Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sembolik Düşünce Nedir

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sembolik Düşünce Nedir"— Sunum transkripti:

0 Sembolik Düşünce: Okul Öncesi Yıllarda Oyun, Dil ve Okuryazarlık

1 Sembolik Düşünce Nedir
Sembolik Düşünce Nedir? Okul Öncesi Dönemde Sembolik Düşünce Çocukların Oyun ve Öğrenme Etkinliklerini Nasıl Etkiler?

2 SEMBOLİK DÜŞÜNCE Mevcut olmayan varlıklar yerine kullanılabilecek sembolleri içeren düşünmedir. Dil Okuma Yazma İçin önemlidir. Temsili Oyun: Çocuklar kendilerini ve çevrelerini hayali/-mış gibi karakterlere dönüştürürler. Oynarken bu temsilleri zihinlerinde tutmaları gerekir.

3 sanat – çizim – yazma müzik – drama
Pratiğe Dökme Zengin semboller içeren bir çevre yaratın: Sözel dil– hikayeler, sohbetler Yazılı materyaller– edebiyat Görsel ve ifade edici sanatlar Sembolik olarak çocukların kendilerini ifade edebilmeleri için fırsatlar verin: sanat – çizim – yazma müzik – drama

4 Sosyodramatik oyun nedir? Zeka, yaratıcılık ve dil ile ilişkisi nedir?

5 SOSYODRAMATİK OYUN Başka çocukları, karmaşık canlandırmalar, konular ve hikayeleri içeren temsili oyun sosyodramatik oyundur. Önkoşulları: Sembolik olarak olayları, kişileri ve nesneleri kişinin zihninde temsil etme becerisi, Plan yapma ve uzlaşma/anlaşma gibi üst düzey düşünme becerisi, Dili kullanma deneyimi ve becerisi gerektirir.

6 SOSYODRAMATİK OYUN Sosyodramatik oyunun şunlarla ilişkisi olduğu saptanmıştır: Zihinsel Beceriler: Yüksek zihinsel becerilere sahip olan çocukların daha karmaşık sosyodramatik oyunlar kurdukları görülmüştür. Problem çözme becerilerini geliştirdiği saptanmıştır. Yüksek IQ ve Piaget’in ödevlerinde üstün performans ile ilişkisi olduğu belirtilmiştir. Dil Becerileri: Dil becerisi ve sosyodramatik oyun yakından ilişkilidir. Vygotsky bunun, her ikisinin de sembolik düşünceye dayalı olmasından dolayı olduğun ileri sürmüştür. Sosyodramatik oyun, zeka, dil ve yaratıcılığın birlikte geliştiği ve birbirlerini etkilediği bir araçtır.

7 Pratiğe Dökme Mış gibi oyunları teşvik etmek için dramatik oyun merkezleri yaratın. Çocukların deneyimleri ile ilişkili gerçek yaşam materyalleri ve kostümler sunun. Çocukların sembolik geçişlerini teşvik etmek için gerçekçi olmayan/işlenmemiş (kutu, ahşap, çubuk vb.) materyaller sunun Çocukların daha fazla sembolleştirme yapması için oyuna müdahale edin. Çocukların farklı ve oldukça hayali roller alması için teşvik edin.

8 Sosyodramatik oyun, sınıf, kültür ve çocukların deneyimleri tarafından nasıl etkilenmektedir?

9 OYUN, SINIF VE KÜLTÜR Bazı araştırmacılar, düşük SED’den ve teknolojinin gelişmediği toplumlardan gelen çocukların daha seyrek ve daha yetersiz olarak sosyodramatik oyun oynadığını bulmuştur. Ancak, bu sonuçlar şunlardan etkileniyor olabilir: Çocukların kendi hayatları ve deneyimleri ile ilgili olmayan sıradan oyuncaklara daha az ilgi göstermesi. Araştırmacıların dar ve Avroamerikan merkezli bir sosyodramatik oyun algısından dolayı diğer sosyodramatik oyunları saptayamamaları. Kültürlerin toplumsal etkileşim ve nesnelerin sembolik kullanımına verdikleri önemden kaynaklı fark. Araştırmacılar başka ne tür sembolik oyun türlerine odaklanabilirler?

10 OYUN TÜRLERİ Oyun oyuncak dışında bir çok materyal ve eylem içerebilir: Oyun-iş çocukların aile içinde yapılması gereken iş/sorumluluklar ile oyunu bütünleştirdikleri oyun tipi. Ev işleri, bebek bakımı, avcılık, toplayıcılık. Oyuncaksız oyun başkaları ile etkileşimleri merkeze alır ve nesnelere ya hiç ya da çok az odaklanır. Ticari oyuncaklar dışında her şey oyun malzemesi olabilir, ya da video oyunları vb. Bütünleşik oyun başka bir tür oyun oynarken içinde temsili ve –mış gibi oyunları içermesi. Dış alanlarda veya dramatik oyun merkezinin dışında da görülür. Bloklarla oynarken, yakalamaca oynarken, «savaş» oyunu oynarken, mücadele içeren oyunlar vb oynarken.

11 OYUN, SINIF VE KÜLTÜR Oyun-iş, oyuncaksız oyun ve bütünleşik oyun, bazı toplumsal gruplarda daha yaygın görülür: Oyun-iş düşük SED ve teknolojik olarak geri kalmış toplumlarda görülür. Afrika kökenli Amerikalıların oyunları genelde daha çok insan etkileşimi ve daha az nesne yönelimlidir. Güney Amerikalı (Porto Riko) çocukların müzik merkezi ve dış alanlarda oldukça fazla sosyodramatik oyun oynadıkları bulunmuştur.

12 Sınıf Uyarlamaları Oyun ve Görme Güçlüğü Olan Çocuklar
Oyun ve İşitme Güçlüğü Olan Çocuklar Oyun ve Zihinsel Güçlüğü Olan Çocuklar Oyun ve Otizimli Çocuklar

13 Fonoloji, morfoloji, sematik, sentaks ve pragmatik nedir
Fonoloji, morfoloji, sematik, sentaks ve pragmatik nedir? Bunlar farklı kültürel kökenden gelen tek dilli ve iki dilli çocuklarda nasıl gelişir?

14 Teşekkürler! Haftaya devam edeceğiz.


"Sembolik Düşünce Nedir" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları