Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ"— Sunum transkripti:

1 ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ
Prof Dr. Fevzi YILMAZ Arş. Gör. Ömer Faruk GÖKSU Ekim 2016 Ana Ref.: D.V.C.Tavaşoğlu ve ark., «Essential of Research Paper Writing», İTÜ Vakfı, 2015

2 Araştırma Makalesinin Tanımı
Araştırma; belirli bir konuda kapsamlı bir çalışma yapılarak bulguların toplanması ve toplanan bulguların incelenmesidir. Bulgular yorumlanarak sonuç çıkartılması da kapsanır. Bunun amacı, incelenen konunun anlaşılmasını ve bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Araştırma bir soruya cevap ararken; başka soruların ve yeni araştırma konularının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

3 Araştırmanın Amacı Araştırma yapmanın birçok sebebi olabilir. Akademik ortam için, bazı derslerde dönem ödevleri ve ya projelerin yapılması gerekmektedir. Çoğu lisans programlarını bitirmek için, tez çalışması yapılmalıdır. Ayrıca tez çalışmasını makale olarak yazmak doktora programları için gereklidir. Araştırma makaleleri genelde, bilimsel dergilerde yayımlanmak için yazılır.

4 Araştırmanın Türleri Bilgi toplamak, planlama ve araştırma projesine başlama aşamasında çok önemli bir yere sahiptir. Araştırma, verilerin toplanma metoduna bağlı olarak iki ana türe ayrılabilir: birincil ve ikincil araştırma. Daha önce yayımlanmayan bir çalışma için yeni dataların toplanması, birincil araştırmadır. Birincil araştırma yapılmasının amacı, daha önce ele alınmayan bir soruna çözüm bulunması veya önceden tamamlanmamış bir çalışmanın tamamlanmasıdır. Proje çalışmasının geliştirilmesi, verilerin toplanması ve çalışmanın özgünleştirilmesi için, birincil araştırma yapılması önemlidir.

5 Araştırmanın Türleri İkincil araştırma, önceden yapılmış ve yayımlanmış çalışmaların incelenerek verilerin toplanmasıdır. Dergiler için hazırlanan makalelere, genellikle yapılan ikincil araştırmanın sonuçlarının sunumu ile başlanır. Makalenin ikinci aşamasında, yapılan birincil araştırmanın analizi ve sonuçları verilir. Bu sunumda, literatür taraması yapılarak elde edilen verilerin değerlendirilip yorumlanarak yeni bir ikincil araştırmanın nasıl yapılacağına değinilecektir.

6 Kritik Düşünme Kritik düşünme, bulgulara ve bu bulguların anlaşılmasına dayalı olarak yeni fikirlerin ortaya çıkarılmasını kapsamaktadır. Kritik düşünme, yeni fikirlere açık olmayı, gözlem yapmayı, analiz etmeyi ve yargılamayı gerektirir. Kritik düşünme bilimin önemli bir parçasıdır. Önceden yapılmış çalışmalar ve elde edilmiş verilerin araştırılması bilim adamları, mühendisler ve araştırmacılar için yeterli değildir. Yeni bulgular ışığında fikirlerini değiştirebilmeli, sürekli merak içinde olmalıdır. İsteklilik ve hayal gücü ile birlikte yeni teoriler ve metodolojilerin bulunması bilim için önemlidir.

7 Kritik Düşünme Sadece soru sorulması yeterli değildir. Sorulara cevap bulunması için, hayal gücü kullanılarak test edilmesi mümkün olan mantıklı hipotezlerin sunulması gerekmektedir.

8 Araştırmada Etik Araştırılma yapılırken uyulması gereken kurallar ve prensipler bulunmaktadır: Dürüstlük Kesinlik Objektiflik Bilgi Sağlayana Saygı Fikri mülkiyetin korunması İnsan ve hayvan haklarının korunması Ayrımcılık yapmama

9 Araştırmada Etik Dürüstlük: Makalede yayımlanan bilgilerin doğruluğu kesin olmalıdır. yanlış ve ya çarpıtılmış bilgi içermemelidir. Kesinlik: Yayımlanan bilgilerde hata olmamalıdır. Tespit edilen yanlış veriler düzeltilmelidir. Objektiflik: Veriler analiz edilirken, öznel fikirlerden kaçınılmalı, sadece bilimsel sonuçlara dayalı objektif yorumlar yapılmalıdır. Bilgi Sağlayana Saygı: Alıntı yapılan çalışmalar mutlaka referans verilerek yayımlanmalıdır. Başka birine ait fikirler özgün bir fikir gibi çalışmada sunulmamalıdır.

10 Araştırmada Etik Fikri mülkiyet haklarının korunması: Çalışmada, başkasına ait bir yayından bölüm, fikir, materyal kullanılacak ise, mutlaka alıntı yapılan çalışma sahibinden izin alınmalıdır. İnsan haklarının korunması: Nitel veya nicel çalışmalarda, çalışmaya insan katılımı gerekli olabilir. Bu tarz çalışmalarda, temel insan haklarına saygı duyulmalı ve korunmalıdır. Çalışmaya katılan insanların çalışmaya gönüllü olması gerekmektedir. Gönüllülerin çalışma boyunca zarar görmemesi gerekir. Riskler en aza indirilmeli, gönüllülerin kişisel bilgileri gizli tutulmalıdır. Hayvan haklarının korunması: çalışma süresince, hayvan kullanımı gerekebilmektedir. Böyle durumlarda, araştırmacılar hayvanların sorumluluklarını almalı, hayvanların test boyunca güvende olduklarını garanti etmelidir. Ayrımcılık: Yapılan çalışmada insanların ırkına, cinsiyetine, yaşına, fiziksel engeline, sosyal statüsüne, eğitim seviyesine ve etnik yapısına göre ayrımcılıklardan kaçınılmalıdır.

11 Araştırmada Etik

12 Araştırma Makalesi Yazım Formatı
Araştırma makalesi, belirli bir formata uygun olarak yazılmaktadır. Farklı kurumlar farklı formatlar kullanabilmektedir. Genel olarak kullanılan formatlar: APA, MLA, Chicago, Columbia ve IEEE. Bu yazıda APA formatı anlatılacaktır.

13 APA Formatı Yazım Kuralları


"ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları