Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz."— Sunum transkripti:

1

2 CANLILAR

3 YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER

4  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz. Ancak bundan başka hayvanlar ve bitkiler de bizimle aynı dünyada yer alır. İnsanlar bilmelidir ki bütün canlıların birbirine ihtiyacı vardır ve doğa canlıların çeşitliliği sebebiyle daha da güzelleşir. Bize zarar vermediği sürece canlıları çevremizden yok etmeye çalışma düşüncesi yanlıştır. Bahçemizde yerini alan ağaçlar, otlar, çiçekler; sokakta gördüğümüz kediler, köpekler çevremizdeki doğanın unsurlarıdır. Bu unsurlar hayatımızın güzel bir parçasıdır. Hayatın gerekleri ve güzellikleri ancak tüm canlıların birbirini anlamaya çalışması ile mümkün olur.  Biz doğada bulunan kişiler olarak doğaya ve doğanın bize getirdiklerine saygılı olmalıyız. Çevremizdeki canlıları kendimize dost bilmeliyiz. Barış içinde yaşanılan doğa bizim için en güzel doğadır.

5 HAYVANLAR

6  Suda yaşayan yüzlerce canlı türü vardır. Bunların başında balıklar gelir. Su içinde bir çok balık ve böcek türü yaşamaktadır. Bazı balıklar tatlu suda, bazı balıklar ise tuzlu suda yaşarlar. Ayrıca Fok ve Balina gibi memeli hayvanlarda suda yaşayabilirler. Bazı yengeç ve kaplumbağa türleri hem denizde hemde yeryüzünde yaşarlar. Bazı kuşlarda avlanmak için denizi kullanırlar. Yapıları uzun nefes tutmaya müsait olan bu kuşlar balıklar ile beslenir. Su canlılarının büyük bir çoğunluğunu balıklar teşkil eder.  Su içinde bir çok balık ve böcek türü yaşamaktadır. Bazı balıklar tatlu suda, bazı balıklar ise tuzlu suda yaşarlar. Ayrıca Fok ve Balina gibi memeli hayvanlarda suda yaşayabilirler. Bazı yengeç ve kaplumbağa türleri hem denizde hemde yeryüzünde yaşarlar. Bazı kuşlarda avlanmak için denizi kullanırlar. Yapıları uzun nefes tutmaya müsait olan bu kuşlar balıklar ile beslenir. Su canlılarının büyük bir çoğunluğunu balıklar teşkil eder.

7 HAYVANLAR  Suda yaşayan yüzlerce canlı türü vardır. Bunların başında balıklar gelir. Su içinde bir çok balık ve böcek türü yaşamaktadır. Bazı balıklar tatlu suda, bazı balıklar ise tuzlu suda yaşarlar. Ayrıca Fok ve Balina gibi memeli hayvanlarda suda yaşayabilirler. Bazı yengeç ve kaplumbağa türleri hem denizde hemde yeryüzünde yaşarlar. Bazı kuşlarda avlanmak için denizi kullanırlar. Yapıları uzun nefes tutmaya müsait olan bu kuşlar balıklar ile beslenir. Su canlılarının büyük bir çoğunluğunu balıklar teşkil eder.  Su içinde bir çok balık ve böcek türü yaşamaktadır. Bazı balıklar tatlu suda, bazı balıklar ise tuzlu suda yaşarlar. Ayrıca Fok ve Balina gibi memeli hayvanlarda suda yaşayabilirler. Bazı yengeç ve kaplumbağa türleri hem denizde hemde yeryüzünde yaşarlar. Bazı kuşlarda avlanmak için denizi kullanırlar. Yapıları uzun nefes tutmaya müsait olan bu kuşlar balıklar ile beslenir. Su canlılarının büyük bir çoğunluğunu balıklar teşkil eder.

8

9

10

11 BİTKİLER  1.1 2.2 3 D Bulunduğu yere kökleriyle tutunup gelişen, döl veren ve hayatını tamamladıktan sonra kuruyarak varlığı sona eren, yosun, ot, Ağaç vb. canlıların genel adı, nebat.veAğaç Bitkiler yeryüzünde yaşamın anahtarıdır. Bitkiler olmasaydı pek çok Canlı organizma yaşamını sürdüremezdi; çünkü üstün yapılı yaratıklar, yaşam biçimleriyle, besinlerini doğrudan yada dolaylı olarak bitkilerden sağlarlar. Oysa pek çok bitki, gerekli besinlerini güneş ışığından yararlanarak kendisi üretmektedir.Canlı

12  1- Canlıların besin kaynağıdır. 2- Erozyonu önler. 3-Havayı temizler 4-İklimi etkileyerek bulunduğu bölgenin bol yağış almasını sağlar. 5-Yakacak olarak kullanılır. 6-Birçok hayvanın barınağıdır. Proteince Zengin Olanlar : Bakl

13  Proteince Zengin Olanlar : Baklagiller Nişastalı Olanlar : Tahıllar Vitamin ve Madensel Maddelerce Zengin Olanlar :Sebzeler Vitamin,Şeker ve Madensel Maddece Zengin Olanlar : Meyveler Yemeklik Yağ Yapımında Kullanılanlar : Soya Fasulyesi, Zeytin,Ayçiçeği, Susam, Pamuk Şeker Elde Edilenler : Şeker Kamışı, Şeker Pancarı Baharat Olarak Kullanılanlar : Maydanoz, Kekik, Kimyon,Karabiber, Dereotu Giyecek Yapımında : Keten ve Kenevir Yakacak Olarak : Kurumuş ve Yaşlanmış Ağaçlar,Ceviz, Fındık, Badem Tohumlarının Kabukları, Ayçiçeğinin Sapları İlaç Yapımında : Papatyanın Çiçeği, Anasonun Tohumu Hatminin Çiçek Yaprakları, Kinin Ağacının Kabukları, Haşhaş Bitkisinin Sütü,Küf Mantarları, Tütündeki Nikotin

14  Boya Yapımında : Ceviz ve Kına Ağaçlarının Yaprakları, Soğanın Kabuğu, Bazı Bitkilerin Kökleri Kokulu Madde Yapımında: Gül, Menekşe, Tütün, Limon, Yasemin Çiçeklerinden Alınan Esanstan Kolonya,Krem, Şampuan. Karabiber, Nane, Tarçın,Kekik Bitkileri Yiyeceklere Koku ve Lezzet verir. Yapı İşleri ve Mobilyacılıkta : Ceviz, Gürgen, Meşe, Ihlamur, Çam,Kavak Ağaçlarından Elde Edilen Kereste, Yapı İşleri ve Mobilyacılıkta Kullanılır. Bitkiler Besin Zincirinde Önemli Canlıları Oluştururlar. İnsanlar ve Hayvanlar Ya Doğrudan Bitkilerle Ya Da Bitkilerle Beslenen Hayvanlarla Beslenirler. Bu Nedenle Üretici Canlılar Olan Bitkilerin Korunması Diğer Canlılar İçin Büyük Önem Taşımaktadır.

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33


"CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları