Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜLTÜR AKTARIMINDA DİLİN ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜLTÜR AKTARIMINDA DİLİN ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 KÜLTÜR AKTARIMINDA DİLİN ÖNEMİ

2 Kültür, bir milletin maddi ve manevi değerlerinin bütünüdür
Kültür, bir milletin maddi ve manevi değerlerinin bütünüdür. Yani kültür bir milleti millet yapan, onu diğer milletlerden ayıran bir kimliktir.

3 KÜLTÜRLERİNİ UNUTAN BİRÇOK MİLLET
TARİHTEN SİLİNMİŞTİR. Nasıl ki insanın hafızası onun geçmişidir, geleceğine ışık tutar; bir milletin tarihi ve kültürel birikimi de o milletin milli hafızasıdır, geleceğine yön verir. GEÇMİŞİYLE İRTİBATINI KOPARAN BİR MİLLET HAFIZASINI KAYBETMİŞ, TARİHTEN SİLİNİP GİTMİŞTİR.

4 ÖZÜMÜZDEN KOPMAMAK, MİLLİ HAFIZAMIZI KAZANMAK İÇİN OSMANLICA!
KÜLTÜRÜ KORUMADA DİLİN ÖNEMİ Dilini, geçmişle olan bağını, beslendiği kökleri ile irtibatını kaybeden bir toplum, hatıralarını da kaybeder ve özünden kopar. ÖZÜMÜZDEN KOPMAMAK, MİLLİ HAFIZAMIZI KAZANMAK İÇİN OSMANLICA!

5 OSMANLICA, KÜLTÜR HAZİNEMİZLE ARAMIZDAKİ KÖPRÜDÜR
GEÇMİŞ GELECEK OSMANLI TÜRKÇESİ Geleceğimiz için geçmişimize istediğimiz anda yolculuk yapabilmemiz gerekir. Bu yeterlilikte olmalıyız. Millî kültür hazinemizi oluşturan eserlerimizin hemen hemen tamamı, Osmanlıcayla yazılmıştır. GEÇMİŞ VE GELECEK ARASINDAKİ KÖPRÜ İÇİN OSMANLICA!

6 GEÇMİŞİ İLE KÖPRÜLERİ KUVVETLİ , DÜNYADA SÖZÜ GEÇEN DEVLETLERDEN BAZILARI:
JAPONYA RUSYA İSRAİL ÇİN 321 HARFLİ 3000 KARAKTER DAHA BUNUN GİBİ HİNTLİLER VE BİR ÇOK AVRUPA ÜLKESİ DE ESKİ TARİHİNİ VE YAZISINI OKUMAKTA ZORLANMAZ.

7 İMPARATORLUK MU, DONANMA MI?
Zamanın İngiliz başbakanı İngiliz İmparatoruna şöyle bir soru sormuş: “…İngiliz İmparatorluğu ile İngiliz  donanması arasında bir tercih durumunda kalsanız hangisini tercih edersiniz?” İmparator hiç düşünmeden “Elbette İngiliz  donanması demiş.” Çünkü; İngiliz donanması bana yeniden İngiliz imparatorluğunu kazandırır. Başbakan ikinci soruya geçmiş:

8 VATAN MI, DONANMA MI? “Peki , Britanya adası ile İngiliz donanması arasında tercih durumunda kalsanız neyi tercih edersiniz?” İmparator yine düşünmeden “Elbette Britanya adası” demiş. “Çünkü Britanya adası bana yeniden bir İngiliz donanmasını inşa eder.”

9 ŞEKSPİR Mİ BRİTANYA MI? Başbakan son sorusunu sormuş: “Peki, ya Britanya adası ile Şekspir arasında bir tercih durumunda kalsanız, hangisini tercih edersiniz?” İmparator da “Elbette Şekspir.” demiş. “Çünkü Şekspir bana yeniden bir İngiliz milletini kazandırır.” Kıssadan hisse: Bir milletin kültürü o milletin öz benliğidir. Kültürünü kaybetmiş bir millet her şeyini kaybetmiş demektir.

10 KÜLTÜR KODLARIMIZI YAZAN ŞAHSİYETLERİN YAZISINI ÖĞRENMELİYİZ
Fatihleri yetiştiren kültür ve medeniyetle buluşmak elimizde!

11 KÜLTÜRÜ ÖĞRENMEDE DİLİN ÖNEMİ

12 KÜLTÜR HAZİNESİ ANAHTARI: OSMANLICA

13 KENDİ ÜLKEMİZDE TURİST GİBİ GEZMEYELİM
Kendi ülkemizde turist gibi gezdiğimiz şehirlerdeki kitabeleri, mezar taşlarını, çeşmeleri okumak elimizde!

14 OSMANLICA NEDİR? OSMANLI TÜRKÇESİ 900’LÜ YILLARDAN BERİ YAZILIP OKUNAN TÜRKÇE’DİR! “Osmanlıca öyle Fransızca ve Rusça gibi ayrı dil olarak anlaşılamaz, Kur’an harfleriyle yazılan bir Türkçedir. OSMANLI TÜRKÇESİ, Nihayetinde nenemizle dedemizin mektuplaşma dilidir. OSMANLI TÜRKÇESİ, OKUNMAYI BEKLEYEN MİLYONLARCA KİTAP, KİTABE, RESMİ MEKTUBUN DİLİDİR

15 ÇANAKKALE KAHRAMANLARININ MEKTUPLARI OSMANLICADIR

16

17 SAKARYA TÜRKÜSÜ …devamı SEÇMELİ OSMANLICA DERSİNDE!

18 BU VATAN SİZİN BİZE EMANETİNİZDİR
Osmanlıca Türkçesini öğrenmek ecdadımıza olan minnet borcumuzdur.


"KÜLTÜR AKTARIMINDA DİLİN ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları