Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI"— Sunum transkripti:

1 DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI

2 DOĞAL AFETLER NELERDİR?

3 Doğal afetler, insanlara ve çevreye büyük zararlar veren olaylardır
Doğal afetler, insanlara ve çevreye büyük zararlar veren olaylardır. Doğal afetler ; Sel ve Su Baskınları, Depremler, Tsunami, Toprak kayması, Erozyon, Çığ, Yangınlar, Yanardağ Patlamaları, Yıldırım Düşmesi, Fırtınalar olarak gösterilebilir

4

5 Depremlerden korunma yolları
1- Depreme engel olamayız. Ancak depremin zararlarını en aza indirmek için gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır. 2- Öncelikle yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlerevev ve bina yapılmamalıdır. 3- Büyük binalar betonarme, sağlam yapılmalıdır. 4- Binaların yapımında depreme dayanıklı kaliteli malzeme kullanılmalıdır. 5- Mevcut binaların dayanıklılıklığı arttırmalıdır. 6- Yapılar yapım sırasında denetlenmeli ve kaçak yapılaşmaya izin verilmemelidir. 7- Evler tek veya iki katlı olmalıdır. 8- Evlerde banyo ve mutfaktaki dolapların kapaklarına sürgü takılmalı, odalardaki dolap, raf, vb. duvara monte edilip sabitlenmelidir. 9- Ağır çerçevesi olan tablo ve aynalar yataklardan, sandalyelerden ve koltuklardan uzak bir yere asılmalı ve duvara yerleştirilmelidir. 10- Yataklar cam kenarından, asılı eşya ve cisimlerden uzaklaştırılmalıdır. 11- Kalorifer radyatörü, kombi, avize gibi araçların duvar bağlantıları sağlamlaştırılmalıdır.

6 12- Evde yangın söndürme aleti bulundurulmalı, nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir.
13- Acil durum çantası hazırlanmalıdır. Çantada nüfus cüzdanı, nakit para, kredi kartı, düdük, telsiz, cep telefonu, telefon defteri, itfaiye, ambulans, polis telefon numaraları, el feneri, ışıldak, portatif radyo, yedek pil, ilk yardım malzemesi, ilaç, adres defteri, jeton, plastik bardak, tabak, su, kuru gıda, konserve, konserve açacağı, mevsimine uygun kıyafet, diş fırçası, macun, sabun, havlu v.b. eşyalar bulunmalıdır. 14- Evde, işyerinde, okulda yaşam üçgeni alanı oluşturulmalıdır. 15- Ulusal, Uluslararası kurtarma ve deprem ekipleri ile sürekli bilgi alışverişinde bulunulmalı, bu ekiplerle birlikte geniş kapsamlı deprem tatbikatları yapılmalıdır. 16- Deprem sonrasında aile bireyleri için toplanma alanı belirlenmelidir. 17- Sigorta sistemine dahil olunmalıdır.

7

8 Sel ve Su Baskınların korunma yolları
1- Sel baskınları ve taşkınlardan korunmak için her şeyden önce, doğal bitki örtüsünün, özellikle de ormanların korunması gerekir. Çünkü ağaçlar, yağmurun hızını keser ve yağmur sularının toprağa sızmasını sağlar. Böylece sular toprağın yüzünde birikmez ve sel oluşumuna yol açmaz. Ayrıca ağaç, gövdeleri, suyun yamaçtan aşağıya hızla akmasını önler. 2- Suyun hızını kesmek için yamaçların teraslandırılması, akarsu yataklarına setler yapılması ve göletler oluşturulması sel baskınlarının yol açacağı zararları büyük ölçüde azaltır. 3- Yerleşim yerleri sel bölgelerinin dışına çıkartılmalıdır. 4- Akarsu yatakları temizlenmeli ve genişletilmelidir. 5- Akarsular barajlarla ve bentlerle kontrol altına alınmalıdır

9

10 Tsunami'den korunma yolları
Deniz kıyısında yerleşim yeri seçerken; tsunami riskini de diğer doğal afetler (deprem, sel, tayfun vb.) gibi değerlendirmek alınabilecek ilk önlemdir. Ülkemizin okyanusa kıyısı olmadığı için tsunami olayona rastlanmamıştır.

11

12 Toprak kaymasından korunma yolları
1- Dik ve çıplak yerler bitki örtüsü ile kaplanmalıdır. 2- Yolların heyelan bölgelerinden uzağa yapılmasına çalışılmalıdır. 3- Dik yerlerin etek kısımları fazla kazılıp oyulmamalıdır. Gerekirse destek duvarı yapılmalıdır. 4- Akar su yatakları dayanıklı duvarla kontrol altına alınmalıdır. 5- Yol yapımında yarmalar fazla dik ve derin açılmamalıdır. 6- Yerleşme yerleri toprak kayma alanlarının dışına çıkarılmamalıdır.

13

14 Fırtına'dan korunma yolları
1- Genel acil ikaz sistemi oluşturulmalıdır. 2- Bloklar halinde ve sağlam monte edilmiş parçalardan oluşan çatılar yapılmalı, konut ve diğer alanlarda kalın cam kullanılmalıdır. 3- Sığınak hazırlanmalıdır.

15

16 Çığ'dan korunma yolları
1- Eğimin çok bulunduğu yerler yeterince ağaçlandırılmalıdır. 2- Çığ olma olasılığı kuvvetli olan yerlerde perdeleme yapılmalıdır. 3- Kış sporları çığ alanlarından uzak yerlerde yapılmalıdır. 4- Çığ bölgelerinden geçerken gürültü çıkarılmamalıdır. 5- Kara ve demir yolu ulaşımı çığ alanlarının uzağında yapılmalıdır. 6- Yerleşim yerleri çığ alanından uzaklara konmalıdır

17

18 Erozyon'dan korunma yolları
1- Tahrip olan ağaç ve bitki örtüsünün en az iki misli olacak şekilde yenilemelidir. 2- Orman yangınlarına karşı hassas ve tedbirli olunmalıdır. 3- Akarsu kenarlarında, dik yamaçlarda ve eğimli yüzeylerde, kök yapısı sağlam, ortama uyum sağlayabilecek ağaçlandırma, setlendirme çalışmaları yapılmalıdır. 4- Doğal park alanlarını çoğaltılmalıdır

19 Atalarımızın söylediği bir söz doğal afetlere karşı önceden önlem alınması gerektiğini çok iyi açıklar; SEN ÖNÜNÜ KIŞ TUT, YAZ OLURSA ŞANSINA….


"DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları