Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Basınçlı Kaplar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Basınçlı Kaplar."— Sunum transkripti:

1 Basınçlı Kaplar

2 Basınçlı Kap Nedir? İç basıncı 0.5 bar’ dan büyük olan kap ve ekipmanlara Basınçlı Kap denir. Minimum 2 mm kalınlığında saclar kullanılarak imal edilirler.

3 BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları
Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı gazların bulunduğu kaplar

4 BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER
Kabın patlaması İçindeki gazın ortama yayılıp patlaması Ocaklarda oluşan gazların patlaması Zararlı ve zehirli gazların etkileri Zararlı sıvıların sıçraması Büyük yangın ve facialara sebep olması

5 GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER
Patlamalara karşı dayanıklı bir yerde bulundurmak Uygun emniyet donanımının olması Gaz kaçağı ihtimaline karşı uygun havalandırma, Periyodik kontrol ve deneylerinin zamanında yapılması ÖMRÜ BİTEN KABIN devreden çıkarılması Ehil kişiler tarafından kullanılması

6 BASINÇLI GAZLARLA İLGİLİ TEMEL İLKELER
Basınçlı gaz tüpleri sadece yetkili kişilerce taşınacak ve kullanılacaktır. Depolamada basınçlı gazların depolanmasına yönelik tüm kurallara uyulacaktır. Tüplerin üzerindeki etiketler sökülmeyecek veya boyanmayacaktır. Tüpler vanalarından tutularak taşınmayacaktır. Tüplerin içindeki gazın ve bununla ilgili olarak önlemlerin ne olduğunu bilin; bilmiyorsanız veya şüpheleriniz varsa amirinize danışın.

7 Basınçlı gaz tüplerini kullanmadan önce acil durum prosedürünü bilin
Basınçlı gaz tüplerini kullanmadan önce acil durum prosedürünü bilin. Eğer bilmiyorsanız amirinize danışın. Basınçlı gazların kullanımı sırasında tüm gerekli kişisel koruyucu malzemeler kullanılacaktır. Basınçlı gaz tüpleri, vanaları, regülatörleri ve diğer kullanılan ekipmanlar düzenli olarak test edilecektir. Basınçlı gaz tüp vanalarının koruyucu kapakları tüp dik vaziyette sabitlendikten sonra yerinden çıkartılacaktır.

8 Depolanan tüpler, kaçaklar için düzenli kontrol edilecek ve kaçaklar sadece sabunlu suyla test edilecektir. Gaz tüpleri 45 oC üzerindeki sıcaklıklara ve mekanik şoklara maruz bırakılmayacaktır. Boş tüplerin vanası kapatılacak ve vana koruyucu kapağı yerine takılacaktır. Tercihen açık havada depolanacaktır. Boş ve dolu tüpler ayrı ayrı yerlerde depolanacaktır. Basınçlı gaz depolama alanlarında sigara ve açık aleve izin verilmeyecek ve bu alanlar uygun şekilde işaretlenecektir.

9 Tüpler; her zaman dik durumda sabitlenecek ve devrilmelerini engellemek için bağlanacaktır.
Dışarıda depolanan tüpler, direk güneş ışığına maruz bırakılmayacaktır. Oksijen ve yanıcı gaz tüpleri aralarında en az 6 metre mesafe olacak şekilde depolanacaktır. Yanıcı gaz tüpleri diğer yanıcı gaz tüplerinden uzakta depolanacaktır. Herhangi bir ekipmanın elektrik arızası olduğunu tespit ettiğinizde hemen işaretleyin ve tamir için kullanımdan kaldırın.

10

11

12

13


"Basınçlı Kaplar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları