Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dışa Atım Bozuklukları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dışa Atım Bozuklukları"— Sunum transkripti:

1 Dışa Atım Bozuklukları
Alt Islatma (Enürezis Nokturna)

2 Alt Islatma (Enürezis Nokturna)
Alt ıslatma ya da tıbbi adı ile enürezis nokturna, kişinin uyku sırasında istemsiz olarak idrar kaçırma sorununu tanımlamak için kullanılır. Bu tanının alınabilmesi için en az 3 ay boyunca, haftada en az 2 kez alt ıslatmanın olması ve çocuğun en az 5 yaşında olması gerekir.

3 Alt Islatma Sorunu Sık Rastlanan Bir Sorun mudur? Düzelir mi?
5 yaşındaki çocukların yapılan değerlendirmelerinde yaklaşık % 25 gibi yüksek bir oranda alt ıslatma sorunlarının olduğu saptanmıştır. Yaşın ilerlemesi ile kendiliğinden düzelme eğilimi belirgindir. Çocukların her yıl % 15 kadarı herhangi bir müdahale uygulanmadan düzelir.

4 Alt Islatmanın Nedenleri nelerdir?
Sıklıkla ailelerin genellikle alt ıslatma sorununu daha çok ruhsal nedenlerle ilişkilendirme eğilimine karşın, alt ıslatma sorununda genellikle ruhsal sorunlar nedeni ile ortaya çıkmaz. Alt ıslatma sorununda kalıtsal faktörler en önemli nedeni oluşturmaktadır. Anne veya babadan birisinde çocukluk döneminde alt ıslatma sorunu varsa çocukta benzer bir durumun görülme olasılığı yaklaşık % 50 dir

5 Diğer Alt Islatmanın Nedenleri nelerdir?
Çocuğun gelişimsel olarak mesane kapasitesinin gelişimsel olarak küçük olması Tıbbi rahatsızlık çok daha nadir olmasına rağmen alt ıslatma sorunu tarzında bulgu verebilir (Örn. Şeker hastalığı, omurgalarla ilgili yapısal bozukluklar, epilepsi, çeşitli ilaçlar gibi).

6 Ruhsal Sorunlar Alt Islatmaya Neden Olur mu?
Alt ıslatma sorunu sıklıkla ruhsal rahatsızlık sonrası ortaya çıkmamaktadır. Ruhsal bir sorun sonrasında başlayan durumlarda genellikle çocuğun en az bir yıl kadar altını ıslatmadığı dönem bulunur. Bunun dışında özellikle ergenlik dönemine kadar düzelme göstermeyen durumlarda, çocuk bu rahatsızlık nedeni ile sosyal sorunlar yaşayabilir. Bu durumda depresyon dahil olmak üzere birçok ruhsal hastalığa zemin hazırlayabilir.

7 Enürezisi arttıran sebepler nelerdir?
Fiziksel aşırı yorgunluklar Gün içerisinde karşılaşılan sosyal stresörler Okul değişikliği Arkadaş çevresi ile ilişkili değişiklikler Aile içi sosyal sorunlar Uyku düzeni ile ilgili değişiklikler

8 Tedavisi Var mıdır? Davranışsal uygulamalar Alarm cihazları
İlaç tedavileri

9 Evde Neler Yapılabilir?
Sorunu net bir şekilde tanımlayın. 5 yaşından küçük bir çocukta geceleri alt ıslatma sorunu nedeni ile herhangi bir müdahale yapmaya gerek yoktur. Destekleyici olun. Utandırmak, bağırmak, dışlamak, cezalandırmak kendiliğinden düzelme olasılığı çok yüksek olan bir soruna faydadan çok zarar verecektir. Bilerek ve isteyerek ortaya çıkan bir durum olmadığını bilin.

10 Evde Neler Yapılabilir?
Uzman yardımı alın. Bazen bilinçsizce uygulanan davranışsal yöntemler çocuğun yaşam konforunun belirgin bir şekilde bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle uzmana danışarak çocuğunuza özel bir uygulama planlanmasını sağlayın.


"Dışa Atım Bozuklukları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları