Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKNELERDE KİŞİSEL GÜVENLİK VE GÜVENLİ ÇALIŞMA KURALLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKNELERDE KİŞİSEL GÜVENLİK VE GÜVENLİ ÇALIŞMA KURALLARI"— Sunum transkripti:

1 TEKNELERDE KİŞİSEL GÜVENLİK VE GÜVENLİ ÇALIŞMA KURALLARI
,

2 Denizcilerin, gemide sağlıklı kalmaya çalışmak bir yana, her an can güvenliklerine dikkat etmeleri gerekir. Denizde hizmet vermek, gemi adamlarını belirli riskler altında bırakmaktadır. Gemi adamları, diğer mesleklerden çok daha yüksek olan 1/11 oranında yaralanma tehlikesi altında çalışmaktadırlar. Kayma, takılma ve düşme sonucunda oluşan kazalar, uzuvlarda kırılma veya incinmelere yol açarak, gemilerde en sık rastlanan tehlikeleri oluşturmaktadır. Güverteler ve borda iskeleleri bu tür kazalara davetiye çıkaran yerlerdir. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) hazırladığı gemide ve limanda iş kazalarının önlenmesine ilişkin sözleşme, bu konuda faydalı tavsiyeler barındırmaktadır. Ülkemizin de imzasının bulunduğu bu sözleşmeye göre, tüm gemilerde emniyet ve sağlık ile ilgili bir komitenin kurulması gerekmektedir.

3 ÇALIŞMA ORTAMINDA KARŞILAŞILACAK TEHLİKELER VE UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Direklerde çalışırken emniyet kemeri takmalı, gerektiği durumlarda kaymaz ayakkabılar giyilmelidir. Göze zarar verecek çapakların oluştuğu çalışma ortamlarda koruyucu gözlük, tozlu işlemler yaparken toz maskesi kullanılmalıdır.

4 Kullanılan el aletlerinin elden düşmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Bir bağ ile güvenlik için bileğe bağlanmalıdır. Bilinmeyen mekanik, elektrik ve elektronik cihazlara dokunulmamalıdır. Kullanılan malzemenin istenmeyen yerlere çarpmamasına, kıvılcım çıkarmamasına dikkat edilmelidir Kullanılmış üstüpü ve yağlı bezler ortalıkta bırakılmamalı, özel çöp tenekelerine atılmalıdır.

5 Teknik malzemenin yetkili kişiler tarafından onarımı yapılmalı, yetkisiz kişiler kesinlikle onarıma teşebbüs etmemelidir. Çalışma ortamı temiz olmalı, yanıcı veya kaygan malzemenin çalışma platformuna dökülmesi durumunda hemen temizlik yapılmalıdır. Çalışırken dikkat dağıtılmamalıdır. Çalışma ortamında emniyetsiz malzemeler olmamalıdır. Motorun haraketli aksamlarının yanında çalışırken dikkatli olmalı, iş elbiseleri parçalı , yırtık ve sökük olmamalıdır. Uzun saçlı kişilerin saçları dağınık olmamalıdır.

6 Yakıt ikmali yapılırken ve akaryakıt gibi yanıcı malzemenin bulunduğu yerlerde çalışma yapılırken mutlaka yangın önlemi alınmalı, el altında portatif bir yangın söndürücü bulundurulmalıdır. Çalışırken asla telaşlı ve acaleci olmamalıdır. Cihazların kullanma talimatlarına kesinlikle uyulmalıdır.

7 HALATLARIN OLUŞTURDUĞU TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Tekneler bağlama, ayrılma ve demirleme manevraları sırasında ve yelken yaparken halat kullanırlar. Bu işlemler esnasında halatların üstünde çok tehlikeli yükler bulunur. Bu yükün kontrol dışı boşalması yaralanmalara ve ölümlere sebep verecektir. Bu nedenle halatlar kullanılırken şu hususlara dikkat edilmelidir:

8

9 Halatlar ile çalışırken mutlaka eldiven kullanılmalıdır.
Halatların kesici köşelere temas etmesi engellenmelidir. Halatların üzerine yağ – yakıt gibi zarar verici sıvılar dökülmemelidir.

10 İşlemler sırasında halatın gam almamasına dikkat edilmelidir.
Naylon halatlar aşırı sıcakta güneş altında bırakılmamalıdır. Tel halatların çok keskin dönüş yapıp flasalanmasına müsade edilmemelidir.

11 Halatlar kullanıldıktan sonra kirli bırakılmamalıdır
Naylon halatlar sıcak yüzeylerle temas ettirilmemelidir

12 Halat manevrasında halat üzerindeki yükün kontrolumuz dışında boşalması ihtimaline karşı, halatın muhtemel savrulma yönünde durulmamalıdır. Halat volta edilirken, halatla baba arasına el sokulmamalıdır. Vinç üzerinde halat kullanırken, el, halat ve vinç arasına sokulmamalı. Standart kullanımda üç sargı yapılmalı ve yük, gerektiği zaman halatı fora edilmeden vinç üzerinden boşaltılmalıdır.

13 DENİZ DURUMUNUN OLUŞTURDUĞU TEHLİKELER VE UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Kötü hava şartları personel için her zaman tehlike oluşturur. Şu tedbirler alınmalıdır: -Bütün haraketli malzeme mutlaka deniz bağına vurulmalidir -Hava yağışlıysa güvertede çalışırken yağmurluk, kaymaz ayakkabı, bot veya çizme giyilmelidir. -Seyir sırasında, özellikle kötü hava şartlarında bütün lumbuzlar kapalı olmalıdır

14 Güvertede görev yapmanın zorunlu olduğu durumlarda mutlaka can yeleği giyilmeli ve emniyet kemeri takılmalıdır. Gece güverteye çıkarken can yeleği giyilmeli ve el feneri kullanılmalıdır -Bütün giriş çıkışlar ve kaportalar kapalı tutulmalıdır

15 YAŞAM MAHALLERİNDE Kİ TEHLİKELER VE UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Sigara içilmeyen yer uyarılarına dikkat edilmeli ve belirlenen yerler dışında sigara içilmemelidir. Yaşam yerleri havalandırmasına dikkat edilmeli, manifoltlar rüzgar giriş ve çıkışına göre ayarlanmalıdır. Egzost gazlarının tekne içine girmesi engellenmelidir.

16 Islak ve kaygan güvertede yürürken dikkat edilmelidir.
Yürürken dikkat edilmeli, adım atılan yerde açık menhol, sabit veya haraketli donanım olmadığı görülmelidir. Kuzine üzerinde mutlaka muhafaza kullanılmalı ve denize çıkarken bütün mutfak malzemeleri emniyete alınmalıdır. Elektrikli aletler çalışır durumda fişte bırakılmamalıdır.

17 Pasarelle veya borda iskelesi dışında tekneye tehlikeli geçişler yapılmamalıdır.
Tekne içinde muhafazası olmayan elektrikli ısıtıcılar kullanılmamalı ve kabin terk edilirken mutlaka fişi çekilmelidir. Yataklarda kesinlikle sigara içilmemelidir.

18 DONANIMIN OLUŞTURDUĞU TEHLİKELER VE UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Güverte üzerindeki koç boynuzları, kurt ağızları, mapa gibi sabit donanımlar, özellikle gece güverte üzerinde yürürken ve çalışırken ciddi tehlikeler yaratır. Yelkenli teknelerde, bumba gibi, baş hizasındaki sabit ve haraketli donanımlar, yelken seyri ve tramola sırasında tehlikeli olabilir. Bu nedenle güverte üzerindeki donanımlara dikkat edilmeli ve gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.


"TEKNELERDE KİŞİSEL GÜVENLİK VE GÜVENLİ ÇALIŞMA KURALLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları