Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERZURUM TEKN İ K ÜN İ VERS İ TES İ ERASMUS+ ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ – ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ 04 Mayıs 2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERZURUM TEKN İ K ÜN İ VERS İ TES İ ERASMUS+ ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ – ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ 04 Mayıs 2015."— Sunum transkripti:

1 ERZURUM TEKN İ K ÜN İ VERS İ TES İ 2015-2016 ERASMUS+ ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ – ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ 04 Mayıs 2015

2 GÜNDEM  Erasmus+ Yükseköğrenim Hareketliliği Faaliyetleri  Giden Öğrenci Hareketliliği – Süreçler  Yabancı Dil Sınavı  Hibeli-Hibesiz Öğrenci  Dış İlişkiler Erasmus Ofisi Web Sitesi  Soru & Cevap

3 ERASMUS BÖLÜM KOORD İ NATÖRLER İ BÖLÜMADI SOYADIÜNVANIE-MAİL İİBF (GENEL KOORD.)Esra Sena TÜRKOYrd.Doç.Dr.esturko@erzurum.edu.tr iİBF (İKTİSAT)Fatmanur GÜLArş.gör.fatmanur.gul@erzuum.edu.tr İİBF(İŞLETME)Mehmet Emirhan KULAArş.gör.emirhan.kula@erzurum.edu.tr FEN F.(GENEL KOORD.)İsmail BEZİRĞANOĞLUYrd.Doç.Dr.ismail.bezirganoglu@erzurum.edu.tr FEN F.(MBG)Özlem ÖZDEMİRArş.gör.ozlem.ozdemir@erzurum.edu.tr FEN F. (MATEMATİK)Sibel TURANLIArş.gör.sibel.turanli@erzurum.edu.tr FEN F. (TEMEL BİL.)Ramazan KALINArş.gör.ramazan.kalin@erzurum.edu.tr EDEBİYAT F.(GENEL KOORD.)Murat BAHADIRArş.gör.murat.bahadir@erzurum.edu.tr EDEBİYAT F.(TÜRK DİLİ )Halime ÇAVUŞOĞLUYrd.Doç.Dr.cavusogluhalime@erzurum.edu.tr EDEBİYAT (TARİH)Murat KILIÇArş.gör.murat.kilic@erzurum.edu.tr EDEBİYAT (FELSEFE)Murat BAHADIRArş.gör.murat.bahadir@erzurum.edu.tr MÜH. VE MİM. FAK.(GENEL KOORD.)Murat Demir AYDINProf.Drmdemira@erzurum.edu.tr MÜH. VE MİM. FAK.(İNŞAAT MÜH.)Dilek OKUYUCUYrd.Doç.Dr.okuyucu@erzurum.edu.tr MÜH. VE MİM. FAK.(MAKİNE MÜH.)Eyüphan MANAYYrd.Doç.Dr.emanay@erzurum.edu.tr MÜH. VE MİM. FAK.(ELEKTİRİK E. MÜH.)Çağlar DUMANYrd.Doç.Dr.caglarduman@erzurum.edu.tr

4 ERASMUS+ FAAL İ YETLER İ Öğrenim Hareketliliği Staj Hareketliliği Ders Verme Hareketliliği Personel Eğitim Alma Hareketliliği Öğrenci Hareketliliği Personel Hareketliliği Hareketliliğin Organizasyonu Online Dil Kursları

5 Erasmus+ Erasmus+ Programı eğitim, gençlik ve spor alanındaki projeleri destekleyerek Avrupa’da;  İş piyasalarının ve rekabetçi bir ekonominin ihtiyaç duyduğu becerilere sahip öğrenci yetiştirmeyi,  Beşeri ve sosyal sermayenin gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen bir değişim programıdır.

6 PROGRAMA DAH İ L ÜLKELER  28 Avrupa Birliği üyesi ülke  4 EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) üyesi ülke: İsviçre*, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç  2 AB adayı ülke: Türkiye ve Makedonya  Program Üyesi toplam 34 ülke *İsviçre ile faaliyetler askıya alınmıştır.

7 Ö Ğ REN İ M HAREKETL İ L İĞİ Öğrenim Hareketliliği Nedir? Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir.

8 STAJ HAREKETL İ L İĞİ Staj Hareketliliği Nedir? Staj Hareketliliği Faaliyeti, yükseköğretim kurumunda, öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmek üzere yurtdışındaki bir işletmede staj yapmasıdır.

9 Ö ğ renci Hareketlili ğ inin çıktıları; Yeni bir kariyer görüşünün gelişimi Kendine olan güveninin artması Gelecekte iş bulma şansının artması Eğitimde Avrupa boyutu Yurtdışı deneyimi kazanma Çok kültürlü ortamda ders işleme Kendi kültürünü tanıtma Yeni arkadaşlar edinme Farklı kültürler tanıyarak ön yargıların kırılması

10 G İ DEN Ö Ğ RENC İ HAREKETL İ L İĞİ Başvurunun kabulü için gereken asgari şartlar: Türkiye’deki Yüksek Öğretim Kurumlarında (ETÜ) tam zamanlı kayıtlı öğrenci olmak Akademik Genel Not Ortalamasının(AGNO)Lisans öğrencileri için asgari 2.20/4.00; Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri için asgari 2.50/4.00 olması Erasmus Yabancı dil sınavından minimum 50/100 almış olmak veya son iki yıl içerisinde yapılmış olan KPDS/YDS veya TOEFL sınavlarından eş değer bir puan almış olmak

11 D İ KKAT ED İ LMES İ GEREKEN DURUMLAR Öğrenim Hareketliliği;  Öğrenim hareketliliği, kurumlar arasında bir ikili anlaşma var ise gerçekleştirilebilir ve tercih yapılmadan önce anlaşma şartları detaylı bir şekilde incelenmelidir. (Örneğin dil sertifikası, öğretim dili vs.)  Her öğrenim kademesinde (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) hareketlilik sayısı, türü (Öğrenim, Staj) ve hibe durumundan (hibeli, hibesiz) bağımsız olarak faaliyetten en fazla 12 aya kadar faydalanılabilir.  Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. 2015-2016 akademik yılı içerisinde gerçekleştirilecek bir faaliyet en erken 1 Haziran 2015’te başlar ve en geç 30 Eylül 2016’da sona erer.  Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanmalıdır. ETÜ’de, tek yarıyıl için en fazla 5 ay, bir akademik yıl için en fazla 10 ay olarak planlanmaktadır.  Öğrencilerin bir yarıyıl için 30, iki yarıyıl için ise 60 ECTS’lik ders yüküne sahip olmaları ve misafir olacakları kurumda da bu kredi sayılarına denk gelen bir programı takip etmeleri istenmektedir. Bu nedenle mezun durumunda olan öğrenciler öğrenim hareketliliğinden yararlanamazlar.

12 D İ KKAT ED İ LMES İ GEREKEN DURUMLAR Staj Hareketlili ğ i  Staj faaliyeti gerçekleştirmek için kurumlar arasında bir ikili anlaşmaya ihtiyaç yoktur. Staj yerini öğrencinin şahsen bulması beklenmektedir.  Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanmalıdır. En erken 1 Haziran 2015 en geç 30 Eylül 2016.  Devamsızlık durumuna sebebiyet veren stajlar kabul edilmemektedir. Bu nedenle ders yükünü tamamlamış, sadece staj yükü bulunan öğrenciler hariç, diğer öğrenciler Akademik Takvime göre eğitim başlangıcı ve bitişi arasında kalan sürede staj yapamaz.  Staj faaliyeti, öğrencinin mezuniyetini takip eden 12 ay içerisinde tamamlanmış olmalıdır.  Staj yapılacak kurumlar Erasmus program ülkelerinde yer alan, öğrenim alanı ile ilgili herhangi bir kurum, kuruluş veya üniversite olabilir. Staj hareketliliği kapsamında kesinlikle akademik içerikli bir faaliyet gerçekleştirilmemelidir, iş deneyimi kazanmaya yönelik bir eğitim planı yapılmalıdır. Bölümünüz staj yapılacak kurumlar ile ilgili kısıtlamaya gidebilir (Ltd. şirket, AŞ gibi)  Avrupa Birliği Kurumları ve AB ajansları, AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar, misafir olunan ülkedeki ulusal diplomatik temsilciliklerimiz (büyükelçilik ve konsolosluk gibi) staj hareketliliği için uygun değildir.  Kabul mektubu almak zaman alabildiğinden kurumlar ile önceden iletişime geçmeniz tavsiye edilmektedir.

13 Erasmusintern.org Platformu  ESN tarafından, Erasmus+ kapsamında staj yeri arayan öğrencileri ve stajyer arayan kuruluşları buluşturmayı hedefleyen bir web platformu geliştirilmiştir:http://erasmusintern.org/http://erasmusintern.org/  Bu platformun kullanımı Erasmus+ Programına dahil ülkelerin çoğunluğu tarafından kabul görmektedir.  Staj yeri arayan öğrenciler platforma üye olup bir profil oluşturarak staj yeri teklifi sunan uygun buldukları kuruluşlara başvurabilmekte, stajyer arayan kuruluşlar ise platformda staj yeri tekliflerini oluşturarak yayımlayabilmekte ve stajyerlerin profillerini inceleyerek uygun bulduğu öğrencilere staj yeri teklifinde bulunabilmektedirler.  Öğrencilerimizin alanlarına, bilgi ve becerilerine uygun staj yerleri bulabilmesini sağlamak amacıyla bu platforma üye olup bir profil oluşturup ilanları takip etmeleri tavsiye edilmektedir.

14 Transkript/Staj Kabul Belgesi/Yabancı dil sınav sonucu teslimi Belirtilen tarihler arasında tüm öğrenciler Öğrenci işlerinden alınmış güncel ve onaylı transkriptlerini Dış İlişkiler Ofisine imza karşılığında teslim etmelidirler. Bu doğrultuda AGNO’nuz güncellenecektir. Staj hareketliliğinden faydalanmak isteyen öğrenciler ayrıca istenen minimum bilgileri içeren Staj Kabul Belgelerini Dış İlişkiler Ofisine imza karşılığında teslim etmelidirler. Erasmus Yabancı Dil sınavına girmeyeceğini, son iki yıl içinde yapılmış olan KPDS/YDS veya TOEFL sınavına ait bir sınav sonucunu kullanmak istediğini beyan eden öğrencilerin ise ilgili sınavlara ait sınav sonuç belgesini imza karşılığı Dış İlişkiler Ofisine teslim etmesi gerekmektedir.

15 ERASMUS YABANCI D İ L SINAVI 09 Mayıs 2015 Cumartesi Günü Yabancı Dil Sınavı  Dış İlişkiler Ofisi başvuru sırasında Erasmus Yabancı dil sınavına gireceğini beyan eden ve güncel transkripti doğrultusunda minimum AGNO’ya sahip öğrencilerden oluşan bir sınav listesi yayınlayacaktır.  Sınav günü ETÜ Öğrenci Kimliği ve Nüfus Cüzdanı olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır.  Sınav İngilizce dilinde yapılacaktır. Minimum başarı puanı 50/100’dir.  Yabancı dil sınavı sonuçları Dış İlişkiler Ofisi web sayfasında ilan edilecektir.

16 DE Ğ ERLEND İ RME  Dış İlişkiler Ofisi güncel AGNO’nun %50’sini ve Yabancı dil sınav sonucunun %50’sini alarak bir başarı listesi yayınlar.  Öğrenim hareketliliği için başvuruda bulunan öğrenciler, başvuru sırasında yapmış oldukları tercihlere otomatik olarak yerleştirilirler.  Staj hareketliliği için başvuruda bulunan adaylar ise Dış İlişkiler Ofisine teslim etmiş oldukları kabul mektuplarına göre yerleştirilirler.  Böylece, öğrenci “ERASMUS Aday Öğrencisi” olur.  Aday öğrenci olmak hibe almayı garanti etmemektedir. 

17 Hibe Talebi ve Da ğ ıtımı  ETÜ ’ye tahsis edilen hibe, Erasmus Uygulama El Kitabı doğrultusunda alınan “ERASMUS+ Yüksek Kurulu” kararlarına göre Dış İlişkiler Ofisi tarafından bölümlere dağıtılır ve bölüm kontenjanlarına göre asil ve yedek ERASMUS aday öğrencilerinin listesi ilan edilir.

18 Hibe Talebi ve Da ğ ıtımı ETÜ’ye tahsis edilecek bütçe rakamı kesinleştikten hemen sonra, bütçe belirli kriterler dahilinde bölümlere dağıtılır ve ardından hibeli-hibesiz Erasmus öğrenci listesi ilan edilir.

19 Hibesiz ERASMUS Ö ğ rencili ğ i Hibeli öğrenci listesinden bir adayın Erasmus hakkından veya gönüllü olarak hibe hakkından vazgeçmesi halinde, o öğrenciye ayrılmış olan hibe, başarı puanına göre hibesiz öğrenci listesindeki ilk adaya sunulur. Hibesiz öğrenci listesindeki adaylar, isterlerse hibesiz olarak Erasmus faaliyetini gerçekleştirebilir, ya da Dış İlişkiler Ofisi’ni dilekçe ile bilgilendirerek Erasmus haklarından vazgeçebilirler. Hibesiz Erasmus öğrencileri, faaliyet öncesinde, esnasında veya sonrasında; hibe almaya hak kazanabilirler. Böyle bir durumun oluşması halinde, Dış İlişkiler Ofisi tarafından e-posta yoluyla bilgilendirilirler. Hibesiz dahi olsa, aynı öğrenim kademesinde öğrencinin Erasmus programına katılımı 12 ayı aşamaz. Hibesiz ERASMUS öğrencileri, hibeli ERASMUS öğrencileri gibi tüm süreçleri sorumlulukla izlemelidirler.

20 Ö ğ renci Hibelerinin Ödenmesi  Öğrenci hibeleri 2 taksitte ödenir: %80+%20  Giden Öğrenci Belgelerini tamamlayan öğrencilere, davet mektubuna göre öngörülen hibe toplamının %80’i ilk taksit olarak ödenir.  Faaliyet sonunda Katılım Sertifikası’nda belirtilen gerçekleşen faaliyet süresine göre öğrenci hibesi yeniden hesaplanır. Aldığı toplam ECTS kredisinin 2/3’ünden başarılı olan öğrencilere, %20 olarak hak ettikleri kalan hibe ödenir. İkinci ödeme, istenen tüm belgelerin Dış İlişkiler Ofisi ve Bölüm Koordinatörlüğüne tesliminden sonra yapılır.  Öğrenci, aldığı toplam ECTS kredisinin en az 2/3’sinden başarılı olmak zorundadır (bir yarıyıl için minimum 20 ECTS, bir akademik yıl için minimum 40 ECTS).

21 2015-2016 ÜLKELERE GÖRE H İ BE DA Ğ ILIMI Hayat pahalılığına göre ülke türleri Hareketlilikte misafir olunan ülkeler Aylık öğrenci Öğrenim hibesi (AVRO) Aylık öğrenci Staj hibesi (AVRO) 1. Grup Program Ülkeleri Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık 500600 2. Grup Program Ülkeleri Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye 400500 3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya 300400

22 H İ BE KES İ NT İ LER İ Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre karşılığı hibe miktarı öğrencide bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir. Öğrenim Anlaşmasında belirlenen ders programının en az üçte ikisinden başarılı olamayan veya sorumluluklarını yerine getirmediği tespit edilen öğrencinin kalan %20 ödemesinin yapılmaması; veya yapılmış bulunan ödemesinin iadesinin istenmesi hakkı saklıdır.

23 Akademik Tanınma Hakkında Öğrencinin misafir olunan kurumda takip ettiği eğitim programına karşılık gelen ve başarılı veya başarısız olunan ECTS kredileri için ev sahibi kurumda tam akademik tanınma sağlanmalıdır. Buna göre, öğrenci faaliyeti sonunda misafir olunan kurumda başarılı olduğu derslerden ev sahibi kurumda da başarılı sayılırken; başarısız olunan dersler ev sahibi kurumda tekrar edilir. Üniversite tercih aşamasında, bu hususun dikkate alınması gereklidir.

24 ETÜ DI Ş İ L İŞ K İ LER OF İ S İ ERASMUS WEB SAYFASI

25 KATILIMINIZDAN DOLAYI TE Ş EKKÜR EDER İ Z. ETÜ DI Ş İ L İŞ K İ LER VE ERASMUS OF İ S İ


"ERZURUM TEKN İ K ÜN İ VERS İ TES İ ERASMUS+ ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ – ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ 04 Mayıs 2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları