Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRONİK NEDİR? Elektronik tarifi; Elektron lambalarının popüler olduğu dönemde, Elektronik tarifi: Elektronların boşlukta denetimini sağlayan bilim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRONİK NEDİR? Elektronik tarifi; Elektron lambalarının popüler olduğu dönemde, Elektronik tarifi: Elektronların boşlukta denetimini sağlayan bilim."— Sunum transkripti:

1 ELEKTRONİK NEDİR? Elektronik tarifi; Elektron lambalarının popüler olduğu dönemde, Elektronik tarifi: Elektronların boşlukta denetimini sağlayan bilim dalıdır. Transistörün icadı ile; Elektronların katılarda denetimini sağlayan bilim dalıdır. Elektrolizde; Elektronların sıvılarda denetimini sağlayan bilim dalıdır. BUNA GÖRE: GÜNÜMÜZDE ?

2 ELEKTRONİK:ELEKTRON HAREKETLERİNİN DENETİMİNİ KONU EDİNEN BİLİM DALIDIR.
Eleektroniğin ihtisas alanları için: Elektronik devre elemanları, Redresörler( Doğtultucular), Amplifikatörler (Yükseltecler),Osilatörler, Radyo alıcı ve vericileri, her ihtisas dalı için gerekli olan müşterek konulardır. Radyo- televizyon,Endüstriyel elektronik; Digital elektronik, Tıp elektroniği, Elektro akustik, Elektro pinomatik, Bilgisayar gibi her biri ihtisas dalıdır. Özel eğitim gerektirir.

3 ELEKTRONİK Çağımızın bilim ve teknolojinin kendisidir. Bütün bilim dallarıyla iç içe girmiştir. Kullanıldığı yerleri ve girdiği alanları saymakla bitiremeyiz. Evlerimizde kullandığımız: Bir çok alet ve makınalar, hemen hepsi elektronik yada elektronik kontrolludur. Radyo, Teyp,Televizyon, Bilgisayar,VCD, DVD, Telefon, videoteyp, uydu sistemleri ve bu gibi.Bunların dışında kalan bir çok elektrikli makına-lar (Cihazlar) da kısmen elektronik yada elektronik kontrolludur. Otomatik çamaşır veya bulaşık makı-naları, fırınlar, süpürgeler ve bu gibi.

4 DİJİTAL ELEKTRONİK: Elektroniğin yeni ve çok hızlı gelişen bir dalıdır.Günümüzde saatler, hesap makinaları , bilgisayarlar, GSM (Global System for Mobile) cep telefonları, elektronik oyunlar,yazı ve sayı yazan sistemler,otomasyon gibi.Dijital elektronik iki tabanlı sayı sistemini kullanır.Akım varsa ‘’1,, yoksa ‘’0,, dır. Dijital devreler karedalga formunu kullanırlar. = 1 Bit 8 Bit = 1 Byte 1024 Byte = Kilobyte (Kb) 1024 Kb = Megabyte (Mb) 1024 Mb = Gigabyte (Gb) 1024 Gb =Terabyte (T

5 TIPTA ELEKTRONİK SANAYİDE ELEKTRONİK
Teşhis ve tedavide kullanılan cihazlar elektroniktir. EKG (Elektro kardiyo graf)Kalp atışı grafiği. EAG (Elektro ansefalog graf) Beyin dalgaları grafiği. MR (Magnetik rezonans) Ultra sonografi,elektro mikroskop gibi. SANAYİDE ELEKTRONİK Sanayide kullanılan yeni model iş tezgahlarının tamamı elektronik kontrolludur.yeni model otomobillerin bir çok kısmı elektroniktir. Ateşleme,fren,alarm,hız,havalandırma,silecek,GPRS , yol bilgi sayarı gibi HABERLEŞMEDE(Telekominikasyon) Radyo, televizyon, telefon,uydu,faks,teleks,faksimili mikrodalga gibi.

6 BİLGİSAYAR BİLGİSAYAR BİLGİSAYAR İşletmelerde muhasebe,stok, alış,veriş,ve internet için kullanılır. UZAY ÇALIŞMALARINDA ELEKTRONİK uzaya gönderilen araçların (uyduların) yetkililerin açıklamasına göre %80 i,elektronik devrelerden oluşmaktadır. Ölçü kontrol,denetim,analiz,iletişim ve kayıt elektronik cihazlarla yapılmaktadır. SAVUNMADA ELEKTRONİK Ülke savunmasında askeri amaçlar için çok yaygın olarak kullanılır. Haberleşme, hedef tesbiti, yer tesbiti, atış kontrol sistemleri, savunma sistemleri, gibi,hepsi elektroniktir. Bunlara örnek telsiz,radar,sonar, iskandil, IIF cihazları gibi.

7 OTOMASYON Bir makinanın, diğer bir makina tarafından kontrol edilip yönetilmesidir. Günümüzde bir çok öğretim dalında kullanılan iş makinaları elektronik devrelerle kontrol edilirler. Böylece insanların daha çok zamanı kalır. Araştırma , eğitim, spor ve kültür çalışmaları yapabilirler. BİYONİK Yeni bir bilim dalıdır. Herhangi bir organını kaybeden bir insana, yapay vücut parçaları hazırlayan ve geliştiren bilim dalıdır.Elektroniği kullanır.

8 SİBERNETİK Biyonik bilimine ışık tutar. Ancak sibernetik ile biyonik, gelişme yoluna girmiştir. Canlı ve can-sız sistemlerin, aynı yasalarla işlediklerini savunur. Yani; ister canlı ister cansız olsun ‘’ORGANİZE SİSTEMLERİN, denetim ve iletişim ilkelerini araştıran bilim dalıdır. SONUÇTA: Elektronik tüm mesleklerin bir par- çası ve tamamlayıcısıdır. Makinalara can veren bir beyin gibidir. Elektroniğe verilen önem gün geçtikçe artacaktır. ARTMAKTADIR.


"ELEKTRONİK NEDİR? Elektronik tarifi; Elektron lambalarının popüler olduğu dönemde, Elektronik tarifi: Elektronların boşlukta denetimini sağlayan bilim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları