Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DAHA AZ ÇÖP Hikmet SIRMA. ÇEVRE NE DEMEKTİR ? İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri dış ortama çevre denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DAHA AZ ÇÖP Hikmet SIRMA. ÇEVRE NE DEMEKTİR ? İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri dış ortama çevre denir."— Sunum transkripti:

1 DAHA AZ ÇÖP Hikmet SIRMA

2 ÇEVRE NE DEMEKTİR ?

3 İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri dış ortama çevre denir.

4 *Ailemiz, *Sokağımız, *Mahallemiz, *Semtimiz, *Bölgemiz, *Yurdumuz ve *Tüm dünya çevremizdir.

5 *Hava, *Su, *Toprak, *Hayvanlar, *Bitkiler ve *İnsanlar çevrenin parçalarıdır.

6 Bu parçalardan birinin yok olması, yaşamı olumsuz yönde etkiler; doğanın dengesini bozar.

7 Toplum hâlinde yaşayan insanlar; *Teknolojik gelişmeler, *Ekonomik etkinlikler, *Doğal kaynakların aşırı ve yanlış kullanımı, sonucu birtakım sorunlarla karşılaşırlar. Bunlara çevre sorunları ya da çevre kirliliği adı verilir.

8 Çevre sorunları; *Suyun kirlenmesi, *Havanın kirlenmesi, *Doğa güzelliklerinin yok olması, *Toprağın veriminin azalması ve *Doğal dengenin bozulması gibi sorunlardır.

9 ÇEVRE VE SAĞLIK İLİŞKİSİ

10 SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMANIN ÖNEMİ Sağlıklı bir çevrede yaşayan insanlar; *Mutlu, *Huzurlu, *Neşeli, *Çalışkan ve *Sağlıklı olurlar.

11 SAĞLIĞA UYGUN BİR ÇEVRE İÇİN NELER YAPILMALI? Sağlığa uygun bir çevrede yaşamak için; 1- Evimizi, okulumuzu, sokağımızı, kentimizi temiz tutmalıyız. 2- Yerlere çöp atmamalı, tükürmemeliyiz. 3- Su kaynaklarını; nehir, göl ve deniz kıyılarını temiz tutmalıyız. 4- Sinema, tiyatro ve lokanta gibi yerlerin temizliğine dikkat edilmelidir. 5- Tuvaletler, kanalizasyonlar modern olmalıdır. 6- Havayı kirletmemeliyiz. 7-Doğanın süsü olan kuşları ve diğer hayvanları korumalıyız

12 8-Ormanları, yeşil alanları korumalı ve çoğaltmalıyız. 9-Çevreyi ağaçlandırmalı, çiçeklendirmeliyiz. 10-Doğal, tarihî ve turistik güzellikleri korumalıyız. 11-Plâstik kullanımını azaltmalıyız. 12-Çevreyi kirletenleri, bozanları uyarmalıyız.

13 ÇEVRE SAĞLIĞIYLA İLGİLİ KİŞİ VE KURULUŞLAR 1-Çevre Bakanlığı, 2-Sağlık Bakanlığı, 3-Belediyeler, 4-Tema 5-Türkiye Çevreciler Derneği, 6-Yerel dernekler, çevremizin sağlığı için çalışırlar.

14 ATIKLARIN(çöp) TOPLANMASI *Yenilen, *İçilen, *Giyilen, *Kullanılan ve *Tüketilen maddelerin atıklarına çöp denir.

15 Büyük şehirlerimizde çöpler; *Etrafa gelişigüzel dökülüp saçılmaz. *Naylon poşetlerde toplanır. *Çöplüklerde depolanır.

16 Yeniden yararlı hâle getirilebilen; Plâstik, Plâstik, Cam, Cam, Kâğıt, Kâğıt, Metal, Metal, Tahta gibi kısımlar, ayrılarak ilgili fabrikalara gönderilir. Tahta gibi kısımlar, ayrılarak ilgili fabrikalara gönderilir.

17

18

19

20

21 Zararlı atıklar ne yapılır? *Belli yerlerde depolanır, toprakla örtülür. *Yakılır ya da *Çöp işleme tesislerinde yok edilir. *Nükleer atıklar, özel yöntemlerle derin çukurlara gömülür.

22

23 Okulumuzda ne yapabiliriz? *Kâğıt, *Okunmuş gazeteler, dergiler, *Kese kâğıtları, *Karalama defterleri, *Plâstik atıklar, *Metal parçaları, *Cam parçaları, *Meyve suyu kutuları, *Süt şişesi kapakları, toplama kampanyası başlatmalıyız.

24 Toplananların satışından sağlanacak para; *Okul kitaplığına, *Çevrenin temizliği ve güzelliğine, *Çevre kirliliği ile savaşan kuruluşlara verilebilir. *Çevre kirliliği ile savaşan kuruluşlara verilebilir.

25 *Atıklardan yeniden yararlanmak, Ya da bunları yok etmek için, çöp endüstrisi kurulmalıdır.

26 Bu işaretin anlamı nedir?

27


"DAHA AZ ÇÖP Hikmet SIRMA. ÇEVRE NE DEMEKTİR ? İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri dış ortama çevre denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları