Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ultrasonik sensörler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ultrasonik sensörler "— Sunum transkripti:

1 Ultrasonik sensörler Abdurrahim SARGIN

2 GİRİŞ  Ultrasonic sesler 20kHz ile 1GHz arasında bir frekansa sahiptirler.  Ultrasonik sesler doğada var olan seslerdir. Örneğin yarasalar gece avlarlarını 40-90kHz lik ses dalgaları ile algılarlar.  Herhangi bir nesneye ses gönderildiğinde sesin geri dönmesine yansıma etkisi denilir.  Geri dönüşte nesne üzerinde oluşan kayıplara da absorbe veya sesin emilme etkisi denilir.  Sıcaklığa bağlı sesin yayılım hızı hesabı  T0=0 derece iken V(T0)=332m/s dir

3 Ultrasonik Ses Üretimi  Piezo elektrik etkisiyle elektro akustik bir dönüşüm sağlanarak ultrasonik ses üretilir.  Bu etkiye göre bir nesneye manyetizma uygulanırsa elastik deforme meydana gelir veya elastik deforme uygulanırsa manyetizma meydana gelir.  Ses dönüşümlerinde kristal elementi rezonans etkisiyle mekanik osilasyona gider.

4 Ultrasonik ile mesafe ölçümü  Gerçek zamanlı bir ölçüm düzenidir.  Ses sinyali ölçüm noktasına gönderilir, gönderilen sinyal algılayıcı tarafından görülene kadar saat sinyali sayılır. Gönderilen sinyal tekrar alındığı anda sayma işlemi durdurulur.  Mesafe = v*t/2 formülü ile bulunur. T zaman, v ise yayılma hızıdır.

5 Ultrasonic sensörün iç yapısı  Alıcı sensörde mekanik baskı sonucu oluşan salınım modellenmiştir.  Verici modeli

6 Sensör Test Şeması

7 Sensörün Verici olarak kullanılması  Temelde Darbe genişlik modulasyonlu sinyal vererek

8

9

10 TEŞEKKÜRLER.


"Ultrasonik sensörler " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları