Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Faraday-Maxwell İletişim Temelleri İsmail Hakkı ÇINAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Faraday-Maxwell İletişim Temelleri İsmail Hakkı ÇINAR"— Sunum transkripti:

1 Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi A.B.D Öğretim Görevlisi:DOÇ.DR AHMET YAVUZ

2 TARİH 22 EYLÜL 1791

3

4

5

6

7 Manyetizmanın, elektrik ile ilgisi 1820 yılına kadar anlaşılamamıştır. 1820 yılında Hans Christian Oersted(1775-1851) pusula iğnesinin yakınındaki bir telden akım geçtiğinde pusula iğnesinin saptığını gördü.

8 Faraday Oersted’in yaptığı deneyde Masanın üzerinde duran bir pulsulanın aşağıdan yukarıya doğru akan bir elektrik akımının etkisinde kaldığı düşüncesi aklını kurcalamaya başlamıştı.

9 Faraday tıpkı sıcak havanın yükselirken hortumları oluşturması gibi içinden akım geçen telinde çevresinde manyetik rüzgarlar olabileceği düşüncesini geliştirdi.

10 Civa dolu bir kabın içerisine, ortasında mıknatıs bulunan iletken bir teli batıran Faraday, elektrik verilen telin bir manyetik alanla etkileştiğini ve etrafında döndüğünü görmüştü.Tarihte elektrik enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürülebildiği ilk çalışma oldu. Elektrik akımı kesintisiz mekanik enerjiye çeviriyordu.

11

12 Elektrik akımının manyetik alan oluşturduğu gerçeği acaba aynı şekilde manyetizmanın elektrik akımı oluşturacak mıydı. Bir manyetik kuvvet azaldığında ya da arttığında elektrik üretir; ne kadar hızlı artar ya da azalırsa, ürettiği elektrik de o kadar fazla olur

13 Faradayın Manyetizmanın elektrik akımına dönüşümüyle ilgili ortaya koyduğu prensip, üzerinden uzun bir süre geçtikten sonra 1865 yılında İskoç fizikçi James Clark Maxwell’le matematiksel forma bürünebilecektir.

14 Maxwell bu dört denklemden yararlanarak zamanla değişen elektrik alanın 4. denkleme göre hemen yanında bir manyetik alan yarattığını, bu kez bu bölgede zamanla değişen bir manyetik alanın 3. denkleme göre bir elektik alan doğurduğunu, böylece elektrik ve manyetik alanların birbirlerini yarata yarata elektromanyetik dalganın uzayda yayıldığını, herhangi bir anda elektrik ve manyetik alanın bir yayılma doğrultusuna ve birbirlerine dik olduğunu, elektromanyetik dalgaların boşlukta ışık hızında yayıldıklarını, enerji ve momentumu bir bölgeden diğerine taşıdıklarını kanıtlamıştı

15 Doğanın temel dört kuvvetinden biri olduğu anlaşılan elektromanyetizma alanında Faraday’ın keşfini matematiksel forma oturtan Maxwell son sözü söylemiş ve fizikte Newton’un ardından ikinci büyük birleşmeyi gerçekleştiren isim olmuştur.

16 ELEKTROMANYETİK DALGANIN KAYNAĞI VE YAPISI

17 Elektromanyetik dalgalar, yüklü bir parçacığın ivmeli hareketi sonucu oluşan, birbirine dik elektrik ve manyetik alan bileşeni bulunan ve bu iki alanın oluşturduğu düzleme dik doğrultuda yayılan, yayılmaları için ortam gerekmeyen, boşlukta c ışık hızı ile yayılan enine dalgalardır. elektrikmanyetik alanelektrikmanyetik alan

18

19 RADYO-TV HABERLEŞMELERİ NASIL BAŞLADI?

20 Marconi 1898 yılında İngiltere’de “Marconi Telsiz Telgraf Şirketi”ni kurdu. Manş Denizi’nin öbür yakasına telsiz haberi göndermeye ve 1900 yılında da yüksen anten direkleri kurarak, okyanuslar arası haberleşmeyi kurdu. 1901 yılında Kanada ile İngiltere arasındaki görüşme, bütün dünyayı ayaklandırmıştı. Artık aradaki dağlar, denizler kalkarak, kıtalar kapı komşusu olmuştu. 1910 lu yıllarda Dr. Fleming radyo lambasını bulmuş, bu buluş alıcı telsiz cihazlarında büyük bir değişiklik meydana getirmişti. Nihayet Marconi 1919 yılında radyoyu buldu.

21 Elektromanyetik Dalga haberleşmeleri, 1901 de Markoni’nin Cornwall’den gönderdiği titreşimin Newfoundland’da alınması ile başladı. (Transatlantik Deneyi)

22 Radyo dalgalarına ses yüklendi ve Dünyanın her tarafına yayın yapılmaya başlandı. PRENSİP: Konuşmacıların ses dalgaları mikrofonlar tarafından alınarak elektrik sinyallerine dönüştürülür. Audio sinyali de denilen bu sinyaller vericilerde özel frekanslı ve taşıyıcı elektro manyetik dalgalar ile birleştirilerek büyük verici antenler ile her yöne yayınlanır. (Dünyanın her yerinde müthiş bir gelişme olarak algılandı)

23 Bu aşamadan sonra sesin taşınabilirliği gerçekleştikten sonra görüntünün taşınabilirliği gündeme geldi. 1923 yılında İngiliz John Logie Baird tarafından icat edildi ve 1926 yılında ilk yayına başlandı. 1930 yılında da seri üretime geçildi. Almanyada yaygın kullanım 1930 lu yıllar ABD de yaygın kullanım 1940 lı yıllar (Renkli TV 1960 lı yıllar) Türkiyede yaygın kullanım 1970 li yıllar

24 Televizyon istasyonlarında çekim yapan kameralarda görüntüler elektrik sinyallerine dönüştürülür. Video sinyalleri de denilen bu sinyaller ve ses sinyalleri, özel frekanslı elektromanyetik dalgalar ile birleştirilerek verici antenler ile her yönde yayınlanır. Ancak bu dalgaların alınması radyo dalgalarının alınması kadar kolay değildir.

25

26 Ses enerjisi mekanik enerjiye dönüşür. Mekanik enerji elektrik enerjisine dönüşür. Elektrik enerjisi nakledilir. Karşı tarafta elektrik enerjisi manyetik enerjiye dönüşür. Manyetik enerji mekanik enerjiye dönüşür. Mekanik enerji ses enerjisine dönüşür.

27 Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi A.B.D

28 http://www.sadecebelgesel.com/kozmos-bir-uzay- seruveni-10-bolum.html http://www.sadecebelgesel.com/kozmos-bir-uzay- seruveni-10-bolum.html https://tr.wikipedia.org/wiki/Michael_Faraday http://www.fizik.net.tr/site/manyetizma/ http://kobitek.com/etkili_iletisim_teknikleri_iletisim_bec erileri_ve_yapilan_hatalar http://kobitek.com/etkili_iletisim_teknikleri_iletisim_bec erileri_ve_yapilan_hatalar


"Faraday-Maxwell İletişim Temelleri İsmail Hakkı ÇINAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları