Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
Bilişim Teknolojileri Nedir? Bilişim Teknolojileri verileri işleyen ve bilgiye dönüştüren bilgisayar donanımı, bilgisayar yazılımı, iletişim ağları, veri kaynakları vb. diğer gerekli aygıtları bir araya getiren sistemlerdir.

2 Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
İletişim Teknolojileri Nedir? Fiziksel cihazlar ve içindeki yazılım sayesinde bir bölgeden diğerine veri taşıyan hatlardır..

3 Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Bilgiye ulaşılmasını ve bilgi oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel, basılı ve yazılı araçlardır.

4 Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
Bilgisayar Nedir? Bilgisayar çok hızlı işlem yapma özelliği olan, kitaplar dolusu bilgiyi çok küçük alanlarda saklayabilen, sakladığı bilgilere çok hızlı ulaşabilen bir makinedir.

5 Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
Donanım ve Yazılım Nedir? Bilgisayarlar, donanım ve yazılım olmak üzere iki temel kısımdan oluşur. Donanım: Bilgisayarı oluşturan iç ve dış fiziksel parçalardır. Yazılım: Bilgisayarın istenilen amaçlar doğrultusunda kullanılmasını sağlayan komutlar topluluğudur.

6 Bilgisayar Çeşitleri ANA BİLGİSAYAR MİNİ BİLGİSAYAR
AĞ(NETWORK) BİLGİSAYARI KİŞİSEL BİLGİSAYAR DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR TABLET BİLGİSAYAR AVUÇ İÇİ BİLGİSAYAR

7 1-ANA BİLGİSAYAR Sunucu-server gibi adlar da verilen ana bilgisayar kendine bağlı olan bilgisayarlar arasındaki ilişkiyi sağlar. Ana bilgisayar kendine bağlı olan bilgisayarlardan daha güçlüdür. Ana bilgisayarların kapasite ve işlem hızları çok yüksektir.

8 2-MİNİ BİLGİSAYAR En fazla 100 kişi tarafından kullanılabilen çok kullanıcılı bilgisayar türüdür. Kişisel amaçlı ve evde kullanılmaz. İstemci mimarisinden çalışırlar. Banka bilgisayarları örnek gösterilebilir.

9 3-AĞ(NETWORK) BİLGİSAYARI
Bir bilgisayar ağına bağlı olarak çalışabilen bilgisayarlardır. Kayıt ortamı ve bellek kapasiteleri sınırlıdır. Donanım ihtiyaçlarının büyük bölümünü ana bilgisayardan (server-sunucu) karşılar.

10 4-KİŞİSEL BİLGİSAYAR Masaüstü bilgisayar ya da PC(Personel Computer) de denilebilir. Genellikle evde veya işyerinde kullandığımız kişisel amaçlı bilgisayarlardır.

11 5-DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR Kolayca taşınabilen küçük bilgisayarlardır. Aynı özelliklere sahip bir masaüstü bilgisayarla aynı performansı göstermez ama bazı modelleri masaüstü bilgisayarlarla yarışacak düzeydedir.

12 7-TABLET BİLGİSAYAR Taşınabilir bilgisayarların son örneğidir. Piyasada 5,5 inç ’ten büyüklükten 13 inç büyüklüğe kadar tablet bilgisayarlar bulabiliriz. TEKNOLOJİ HABERİ TIKLA

13 8-AVUÇ İÇİ BİLGİSAYAR Akıllı telefonları bu gruba dahil edebiliriz ayrıca bir avuca sığabilen özel amaçlı bilgisayarlar da mevcuttur.

14 Uçbirim (Giriş- Çıkış, I/O) Aygıtları
Programlanabilir : Diski, belleği, depolama birimleri olan bağımsız olarak çalışabilen bilgisayarlardır Programlanamaz: Bir ağ yapısı içinde çalışan, terminal bilgisayar olarak ta adlandırılan, fazla donanıma ihtiyaç duymayan bilgisayarlardır. Bankalarda kullanılan bilgisayarlar örnek verilebilir.

15 Bilgisayarlar Arasındaki Farklılıklar
Kapasite Hız Maliyet Genel kullanıcılar

16 Bilgisayarlar Arasındaki Farklılıklar
Kapasite : Bir bilgisayarın kapasitesini belirleyen en önemli iki donanım Sabit disk ve Ram’dır. Ekran Kartı da kapasiteyi etkiler.

17 Bilgisayarlar Arasındaki Farklılıklar
Hız : Bir bilgisayarın hızını belirleyen en önemli donanım CPU(mikroişlemci)’dır. Aynı şekilde Sabit disk, Ram, Anakart ve Ekran Kartı bilgisayarın hızını etkiler. Bu birimler birbiriyle uyumlu olmak zorundadır.

18 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Fare Bilgisayarda çizim yapmak, oyun oynamak, komut seçmek ve çalıştırmak gibi işlemlerde kullanılan yardımcı donanım birimidir.

19 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Klavye Bilgisayarda yazı yazmak, veri girmek ve bilgisayara komut vermek için kullanılan donanım birimidir. Üzerinde harfler, sayılar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar vardır. F ve Q olarak iki çeşit Türkçe klavye bulunur. Harf Tuşları Fonksiyon Tuşları Rakam Tuşları Özel Görevli Tuşlar Çoklu ortam Tuşları

20 Neden F Klavye? Harflerin yerleşim düzeni, Türkçe’nin dil yapısı, el ve parmakların kolay kullanılması dikkate alınarak yapılmıştır. Türkçe’ deki harflerin kullanılma oranları, sesli-sessiz ilişkileri, hece, kelime ve cümle yapıları, el bilek ve parmakların basma kuvvetlerine göre düzenlenmiştir.  Türkçe’nin ses yapısına göre en çok kullanılan sesli harfler klavyedeki orta sıraya ve en güçlü parmakların altına yerleştirilmiştir. Az kullanılan harfler ise diğer sıralara ve kenarlara yayılmıştır.   F klavye, Türkçe metinleri yazarken hız, verimlilik, dikkat, zamanı iyi kullanma, az yorulma, el ve beyin uyumu gibi çeşitli yararlar sağlamaktadır.

21 Neden F Klavye? F klavyede Türkçe kelimelerin yazılmasında iki el birlikte ve eşit kullanılmaktadır. F klavye, düşünme, anlama, sorgulama, dikkat, yaratıcılık ve üreticilik gibi zihinsel becerileri geliştirmeye katkı sağlamaktadır 10 Aralık 2013'te Başbakanlık tarafından Resmî Gazete'de yayımlanan bir genelgede kamu kurum ve kuruluşlarında 2017 yılı sonuna kadar klavyelerin F klavyeye dönüştürülmesinin sağlanacağını bildirdi. 1957 yılından bu yana yapılan ve Türkiye'nin katıldığı klavye ile hızlı yazma yarışmalarında, F klavye ile 25 rekor ve 59 dünya şampiyonluğu elde edilmiştir.

22 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Ekran(monitör) Bilgisayarın görüntüleme birimidir. Monitör bilgisayarda yapmış olduğumuz işlemleri görmemizi sağlar. CRT Monitör LCD Monitör

23 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sistem Birimleri ve Kasa Kasa: Bilgisayarda işlemlerin yapıldığı, yazılımların çalıştırıldığı, monitör, fare ve klavyenin bağlı olduğu birimdir.

24 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sistem Birimleri ve Kasa Kasanın içerisinde anakart, işlemci, ana bellek, ekran kartı, sabitdisk gibi birçok parça bulunur. Kasanın iç görünüşü

25 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sistem Birimleri ve Kasa Anakart: Üzerinde temel devrelerin bulunduğu karttır. Bütün aygıtlar ve kartlar anakarta takılıdır. Bağlantı yerleri Anakart

26 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
İşlemci-CPU-Merkezi İşlem Birimi-Mikroişlemci: Bilgisayarı yöneten, verilen komutları işleyen ve aritmetik ve mantıksal işlemleri yapan birimdir. İşlemcinin hızı aynı zamanda bilgisayarın hızıdır. İşlemciye bilgisayarın beyni diyebiliriz. Hız ölçüsü Hz(hertz)’dir. Hz(hertz) saniyede yapılan işlem ya da devir sayısı demektir. 1 Mega Hertz : saniyede işlem 1 Giga Hertz : saniyede işlem Günümüz işlemcileri 3 GHz’nin üstündedir. İntel ve AMD en ünlü işlemci üreticileridir.

27 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sabit Disk: Bilgisayarın depolama birimidir. Bütün dosyalar kalıcı olarak Sabit Disk’te bulunur. Bilgisayara kurulu olan programlar da bu birime kaydedilir. Son zamanlarda Sabit Diskten daha güvenli ve hızlı olan SSD Disk’ler üretilmiştir. Günümüzde standart bir sabit diskin kapasitesi 500 GB’dir. 750 GB, 1TB, 2TB, 5TB kapasiteli olanları da vardır. RPM : Sabit Disk’in devir hızıdır. Günümüzde sabit disklerin devir hızı 7200 rpm’ dir. 5400, 10000, rpm’ler de mevcuttur. Teknoloji Haberi

28 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
RAM(Anabellek) : Programların çalıştığı, bilgilerin geçici olarak tutulduğu birimdir. Günümüzde 2 GB 4GB, 8GB, 16 GB kapasiteli Ram’ler bulunur. Günümüzde teknoloji ve kapasitelerine göre DDR, DDR2, DDR3 türü bellekler kullanılır. DDR VE DDR2 eski kabul edilir. Günümüzde 800 MHz, 1066 MHz, 1333, 1600, 1866, 2400 MHz hızında Ram’ler vardır.

29 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sistem Birimleri ve Kasa Ekran Kartı: Bilgisayarın sistem birimi ile ekranı arasındaki bağlantıyı sağlayan donanım birimidir. Kendi belleği ve işlemcisi olan modeller vardır. 1 GB, 2 GB, 4 GB bellek kapasiteli olanları vardır. Ekran Kartında en önemli özellik bit arayüzüdür.128 bit,256 bit, 512 bit

30 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sistem Birimleri ve Kasa Disket Sürücü: Disketlerin okunmasını sağlayan birimdir.

31 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sistem Birimleri ve Kasa CD-DVD-ROM Sürücü: CD VE DVD’lerin okunmasını sağlayan birimdir. CD-RW, DVD-RW hem okunabilen hem yazılabilen sürücülerdir.

32 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sistem Birimleri ve Kasa Ses Kartı: Bilgisayardan ses çıkmasını sağlayan birimdir

33 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sistem Birimleri ve Kasa Güç Kaynağı (Power): Bilgisayarın çalışması için gerekli olan elektrik girişini sağlayan birimdir.

34 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Sistem Birimleri ve Kasa TV Kartı: Bilgisayarda, televizyon izlenebilmesini sağlayan birimdir.

35 Bilgisayar Çevre Birimleri
Tarayıcı : Resim, grafik ve önceden yazılmış yazıları bilgisayar ortamına aktarmakta kullanılır. Optik karakter okuma (OCR) yöntemiyle de tarama yapabilirler. Yazıcı : Resim, grafik ve önceden yazılmış yazıları bilgisayar ortamından kağıt üzerine aktarmakta kullanılır.

36 Yazıcı Çeşitleri

37 Giriş İşleme İşleme Çıkış

38 Bilgisayarın Çalışma Mantığı
Bilgisayar bilgileri 3 aşamada işleyip sonuçlandırır. Bunlar: 1-”Giriş”, 2- “İşleme” ve 3. olarak da “Çıkış” tır 2 - İşleme 1 - Giriş 3 - Çıkış Geçici Hafıza (RAM Bellek) DEPOLAMA CD-Disket-HDD-DVD

39 Sistem Birimleri Giriş Birimleri Çıkış Birimleri Depolama Ortamları
Klavye Fare Tarayıcı Optik Okuyucu Barkod Okuyucu Kamera Mikrofon Dokunmatik Ekran Çıkış Birimleri Ekran Yazıcı Çizici Hoparlör Hem Giriş-Hem’de Çıkış Birimleri CD-RW(Kaydedici) DVD-RW(kaydedici) Ses Kartı Ethernet Kartı Modem Depolama Ortamları Sabit Disk CD DVD Taşınabilir Bellek Hafıza Kartı

40 DEPOLAMA BİRİMLERİ 320 GB- 5 TB 1 GB-1TB 4,7 GB MB

41 USB 2.0 USB 3.0 USB TEKNOLOJİSİ 4800 mbit/saniye 4.8 gbit/saniye
10 kat daha hızlı USB 2.0’da bağlantı dört telli bir yapı ile sağlanırken USB 3.0’ın bağlantısı dokuz tel ile sağlanmakta ve çok ciddi bir hız farkı oluşmasına yol açıyor.

42 Hafıza Tipleri RAM : Geçici bellek
ROM : Silinemeyen ve değiştirilemeyen bellek. MPROM: Veriyi maskelemek amaçlı kullanılan bellek. PROM : Özel bir devre ile sadece bir defa programlanabilen bellek EPROM: Morötesi ışık ile silinebilen, içerisindeki bilgiyi yılarca koruyan bellek EEPROM: Silinebilen ve yeniden veri yüklenebilen bellek.


"Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları