Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI"— Sunum transkripti:

1 KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI

2 Standart önlemler Hastanın tanısına ve enfeksiyonu olup olmadığına bakılmaksızın bütün hastalara uygulanan önlemlerdir.

3 Standart Önlemler Bütünlüğü bozulmuş ciltle temas sırasında steril olmayan ELDİVEN giyilmelidir. Temas sonrasında eldiven çıkarıldıktan sonra EL HİJYENİ sağlanmalıdır. Hasta üzerinde kirli bir alandan temiz bir alana geçerken eldivenler değiştirilerek el hijyeni sağlanmalıdır.

4 Standart Önlemler Vücut sıvı veya salgılarının çevreye sıçrama veya yayılma ihtimali olan durumlarda eldivene ek olarak diğer kişisel korunma malzemeleri (önlük, maske veya gözlük) kullanılmalıdır.

5 Her tür spinal girişim sırasında (lomber ponksiyon, spinal anestezi, vb.) işlemi yapan kişi cerrahi maske takmalıdır.

6 Solunum hijyeni: Öksüren/hapşıran hastalara mümkünse cerrahi maske taktırılmalı ve diğer hastalarla aralarında en az bir metre mesafe olacak şekilde yerleştirme yapılmalı

7 Standart Önlemler Güvenli Enjeksiyon Uygulamaları
Her tür enjeksiyon sırasında steril, tek kullanımlık enjektör kullanılmalı, bir kez kullanılmış veya herhangi bir nedenle sterilitesi bozulmuş enjektör/enjektör uçları kesinlikle kullanılmamalıdır.

8 Kullanım sonrasında iğne uçları enjektörden ayrılmamalı, uçlarına kılıf takılmamalı, enjektörler ile birlikte özel kesici-delici alet kutularına atılmalıdır.

9 Enjektörler kullanıldıktan sonra kapatılmamalıdır

10

11 Standart Önlemler Güvenli Enjeksiyon Uygulamaları
Kesici-delici aletler, kesici-delici uçları vücudun herhangi bir bölümüne dönük şekilde elden ele tranfer edilmemelidir. Her tür kesici-delici alet özel kesici-delici alet kutularına atılmalıdır.

12 Standart Önlemler Eldiven:
Kan, vücut sıvıları, salgılar ve çıkartılar, kontamine eşyalar, mukozalar ve bütünlüğü bozulmuş deriye dokunmadan önce eldiven giyilmelidir Aynı hastada farklı girişimler için eldiven değiştirilmelidir Kullanımdan sonra hiçbir yere dokunmadan eldivenler çıkarılıp el hijyeni sağlanmalıdır.

13 Standart Önlemler Maske, yüz-göz koruyucu:
İşlemler sırasında vücut sıvıları, salgılar, çıkartılar ve kan sıçrama olasılığı olduğunda göz, burun ve ağız mukozasını koruma amaçlı kullanılmalıdır

14 Standart Önlemler Önlük:
İşlemler sırasında vücut sıvıları, salgılar, çıkartılar ve kan sıçrayabileceğinden deri ve giysilerin kirlenmesini önlemek için giyilir Kirlenen önlük dış yüzüne dokunmadan çıkarılmalı ve eller yıkanmalıdır

15 Koruyucu ekipmanın uygun kullanımı
Giyme sırası Önlük Maske Gözlük-yüz koruyucu Eldiven The gown should be donned first. The mask or respirator should be put on next and properly adjusted to fit; remember to fit check the respirator. The goggles or face shield should be donned next and the gloves are donned last. Keep in mind, the combination of PPE used, and therefore the sequence for donning, will be determined by the precautions that need to be taken.

16 Önlük giyerken Önlük malzemesi uygulanacak işleme göre seçilmeli
Uygun tip ve boyut seçilmeli Arkadan bağlanmalı Eğer çok küçük ise iki tane önlük giyilmeli

17 Maske takılırken Burnu, ağzı ve çeneyi tamamen içine almalıdır
Yüze uygunluk tam olmalı N95 gibi özel tip maskeler için yüze uyum testi yapılmalı Uyum testi en kolay şöyle yapılır: inhale edildiğinde çökmeli, nefes verildiğinde kenarlardan kaçak olmamalı

18 MASKE: Tükrük veya sekresyonlarla ıslandığı zaman değiştirilmeli,
Tekrar kullanılmamalı, Ortak kullanılmamalıdır.

19 Gözlük-yüz koruyucusu giyilmesi
Gözleri ve yüzü tam olarak kapatmalı, Yüze uygunluk tam olmalı, Yüze oturmalı ancak sıkmamalıdır.

20 Eldiven giyilirken Eldivenler en son giyilmeli,
Doğru tip ve boyutta eldiven seçilmeli, Eldiven giymeden önce eller yıkanmalı veya el dezenfektanı ile ovalanmalı, Önlüğün kol manşetlerinin üzerine çekilmeli,

21 Eldiven giyildikten sonra;
Temizden kirliye doğru çalışılmalı, Eldivenler tekrar kullanılmamalı, Eldiven çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalı, ELDİVEN ÜZERİNE EL DEZENFEKTANI UYGULANMAMALI VEYA ELDİVENLİ ELLER YIKANMAMALIDIR.

22 Çıkarma sırası Eldiven Gözlük-yüz koruyucu Önlük Maske
The sequence for removing PPE is intended to limit opportunities for self-contamination. The gloves are considered the most contaminated pieces of PPE and are therefore removed first. The face shield or goggles are next because they are more cumbersome and would interfere with removal of other PPE. The gown is third in the sequence, followed by the mask or respirator.

23 Eldiven çıkarılırken Elin üzerinden sıyrılarak içi dışına çevrilir
Diğer eldivenli el ile tutulur Eldivensiz parmakla bilekten diğer eldiven sıyrılır İçi dışına çevrilerek her iki eldivenden oluşan küçük bir torba şeklinde atılır

24 Gözlük-yüz koruyucusu çıkarılırken
Eldivensiz ellerle çıkarılır

25 Önlük çıkarılırken Omuz kısımlarından tutulur
Kontamine dış yüz içe doğru çevrilir Yuvarlayarak katlanır Çıkarıldığında sadece temiz taraf görünmelidir

26 Maske çıkarılırken Maske bağları (önce alttaki) çözülür
Maskenin ön yüzü kontamine olduğu için elle temas etmemelidir Bağlardan tutularak atılır


"KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları