Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU"— Sunum transkripti:

1 SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU

2 ORTA ASYA TÜRK KÜLTÜR VE MEDENİYETİ

3 Türklerin Kullandığı Alfabeler
- Göktürk Alfabesi Uygur Alfabesi Arap Alfabesi - Latin Alfabesi

4 38 harflidir. Dördü sesli, diğerleri sessizdir. Sağdan sola yazılır.
(Kutluk Devleti kullandı.) Göktürk Alfabesi ile yazılmış TÜRK adı Göktürk Alfabesi

5 Göktürk Alfabesi

6 Uygur Alfabesi 18 harflidir. Üçü sesli, on beşi sessizdir.Türklerin ikinci milli alfabeleridir. Sağdan sola yazılır. Harfler cümlenin başında, ortasında ve sonunda değişik yazılır.

7 Uygur Alfabesi

8 29 harftir. 3 sesli 27 sessizdir.
Arap Alfabesi 29 harftir. 3 sesli 27 sessizdir. Sağdan sola yazılır. İslamiyetten sonra Karahanlılar, Selçuklular, Osmanlılar kullandılar.

9 29 harftir. 8 sesli 21 sessizdir.
Latin Alfabesi 29 harftir. 8 sesli 21 sessizdir. Soldan sağa yazılır. 1928'de Atatürk'ün yaptığı harf inkılâbıyla kullanılan en son alfabe Latin alfabesidir.

10 devlet adamları adına dikilmiştir.
ORHUN KİTABELERİ ( Göktürk Yazıtları ) Tarihte Türk adının geçtiği ilk Türkçe kitabedir. Bilge Kağan, Kültegin, Tonyukuk Orhun Kitabeleri devlet adamları adına dikilmiştir.

11 ORHUN KİTABELERİ

12 KİTABELER Kitabelerin yazarı=YOLLUĞ TİGİN
Kitabeleri Bulan=STRAHLENBERG Kitabeleri Okuyan (çözen)=WİLHELM THOMSEN İlk Okunan Kelime=TENGRİ ve TÜRK BUDUN

13 Bilge Kağan Kitabesi Kül Tigin Abidesinin 1 km uzağındadır. Çince kitabenin altından Türkçe kitabe devam etmektedir. Ancak Çince kitabe tamamen silinmiştir. Bilge Kağan'ın ölümünden 1 yıl sonra oğlu tarafından yaptırılmıştır. Kitabede Bilge Kağan ve yeğeni Yollug Tigin'in sözleri yer almaktadır. Bilge Kağan Kitabesi hem devrilmiş, hem de parçalanmıştır. O yüzden tahribat ve silinti Bilge Kağan Kitabesinde çok fazladır. Bu abidenin etrafında yine türbe enkazı, heykeller ve balballar bulunmaktadır.

14 Bilge Kağan Yazıtından

15 MOĞOLİSTAN'DA BİLGE KAĞAN'IN HAZİNESİ BULUNDU!
"Bilge Kağan'ın hazinesi" adı verilen, parça altın ve gümüş eşya, II. Göktürk hükümdarı Bilge Kağan'a ait olan, 1890'dan bu yana Moğolistan'da yapılan kazı ile aranan hazineyi Türk arkeologlar buldu. ABD'den Japonya'ya Rusya'dan Kanada'ya hatta Danimarka'ya kadar pek çok arkeolog 110 yıldır bu hazinenin peşindeydi.

16 Tonyukuk Kitabesi Diğer iki abidenin biraz daha doğusunda bulunmaktadır. Devrilmemiş dört cepheli iki taş halindedir. Bu abideyi, büyük devlet adamı Tonyukuk, yaşlılık döneminde bizzat diktirmiştir. Yazılı metin Tonyukuk tarafından hazırlanmıştır.

17 Kültegin Kitabesi Bilge Kağan tarafından kardeşi Kül Tigin adına yaptırılmıştır. Kağan olmasında önemli rol oynayan Kül Tigin'e duyduğu minnet duygularının ifadesi olarak, Bilge Kağan tarafından yaptırılan Kül Tigin Abidesi, Orhun Kitabeleri arasından en dikkat çekici olanıdır.

18 Kültegin Kitabesi Güney Yüz Batı Yüzü

19 Kültegin Kitabesi

20 Göktürk Yazıtlarının Türk tarihindeki Önemi
Türk yazısının en eski örnekleridir. Türk adının geçtiği ilk Türkçe kitabedir. Türk tarihinin ilk eserleridir. Türk hitabet sanatının ilk örnekleridir.

21 Orhun Nehri Şelalesi

22 SONUÇ Tarihte bilinen ilk Türk devleti Hunlardır.
  Türk adı ile kurulan ilk Türk devleti Göktürklerdir.   Türk toplulukları içinde ilk yerleşik hayata geçen Uygurlardır.   Türk toplulukları içinde Müslümanlığı ilk benimseyen Karluklardır.   Türk toplulukları içinde Museviliği ilk benimseyen Hazarlardır.   Türk tarihinde ilk devlet ve ordu örgütünü kuran Mete Han’dır.   Türklere ait bilinen ilk destan İskitlere (Sakalar) aittir.   Anadolu'ya ilk gelen Türk kavimi Hunlardır.   İstanbul’u kuşatan ilk Türk topluluğu Avlarlardır.   Türklerde ilk matbaa Uygurlarda görülür.   Türk toplulukları içinde en aktif ve belirleyici boy, Oğuz boyudur.   Türk tarihinin en önemli yazılı kaynakları Orhun Yazıtları 'dır.   Çin'e karşı ayaklanarak bağımsızlıklarını yeniden kazanan topluluk Göktürklerdir.

23 MEVLÜT KIRCALI


"SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları