Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS."— Sunum transkripti:

1 MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS

2 Bir MF/HF alıcı-verici telsiz telefon genellikle SSB (Tek Yan Band) telsiz olarak adlandırılır. Gönderme ve alma yapan bir sistem olduğundan alıcı-verici (Tx/Rx) olarak kullanılır ve operatöre ses bilgisini alma ve gönderme imkanı tanır.

3 MF/HF RT telsizlerinin en büyük dezavantajlarından biri, telsizin özel bir telsize adreslenemiyor olmasıdır. MF/HF RT telsiz üzerinden yapılan yayın uygun mesafe dahilindeki bütün MF/HF RT telsizler tarafından alınabilir. Bu yüzden, MF/HF RT telsizler MF/HF DSC (Sayısal Seçmeli Çağrı) kontrolörler ile entegre edilirler. Bu şekilde telefon ile telsiz arası bir karışım olarak fonksiyon gösterirler. DSC özelliği, bir DSC kontrolör veya modem vasıtasıyla MF/HF DSC frekansları üzerinden basit bir sayısal kodun gönderilmesi ve bu yayının başka bir MF/HF telsizi otomatik olarak ikazlaması prensibine göre çalışır.

4

5 MF/HF telsizi oluşturan ana elemanlar:
* Kulaklık veya hoparlörlü bir alıcı (Rx); * Mikrofonlu bir verici (Tx)– Genel olarak mikrofon ve kulaklık tek bir el seti (handset) üzerinde birleştirilmiştir; * Bir adet MF/HF DSC kontrolör; * Bir adet telsiz teleks sistemi(opsiyonel); * Hem simpleks, hem de dubleks çalışma yapabilen bir anten; * Güç kaynağı - Genellikle 12 V veya 24 V'luk bir batarya.

6 Orta Frekanslar tehlike ve emniyet durumları için tahsis edilmiştir.
Orta Frekanslar (MF-Medium Frequencies) 1605 kHz-3800 kHz arası frekanslarda deniz haberleşmeleri için tahsis edilmiş olup ''t''band olarak adlandırılır. BAND DSC FREKANSI TELSİZ TELEFON FREKANSI HF 2 MHz 2187,5 kHz 2182,0 kHz Orta Frekanslar tehlike ve emniyet durumları için tahsis edilmiştir.

7 TELSİZ TELEON FREKANSI
Yüksek Frekanslar (HF-High Frequencies) 4000 kHz kHz arası frekanslarda deniz haberleşmeleri için tahsis edilmiş olup ''u'' band olarak adlandırılır. 4, 6, 8, 12, 16, 18/19, 22, 25/26 MHz.'lik alt bantlara bölünmüştür. Sadece ilk beş band tehlike ve emniyet haberleşmeleri için kullanılır. BAND DSC FREKANSI TELSİZ TELEON FREKANSI HF 4 MHz 4207,5 kHz 4125,0 kHz 6215,0 kHz HF 6 MHz 6312,0 kHz 8291,0 kHz HF 8 MHz 8414,5 kHz HF 12 MHz 12577,0 kHz 12290,0 kHz HF 16 MHz 16804,5 kHz 16420,0 kHz Yüksek Frekanslar tehlike ve emniyet amacıyla kullanım için tahsis edilmiştir.

8 MF/HF Telsizin Kurulumu
MF/HF telsizin kurulumunda dikkat edilecek hususlar: *Açık havada ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır, *Böylece makine sesi, titreşimi veya diğer arka fon gürültüleri operatörün duyma imkanını etkilemeyecektir, *Telsizin kontrol bilgilerinin kolaylıkla okunabileceği uygun bir pozisyonda monte edilmelidir, *Pusuladan (manyetik veya elektronik) 1 mt (3 ft. 3 in) uzaklıkta bulunmalıdır.

9

10 MF/HF Anten Kurulumu Mesafeyi etkileyen ana faktör gece/gündüz ortamı olduğundan MF/HF antenin mümkün olan en iyi telsiz menzilini sağlayabilmesi için teknenin en üst noktasına monte edilmesine gerek yoktur. Gece ortamında haberleşme için 4 ve 6 MHz. bandları kullanılır. Gündüz ise 12 ve 16 MHz. bandları kullanılmaktadır.

11 Seyrüsefer Sistemlerine Bağlanması
MF/HF telsizin GPS veya harita plotlayıcı gibi harici bir seyrüsefer sistemine bağlanması şiddetle tavsiye edilir. Bu sayede MF/HF telsiz mevki ve zaman bilgisi alabilecektir. MF/HF telsizin bir GPS e irtibatı olmazsa, alıcı-verici düzenli aralıklarla kayıp mevki alarmı verecektir. Bu özellik acil durumlarda çok önemli olup detaylı bilgi gelecek bölümlerde verilecektir. NOT: Seyrüsefer, bir gemi ya da bir uçağı pozisyon, yön, zaman ve mesafe çözümleri ile bir yerden ötekine götürme işlemidir.

12 SOLAS Sözleşmesi Gerekleri
Deniz Sahası A1 dışında seyir yapan SOLAS Sözleşmesine tabi gemiler, DSC çağrılarına uygun gönderme yapabilen MF/HF telsiz bulundurmak zorundadır. Bir MF/HF telsiz, gemi Deniz Sahası A2 nin içindeyken devamlılığını korumalı ve 2187,5 kHz (MF) de otomatik izleme yapabilmelidir.

13 Eğer gemi Deniz Sahası A3 veya A4 de ise 8414
Eğer gemi Deniz Sahası A3 veya A4 de ise kHz frekansı otomatik olarak sürekli takip edilmeli, ayrıca sinyal yayılma durumuna göre gece 4 veya 6 MHz. gündüz ise 16 MHz. HF frekansları izlenmelidir. Genellikle MF/HF kontrolörler HF bandından beş ve MF bandından bir olmak üzere bütün DSC frekanslarını izleyebilecek kapasiteye sahiptir. Ayrıca, Telsiz operatörlerinin günlük telsiz çağrılarını kaydettiği bir telsiz-telefon jurnali tutma zorunluluğu vardır.


"MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları