Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Antrenman ile İlgili Tanımlar ve Kavramlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Antrenman ile İlgili Tanımlar ve Kavramlar"— Sunum transkripti:

1 Antrenman ile İlgili Tanımlar ve Kavramlar
Antrenman İlkeleri Antrenmanın Bileşenleri Antrenman ile Geliştirilebilir Öğeler

2 Antrenmanın İlkeleri Özel olma Artan Yükle(n)me Geriye Dönüş Bireysellik

3 Antrenmanın İlkeleri Özel olma Hedeflenen öğenin geliştirilmesinde hedefe yönelik antrenman yöntemlerinin kullanılmasını ifade eder. Örneğin: Direnç (ağırlık) antrenmanları kuvvet gelişiminde oldukça faydalıyken kardiyovasküler dayanıklılık gelişiminde daha az etkilidir.

4 Antrenmanın İlkeleri Özel olma Hedeflenen öğenin geliştirilmesinde hedefe yönelik antrenman yöntemlerinin kullanılmasını ifade eder. Örneğin: Tenise yönelik bir becerinin geliştirilmesi gerekiyorsa o becerinin geliştirilmesine yönelik alıştırmalar seçilmelidir.

5 Antrenmanın İlkeleri Artan Yükle(n)me Vücut egzersizin gerekliliklerine fonksiyonelitesini arttırarak adapte olur. Eğer egzersizin yükü kademeli şekilde arttırılırsa adaptasyon gerçekleşir. Aksi durumda ya istenen hedef gerçekleştirilemez ya da aşırı antrenmana bağlı sorunlar ortaya çıkar.

6 Antrenmanın İlkeleri Artan Yükle(n)me İhtiyaç duyulan antrenman (şiddet, süre, hacim, sıklık) kişinin genetik yapısına, başlangıç düzeyine, spor geçmişine, hedeflerine vb. gibi değişiklik gösterebilir.

7 Antrenmanın Bileşenleri
Süre Şiddet Sıklık Hacim Tipi

8 Antrenmanın Bileşenleri
Süre Genellikle antrenmanın tek seansta ne kadar süreceğini ifade eder. Ancak bazı koşullarda egzersiz süresi antrenmanın periyotlamadaki süresi, antrenmanın dönemsel süresi gibi tanımlamalar içinde kullanılır.

9 Antrenmanın Bileşenleri
Şiddet Genellikle yapılan egzersizin maksimum şiddete göre % karşılığını ifade eder. Ancak antrenmanın günlük haftalık yada dönemlik şiddetini de ifade etmek için kullanılır.

10 Antrenmanın Bileşenleri
Sıklık Genellikle antrenmanın haftalık sayısını ifade etmek için kullanılır.

11 Antrenmanın Bileşenleri
Hacim Genellikle antrenmanın haftalık hacmini belirtmek için kullanılır (mesafe, kilo vb.). Ancak dönemlik hacim belirtmek içinde sıkça kullanılır.

12 Antrenmanın Bileşenleri
Tipi Antrenman içerisinde ağırlıklı olarak yer verilen antrenman tipini (kuvvet, dayanıklılık, sürat, teknik vb.) belirtmek için kullanılır.

13 Antrenmanın İlkeleri Geriye Dönüş Adaptasyon aynı zamanda geriye doğru da gerçekleşir. Örneğin, kişi antrenmanlarını sonlandırırsa kazancının %50sini ilk iki ay içerisinde kaybeder. Ancak tüm geriye dönüşler aynı sürede gerçekleşmez. İlk olarak esneklik, sonrasında kuvvet ve son olarak dayanıklılık geriye döner.

14 Antrenmanın İlkeleri Bireysellik Uygulanacak antrenman yöntemleri ve hedeflerin aynı olması durumunda bile antrenmanların kişinin bireysel özelliklerine göre yapılandırılmasını hedefler.

15 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Dayanıklılık Kuvvet Esneklik Vücut Kompozisyonu Motor Beceriler (denge, hız, güç, koordinasyon, reaksiyon zamanı, çeviklik)

16 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler

17 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler

18 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler

19 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler

20 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler

21 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Dayanıklılık – Aerobik Aerobik (kardiyovasküler) dayanıklılık kalp, kan damarları ve akciğerlerin egzersiz öncesinde, boyunca ve sonrasında kaslara ve diğer hedef organlara (ör. Beyin) oksijen taşınımının yeterli miktarda olup olmadığını ifade eder.

22 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Dayanıklılık – Nöromasküler Özellikle uzun süreli egzersizlerde gerekli olan sinir uyarılarını oluşturabilmeyi ve kaslara iletebilmeyi ifade eder.

23 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Kuvvet Kasların bir objeyi kaldırırken, iterken, çekerken ya da tutarken üretebildiği kuvveti ifade eder. Kuvvet: Tek tekrarlı fiziksel aktivitelerde aktiviteyi tamamlayabilmek için gerekli olan kuvveti üretebilmeyi ifade eder. Konsantrik, ekzantrik, izometrik, izokinetik türleri vardır.

24 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Kuvvet Kuvvette Devamlılık: Çok tekrarlı egzersizlerde gerekli olan kuvveti sürdürebilmeyi ifade eder. Çabuk (patlayıcı) kuvvet: İhtiyaç duyulan kuvvetin ne kadar sürede oluşturulabildiğini ifade eder.

25 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Esneklik Kişinin bir eklemi hareket genişliği boyunca ne kadar hareket ettirebildiğini ifade eder. Statik (aktif ve pasif) ve dinamik esneklik olarak ikiye ayrılır.

26 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Vücut Kompozisyonu Yağ ve yağsız vücut kitlesinin birbirine oranını ifade eder.

27 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Motor Beceriler (denge) Kişinin vücudunun konumunu karşılaştığı duruma göre istenen şekilde koruyabilmesini ifade eder.

28 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Motor Beceriler (hız) Hız kişinin vücudunun tamamın ya da bir kısmının yerini ne kadar zamanda değiştirebildiğini ifade eder.

29 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Motor Beceriler (güç) Kişinin bir işi yapabilmek amacıyla maksimum kuvveti en kısa zamanda üretebilmesini ifade eder.

30 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Motor Beceriler (koordinasyon) Koordinasyon kişinin sinir sistemi ile kas sistemini uyumlu şekilde çalıştırarak istenen hareketi düzgün, zarif ve harmonik hareketler ile yapabilmesini ifade eder.

31 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Motor Beceriler (reaksiyon zamanı) Kişinin verilen uyarana karşı verdiği tepkinin süresini ifade eder.

32 Antrenmanla Geliştirilebilir Öğeler
Motor Beceriler (çeviklik) Kişinin vücut pozisyonunu ve yönünü karşılaştığı duruma göre hızlı ve etkili biçimde değiştirebilmesini ifade eder.


"Antrenman ile İlgili Tanımlar ve Kavramlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları