silah Kimyasal özelliği nedeni ile öldürücü, yaralayıcı ve tahrip edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, insan, hayvan, bitkiler ve metaller üzerinde etkili olan katı, sıvı, gaz ve gerasol haldeki maddelere Kimyasal Silah denir. 5.Nükleer silahlar

45

46

47

48

49

50

51 SINAVLARDA SİLAH BİLGİSİ İLE İLGİLİ ÇIKMIŞ SORULAR

52 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

53 2-) Özel şekil ve niteliği bulunan mermi çekirdeğini barut gazı basıncı ile uzak mesafeye atan aletlere ne denir? a) Kimyasal silah b) Biyolojik silah c) Ağır silah d) Ateşli silah e) Otomatik silah

54 3-) Aşağıdaki silahlardan hangisi 6136 sayılı kanun kapsamına girer? a) Bir meslek veya sanatta kullanılan kesici aletler b) Yivsiz av tüfekleri c) Sportif amaçlı hava tabancaları d) Sivri uçlu ve oluklu bıçaklar e) Hepsi

55 4-) Aşağıdakilerden hangisi taşınması yasak olan ateşsiz silahlar grubundan değildir? a) Kama b) Hançer c) Muşta d) Topuz e) Tabanca

56 5-) Kısa namlulu silahlar hangi tip silahlardır? a) Ağır ateşli silahlar b) Ateşsiz silahlar c) Kimyasal silahlar d) Biyolojik silahlar e) Hafif ateşli silahlar

57 6-) Aşağıdakilerden hangisi kimyasal silahların özelliklerinden değildir? a) Kesici ve delici olması b) Sinir sistemini etkilemesi c) Yakıcı olması d) Boğucu olması e) Göz yaşartıcı olması

58 7-) Delici, kesici, ezici silahlar genel olarak hangi grup altında toplanır? a) Ateşli silahlar b) Ateşsiz silahlar c) Sivil silahlar d) Hafif ateşli silahlar e) Harp silahları

59 8-) Aşağıdakilerden hangisi 6136 sayılı yasaya göre silah değildir? a) Şişli baston b) Topuz. c) Saldırma. d) Hançer. e) Levye.

60 9-) Ateşsiz silahların doğru olarak sınıflandırılması aşağıdakilerden hangisidir? a) Kesici-Delici-Ezici b) Kesici-Yakıcı-Bayıltıcı c) Vurucu-Kırıcı-Delici d) Ezici-Bayıltıcı-Dürtücü e) Dürtücü-Vurucu-Ezici

61 10-) Aşağıdakilerden hangisi kimyasal silahların özelliklerinden değildir? a) Parça tesirli olması b) Sinir sistemini etkilemesi c) Yakıcı olması d) Boğucu olması e) Göz yaşartıcı olması

62 11-) Kullanıldığında uzaktan yada yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz hale getiren, canlı organizmaları hasta eden, cansız varlıkları parçalayan ve ortadan kaldıran veya yok eden araçların tümüne………….. denir. a) Kimyasal silah b) Biyolojik silah c) Nükleer silah d) Ateşli silah e) Silah

63 12-) Kimyasal silahları parça tesirli silahlardan ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir? a) Kesici ve ezici olması b) Ateşli silah olması c) Yakıcı, zehirleyici, bayıltıcı d) Yok edici olması e) Delici olması

64 13-) Aşağıdakilerden hangisi 6136 sayılı kanun kapsamında silah olarak değerlendirilmez? a) Tornavida b) Kama c) Bıçak d) Hançer e) Tabanca

65 14-) Silahların genel olarak sınıflandırılmasında aşağıdakilerden hangisi yoktur? a) Kimyasal silahlar b) Ateşli silahlar c) Ağır ateşli silahlar d) Biyolojik silahlar e) Ateşsiz silahlar

66 15-) Ateşli silah nedir? a) Barut gazı ile çalışan aletlerdir b) Patlayınca namludan ateş çıkaran silahlardır c) Mermi adı verilen özel, şekil, ağırlık, büyüklükteki cisimleri, barut gazının etkisi ile uzak mesafelere atan silahlardır d) Kapsül adı verilen özel, şekil, ağırlık ve büyüklükteki cisimleri, uzak mesafelere atan silahlardır e) En az 5 adet fişek kapasiteli silahlardır

67 16-) Aşağıdakilerden hangileri ateşli silahların tasniflenmesine girmez? a) Ağır ateşli b)Hafif ateşli c)Uzun Namlulu d) Otomatik e) Nükleer silahlar

68 17-) “……………...maddelerden yapılan ve yakıcı,zehirleyici,bayıltıcı,göz yaşartıcı vb. etkilere sahip silahlara ………………silahlar denir.”ifadesindeki noktalı yerlere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ? a) Kimyasal-Kimyasal b) Biyolojik -Biyolojik c) Biyolojik-Kimyasal d) Kimyasal-Ateşli e) Biyolojik-Ateşsiz

69 18-) Aşağıdaki silahlardan hangisi 6136 Sayılı kanun kapsamına girmez? a) Kama b) Hançer c) Saldırma d) Sustalı çakı e) Oluksuz bıçak

70 CEVAPLAR:1-D 2-D 3-D 4-E 5-E 6-A 7-B 8-E 9-A 10-A 11-D 12-C 13-A 14-C 15-C 16-E 17-A 18-E

71 1- Aşağıdakilerden hangisi silahların parçalarından biri değildir? a) Kabze b) Namlu c) Sürgü d) Harbi e) Horoz

72 2-) Gez ve arpacık tabancanın hangi ana parçası üzerinde bulunur? a) Çerçeve b) Namlu c) Sürgü(kapak) d) Şarjör e) Gövde

73 3-) Namlunun iç kısmında helezon şeklinde uzanan girintilere ne denir? a) Set b) Çap c) Yiv d) Namlu girintisi e) Namlu çıkıntısı

74 4-) Aşağıdakilerden hangisi çekirdeğin mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir? a) Çekirdeğin ağırlığı b) Havanın yoğunluğu c) Rüzgâr d) Tetiği ezerek çekmek e) Havanın ısısı

75 5-) Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setlerin sağladığı faydalardan değildirdir? a) Çekirdeğe kendi ekseni etrafında dönüş verir b) Çekirdeğin havayı delerek gitmesini sağlar c) Çekirdeğin tahrip gücünü arttırır d) Çekirdeğin delme gücünü arttırır e) Çekirdeğin rüzgâra karşı ilk hızını arttırır

76 6-) Normal bir nişan alma hattında hangisi bulunmaz? a) Gez b) Göz c) Arpacık d) Namlu e) Hiçbiri

77 7-) Şarjör yuvası, horoz, çıkarıcı, tetik gibi parçalar aşağıdakilerden hangisi üzerinde bulunur? a) Gövde b) Sürgü c) Kabze d) Hazne e) Nişan Tertibatı

78 8-) Kurma kolu emniyeti hangi tip silahta vardır? a) CZ 75 b) Toplu Tabanca c) MP 5 d) Kırıkkale e) Böyle bir emniyet yoktur

79 9-) Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir? a) Fişek çekirdeğinin ağırlığı b) Havanın yoğunluğu c) Atıcının uzmanlığı d) Havanın ısısı e) Rüzgâr

80 10- Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setin işlevlerinden biri değildir? a) Merminin dönerek ilerlemesini sağlar b) Merminin delme ve tahrip gücünün artmasını sağlar c) Merminin takla atmadan ilerlemesini sağlar d) Merminin azami mesafesini artırır e) Ateşleme sonrası boş kovanın dışarıya atılmasını sağlar

81 11-)Aşağıdakilerden hangisi tabanca çeşitlerinden biri değildir? a) Toplu tabanca b) Tek atışlı tabanca c) Yarı otomatik tabanca d) Tam otomatik taban e) Uzun namlulu tabanca

82 12-) Aşağıdakilerden hangisi hafif ateşli silahın ana parçalarından değildir? a) Namlu b) Gövde c) Tetik d) Palet e) Horoz

83 13-) Mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarayan içi boş metal boruya” ne denir? a) Yiv b) Set c) Namlu d) Tetik e) Horoz

84 14-) Şarjör yuvası, Horoz, Çıkarıcı, Tetik gibi parçalar aşağıdakilerin hangisi üzerinde bulunur? a. Gövde b) Sürgü c) Kabze d) Hazne e) Nişan tertibatı

85 15-) Tabancayı elle tutmaya yarayan bölüme ne denir? a) Kabze b) Gövde c) Şarjör yuvası d) Tutma kolu e) El kundağı

86 16-) Atış sırası bekleyen fişeklerin işgal ettiği yere ………………… denir? a) Hazne b) Fişek yatağı c) Şarjör d) Kabze e) Rayyür

87 17-) Atışa hazır fişeğin işgal ettiği yere ……., atış için sıra bekleyen merminin işgal ettiği yere de …..……. denir. a) Fişek yatağı-namlu b) Namlu –hazne c) Fişek yatağı- hazne d) Hazne-şarjör e) Rampa-fişek yatağı

88 18-) Aşağıdaki parçalardan hangisi sürgü üzerinde bulunmaz? a) İcra yayı b) Gez c) Arpacık d) Kovan atma boşluğu e) Tetik

89 19-) Aşağıdakilerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir? a) Alev gizleyen b) Namlu c) Gez- arpacık d) Sürgü e) Şarjör

90 20-) Aşağıdaki parçalardan hangisi silahın sürgüsü üzerinde bulunmaz? a) Kovan atma boşluğu b) Arpacık c) Gez d) Tetik e) Tırnak

91 21-) Mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarayan parçaya ne ad verilir? a) Kovan b) Sürgü c) Yiv ve set d) Gerdel e) Şarjör

92 21-) Mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarayan parçaya ne ad verilir? a) Kovan b) Sürgü c) Yiv ve set d) Gerdel e) Şarjör

93 22-) Aşağıdakilerden hangisi silahların parçalarından biri değildir? a) Kabze b) Namlu c) Sürgü d) Kapsül e) Horoz

94 33-) Aşağıdaki parçalardan hangisi silahın sürgü bölümünde yer almaz ? a) Gez b) Arpacık c) Tırnak d) Tetik e) İğne

95 24-) Aşağıdakilerden hangisi uzun namlulu silahtır? a) 14’lü b) Kırıkkale c) Baretta d) G-3 e) Ruger

96 25-) Aşağıdakilerden hangisi ateşli silahlarda bulunan yiv ve setin faydalarından sayılmaz? a) Çekirdeğin havada kendi ekseni etrafında dönerek gitmesini sağlar b) Çekirdeğin hedefi uç kısmıyla vurmasını sağlar c) Çekirdeğin hedefi parçalamasını sağlar d) Çekirdeğe hız kazandırır e) Çekirdeğin delme gücünü arttırır

97 26-) Rampa nerede bulunur? a) Şarjörde b) Namlu ağzında c) Horozun altında d) Fişek yatağı gerisinde e) Sürgü üzerinde

98 27-) Aşağıdakilerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir? a) Alev kanalı b) Namlu c) Gez- arpacık d) Sürgü e) Şarjör

99 28-) Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setlerin sağladığı faydalardan biri değildir? a) Çekirdeğe kendi ekseni etrafında dönüş verir. b) Çekirdeğin havayı delerek gitmesini sağlar. c) Çekirdeğin takla atarak gitmesini sağlar. d) Çekirdeğin delme gücünü arttırır. e) Çekirdeğin tahrip gücünü arttırır.

100 29-) Aşağıdakilerden hangisi çekirdeğin mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir? a) Çekirdeğin ağırlığı. b) Havanın yoğunluğu. c) Rüzgâr. d) Atıcının uzmanlığı. e) Havanın ısısı.

101 30-) Kovan atma boşluğu hangi parça üzerinde bulunur? a) Sürgü b)Namlu c) Fişek yatağı d) Gövde e) Hazne

102 32-) Barut gazının basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar yerine gelmesini ne sağlar? a) Namlu b) İcra yayı c) Horoz d) Gez e) Tetik

103 CEVAPLAR: 1-D 2-C 3-C 4-D 5-E 6-D 7-A 8-C 9-C 10-E 11-E 12-D 13-C 14-A 15-A 16-A 17-C 18-E 19-A 20-D 21-C 22-D 23-D 24-D 25-C 26-D 27-A 28-C 29-D 30-A 31-B

104 1-) Göz- gez- arpacık ve hedefin aynı düzlem üzerinde bulunmasından oluşan hatta ne denir? a) Yükseliş hattı b) Mermi hattı c) İsabet hattı d) Hedef hattı e) Nişan hattı

105 2-) Aşağıdakilerden hangisi nişan hattını oluşturan öğelerden biri değildir? a) Göz b) Namlu ucu c) Gez d) Hedef e) Arpacık

106 3-) Nişan hattı kaç noktanın bir araya gelmesinden oluşur? a) 5 b) 4 c) 2 d) 3 e) 1

107 4-) Aşağıdakilerden hangisi nişangâh sistemidir? a) Tetik-Tetik korkuluğu b) Gez-Arpacık c) Şarjör-Şarjör tablası d) Horoz-İğne e) Şarjör-Çerçeve

108 5-) Doğru nisan alma aşağıdakilerden hangisidir? a) Gez ve arpacık bulanık, hedef net görülmeli b) Gez net, hedef ve arpacık bulanık görülmeli c) Gez ve arpacık net, hedef bulanık görülmeli d) Gez bulanık, arpacık ve hedef net görülmeli e) Gez ve hedef net, arpacık bulanık görülmeli

109 6-) Aşağıdakilerden hangisi nişan hattını oluşturan öğelerden biri değildir? a) Göz b) Alev gizleyen c) Gez d) Hedef e) Arpacık

110 CEVAPLAR: 1-E 2-B 3-D 4-B 5-C 6-B.

111 1-) Ateşleme anında ateşleme hangi sırayı takip eder? a) Horoz- iğne- kapsül- Barut b) İğne- Kapsül- Horoz- - Barut c) Kapsül- Horoz- - Barut- İğne d) Barut- Horoz- Kapsül- İğne e) Horoz- İğne- Barut -Kapsül

112 2-) Kaç çeşit ateşleme tertibatı vardır. a) 2 b) 4 c) 3 d) 1 e) 5

113 3-) Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan sistemin genel adı aşağıdakilerden hangisidir? a) Fişek Verme Tertibatı b) Namlu c) Kovan atma tertibatı d) Emniyet tertibatı e) Ateşleme tertibatı

114 4-) Silahta kapsül ateşlenmiyorsa arıza aşağıdakilerden hangisi olamaz? a) İğne ucu kırık olabilir b) İğne kırık olabilir c) Fişek hatalı olabilir d) İcra yayı arızalıdır e) İğne yayı kırık olabilir

115 5-) Atış esnasında fişek yatağındaki merminin patlamamasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir? a) Silahın iğnesi uzundur b) Silahın yerine getiren yayı arızalıdır c) Merminin barutu fazladır d) Merminin kapsülünde fazla yanıcı madde vardır e) Merminin kapsülü ve barutu nemli olabilir veya iğne ucu kırık / aşınmış olabilir

116 6-) Tırnak kırıldığında; a) Fişek ateşlenmez b) Fişek yatağına fişek sürülmez c) Boş kovan normal olarak dışarıya atılamaz d) Tabanca dolduruş yapamaz e) Tetik çekilemez

117 7-) İğnenin kırılması durumunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Tabanca dolduruş yapamaz b) Fişek ateşlenemez c) Tabanca emniyete alınamaz d) Horoz düşmez e) Tetik çalışmaz

118 8-) Tabancalarda ateşleme ilk olarak aşağıdaki parçalardan hangisiyle başlar? a) Horoz b) Tetik c) Emniyet mandalı d) Yerine getiren yay ve mili e) Ateşleme iğnesi

119 9-) Aşağıdaki parçalardan hangisi ateşleme sisteminden değildir? a) Horoz b) İğne c) Tetik d) Şarjör e) İğne yayı

120 10-) Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatının ana parçalarından değildir? a) Tetik b) İğne c) Horoz d) İğne yayı e) Gerdel

121 11-) Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan sistemin genel adı aşağıdakilerden hangisidir? a) Ateşleme tertibatı b) Nişan Alma Tertibatı c) Kovan atma tertibatı d) Emniyet tertibatı e) Fişek Verme Tertibatı

122 12-) Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatının unsurlarından biri değildir. a) Tetik b) Tetik korkuluğu c) İntikal parçaları d) Ateşleme iğnesi e) Horoz

123 13-) Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatı parçalarından değildir? a)Tetik b) iğne c) Horoz d) Kapsül e) Tırnak

124 14-) Aşağıdakilerden hangisi silahın ateş almamasının nedenlerinden değildir? a) Tetik arızalı olabilir b) Fişek arızalı olabilir c) İğne kırık olabilir d) Tırnak arızalı olabilir e) Farklı fişek kullanılmış olabilir

125 CEVAPLAR: 1-A 2-C 3-E 4-D 5-E 6-C 7-B 8-B 9-D 10-E 11-A 12-B 13-D 14-D

126 1-) Aşağıdakilerden hangisi ateşli silahlardaki emniyet tertibatlarından değildir? a) Horoz Emniyeti b) Tırnak Emniyeti c) Mandal Emniyeti d) Kabze Emniyeti e)Tetik Emniyeti

127 2-) Aşağıdakilerden hangisi silahlarda bilinen emniyetlerden değildir? a) Horoz emniyeti b) Tetik emniyet c) Sürgü emniyeti d) Şarjör emniyet e) İkaz pim emniyeti

128 3-) Toplu tabancalarda emniyet sistemi aşağıdakilerden hangisidir? a) Mandal Emniyeti b) Şarjör Emniyeti c) Kabze Emniyeti d) Horoz Emniyeti e) Hiçbirisi

129 4-) Silahlarda iğneye baskı yaparak fişeğin ateşlemesini sağlayan parçanın adı nedir? a) Horoz b) Sürgü c) Namlu d) Yiv e) Set

130 5-) Toplu tabancalarda aşağıdaki parçalardan hangisi bulunmaz? a) Namlu b) Tetik c) Horoz d) Emniyet mandalı e) Hiçbiri

131 6-) Çift hareketli sisteme sahip olan tabancalar hangileridir? a) Otomatik Tabanca b) Tam otomatik tabanca c) Toplu Tabanca d) Makineli Tabanca e) Hiçbiri

132 CEVAPLAR: 1-B 2-C 3-E 4-A 5-D 6-C

133 1-) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçası değildir? a) Şarjör gövdesi b) Şarjör kapağı c) Şarjör yayı d) Şarjör iğnesi e) Şarjör kapak kilidi

134 2- ) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçalarındandır? a) Gerdel b) Namlu c) Yiv d) Set e) Tetik

135 3-) Toplu tabancalarda aşağıdaki parçalardan hangisi bulunmaz? a) Top yuvaları b) Tetik c) Çıkarıcı d) Horoz e) Şarjör

136 4-) Aşağıdakilerden hangisinde tabancanın sökülme sırası doğru olarak verilmiştir? I. Kapak takımını çıkart II. Şarjörü çıkart III. Yerine getiren yayı çıkart IV. Namluyu çıkart V. Tabancayı boşalt

137 4-) Aşağıdakilerden hangisinde tabancanın sökülme sırası doğru olarak verilmiştir? I. Kapak takımını çıkart II. Şarjörü çıkart III. Yerine getiren yayı çıkart IV. Namluyu çıkart V. Tabancayı boşalt a) I-II-III-IV-V b) V-IV-III-II-I c) II-V-I-III-IV d) V-III-IV-II-I e) III-II-I-V-IV

138 5-) Aşağıdakilerden hangisi silah sökülürken dikkat edilecek hususlardan değildir? a) Sürgü çekilerek fişek yatağı kontrol edilir b) Silah ölü bir noktaya çevrilir. c) Sürgü çekilerek namlu parmakla kontrol edilir. d) Şarjör çıkartılır. e) Sürgü geriye çekilerek namlu gözle kontrol edilir.

139 6-) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçası değildir? a) Şarjör gövdesi b) Şarjör kapağı c) Gerdel d) Şarjör çıkartma kilidi e) Şarjör kapak kilidi

140 7-) Aşağıdakilerden hangisi silahı sökmeye başlamadan önce yapılması gereken ilk işlemdir? a) Sürgü çekilerek fişek yatağı kontrol edilir b) Silah ölü noktaya tutularak horoz düşürülür c) Sürgü çekilerek namlu parmakla da kontrol edilir d) Şarjör çıkartılır e) Sürgü geriye çekilerek namlu gözle kontrol edilir

141 8-) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçası değildir? a) Şarjör gövdesi b) Şarjör kapağı c) Şarjör yayı d) Şarjör çıkartma kilidi e) Şarjör kapak kilidi

142 9-) Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir? a) Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır. b) Takma işlemi, sökülme işleminin en son maddesinden başlanarak sıra ile yapılır c) Takma işleminin genel kuralı yoktur d) Önce şarjör takılır e) Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir

143 CEVAPLAR: 1-D 2-A 3-E 4-D 5-C 6-D 7-D 8-D 9-B

144 1-) Bir silahın çekirdeğini gönderebileceği en uzak mesafeye ne denir? a) Mermi yolu b) Atış Menzili c) Hatve d) İlk Hız e) Hiçbiri

145 18- Fişek ve çekirdeklerinin hareketlerini ve bu hareketleri inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir ? a) Kriminoloji b) Kriminilastik c) Olay Yeri İnceleme d) Balistik e) Toksikoloji

146 3-) Ateşli Silahlarda namlu içindeki çıkıntılara ne ad verilir? a) Yiv b) Set c) Çap d) Hazne e) Rayyür

147 4-) Ateşli silahlarda namlu içindeki girintilere ne ad veriler? a) Rampa b) Çap c) Yiv d) Set e) Hatve

148 5-) Hatve nedir? a) Silah kapasitesidir b) Namlu boyudur c) Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izdir d) Namlu içindeki girintilerdir e) Mermi çekirdeğinin kendi etrafında bir tur dönüş esnasında namluda aldığı yoldur

149 6-) Yiv ve setin çekirdek üzerinde, bıraktığı izlere ……………. denir? a) İz b) Leke c) Kir d) Rayyür e) Çekirdek izi

150 7-) Fişek çekirdeğinin namluyu terk ettiği andaki hızına (m/sn) ne denir? a) İlk hız b) Mermi yolu c) Vuruş hızı d) Vuruş noktası e) İlk darbe

151 8-) Ateşli silahlarda hazne neye denir ? a)Boş kovanın atıldığı yere denir b)Fişek yatağıdır. c)Atış sırası bekleyen fişeğin bulunduğu yerdir d)Fişek içerisinde bulunan barutun işgal ettiği yerdir e)Hiçbiri

152 9-) Kalibre nedir? a) Namlunun uzunluğudur. b) Namlunun Çapıdır. c) Fişeğin çapıdır. d) Fişeğin uzunluğudur. e) Çekirdeğin namluda aldığı yoldur.

153 10-) Çap nedir? a.Karşılıklı iki set arasındaki mesafedir b) Yiv ve set sayısıdır c) Namlu boyudur d) Fişek yatağının çapıdır e) Silahın kapasitesidir

154 11-) Etkili mesafe nedir? a) Silahın menzili b) Merminin delme gücü c) Fişeğin ilk hızı d) Merminin kendi ekseninde dönme mesafesi e) Atıcının görüş mesafesi

155 12-) Mermi ve saçma adı verilen özel nitelikteki cisimleri uzak mesafelere gönderen silahın parçasına verilen isim hangisidir. a) Çerçeve b) Şarjör c) Fişek yatağı d) Namlu e) Hazne

156 16-) Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izlere ne denir? a) Yiv b) Set c) Rampa d) Hazne e) Hiçbiri

157 14-) Göz, gez, arpacık ve hedefin aynı düzlem üzerinde olmasına ne denir? a) Hedef hattı b) Hedef c) Yükseliş hattı d) Nişan hattı e) Hiçbiri

158 15-) Fişek ve çekirdeklerinin hareketlerini ve bu hareketleri etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalına ne denir? a) Kriminoloji b) Balistik c) Kalibrasyon d) Toksikoloji e) Bio-kimya

159 CEVAPLAR: 1-B 2-D 3-B 4-C 5-E 6-D 7-E 8-C 9-C 10-A 11-A 12-D 13-E 14-D 15-B

160 1-) Silahın namlusunu temizlemek için ucuna bez ve fırça takılabilen namlu içi yiv ve set aralarını temizlemek için kullanılan alete ne ad verilir? a) Şiş b) Tel Fırça c) Harbi d) Kontrol çubuğu e) Hiçbiri

161 2-) Hangisi silah bakım türlerindendir. a) Günlük bakım. b) Haftalık bakım. c) Atış öncesi bakım. d) Atış sonrası bakım. e) Hepsi.

162 3-) Hangisi silah bakım zamanlarından değildir? a) 8 Günlük bakım b) Haftalık bakım c) Atış öncesi bakım d) Atış sonrası bakım e) Hepsi

163 4-) Kapsamlı bakım için hangisi doğrudur? a) Elinde silahı bulunduran herkes bu bakımı yapabilir b) Bir silahçı tarafından yapılması gereken bakımdır. Gerekli görülen parçaları değiştirilir. c) Her zaman yapılan bakımdır d) Periyodik olarak yapılan bakımdır e) Bütün parçaların boyanması işlemidir.

164 5-) Hangisi silah bakım türlerinden değildir? a) 3 Günlük bakım. b) Haftalık bakım. c) Atış öncesi bakım d) Atış sonrası bakım. e) Hepsi.

165 6-) Uzman personel tarafından yapılan ve gerektiğinde parça değişen bakım aşağıdakilerden hangisidir? a) Kapsamlı bakım b) Zorunlu bakım c) Haftalık bakım d) Uzman bakım e) Atış sonrası bakım

166 7-) Aşağıdakilerden hangisi silah bakımı sırasında, kullanılacak malzemelerdendir? a) Bakır telli fırça b) Kıl fırça c) İnce uçlu ahşap d) Harbi e) Hepsi

167 CEVAPLAR: 1-C 2-E 3-A 4-B 5-A 6-A 7-E

168 1-) 6136 sayılı kanun çerçevesinde ateşli silah ruhsatı alacak kişiler en az kaç yaşını doldurmuş olmalıdır? a) 20 yaşını b) 21 yaşını c) 18 yaşını d) 15 yaşını e) 25 yaşını

169 2-) 6136 sayılı kanun kapsamında, bulundurma ve taşıma ruhsatı alan sivil vatandaşların ruhsatlarının geçerlilik süresi kaç yıldır? a) 3 yıl b) 4 yıl c) 2 yıl d) 5 yıl e) 1 yıl

170 3-) Taşıma ruhsatı almak için kaç yaşını doldurmuş olmak gerekir ve kaç yıllığına verilir? a) 20 yaş - 3 yıl b) 21 yaş - 5 yıl c) 23 yaş - 5 yıl d) 21 yaş - 6 yıl e) 18 yaş - 7 yıl

171 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

172 4-) Aşağıdakilerden hangisi taşıma ruhsatı alamaz? a) Vali b) Hakim c) Savcı d) 6136 sayılı yasadan hüküm giyen e) Hiçbiri

173 5-) Aşağıdaki yerlerden hangisine silahla girilebilir? a) Akıl hastaneleri b) Yanıcı ve patlayıcı madde üretim ve depolama tesisleri c) Uçaklara d) Mahkemelere e) Alışveriş Merkezlerine

174 6-) Aşağıda belirtilen kanunlardan hangisi silah ruhsatlarına dayanak teşkil eder? a) 2559 b) 1402 c) 3201 d) 6136 e) 5188

175 7-) Silah taşıma ruhsatı bulunan kişi silahlı olarak aşağıdakilerden hangisine giremez? a) Lokantalar b) Marketler c) Cezaevleri d) Oteller e) Hiçbiri.

176 CEVAPLAR: 1-B 2-D 3-B 4-D 5-E 6-D 7-C

177 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

178 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

179 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

180 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

181 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

182 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

183 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

184 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

185 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

186 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

187 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

188 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

189 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

190 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

191 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

192 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

193 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

194 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

195 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

196 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

197 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

198 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.

199 1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir. b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir. d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir. e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


"TABANCANIN SÖKÜLMESİ. SİLAHIN TANIMI SİLAH:Saldırı veya savunma amacı ile kullanılan düzenek, aygıt ve araçların genel adıdır. SİLAH:Uzaktan veya yakından." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları