Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL AFETLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL AFETLER."— Sunum transkripti:

1 DOĞAL AFETLER

2 ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
1- Deprem 2- Sel baskını 3- Yangın 4- Çığ 5- Heyelân

3 DOĞAL AFET NEDİR? Doğal afet, insanların etkisi olmadan meydana gelen, büyük yıkımlar yaparak insanların canına veya malına zarar veren doğa olaylarına verilen isimdir.

4 DEPREM Deprem yer kabuğunun ani olarak kırılıp şiddetli sallanmasıdır.
Kendiliğinden oluşur nerede ne zaman olacağı önceden bilinemez.

5 DEPREM Yurdumuzun büyük bölümü deprem tehlikesi altındadır. Bu yüzden deprem konusunda bilgili olmak zorundayız. Deprem binaları, yolları , köprüleri yıkabilir. Büyük can ve mal kaybına yolaçabilir.

6 DEPREM *Deprem öncesinde, *Deprem sırasında, *Deprem sonrasında neler yapabileceğimizi çok iyi öğrenmeliyiz ve uygulamalıyız. Evlerimizi zemini sağlam olan kayalık yerlere yapmalıyız. Depreme dayanıklı malzemeler kullanmalıyız. Eşyalarımızı mutlaka sabitlemeli ve deprem çantası hazırlamalıyız.

7 DEPREM ÇANTASI

8 SEL BASKINI Sel baskınları şiddetli ve uzun süre devam eden yağmur suları ile eriyen kar sularından meydana gelir.

9 SEL BASKINI *Dereler taşar. *Sular çevreye yayılır. *Evler bahçeler yollar su altında kalır. *Canlılar ve ürünler zarar görür.

10 SELDEN KORUNMAK İÇİN *Akarsu önüne setler, barajlar yapılmalıdır. *Çevre ağaçlandırılmalıdır. *Ormanlar korunmalıdır. *Dere yataklarına ev yapılmamalıdır.

11 YANGIN Yangınlar çoğunlukla dikkatsizlik sonucu çıkar. *Binalara,
*Ormanlara, *Canlılara büyük zarar verir.

12 YANGINDAN KORUNMAK İÇİN
*Kibrit ve ateşle oyun oynamayın. *Yanıcı maddeleri soba ve ocaktan uzak tutun. *Elektrik prizleri ile oynamayın. *Piknikte yakılan ateşi söndürün. *Piknik alanlarına şişe, cam parçaları atmayın.

13 YANGIN ÇIKTIĞINDA * Büyüklerinize haber veriniz. * 110 numaralı telefonu arayıp itfaiyeyi çağırın. * Varsa yağın tüpünü söndürmek için kullanın. * Ateşin üstüne ıslak halı, kilim, battaniye ve kum ile örtmeye çalışın. * Yangının daha büyümemesi için kapıları kapatın.

14 110 İTFAİYE

15 ÇIĞ *ÇIĞ* Dağın yada yamacın bir bölgesinden kopup yuvarlanan ve yuvarlandıkça da büyüyen kar kütlesine denir.

16 Çığ önüne gelen her şeyi beraberinde aşağı sürükler
* Çığ önüne gelen her şeyi beraberinde aşağı sürükler. * Can ve mal kaybına neden olur.

17 ÇIĞDAN KORUNMAK İÇİN * Çığı önleyici duvarlar ve çitler yapılmalıdır. * Çıplak yamaçlar ağaçlandırılmalıdır. * Çığ düşebilecek yerlere ev yapılmamalıdır. * Çığ olabilecek yerlerde yüksek ses çıkarılmamalıdır.(silah sesi gibi..)

18 HEYELÂN Yağmur ve eriyen kar suları eğimli yerlerde toprağın kayarak sürüklenmesine neden olur buna HEYELÂN (toprak kayması)denir.

19 HEYELÂN OLDUĞUNDA: * Binalar yıkılabilir * Yollar zarar görüp kapanabilir. * Canlılar yaşamını yitirebilir, zarar görebilir.

20

21

22 Doğal afetlere karşı hazırlıklı ve bilinçli olursanız en az zararla kurtulursunuz.


"DOĞAL AFETLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları