Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARİH VE 6736 SAYILI MALİ AF KANUNU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARİH VE 6736 SAYILI MALİ AF KANUNU"— Sunum transkripti:

1 19.08.2016 TARİH VE 6736 SAYILI MALİ AF KANUNU
NİHAT CEYLAN YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

2 GENEL YASAL DURUM Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin sayılı Kanun 19/08/2016 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Kanunun detaylarının yer aldığı Genel Tebliğ ise 23 Ağustos 2016 tarihli ve mükerrer sayılı Resmi Gazete’de Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1) yayımlanmıştır.

3 GENEL KAPSAM Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları boyutu ile ele alındığında ; düzenlemeler altı ana başlık altında toplanmıştır. MALİ AF KANUNU 1-Kesinleşmiş Alacaklar 2-İhtilaflı Alacaklar 3-İnceleme Asamasındaki Alacaklar 4-Matrah ve Vergi Artırımı 5-İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi 6-Varlık Barışı

4 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
1.Başvurulacak Kesinleşmiş Borçlar 30 Haziran 2016 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere ait vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları, 30 Haziran 2016 tarihinden önce verilen askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları ile RTÜK idari para cezaları, Vadesi Kanunun yayımlandığı 19/08/2016 tarihinden önce olan vergi dairelerince takip edilen vergi dışındaki diğer amme alacakları (ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi alacakları gibi), için başvurulabilir.

5 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
1.Kesinleşmiş Vergi ve Ceza Borçları İçin Yapılacak Tahsilat Tutarı -Borç asıllarının tamamı, -Gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutar, -Vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük) %50’sinin ödenmesi gerekmektedir. Vazgeçilen Tahsilat Tutarı -Vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezaların tamamı, -Vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük) kalan %50’si, -Gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

6 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
2.İdari Para Cezalarında: Yapılacak Tahsilat Tutarı: Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş İdari para cezalarının tamamı, Faiz, gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutar, tahsil edilecektir. Faiz, gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacakların tamamı silinerek tahsilinden vazgeçilecektir.

7 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
3.Kanun Kapsamına Giren Diğer Borçlar Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş diğer borçların; Asıllarının tamamının, Faiz, gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranı esas alınarak güncellenen tutar, tahsil edilecektir. Faiz, gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacakların tamamı silinerek tahsilinden vazgeçilecektir.

8 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
Konuya ilişkin Örnek: 26/4/2013 vadeli 5.700,00 TL katma değer vergisi süresinde ödenmemiştir. Bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar 3.173,42 TL gecikme zammı hesaplanmıştır. Kanunun yayımı tarihi itibarıyla toplam borç tutarı ,42 TL’dir. Bu Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunulması hâlinde, vergi aslına uygulanan gecikme zammı yerine Yİ- ÜFE aylık değişim oranları kullanılarak Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ) tutarı hesaplanacaktır. Buna göre, gecikme zammının hesaplandığı süre, gecikme zammı tutarı, gecikme zammı yerine uygulanacak toplam Yİ-ÜFE oranı ve Yİ-ÜFE tutarı aşağıdaki şekilde olacaktır.

9 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
Konuya ilişkin Örnek Devamı: Buna göre, ödenecek tutar ile tahsilinden vazgeçilen alacak tutarı aşağıdaki gibi olacaktır. Ödenecek Tutar  Katma Değer Vergisi : 5.700,00 TL Yİ-ÜFE Tutarı (Vergi Aslına Uygulanan Gecikme Zammı Yerine) : 1.223,85 TL TOPLAM : 6.923,85 TL Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar Vergi Aslına Uygulanan Gecikme Zammı :3.173,42 TL Yukarıda belirtilen Şekilde hesaplanan toplam 6.923,85 TL tutarın Kanunda öngörülen süre ve Şekilde ödenmesi hâlinde, toplam 3.173,42 TL tutarındaki alacağın tahsilinden vazgeçilecektir. Gecikme Zammı Hesaplanan Süre AlacakAslı Tutarı (TL) Toplam Gecikme ZammıOranı Gecikme Zammı Tutarı (TL) Toplam Yİ- ÜFE Oranı Yİ-ÜFE Tutarı (TL) 27/4/ /8/2016 5.700,00 55,67% 3.173,42 21,47% 1.223,85

10 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
Kanun yayınlanmadan önce başvurulan yapılandırmalarla devam eden borçların yeniden yapılandırması  a-6552 sayılı Kanuna ( ) göre borçlarını yapılandırmış olan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödemeleri devam eden mükelleflerin talep etmeleri halinde; Kalan taksitler için 6736 sayılı Kanundan yararlanabilecektir 6736 sayılı Kanunda öngörülen sürelerde ödemelerini yapabilecektir. 6736 sayılı Kanunun peşin ödeme indirimine ilişkin hükmünden yararlanılabilecektir.

11 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
Kanun yayınlanmadan önce başvurulan yapılandırmalarla devam eden borçların yeniden yapılandırması b-5736 Sayılı Kanuna ( ) gore uzlaşılmış alacaklar: %5 zammın yerine ilgili aylara ait Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, 5736 sayılı Kanunda öngörülen ve taksitlere %5 zammın uygulandığı süreden sonra gecikilen süre için 6183 sayılı kanunun 51’inci maddesine göre hesaplanması gereken gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, esas alınarak Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacaktır.

12 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
Kanun yayınlanmadan önce başvurulan yapılandırmalarla devam eden borçların yeniden yapılandırması c-Tecilli Alacaklar -Bu hüküm uyarınca, 6736 sayılı Kanun kapsamına giren alacakların, kanunun yayımlandığı tarihten önce 6183 sayılı kanun ve diğer kanunlar uyarınca tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun ödeniyor olması hâlinde borçlular, Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödeme süresi geçmemiş olan taksit tutarları için kanun hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

13 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
Başvuru Yeri ve Süresi : Başvuruların en geç 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www. gib.gov.tr) üzerinden, Bağlı olduğunuz vergi dairenize şahsen veya posta yoluyla, yapabilirsiniz. Birden fazla vergi dairesine borcu olanlar, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuracaklardır.

14 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
Ödeme Süresi ve Şekli İlk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ya da ikişer aylık dönemler hâlinde azami on sekiz eşit taksitte ödenmesi mümkün olup ilk taksit ödeme süresi 30 Kasım 2016 tarihide sona ermektedir. Ayrıca 6, 9 ve 12 eşit taksitte ödeme seçenekleri de bulunmaktadır. Taksitle yapılacak ödemelere uygulanacak katsayılar: tutarına eklenir. Alacak tutarının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin ödenmesi hâlinde, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar üzerinden ayrıca %50 indirim yapılacaktır. Altı eşit taksit için (1,045), Dokuz eşit taksit için (1,083), On iki eşit taksit için (1,105), On sekiz eşit taksit için (1,15),

15 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
Kesinleşmiş Alacaklar İçin Çeşitli Hükümler: Yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitinin süresinde ödenmesi şarttır. Kredi kartı ile ödeme kolaylığı getirilmiştir. Taksit ödeme süresince beyan edilen vergilerin süresinde ödeme şartı mevcuttur,bir takvim yılı içerisinde her bir vergi türü için en fazla iki defa ödeme ihlal yapılabilecektir. Yapılandırılan alacaklarla ilgili dava açılmaması ,açılmışsa davadan vazgeçilmesi gerekmektedir.

16 İHTİLAFLI ALACAKLAR MALİ AF KANUNU 1-Kesinleşmiş Alacaklar
2-İhtilaflı Alacaklar 3-İnceleme Asamasındaki Alacaklar 4-Matrah ve Vergi Artırımı 5-İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi 6-Varlık Barışı

17 İHTİLAFLI ALACAKLAR İhtilaflı vergi aslına bağlı cezalar, usulsüzlük cezaları ve idari para cezaları dava aşamasına ve karar durumuna göre %80’e varan oranlarda indirimlerle yapılandırılabilecektir.

18 İHTİLAFLI ALACAKLAR Vergi aslının %50’sinin,
İhtilafa Konu Vergi Aslı Ve Cezaları, Dava açma süresi geçmemiş ya da İhtilaf Vergi Mahkemesinde (henüz karara bağlanmamış) ise; Vergi aslının %50’sinin, Gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarın ödenmesi gerekmektedir.  Bu durumda, Vergi aslının %50’sinin, Vergi aslına bağlı olan (vergi ziyai) cezaların tamamının, Gecikme faizi ve zammının tahsilinden vazgeçilecektir.

19 Vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezaların tamamının,
İHTİLAFLI ALACAKLAR İhtilafa Konu Vergi Aslı Ve Cezaları Danıştay veya Bölge İdare Mahkemesinde (henüz karara bağlanmamış) ise; En son karar Terkin ise; Vergi aslının %20’sinin, Gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarın ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda, Vergi aslının %80’inin, Vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezaların tamamının, Gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

20 İHTİLAFLI ALACAKLAR En son karar Tasdik ya da Tadilen Tasdik ise;
İhtilafa Konu Vergi Aslı Ve Cezaları Danıştay veya Bölge İdare Mahkemesinde (henüz karara bağlanmamış) ise; En son karar Tasdik ya da Tadilen Tasdik ise; Tasdik edilen vergi aslının tamamının, Terkin edilen kısmın %20’sinin, Gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarın ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda, Terkin edilen vergi aslının %80’inin, Vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezaların tamamının, Gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

21 İHTİLAFLI ALACAKLAR Uzlaşma Talepli Alacaklarda Kanun yayınlandığı tarih itibariyle uzlaşma günü gelmemiş,uzlaşma günü henüz verilmemiş veya uzlaşılamadığı durumda; Vergi aslının %50’sinin, Gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarın ödenmesi gerekmektedir.  Bu durumda, Vergi aslının %50’sinin, Vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezaların tamamının, Gecikme faizi ve zammının tahsilinden vazgeçilecektir.

22 İHTİLAFLI ALACAKLAR Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarına İlişkin İhtilaflar Dava açma süresi geçmemiş veya vergi mahkemesinde devam ediyorsa cezanın %25’i, En son karar terkin ise terkin edilen cezanın %10’u, En son karar tasdik veya tadilen tasdik ise; Tasdik edilen cezanın %50’si Terkin edilen kısmın %10’u ödenecektir. Kalan cezaların tahsilinden vazgeçilecektir.

23 İHTİLAFLI ALACAKLAR İdari Para Cezalarına İlişkin İhtilaflar
Dava açma süresi geçmemiş veya dava ilk derece mahkemesinde ise %50’si, En son karar terkin ise terkin edilen cezanın %20’si,  En son karar tasdik veya tadilen tasdik ise; Tasdik edilen cezanın tamamı, Terkin edilen cezanın %20’si ödenecektir. Kalan cezaların tahsilinden vazgeçilecektir.  Ödenmesi gereken idari para cezasına ilişkin gecikme zammı ve faizi gibi fer’i alacaklar yerine güncelleme oranı (Yİ- ÜFE), esas alınarak belirlenecek tutarın ödenmesi halinde; gecikme zammı ve faizi gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

24 İNCELEME AŞAMASINDAKİ ALACAKLAR
MALİ AF KANUNU 1-Kesinleşmiş Alacaklar 2-İhtilaflı Alacaklar 3-İnceleme Asamasındaki Alacaklar 4-Matrah ve Vergi Artırımı 5-İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi 6-Varlık Barışı

25 İNCELEME AŞAMASINDAKİ ALACAKLAR
30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak, Kanun hükmünden yararlanılabilmesi için, inceleme ve takdir işlemleri tamamlandıktan sonra ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içinde vergi dairesine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kanunun yayımlandığı tarihten önce başlanıldığı halde tamamlanmamış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine, Matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla, devam edilecektir.

26 İNCELEME AŞAMASINDAKİ ALACAKLAR
ÖDENECEKLER Tarh edilen verginin %50’sinin, Kanunun yayımlandığı tarihe kadar hesaplanan gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE tutarının, Kanunun yayımlandığı tarihten sonrası için hesaplanacak gecikme faizinin, Vergi aslına bağlı olmayan (usulsüzlük ve özel usulsüzlük) cezanın %25’inin, ödenmesi şartıyla, ÖDEMESİNDEN VAZGEÇİLENLER Vergi aslının kalan %50’sinin, Vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezaların tamamının, Vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük) kalan %75’inin, Gecikme faizinin tamamının tahsilinden vazgeçilecektir. Ödemeler, ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlamak üzere peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılacaktır.Bu hükümden yararlanılabilmesi için dava açılmaması şarttır.

27 İNCELEME AŞAMASINDAKİ ALACAKLAR
Bu konuyla ilgili Örnek Mükellefin defter ve belgeleri Mart/2014 vergilendirme dönemine ilişkin KDV yönünden incelemeye başlanılmış ve 6736 sayılı Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla inceleme sonuçlanmamıştır. Ayrıca mükellef tarafından bu Kanun uyarınca söz konusu vergi türünden matrah artırımında da bulunulmamıştır. İnceleme sonucu düzenlenen vergi inceleme raporunun 4/5/2017 tarihinde vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği, rapor üzerine mükellef adına ,00 TL katma değer vergisi tarh edildiği, ,00 TL vergi ziyaı cezası kesildiği ve tarhiyata ilişkin vergi/ceza ihbarnamesinin 14/6/2017 tarihinde mükellefe tebliğedildiği varsayıldığında, mükellef Kanunun 4’üncü maddesinden aşağıda belirtilen şekilde yararlanabilecektir. Mükellef, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde Kanundan yararlanmak üzere yazılı başvuruda bulunacaktır.

28 İNCELEME AŞAMASINDAKİ ALACAKLAR
Bu konuyla ilgili Örnek Devamı Bu durumda, mükellefin Kanuna göre ödeyeceği tutar aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır. Vergi aslının % 50’si : ,00/2   : ,00 Yi-ÜFE Tutarı : ,00 x %9,59 (Normal vade tarihinden Kanunun yayımlandığı tarihe kadar)   : ,00 TL’dir. Gecikme Faizi* : ,00 x %14 : ,00 TL’dir. * Gecikme faizi Kanunun yayımlandığı tarihten, ihbarnamenin tebliği üzerine dava açma süresinin son gününe kadar ve Kanunun yayımı tarihi itibarıyla uygulanmakta olan gecikme zammı oranı esas alınarak hesaplanmıştır.

29 İNCELEME AŞAMASINDAKİ ALACAKLAR
Bu konuyla ilgili Örnek Devamı Buna göre, Ödenecek Tutar(Taksitli) Vergi Aslının %50’si : ,00 TL Yİ-ÜFE Tutarı : ,00 TL Gecikme Faizi : ,00 TL TOPLAM : ,00 TL’dir. Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar  Vergi Aslının %50’si : ,00 TL Gecikme Faizi : ,00 TL Vergi Ziyaı Cezası : ,00 TL TOPLAM : ,00 TL’dir.

30 İNCELEME AŞAMASINDAKİ ALACAKLAR
Bu örneğe göre mükellefin ihbarnamenin tebliğ tarihini izleyen ayda (Temmuz/2017) yapılandırılan alacak tutarı olan ,00 TL’yi defaten ödemesi hâlinde ödenecek toplam tutar içerisinde yer alan Yİ- ÜFE tutarı ile gecikme faizi toplam tutarı olan ,00 TL üzerinden ayrıca %50 indirim yapılacak ve Toplam da ,50 TL ödeyecektir.

31 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
MALİ AF KANUNU 1-Kesinleşmiş Alacaklar 2-İhtilaflı Alacaklar 3-İnceleme Asamasındaki Alacaklar 4-Matrah ve Vergi Artırımı 5-İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi 6-Varlık Barışı

32 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
Mükelleflerin yıllarında beyan ettikleri; Kanunda öngörülen oranlarda artırmaları ve belli bir oranda vergi ödemeleri, halinde, bu vergi türleri nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurumlar (Stopaj) Vergisi, KDV matrahlarını/vergilerini, 

33 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN MATRAH ARTIŞI Mükellefler beyan ettikleri matrahlar üzerinden aşağıdaki oranlarından az olmamak üzere artırılması gerekmektedir 2011 %35 2012 %30 2013 %25 2014 %20 2015 %15

34 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN MATRAH ARTIŞI Ticari veya zirai kazancı bilanço esasına göre tespit edilen gelir vergisi mükellefleri ile serbest meslek erbabı için; daha az matrah artışı olamayacaktır. 2011 TL 2012 TL 2013 TL 2014 TL 2015 TL

35 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN MATRAH ARTIŞI Vergiyi Doğuran bir Faaliyette Bulunduğu veya Gelir Elde Ettiği Hâlde Mükellefiyet Tesis Ettirmemiş Olanların Matrah Artırımı az olmayacaktır. 2011 9.500 TL 2012 9.890 TL 2013 TL 2014 TL 2015 TL

36 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN MATRAH ARTIŞI Artırılan matrah üzerinden %20 oranında vergi ödenecektir. Ancak, Matrah artırımında bulunulan yıla ait vergileri zamanında beyan ederek ödemiş,(Damga Vergisi dahil) Bu vergi türleri için Kanunun birikmiş borçlar ile ihtilaflı alacaklara ilişkin hükümlerinden yararlanmamış uyumlu mükellefler için bu oran%15 olarak uygulanacaktır.

37 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN MATRAH ARTIŞI Artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacaktır. Mükellefin tercihte bulunduğu taksit tutarlarını süresinde ödememesi, matrah artırımı hükümlerinden yararlanmasına engel teşkil etmemekle birlikte, süresinde ödenmeyen taksitler 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen oranın bir kat fazlası oranında gecikme zammı tatbik edilmek suretiyle takip ve tahsil edilecektir.

38 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
YILLIK KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN MATRAH ARTIŞI Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesine İlişkin Matrah Artırımı Bu yıllara ilişkin vergi matrahlarının; oranlarından az olmamak üzere artırılması gerekmektedir . 2011 %35 2012 %30 2013 %25 2014 %20, 2015 %15

39 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
YILLIK KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN MATRAH ARTIŞI Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesine İlişkin Matrah Artırımı Ancak, anılan yıllara ilişkin olarak kurumlar vergisi mükelleflerince artırılan matrahların tutarı; az olmayacaktır. 2011 TL 2012 TL 2013 TL 2014 TL 2015 TL

40 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
YILLIK KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN MATRAH ARTIŞI Yatırım indirimi istisnasına tabi kazançları bulunan ve bu kazançlarını muhtasar beyanname ile beyan etmiş olan kurumlar vergisi mükellefleri Yatırım indirimi istisnası uygulaması nedeniyle kurum kazancından indirilen ve GVK geçici 61 inci maddesine göre vergi tevkifatına tabi tutulmuş olan kazançlarının bulunması hâlinde, tevkif edilen vergilerini; oranlarından az olmamak üzere artırarak ödemeleri kaydıyla matrah ve vergi artırımı hükümlerinden yararlanabileceklerdir. 2011 %35 2012 %30 2013 %25 2014 %20, 2015 %15

41 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
YILLIK KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN MATRAH ARTIŞI Yatırım indirimi istisnasına tabi kazançları bulunan ve bu kazançlarını muhtasar beyanname ile beyan etmiş olan kurumlar vergisi mükellefleri Bu yıllara ilişkin tevkifat matrahlarını; az olmamak üzere artırarak beyan etmeleri ve beyan edilen bu matrahlar üzerinden %15 oranında vergi ödemeleri gerekmektedir. 2011 TL 2012 TL 2013 TL 2014 TL 2015 TL

42 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
GELİR (STOPAJ) VE KURUMLAR (STOPAJ) VERGİSİNDE ARTIRIM Hizmet erbabına ödenen ücretlerden, Serbest meslek ödemelerinden, Yıllarasari inşaat ve onarım işlerine ait hakediş ödemelerinden, Kira ödemelerinden, Çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden, Esnaf muaflığından yararlananlara yapılan ödemelerden gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı yapmakla sorumlu olanların, 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yılları ile ilgili olarak kanunda öngörülen oranlarda vergi artırımında bulunabilecekleri hüküm altına alınmış bulunmaktadır.

43 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
KATMA DEĞER VERGİSİNDE ARTIRIM KDV mükellefleri, 1 No.lu KDV beyannamelerinin “Hesaplanan Katma Değer Vergisi” satırlarında yer alan tutarların yıllık toplamı üzerinden; oranından az olmamak üzere hesaplanacak KDV’yi, Kanunda öngörüldüğü Şekilde ödemeyi kabul etmeleri hâlinde vergi artırımı hükümlerinden faydalanabileceklerdir. 2011 %3,5 2012 %3,0 2013 %2,5 2014 %2,0 2015 %1,5

44 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
KDV beyanında bulunup bulunmamayla ilgili özel durumlar: Hiç Beyanname vermemiş veya En Fazla İki Dönemde Beyanname vermiş olanlar: KDV artırımı hükümlerinden yararlanabilmek için, mükelleflerin ilgili yıla ilişkin olarak gelir veya kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunmaları zorunludur. Mükellefler, artırdıkları gelir veya kurumlar vergisi matrah tutarı üzerinden %18 oranında hesaplanacak KDV’yi ödemeyi kabul etmeleri hâlinde, KDV artırımı hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

45 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINA İLİŞKİN ORTAK HÜKÜMLER Matrah ve vergi artırımında bulunanların taksitlerini süresinde ödememeleri,artırım hükümlerinin ihlali anlamına gelmeyecektir. Vergi incelemesinde olan dönemlere ilişkin matrah artımında olan dönemlere ilişkin vergi incelemeler 30 Eylül 2016 tarihine kadar bitirilmediği takdirde incelemeye devam edilemeyecektir. KDV vergi aratırımı bir yılın tamamı için yapılabilecek Mükellef inceleme raporunun Vergi Dairesi kayıtlarına intikalinden önce matrah aratışında bulunmuş ise inceleme sonucu bulunan matrah farkı ile aratırılan matrah birlikte değerlendirilir, artırılan matrah bulunandan fazla veya aynı ise mükellef hakkında incelemeden kaynaklı tarhiyat ve ceza uygulanmaz. Yapılan matrah ve vergi artırımı bildirimleri her hangi bir vergi türü incelemesinde veri olarak kullanılamayacaktır. Matrah ve vergi artırımı yapılacak yıllarda gelir elde edip beyan etmemiş ve mükellefiyeti olmayan gelir vergisi mükellefleri TC kimlik numaralarını kullanarak bu artırımdan faydalanabilecektir.

46 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINA İLİŞKİN ORTAK HÜKÜMLER Matrah ve vergi artırımında bulunan mükellefler artırımlara ilişkin olarak BA ve BS formunu düzeltmeye gerek olmayacaktır. Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmayacaktır. Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla verilen beyannameler için damga vergisi alınmayacaktır. Ödenen vergiler, gider veya maliyet kabul edilmeyecek, indirim, mahsup ve iade konusu yapılmayacaktır. Belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenledikleri tespit edilenler matrah ve vergi artırımından yararlanamayacaklardır. Matrah veya vergi artırımında bulunulması, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir.

47 İŞLETME KAYITLARIN DÜZELTİLMESİ
MALİ AF KANUNU 1-Kesinleşmiş Alacaklar 2-İhtilaflı Alacaklar 3-İnceleme Asamasındaki Alacaklar 4-Matrah ve Vergi Artırımı 5-İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi 6-Varlık Barışı

48 İŞLETME KAYITLARIN DÜZELTİLMESİ
İşletmede olup kayıtlarda olmayan kıymetler Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını bir envanter listesi ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kayıt edebileceklerdir. Bu kıymetler, mükelleflerin kendilerince veya ilgili meslek kuruluşlarınca belirlenecek rayiç bedel üzerinden kayıtlara intikal ettirilecektir.

49 İŞLETME KAYITLARIN DÜZELTİLMESİ
İşletmede olup kayıtlarda olmayan kıymetler Bu kıymetler için; Teslimleri KDV genel oranına tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden %10-Teslimleri indirimli KDV oranına tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden ise tabi oldukları oranın yarısı, esas alınmak suretiyle KDV hesaplanacaktır. Ödenen bu vergilerden makina ,teçhizat ve demirbaşlar için ödenen KDV indirim konusu yapılamayıp giderleştirelecek olup emtia için ödenen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Ödenen KDV’lerin iadesi söz konusu olmayacaktır.

50 İŞLETME KAYITLARIN DÜZELTİLMESİ
Kayıtlarda olup işletmede olmayan kıymetler Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde mevcut olmayan emtialarını, aynı nev’iden emtialara ilişkin tespit edilen gayrisafi kar oranını dikkate alarak fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına intikal ettirebilirler. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmelerde mevcut olmayan emtiaların kayda alınması işlemleri, normal satış işlemlerinden farklı değildir. Bu kapsamda düzenlenecek satış faturasında, emtianın tabi olduğu oranda KDV hesaplanacak ve ilgili dönem beyannamesine dahil edilecektir.

51 İŞLETME KAYITLARIN DÜZELTİLMESİ
Kayıtlarda olup işletmede olmayan kıymetler Bu hükme göre ödenmesi gereken KDV, ilk taksiti beyanname verme süresi içerisinde, izleyen taksitler beyanname verme süresini takip eden ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere 3 eşit taksitte ödenecektir. Satış hasılatı yıllık gelir veya kurumlar vergisi matrahının hesaplanmasında da dikkate alınacaktır. Bu kapsamda düzenlenecek faturada yer alacak bedel, söz konusu emtia ile aynı nev’iden olan emtiaların gayrisafi kar oranı dikkate alınarak tespit edilecektir.Gayrisafi kar oranının yasal kayıtlardan tespit edilemediği hallerde, mükelleflerin bağlı olduğu meslek odalarının belirleyeceği oranlar esas alınacaktır.

52 İŞLETME KAYITLARIN DÜZELTİLMESİ
Beyan Edilen Kıymetlerin Kayıtlara İntikali Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, aktiflerine intikal ettirdikleri emtia için ayrı; makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı olmak üzere pasifte karşılık hesabı açacaktır. Emtia için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi hâlinde, sermayenin unsuru sayılacak ve vergilendirilmeyecektir. Öte yandan, makine, teçhizat ve demirbaşlar ayrıca envantere kaydedilecek ve ayrılan karşılık birikmiş amortisman olarak kabul edilecektir.

53 İŞLETME KAYITLARIN DÜZELTİLMESİ
Kayıtlarda yer aldığı halede İşletme mevcut olmayan Kasa mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar beyanı Bu uygulamadan sadece bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilecektir. Kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2015 tarihli bilançolarında yer alan(düzeltme beyannameleri dikkate alınmaz) ancak işletmelerinde bulunmayan; 30 Kasım 2016 tarihine kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebileceklerdir. Kasa mevcutlarını, İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar, ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını, Bunlarla ilgili başka hesaplarda takip edilen tutarlarını,

54 İŞLETME KAYITLARIN DÜZELTİLMESİ
Kayıtlarda yer aldığı halede İşletme mevcut olmayan Kasa mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar beyanı Mükellefler beyan edilecek tutarlar üzerinden %3 oranında vergi hesaplayacak ve beyanname verme süresi içinde ödeyeceklerdir. Ödenmeyen bu vergiler yapılandırmanın ihlali sayılmayacak olup 6183 sayılı kanuna göre tahsil edilecektir. Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler gider olarak dikkate alınmayacaktır. Beyan edilen tutarlar için tarhiyat yapılmayacaktır.

55 VARLIK BARIŞI MALİ AF KANUNU 1-Kesinleşmiş Alacaklar
2-İhtilaflı Alacaklar 3-İnceleme Asamasındaki Alacaklar 4-Matrah ve Vergi Artırımı 5-İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi 6-Varlık Barışı

56 VARLIK BARIŞI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Yurt Dışı Varlıklar Yurt dışında bulunan; 1 Para, 2 Döviz, 3 Altın, 4 Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının, gerçek ve tüzel kişiler tarafından 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye’ye getirilmesi halinde, bu varlıklar serbestçe tasarruf edilebilecektir.

57 VARLIK BARIŞI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Yurt Dışı Varlıklar Yurt dışından getirilen varlıklar, defter tutan mükelleflerce işletmelerine dahil edilebilecektir. Bu kapsamda yapılan işlemler dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak ve bu varlıkların daha sonra işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacaktır. Bu işlemler nedeniyle herhangi bir vergi alınmayacaktır. Kayıtlara alınan varlıkların daha sonar elden çıkarılmasında oluşan zararlar gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirimi kabul edilmeyecektir. Yurt dışı varlıklar Türkiye’ye getirilmeden yurt dışından kullanılmış kredi borçlarının ödenmesinde de kullanılabilecektir. Kurumlar, Kanunun yayımı tarihinden önce defterlerinde kayıtlı olan sermaye avanslarının yurtdışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirmek suretiyle karşılanmış olması halinde bu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla madde hükmünden yararlanacaktır.

58 VARLIK BARIŞI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Yurt İçi Varlıklar Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve yurt içinde bulunan; 31/12/2016 tarihine kadar işletme kayıtlarına dahil edilebilecektir. 1 Para, 2 Döviz, 3 Altın, 4 Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlar, 5 Taşınmazlar 31/12/2016 tarihine kadar işletme kayıtlarına dahil edilebilecektir.

59 VARLIK BARIŞI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Yurt İçi Varlıklar Bu kapsamda yapılan işlemler dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak, Bu varlıkların daha sonra işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacaktır. İşletme kaydedilen bu varlıklar daha sonra elden çıkarılmasından doğan zararlar kabul edilmeyecektir. Bu varlıklarla ilgili olarak amortisman hükümleri uygulanmayacaktır. Yurt dışından varlıkların getirilmesi veya yurt içi varlıkların defterlere kaydedilmesi nedeniyle; vergi incelemesi ve tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilmeyecektir.

60 Teşekkürler….. Nihat CEYLAN Yeminli Mali Müşavir


"TARİH VE 6736 SAYILI MALİ AF KANUNU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları