Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yıkıcı Doğa Olayları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yıkıcı Doğa Olayları"— Sunum transkripti:

1 Yıkıcı Doğa Olayları

2 Deprem Engellenmesi mümkün değildir. Yer kabuğundaki kırılmalar sonucu oluşur. Türkiye’nin yaklaşık %90’ı deprem kuşağındadır. Aynı zamanda zelzele olarak da adlandırılır. Depremden Korunmanın Yolları Deprem çantası hazırlamalıyız. Önceden bir çıkış planı bulmalıyız. Deprem sırasında asansör,pencere ve balkonlardan uzak durmalıyız. Düşebilecek eşyaları sabitlemeliyiz. Deprem sırasında devrilmeyecek eşyaların altına girip başımızı korumalıyız. Engellenmesi mümkün değildir. Yer kabuğundaki kırılmalar sonucu oluşur. Türkiye’nin yaklaşık %90’ı deprem kuşağındadır. Aynı zamanda zelzele olarak da adlandırılır. Depremden Korunmanın Yolları Deprem çantası hazırlamalıyız. Önceden bir çıkış planı bulmalıyız. Deprem sırasında asansör,pencere ve balkonlardan uzak durmalıyız. Düşebilecek eşyaları sabitlemeliyiz. Deprem sırasında devrilmeyecek eşyaların altına girip başımızı korumalıyız.

3 Deprem Çantasında Olması Gerekenler Su El Feneri Radyo İlk Yardım Çantası Pil Giyecek Battaniye Konserve Gıda Düdük

4 Sel Sürekli bir biçimde yağan yağmurdan, eriyen karlardan oluşan, geçtiği yerlere zarar veren kontrolsüz taşkın su. Engellenmesi mümkün değildir. Selden Korunma Yolları Binalar akarsu veya dere yataklarına yapılmamalıdır. ​Şehirlerin alt yapıları yağış miktarına uygun şekilde yapılmalıdır. ​Ormanlık alanlar artırılmalıdır. Akarsu yataklarına setler yapılmalı, yapay göller oluşturulmalıdır.

5 Volkanik Patlama Erimiş olan içerdeki kütlenin (magma) yerkabuğunun bir noktasından dışarıya çıkıp yayılmasıdır. Patlama sonucunda yeryüzüne çıkan magmadır. Engellenmesi mümkün değildir. Volkanik Patlamadan Korunma Yolları Volkanik dağların yakınına yerleşim yeri yapılmamalıdır. Volkanik dağların yakınına piknik otlatma vb. yapılmamalıdır.

6 Heyelan Toprak, yerçekiminin ve yağmurun etkisiyle eğim doğrultusunda hareket eder ve yer kaymasına yol açarsa buna heyelan adı verilir. Engellenmesi mümkün değildir. Toprak kayması olarak da adlandırılır. Heyelandan Korunma Yolları Dik yamaçlar ağaçlandırılmalıdır. Setler çekilmelidir. Heyelan riski plan bölgelere ev yapılmamalıdır.

7 Soru – Cevap 1)Sel nasıl oluşur? A)Yer kabuğunun kırılmalar sonucu oluşur. B)Yer altından çıkan magmanın fışkırması ile oluşur. C)Aşırı yağan yağmur,aşırı karın erimesi ile oluşur. D)Aşırı rüzgar sonucu oluşur. 2)Deprem çantasında hangi içeceği bulundurmalıyız? A)Su B)Meyve suyu C)Süt D)Bira

8 3)Magmanın yer altından fışkırmasına ……… denir. Cümlesindeki ‘……..’ yerine hangisi getirilebilir? A)Sel B)Deprem C)Heyelan D)Volkanik Patlama 4)Aşağıdakilerden hangisinin diğer adı ‘toprak kaymasıdır’? A)Deprem B)Heyelan C)Tsunami D)Sel

9 Dinlediğiniz İçin Teşekkürler İYİ DERSLER BYE BYE


"Yıkıcı Doğa Olayları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları