Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6736 BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6736 BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN"— Sunum transkripti:

1 6736 BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN
MATRAH ARTIMI VE İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR

2 KANUNA GENEL BAKIŞ MADDE İÇERİK 1. Madde Kapsam ve tanımlar 2. Madde
Kesinleşmiş alacaklar 3. Madde Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunanlar 4. Madde İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler 5. Madde Matrah ve vergi artırımı 6. Madde İşletme kayıtlarının düzeltilmesi 7. Madde Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması 8 ve 9. Maddeler Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları 10. Madde Ortak hükümler 11. Madde Terkin ve çeşitli kurum alacakları

3 MATRAH ve VERGİ ARTIRIMI
Mükelleflerin 2011 ila 2015 yıllarında beyan ettikleri; Gelir Vergisi Kurumlar Vergisi Gelir/Kurum Stopaj Vergisi Katma Değer Vergisi matrahlarını / vergilerini, Kanunda öngörülen oranlarda artırmaları, Belli bir oranda vergi ödemeleri halinde, bu vergi türleri nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.

4 GELİR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMI (I)
MATRAH ARTIRIM VE VERGİ ORANLARI İLE ASGARİ ARTIRIM TUTARI (TL) YIL MATRAH ARTIRIM ORANLARI ASGARİ ARTIRIM TUTARI (İŞLETME H.) (BİLANÇO ESASI VE SERBEST MESLEK KAZANCI) VERGİ ORANI 2011 % 35 9.500 14.000 % 20 2012 % 30 9.890 14.820 2013 % 25 10.490 15.740 2014 11.160 16.740 2015 % 15 12.650 18.970 Matrah artırımında bulunulan yıla ait vergilerini zamanında ödemiş uyumlu mükellefler için vergi oranı %15 olacak GELİR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMI (I)

5 GELİR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMI (Örnek)
Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefi (A)’nın yıllık beyannamede beyan ettiği gelir vergisi matrahı, 2011 yılı için TL, 2012 yılı için TL, 2013 yılı için TL, 2014 yılı için TL ve 2015 yılı için ise TL'dir.

6 KURUMLAR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMI (I)
ASGARİ ARTIRIM TUTARLARI (TL) YIL MATRAH ARTIRIM ORANLARI ASGARİ ARTIRIM TUTARI VERGİ ORANI 2011 % 35 28.000 % 20 2012 % 30 29.650 2013 % 25 31.490 2014 33.470 2015 % 15 37.940 Matrah artırımında bulunulan yıla ait vergilerini zamanında ödemiş uyumlu mükellefler için vergi oranı %15 olacak.

7 KURUMLAR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMI (II)
Kurumlar vergisi mükellefleri, yatırım indirimi istisnası stopajı nedeniyle, matrah artırımından yararlanabilecek. Bunun için daha önce stopaj yoluyla ödenen vergileri, artırarak ödeyecekler. Bu kapsamda artırımda bulunanlar kurumlar vergisi yönünden de matrah artıracak.

8 GELİR ve KURUMLAR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN ORTAK HÜKÜMLER
Artırımda bulunulan yıllara ait zararların % 50’si, 2016 ve izleyen yıllar kârlarından mahsup edilebilecek. Yılın belli bir kısmında faaliyette bulunmuş mükellefler, Daha önce mükellefiyet tesis ettirmemiş kişiler, matrah artırımında bulunabilecek.

9 GELİR (STOPAJ) ve KURUMLAR (STOPAJ) VERGİSİ ARTIRIMI
Yaptıkları ödemeler üzerinden stopaj yapmak durumunda olan mükellefler, 2011 ila 2015 yılları arasında Ücret ödemeleri , Serbest meslek ödemeleri, Yıllara sari inşaat ve onarım işlerine ilişkin ödemeler, Kira ödemeleri, Çiftçilere yaptıkları ödemeler, Vergiden muaf esnafa yaptıkları ödemeler, üzerinden, beyan ettikleri stopajları da artırılabilecek.

10 GELİR (STOPAJ) VERGİSİ ARTIRIM ORANI
Ücret ödemelerinin yıllık toplamı üzerinden, aşağıda belirtilen oranlarda stopaj artırımı yapılacak. YIL VERGİ ARTIRIM ORANI 2011 % 6 2012 % 5 2013 % 4 2014 % 3 2015 % 2 İlgili yıllarda muhtasar beyanname vermemiş mükellefler, asgari işçi sayıları ve asgari ücret tutarlarına göre artırım yapabilecek.

11 SERBEST MESLEK ve KİRA STOPAJINDA ARTIRIM
Serbest meslek ve kira ödemelerine ilişkin gayrisafi tutarların yıllık toplamı üzerinden; aşağıda belirtilen oranlarda stopaj artırımı yapılabilecek. SERBEST MESLEK ve KİRA STOPAJINDA ARTIRIM GELİR (STOPAJ) VERGİSİ ARTIRIM ORANI YIL VERGİ ARTIRIM ORANI 2011 % 6 2012 % 5 2013 % 4 2014 % 3 2015 % 2

12 KATMA DEĞER VERGİSİ ARTIRIMI
Her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri beyannamelerinde yer alan hesaplanan katma değer vergisinin yıllık toplamı üzerinden 2011 yılı için 3,5 2012 yılı için 3 2013 yılı için 2,5 2014 yılı için 2 2015 yılı için 1,5 oranlarında katma değer vergisi artırımı yapacaklar. Artırımın yıllık yapılması gereklidir. İlgili yıllarda katma değer vergisi beyannamesi vermemiş mükellefler; gelir/kurumlar vergisi açısından matrah artırımında bulunacak artırılan matrahlar üzerinden % 18 oranında katma değer vergisi ödeyerek maddeden yararlanacak.

13 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Kapsamında KDV Artırımında Bulunanların Özel Esaslar (SMİYB)Karşısındaki Durumu tarihinde nolu Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7 seri nolu KDV Genel Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliğin  6736 Sayılı Kanun Kapsamında Özel Esaslarda olan mükelllere ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Buna göre; “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Kapsamında KDV Artırımında Bulunanların Özel Esaslar Karşısındaki Durumu Aralık/2015 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında bu Tebliğ kapsamında; Sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma olumsuz raporu ile Sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma, Beyanname vermeme, Adresinde bulunamama, Defter ve belge ibraz etmeme olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 6736 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında KDV artırımında bulunanlar, artırım tutarlarının tamamını ödedikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılır.

14 MATRAH ve VERGİ ARTIRIMINA İLİŞKİN ORTAK HÜKÜMLER
Matrah/vergi artırımı üzerinden hesaplanan vergiler, süresinde ödenmediği takdirde gecikme zammı 2 kat olarak uygulanacak. Matrah/vergi artırımında bulunan mükellefler hakkında bu Kanundan önce başlanılmış incelemelerin 1 ay içinde bitirilmemesi halinde bu işlemlere devam edilmeyecek. Matrah/vergi artırımdan aşağıdaki kişiler yararlanamayacak; Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler Defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar Belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler

15 İŞLETMEDE BULUNDUĞU HALDE KAYITLARDA YER ALMAYAN KIYMETLER
Kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların deftere kaydına imkan veriliyor. Genel orana tabi kıymetlerde % 10 oranında, İndirimli orana tabi olanlarda ise kıymetlerin tabi olduğu KDV oranlarının yarısı oranında hesaplanacak katma değer vergisi ödenecek. Sadece emtia üzerinden ödenen vergi indirim konusu yapılabilecek. Beyan edilen kıymetler için KDV Kanunu uyarınca sorumluluk uygulaması yapılmayacaktır. Beyan edilen kıymetlerin satış bedeli bunların deftere kaydedilen bedelinden düşük olamayacaktır.

16 KAYITLARDA YER ALDIĞI HALDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN EMTİA
Mükellefler, kayıtlarında yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtialarını, fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilecek. Bu kapsamda ödenmesi gereken KDV, 3 taksitte ödenecek. Eczaneler, stoklarında bulunmayan ilaçlar için maliyet bedeli üzerinden fatura düzenleyecek ve % 4 oranında KDV ödeyecek. Fatura düzenlenerek kayıtlara alınan emtia için geçmişe yönelik ceza ve gecikme faizi uygulanmayacak.

17 ortaklardan alacakları ile
KAYITLARDA YER ALDIĞI HALDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLAR Bilanço esasına tabi kurumlar vergisi mükelleflerine, işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakları ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini gerçek duruma uygun hale getirmelerine imkan veriliyor. Bu kapsamda; 31/12/2015 tarihli bilanço esas alınacak Beyanda bulunulacak ve beyan edilen tutarlar üzerinden % 3 oranında vergi ödenecek. Ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmeyecek. Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler gider olarak dikkate alınmayacak. Beyan edilen tutarlar için tarhiyat yapılmayacak.

18 YURT DIŞINDAKİ VARLIKLARIN BEYANI (I) (VARLIK BARIŞI)
Kapsama giren varlıklar; Para, Altın, Döviz, Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları Bu varlıkların 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye’ye getirilmesi öngörülmekte.

19 YURT DIŞINDAKİ VARLIKLARIN BEYANI (II)
Yurt dışından getirilen varlıkların kanuni defterlere kaydedilmesi ihtiyari. Söz konusu varlıklar işletmelerce; Sermayeye ilave edilebilir. Özel fon hesabında tutulabilir. Yurt dışı kaynaklı kredilerin kapatılmasında kullanılabilir. Bu kapsamda yapılan işlemler dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak, işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacak. Yurt dışı varlıklar Türkiye’ye getirilmeden yurt dışından kullanılmış kredi borçlarının ödenmesinde de kullanılabilecek. Kayıtlarda yer alan sermaye avansları, yurt dışından Kanunun yürürlüğe girmesinden önce getirilmiş olan varlıklarla kapatılabilecek.

20 YURT İÇİ VARLIKLARIN BEYANI
Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve yurt içinde bulunan; Para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar 31/12/2016 tarihine kadar işletme kayıtlarına dahil edilebilecek. Bu kapsamda yapılan işlemler dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak. İşletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacak.

21 VARLIK BEYANI ORTAK HÜKÜMLER
Yurt dışından getirilen varlıklar nedeniyle ya da Yurt içindeki varlıkların defterlere kaydedilmesi nedeniyle vergi incelemesi ve tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak.

22 KANUNDAN YARARLANMA GENEL ŞARTLARI
Açılan davalardan vazgeçilmesi Yazılı başvuruda bulunulması Ödemelerin süresinde yapılması Taksit ödeme süresince verilen beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden; yıllık gelir/kurumlar vergisini gelir/kurum stopaj vergisini katma değer vergisini özel tüketim vergisini zamanında ödenmesi (Çok zor durum halinde olan borçlular için bu şart aranılmayacaktır)

23 BAŞVURU, TAKSİT SAYISI VE ÖDEME SÜRESİ
Başvurular, Borç Yapılandırması ve Matrah Artırımına ilişkin Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 2. ay (31 EKİM 2016) Başvurular, İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Kasa Ortaklar Affı &Stok Beyanı ) (30 KASIM2016) Ödemeler, Maliye, Gümrük, il özel idareleri ve belediyelere Kanunun yayımını izleyen 3. ay (30 KASIM 2016) SGK’ya Kanunun yayımını izleyen 4. ay (31 ARALIK 2016) Peşin ödeme - taksitle ödeme seçeneği Peşin ödeme avantajları, Peşin ödeyenlerden Yİ-ÜFE tutarının yarısı alınmayacak. Peşin ödeyenler katsayı ödemeyecek.

24 TAKSİTLİ ÖDEMELER TAKSİT SAYISI 6, 9, 12, 18 taksit
Taksitler iki ayda bir Taksitlerin kredi kartıyla ödenmesi imkanı Başvuru sırasında ödeme seçeneklerinden biri seçilecek ve taksitli ödeme seçeneği tercih edilmişse, yapılandırılmış tutar belli bir katsayıda artırılarak tahsil edilecek KATSAYILAR 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,045 9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,083 12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,105 18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,15

25 İŞLETMEDE MEVCUT OLDUĞU HALDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARA İLİŞKİN KAYITLARIN DÜZELTİLMESİ İşletme kayıtlarının düzeltilerek gerçek duruma uygun hale getirilmesinden faydalanmak isteyen mükelleflerin en geç 30 Kasım tarihine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını bir envanter listesi ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kayıt edebileceklerdir. Bu kıymetler, mükelleflerin kendilerince veya ilgili meslek kuruluşlarınca belirlenecek rayiç bedel üzerinden kayıtlara intikal ettirilecektir. Bu kıymetler için; Teslimleri KDV genel oranına tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden %10, Teslimleri indirimli KDV oranına tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden ise tabi oldukları oranın yarısı, esas alınmak suretiyle KDV hesaplanacaktır. %18 İçin =10, %8 için= %4 ve %1 için = %0,5 oranı baz alınacaktır.

26 Hesaplanan KDV sorumlu sıfatıyla ayrı bir beyanname ile beyan edilerek 30 Kasım 2016 tarihine kadar ödenecektir. (taksitlendirme bulunmamaktadır. Beyan edilen emtiaya ait hesaplanan KDV, genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir. Ancak, kayıtlı olmayan makine, teçhizat ve demirbaşların rayiç bedeli üzerinden hesaplanarak ödenen KDV indirim konusu yapılmayacak ve verginin ödendiği yılın gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının belirlenmesinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Beyan edilen Emtia veya Makine Demirbaş için ayrı ayrı karşılık hesapların açılacaktır. Beyan edilen Emtia veya Makine Demirbaşa ilişkin ilgili dönem BA formunda alış olarak Muhtelif satıcılar ve de vergi kimlik numarası bölümüne şeklinde yazılarak BA formuna alınması gerekmektedir.

27 Örnek (STOK ALIMI) : Tekstil işi ile iştigal eden BDR AŞ
Örnek (STOK ALIMI) : Tekstil işi ile iştigal eden BDR AŞ. stoklarında bulunan ancak kayıtlarında yer almayan KG. KUMAŞ’ı KG Bedeli 10 TL’den olmak üzere 10/10/2016 tarihi itibarıyla beyan etmiştir. % 8 oranlı KDV’ye tabi olan Kumaş’ın, toplam beyan değeri KG x 10 TL = TL + %4 KDV ’dir. Şirketin bu bildirimine ilişkin muhasebe kayıtları aşağıdaki şekilde olacaktır. ___________________10/10/2016 _________________________ 150 İlk Madde Ve Malz. (Kumaş) TL 191 İndirilecek Kdv %8 (%4) TL 525 Kayda Alınan Emtia TL Özel Karşılık Hesabı (6736 Sayılı Kanunun 6/1 Md.) 360 Ödenecek Vergi Ve Fonlar TL (Sorumlu Sıfatı İle Ödenecek Kdv) __________________________/___________________________

28 ___________________________ / ____________________________
Örnek DEMİRBAŞ ALIMI : BDR A.Ş.. kayıtlarında yer almayan makine ve cihazlarını kayda almak istemektedir. % 18 oranlı KDV’ye tabi olan (KDV ORANI %10 olarak hesaplanacaktır.) TEKSTİL DİKİŞ MAKİNALARININ ’ mükellefçe belirlenen rayiç bedeli TL olup, envantere alınmasına ilişkin muhasebe kayıtları şu şekilde gerçekleşecektir. ___________________________ / ____________________________ 253 Tesis Makina Ve Cihazlar TL 689 Diğer Olağandışı Gid. Ve Zar TL 526 Demirbaş Makine Ve Teçhizat TL Özel Karşılık Hesabı (6736 Sayılı Kanunun 6/1 Md.) 360 Ödenecek Vergi Ve Fonlar TL (Sorumlu Sıfatıyla Ödenecek Kdv) _____________________________________ /______________________________________

29 _________________________ 31.12.2016 _______________________
BDR A.Ş. kayıtlarında yer almayan ve 6736 sayılı Kanundan faydalanılarak beyan edilen Makinalara ilişkin 31/12/2016 tarihinde aşağıdaki şekilde bir muhasebe kaydı yapacaktır. _________________________ _______________________ 526 Demirbaş Makine Ve Teçhizat TL Özel Karşılık Hesabı (6736 Sayılı Kanunun 6/1 Md.) 257 Birikmiş Amortismanlar TL _____________________ / ______________________________

30 KAYITLARDA YER ALDIĞI HÂLDE İŞLETMEDE MEVCUT OLMAYAN KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLARIN BEYANI
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2015 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan; -Kasa mevcutlarını, -İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını, -Bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini 6736 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın son günü olan 30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebileceklerdir Düzeltme uygulamasında, kasa mevcutları ile ortaklardan net alacak tutarlarıyla ilgili olmakla beraber başka hesaplarda takip edilen tutarların da dikkate alınması mümkündür. Bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklardan alacaklar tutarları ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini düzeltmek için beyanda bulunan mükellefler, beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında vergi hesaplayacak ve hesaplanan vergiyi beyanname verme süresi içinde ödeyeceklerdir.

31 Kayıtlarda Yer Aldığı Hâlde İşletmede Mevcut Olmayan Kasa Mevcudu Ve Ortaklardan Alacakların Beyanına İlişkin Vergisel Yükümlülükler Ve Muhasebe Kayıtları Örnek - (A) A.Ş.’nin 31/12/2015 tarihi itibarıyla düzenlediği bilançosunda kasa hesabında TL görülmekle birlikte fiilen kasada bulunmayan tutar TL’dir. Şirketin dönem içindeki faaliyetleri sonucunda, beyan tarihi olan 29/9/2016 tarihi itibarıyla kasa hesabının mevcudu TL olarak görülmektedir.

32 31/12/2015 tarihli bilançosunu baz almak suretiyle bu tarih itibarıyla var olan kasa mevcudu içinde fiilen kasada bulunmayan tutarları esas alacak, bu tutarın TL olması nedeniyle, bu tutarı beyan edecek ve beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan vergiyi beyanname verme süresi sonuna (30/11/2016 tarihine) kadar ödeyecektir. Bu çerçevede; Beyan tutarı : TL Hesaplanan vergi: ( x %3=) TL Beyanla ilgili muhasebe kayıtları da aşağıdaki şekilde olacaktır. - Bilançoda görülmekle birlikte işletmede bulunmayan kasa mevcudunun, kasa hesabından düşülmesi: ___________________________ 29/9/2016 __________________________ 689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİD. VE ZAR TL (6736 sayılı Kanun 6/3 md.) (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) 100 KASA TL ______________________________ / _______________________________ - Verginin hesaplanması: __________________________ 29/9/2016 __________________________ 689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİD. VE ZAR TL 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR TL _____________________________ / ________________________________

33 Örnek - (C) A.Ş.’nin, 31/12/2015 tarihli bilançosunda ortaklardan alacak ve ortaklara borç tutarları, bilanço hesapları itibarıyla aşağıdaki gibi olup, beyan tarihi olan 13/10/2016 tarihi itibarıyla bu tutarların değişmediği varsayılmıştır. Ayrıca, mükellef kurumun ortaklardan alacaklar hesabında izlenmesi gerekirken “126. Diğer Çeşitli Alacaklar” hesabında izlediği TL bulunmaktadır Diğer Çeşitli Alacaklar hesabı TL Ortaklardan Alacaklar hesabı TL Ortaklardan Alacaklar hesabı TL Ortaklara Borçlar hesabı ( ) TL Ortaklara Borçlar hesabı ( ) TL Bu çerçevede; Beyan tutarı :[ ( )-( ) =] TL Hesaplanan vergi: ( x %3=) TL olacaktır. Anılan mükellef, söz konusu tutarı beyan etmesi hâlinde beyan edilen bu tutar üzerinden hesaplanan vergiyi beyanname verme süresinde ödeyecektir. Beyanla ilgili muhasebe kayıtları aşağıdaki şekilde olacaktır. - Bilançoda görülmekle birlikte işletmede bulunmayan ortaklardan alacakların düşülmesi: ___________________________ 13/10/2016 __________________________ 689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİD. VE ZAR TL (6736 sayılı Kanun 6/3 md.) (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) 126 DİĞER ÇEŞİTLİ ALACAKLAR TL 131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR TL 231 ORTAKLARDAN ALACAKLAR TL ____________________________ / ________________________________

34 Örnek - (Y) Limited Şirketinin, 31/12/2015 tarihli bilançosunda 131 ortaklardan alacak tutarı TL dir. Anılan mükellef, söz konusu tutarı beyan etmesi hâlinde beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan vergiyi beyanname verme süresinde ödeyecektir Mükellef, bu beyanıyla ilgili muhasebe kayıtlarını yaparken düzeltmeden kaynaklanan işlemler nedeniyle “689. Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar” hesabı yerine bilançonun aktifinde bir geçici hesap oluşturma tercihinde bulunmuştur. - Bilançoda görülmekle birlikte işletmede bulunmayan ortaklardan alacakların düşülmesi: _____________________________ / ________________________________ 296 GEÇİCİ HESAP TL (6736 sayılı Kanun 6/3 md. uyarınca düzeltme hesabı) 131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR TL - Verginin hesaplanması: 689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİD. VE ZAR TL (6736 sayılı Kanun 6/3 md.) (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR TL

35 Diğer Hususlar Esas Alınacak Bilanço; Kanunun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında beyanda bulunacak mükelleflerin, kurumlar vergisi beyannamesi ekinde vermiş oldukları 31/12/2015 tarihli bilançolarını dikkate almaları gerekmektedir. Dolayısıyla, mükelleflerin kanuni süresinden sonra verdikleri düzeltme beyannamelerinin ekinde yer alan bilançoları dikkate alınmayacaktır. 6736 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmeyecektir. Bu kapsamda beyan edilen tutarlar ile ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir. Kurumlar vergisi mükelleflerince 6736 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uyarınca yapılan beyanla ilgili olarak, söz konusu tutarların ortaklara dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın kâr dağıtımına bağlı vergi tevkifatına yönelik ilave bir tarhiyat yapılmayacaktır. 6736 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası hükmü kapsamında beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde beyanname verme süresi içinde gerekli düzeltme işlemlerinin yapılması mümkün bulunmaktadır.

36 Teşekkürler,


"6736 BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları