Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Konu 7: Reasürans Türleri: Kot-Par

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Konu 7: Reasürans Türleri: Kot-Par"— Sunum transkripti:

1 Konu 7: Reasürans Türleri: Kot-Par

2 Risk verme ve kabul esasları
Reasürör açısından Risk alınması zorunlu Risk alınması serbest Sigortacı Açısından Risk devredilmesi zorunlu Zorunlu (otomatik) reasürans Zorunlu – ihtiyari reasürans Risk devredilmesi serbest İhtiyari – zorunlu reasürans İhtiyari reasürans

3 Reasürans sözleşmesi türleri
Reasürans sözleşmeleri İhtiyari Reasürans Bölüşmeli Bölüşmesiz Trete reasüransı Bölüşmeli (Proportional) Kotpar (Quota share) Eksedan Bölüşmesiz (Non-proportional) Hasar Fazlası (Excess of Loss – XoL) Risk Başına Hasar Fazlası Olay Başına Hasar Fazlası Toplam Hasar Fazlası (Stop Loss)

4 Trete reasüransının genel özellikleri
Risk grubu bazlı çalışır. Otomatiktir: Sedanın trete kapsamındaki tüm riskleri trete şartlarında reasüröre devredilir. Reasürör de bu riskleri almak zorundadır. Tek bir trete yeterli olup her risk için ayrı belge düzenlenmez. Risk grubu ile ilgili bilgiler sözleşme öncesi reasürörle paylaşılır. Reasürör her bir tekil riski incelemek yerine risk grubu teknik açıdan incelenir.

5 Kot-par (Quota Share) treteleri
Kotpar tretelerinde sedan ile reasürör arasında oransal paylaşım vardır. Kotpar (%25/%75) şeklindeki bir gösterim, trete kapasitesine kadar risklerin %75’inin resüröre devredildiğini, %25’inin ise sedanın saklama payı olduğunu gösterir. Yine sigortacının %75 kotpar tretesi var ifadesi, reasüröre devredilen kısmın %75 olduğunu ifade eder. Sigorta şirketi yeni çalışmaya başladığı bir branşta tecrübe kazanana kadar tercih edebilir.

6 Kotpar tretelerinin avantajları
Basit şekilde yönetilebilmeleri: Başlangıçta belirlenen devir oranı ve saklama payı kapsam içindeki tüm poliçelere (primlere ve hasarlara) uygulanır. Otomatik olduğu için tüm kapsamda belirtilen tüm poliçeler hiçbir ek işlem olmaksızın devredilir. Tam bir kader birliği olduğu için reasürör için daha dengeli bir portföy imkanı sunar. Sigortacının iş kabul kapasitesini artımasına yardımcı olur. Sigortacının yeni girdiği bir iş alanında deneyim kazanacağı ana kadar riskini azaltarak iş kabul etmesine imkan sunar. Tam bir kader birliği olduğu için reasürörü deneyimini paylaşması konusunda teşvik eder.

7 Kotpar tretelerin dezavantajları
Sedanın devretmek istemeyeceği poliçeleri de sabit bir devir oranından devretmesine neden olur. Limitler nedeniyle düşük hasarlarda reasürör katılımı sağlarken büyük hasarların sedan üzerinde kalma riski vardır.

8 Kotpar tretelerinin kullanım alanları ve tercih sebepleri
Sigortacı finansal desteğe ihtiyaç duyduğunda kotpar tretesi kullanabilir. Kotpar treteleri hem reasürans komisyonları yoluyla, hem de şirketin likidite ve sermaye ihtiyacını azaltarak şirketi finansal açıdan rahatlatır. Portföyde risk gerek kalite gerekse sigorta bedelleri açısından homojen ise tercih edilir. Yeterli bilgi ve deneyimi olmayan yeni kurulan şirketlerle yeni bir branşa giren şirketler bilgi ve deneyim kazanana kadar tercih ederler. Çok küçük ama reasürans ihtiyacı olan branşlarda, diğer treteler için yeterli prim alınamıyorsa tercih edilir. Kredi ve dolu gibi, tekil riskin tanımlanmasının imkansız veya çok zor olduğu branşlarda toplam sigorta bedelleri veya limitleri çerçevesinde tercih edilir.

9 Örnek: Prim paylaşımı Saklama payında %40, reasüröre devredilen riskin ise %60 olduğu bir kotpar tretesinde, reasürans komisyonu da sabit %30 olarak belirlenmiştir. Trete kapasitesi TL ve alınan primin TL olduğu varsayımı altında; Saklama payında kalan prim=2.000*%40 = 800 TL Reasüröre devredilen prim = 2.000*%60 = TL Reasürans komisyonu (sedana verilir) = 1.200*%30 = 360 TL Dolayısıyla TL prim sedanda, 840 TL prim reasürörde kalmıştır. Üretim ve hasar giderleri ise tamamen sedanda kalmıştır. Sedan üretim ve hasar giderlerinde %30’dan daha iyi bir performans gösterirse reasürans komisyonundan kar elde eder. Aksi halde reasürans komisyonundan zarar elde eder.

10 Örnek: Hasar paylaşımı
TL hasar gerçekleştiğinde; Sedanın payı= * %40 = Reasürörün payı= * %60 = TL hasar gerçekleştiğinde; Kapasite aşıldığı için TL sedan üstünde kalır. Toplam hasarın / = %52’si sedanda kalmıştır. Sedanın trete kapasitesini aşan riskler için ihtiyari reasürans koruması alması gerekebilir.

11 Örnek 2: Yangın branşında riske ilişkin aşağıdaki bilgiler bulunmaktadır. Hasar şiddeti X ̴ Gamma (α=5;θ=1000) dağılımına sahip Tek bir poliçe için hasar sayısı N ̴ Poisson (λ= 0,1) dağılımına sahip Sigorta şirketinin yazabileceği poliçe sayısı 900 ile arasında tekdüze dağılmaktadır poliçe yazmayı hedeflemektedir. Sigorta şirketi risk primi olarak beklenen hasar tutarını belirlemiştir. Her bir poliçe için risk priminin %15’i kadar acente komisyonu ödemektedir. Her bir hasarın %5’i kadar hasar yönetim masrafı yapmaktadır. TL personel gideri ve genel idare masrafı yapmayı planlamıştır. Sigorta şirketi riskin %40’ını reasüröre devretmektedir. Reasürör risk başına TL, toplamda ise TL kapasite sunmaktadır. Reasürörle %30 reasürans komisyonu üzerinden anlaşmışlardır. Bu sigortacının beklentileri üzerinden brüt primi, primde reasürör payını ve reasürans komisyonlarını hesaplayınız. Sigortacının mevcut parametreler üzerinden gerçekleşmelere göre karı veya zararı ne olur. Sigortacı parametreleri yanlış belirlemiştir. Gerçekte hasar şiddetinde θ=1200, hasar frekansında λ= 0,09 olmuş ve her bir hasar için %7 masraf yapmış, TL genel idare masrafı yapmıştır. Bu durumda, kar veya zararı ne kadar olur.


"Konu 7: Reasürans Türleri: Kot-Par" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları