Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913)."— Sunum transkripti:

1 II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913)

2 Diğer Balkan Devletleri
Katılan Devletler Bulgaristan Diğer Balkan Devletleri Sırbistan Karadağ Yunanistan Romanya Osmanlı Devleti Edirne alındı.

3 Nedenleri I. Balkan Savaşı sonucunda Osmanlı Devleti’nin Balkanlardan çekilmesi bölgede siyasi otorite boşluğuna yol açması Bulgaristan’ın daha fazla toprak aldığını öne süren Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ birleşerek Bulgaristan’a saldırması Yunanistan’ın, Bulgaristan'ın Ege Denizi'ne çıkmasından rahatsız olması

4

5

6 -Osmanlı ordusu Lüleburgaz Köprüsünden geçerken

7

8 İstanbul Ant. (Bulgaristan)
Balkan devletlerinin kendi aralarında olmuştur. Manastır, Üsküp ve Priştine Sırbistan’a, Serez, Drama ve SelanikYunanistan’a, Güney Dobruca Romanya’ya bırakıldı. BÜKREŞ ANTLAŞMASI Edirne, Kırklareli ve Dimetoka Osmanlı Devleti'ne bırakılmış, böylece Midye - Enez hattı ortadan kaldırılmıştır. Bulgaristan'da kalan Türklere isterlerse dört yıl içinde Osmanlı topraklarına göç edebilme kolaylığı sağlanmıştır. Bulgaristan'da kalmaya devam eden Türklerin kanun önünde Bulgarlarla eşit olmaları sağlanmış ve mülkiyet hakları saklı tutulmuştur. Bulgaristan'daki Türk okullarındaki eğiti­min Türkçe olması ve Türklere din ve mezhep hürriyetinin tanınması kararlaştırılmıştır. İstanbul Ant. (Bulgaristan)

9 Atina Ant. (Yunanistan)
Yanya,Selanik ve Girit'in Yunanistan'a ait olduğu kabul edildi. Yunanistan'da kalan Türklerin hakları korunacaktı. Ege adalarının durumu büyük devletlere havale edildi. Atina Ant (Yunanistan) İki devlet sınır komşusu olmadığından, anlaşma şartları Sırbistan sınırında kalan Türkler ve taşınmaz malları ile sınırlı kalmıştır. NOT: Bu anlaşma ile Bulgarlarla imzalanan İstanbul Antlaşması karıştırılmamalıdır. İstanbul Antlaşması ( Sırbistan)

10

11 Balkan Savaşlarının Genel Sonuçları
Osmanlı Devleti, Balkanlar'daki hakimiyetini kesin olarak kaybetmiştir. Balkanlardaki Türkler azınlık durumuna düşmüş ve "Balkan Türkleri Sorunu" ortaya çıkmıştır. Balkanlardaki Türk nüfusu azalırken, göçler nedeniyle Osmanlı Devleti'nin Anadolu'daki nüfusu artmıştır. Bunun sonucunda Osmanlı ülkesinde Türkçülük akımı daha da güçlenmiştir.

12 Balkan Savaşlarının Genel Sonuçları
Ege Denizi'ndeki Osmanlı üstünlüğü sona ermiş ve bu durum "Ege Adaları Sorunu"nun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bugünkü batı sınırımız büyük ölçüde çizilmiştir. Balkan Savaşları sırasında Bab-ı Ali Baskını'yla İttihat ve Terakki Partisi ülke yönetimini tamamen ele geçirmiştir. Bu durum I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin Almanya'nın yanında savaşa girmesinde etkili olmuştur.

13 Balkan Savaşlarının Genel Sonuçları
Savaşlarda alınan başarısızlıklar Osmanlı ordusunda yeni düzenleme ve yenilik yapılmasını gündeme getirmiş ve bu amaç doğrultusunda Almanya'dan subaylar getirilmiştir. Balkanlar'daki siyasi dengelerin bozulması yeni huzursuzluklara yol açmıştır. Bulgaristan, II. Balkan Savaşı'nda diğer Balkan devletlerine büyük oranda toprak verdiği için, bu toprakları geri alabilmenin arayışı içine girmiştir. Toprak kaybetmesine ses çıkarmayan Rusya ile ilişkilerini azaltmış ve bu durum I. Dünya Savaşı'nda Bulgaristan'ın Rusya'nın karşısında savaşa girmesinde etkili olmuştur.

14

15 BALKAN SAVAŞLARI SONUCU


"II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları